5 augustus 2021

INDIGNATIE

Indignatie.nl jaagt altijd naar interessante, belangrijke en controversiële perspectieven grotendeels uitgesloten van de mainstream media

‘Donkere dag voor internetvrijheid’: EU keurt controversiële auteursrechthervorming goed

EU

 12 total views,  3 views today

Julia Reda, een Duits parlementslid bij de Piratenpartij, beschreef het als een ‘donkere dag voor internetvrijheid’.

Het Europees Parlement heeft gestemd voor de zeer controversiële artikel 13-bepaling die de productie en distributie van inhoud online zou regelen onder auspiciën van toenemende auteursrechtelijke bescherming.

De verhuizing van dins

dag zal de 20-jarige copyrightregels van de EU actualiseren en zal alles regelen, van audiovisuele inhoud tot memes, tot grote ontsteltenis van veel gebruikers van sociale media die al begonnen zijn hun verdriet online te verspillen.

Europarlementariërs hebben de wetgeving aangenomen met 348 stemmen tegen 274 dinsdag. Tegenstanders hadden gehoopt dat er op het laatste moment wijzigingen zouden worden aangebracht, maar hun inspanningen waren tevergeefs.

Julia Reda, een Duits parlementslid bij de Piratenpartij, beschreef het als een ‘donkere dag voor internetvrijheid’.

Artikel 13 of ‘De richtlijn inzake auteursrechten op de digitale eengemaakte markt’ maakt alle platforms wettelijk verantwoordelijk voor de inhoud die op hun platformen wordt gehost en gedeeld.

Het proces van het bijwerken van de auteursrechtwetten van het blok begon twee jaar geleden in de Europese Commissie, ogenschijnlijk om de Europese uitgevers, omroepen en artiesten te beschermen en een billijke vergoeding van grote technologiebedrijven te garanderen.

Door bedrijven als Google, Facebook en Twitter in wezen te dwingen kunstenaars en uitgevers te betalen voor de reproductie van hun werk online, opnemen in meme-formaat, grijpt de EU effectief in op online memery.

De verantwoordelijkheid ligt nu bij technische bedrijven om het delen van inhoud op hun platformen te beperken, wat waarschijnlijk nog meer draconisch toezicht op spraak en inhoud zal garanderen.

EU-lidstaten hebben nu twee jaar om hun eigen wetten door te voeren en artikel 13 van kracht te laten worden.

Tienduizenden protesteerden vóór de stemming in protest in Duitsland, en wezen af ​​wat zij als ernstige online censuur zagen.

Techgigant Google zei dat hoewel de richtlijn “verbeterd” wordt, dit nog steeds tot juridische onzekerheid zal leiden en de creatieve en digitale economie van Europa zal schaden.

Critici hebben betoogd dat de enige manier waarop artikel 13 effectief kan worden afgedwongen, zou zijn door uploadfilters te gebruiken die automatisch de inhoud controleren om te zien of deze auteursrechtelijk beschermd is of niet, althans in theorie. De exacte mechanica van een dergelijk systeem moet echter nog volledig worden besproken en het potentieel voor misbruik is onmiddellijk duidelijk.

Steun Indignatie via PayPal veilig en simpel.
Comments

comments