Facebook kondigde net plannen aan om blanke nationalisten en separatisten te verbannen

Facebook kondigde net plannen aan om blanke nationalisten en separatisten te verbannen

27 maart 2019 0 Door Indignatie redactie

De grijze gebieden van het nieuwe beleid wekken alarmbellen bij anti-racistische voorstanders.

Meer dan anderhalf jaar nadat het platform werd gebruikt om een ​​witte supremacist-rally te organiseren in Charlottesville, Virginia, kondigde Facebook woensdag aan dat het niet langer “lof, ondersteuning en vertegenwoordiging van blank nationalisme en separatisme op Facebook en Instagram” zou toestaan. Het verbod komt maanden nadat Facebook dit najaar besloot om de witte suprematiek inhoud te verbieden, maar niet het blanke nationalisme.

“Het is duidelijk dat deze concepten nauw verbonden zijn met georganiseerde haatgroepen en geen plaats hebben in onze diensten”, zei een woordvoerder van het bedrijf in een persbericht op woensdag. Volgens de aankondiging was de beleidsverandering het resultaat van drie maanden durende discussies met maatschappelijke organisaties en academici die “bevestigden dat blank nationalisme en separatisme niet zinvol gescheiden kunnen worden van blanke suprematie en georganiseerde haatgroepen”.

Facebook heeft bij het bespreken van de beleidswijziging voorbeelden gegeven, met redacties, van inhoud die zou worden uitgesloten door het verbod:

facebook

De beleidswijzigingen, die volgende week van kracht worden, omvatten geen uitingen van blanke of nationalistische trots. Grijze gebieden die nog steeds door het beleid worden toegestaan, hebben bij sommige belangengroepen alarmbellen opgeroepen.

“We hebben nog steeds enorme zorgen over het beleid”, zegt Keegan Hankes, een analist bij het Intelligence Project van het Southern Poverty Law Centre, die zegt dat het “belachelijk” is dat Facebook zo lang de verbinding tussen wit separatisme en blanke suprematie erkent.

Lees ook:  De censuur-pandemie

De beleidsverandering komt net iets meer dan een week nadat Facebook werd geconfronteerd met een golf van kritiek op zijn rol bij het faciliteren van de verspreiding van het manifest van een blanke supremacist die eerder deze maand moskeeën in Christchurch, Nieuw-Zeeland heeft aangevallen, 50 moslims heeft vermoord, en van de livestream-video die hij van de moorden heeft opgenomen. De schietpartij stelde de historische pogingen van Facebook ter bestrijding van islamitisch extremisme ter discussie door een oogje dicht te knijpen voor anti-islamitische haatdragende taal .

Abonneer u nu op onze gratis elektronische nieuwsbrief INDIGNATIE-nieuws klik hier om te registrerenVolgens Hankes mag een groot deel van de inhoud die de schutter heeft geradicaliseerd volgens het nieuwe beleid niet worden verboden. Hij wees naar de groep ‘Radio-luisteraars rechts op’, waarmee gebruikers inhoud konden delen van een netwerk van witte suprematie-podcasts en wiens inhoud werd gedeeld door de moordenaar.

“Ze zijn een geweldig voorbeeld van een organisatie die hun retoriek onder de maat blijft houden”, zegt Hankes, die eraan toevoeg dat het niet leek alsof het nieuwe beleid de promotie van blanke supremazistische theorieën zoals ” The Great Replacement ” verbood. .”

Muslim Advocates, een organisatie die kritisch was over Facebook vanwege het toestaan ​​van anti-islamitische fanatisme op haar platforms, uitte ook scepsis.

Lees ook:  Nederland en complottheorieën

“We hebben nog steeds enorme zorgen over het beleid.”
“We moeten weten hoe Facebook wit-nationalistische en wit-separatistische inhoud zal definiëren, bijvoorbeeld door uitingen van anti-moslims, anti-zwart, anti-joods, anti-immigranten en anti-LGBTQ-sentimenten, allemaal onderliggende grondslagen van wit nationalisme? “vroeg Madihha Ahussain, een advocaat bij de organisatie, in een verklaring aan Mother Jones.

“Zoals de gruwel in Nieuw-Zeeland ons opnieuw heeft aangetoond, heeft haat dodelijke gevolgen”, zei Ahussain.

Colour of Change, dat al jaren bezig is met het bestrijden van racisme op Facebook, klonk een toon van voorzichtig optimisme.

“We zijn blij om te zien dat het leiderschap van het bedrijf deze cruciale stap voorwaarts zet,” zei Color of Change president Rashad Robinson in een verklaring. “We kijken uit naar de voortzetting van ons werk met Facebook om ervoor te zorgen dat de inhoud van moderatierichtlijnen en training van het platform het bijgewerkte beleid op de juiste manier ondersteunen en worden geïnformeerd door burgerrechten en organisaties voor raciale rechtvaardigheid.”

Vertegenwoordigers van Facebook gaven toe dat het bedrijf niet in staat is om alle slechte acteurs op de site te vangen.

“Helaas zullen er altijd mensen zijn die met onze systemen proberen te spelen om haat te verspreiden. Onze uitdaging is om voorop te blijven lopen door onze technologieën te blijven verbeteren, ons beleid te evolueren en samen te werken met experts die onze eigen inspanningen kunnen ondersteunen “, schreef een woordvoerder. “We zijn zeer toegewijd en zullen updates delen terwijl dit proces verder gaat.”

Lees ook:  Facebook zet zich schrap voor confrontatie met wereldleiders na Trump-verbod


Comments

comments