NATO 70 jaar oud … nog steeds krachtig in Agressie

NATO 70 jaar oud … nog steeds krachtig in Agressie

5 april 2019 0 Door Indignatie redactie

Toen de Noord-Atlantische Verdragsorganisatie 70 jaar geleden in 1949 werd opgericht, werd deze gevormd als een flagrant militair instrument voor het voeren van de Koude Oorlog, een oorlog die de VS, Groot-Brittannië en andere Europese bondgenoten opnieuw begonnen waren. De public relations van de NAVO die niets te maken hebben met “vrede en veiligheid” zijn slechts Orwelliaanse retoriek.

De vermeende bondgenoten van de Sovjet-Unie gingen haastig van een ogenschijnlijk gezamenlijk doel af om nazi-Duitsland tijdens de Tweede Wereldoorlog te verslaan en vijandig tegenover Moskou te beginnen. Al in 1946 was de Britse oorlogstijdleider Winston Churchill aan het fulmineren over “een ijzeren gordijn” dat door Europa afdaalde, in een taal die was aangepast van de propagandameester Joseph Goebbels van het Derde Rijk.De daaropvolgende koude oorlog zou bijna een halve eeuw duren tot de Sovjet-Unie instortte van haar interne politieke en economische spanningen.

De eerste secretaris-generaal van de NAVO, de Britse Lord Ismay, was openhartig in de missie van de militaire alliantie. Het doel ervan, zei hij, was om “Rusland buiten te houden, de Amerikanen in en Duitsland naar beneden”.

Natuurlijk heeft de Westerse propaganda altijd de Sovjet-Unie afgeschilderd als de “agressor”, bewerend dat de zogenaamde Red Menace ontwerpen had om heel Europa te veroveren. Er is niet veel veranderd wanneer men luistert naar westerse hedendaagse beweringen dat Rusland een agressor is. Net als in het verleden heeft de huidige insinuatie van Moskou als een demonische macht een uitgesproken holle kwaliteit, althans voor degenen die kritisch willen zijn over westerse ‘informatie’ in de staat en de media.

Lord Ismay, misschien onbewust, liet de kat al die jaren geleden in zijn verklaring uit de zak. Het doel van de NAVO was om te dienen als een middel om Europa te verdelen en te regeren voor Washington en zijn altijd nauw op elkaar afgestemde, slaafse Britse partner.

Als het tegengaan van Sovjet-agressie het echte doel van de NAVO was, zoals officieel werd beweerd, dan moet men zich afvragen waarom is deze organisatie nog steeds in leven – ongeveer 30 jaar nadat het zogenaamde “kwaadaardige communistische rijk” was ontbonden?

De NAVO is een militair monster dat wanhopig op zoek is naar een doel. De vervanging van Rusland als vijand in plaats van de Sovjetunie houdt niet precies hetzelfde propagandacachet in stand, maar daarom blijft Moskou de officiële ‘vijand’ – om het bestaan ​​van de NAVO te rechtvaardigen. Het door de VS geleide militaire blok heeft vijanden nodig zoals een junkie die een narcotische oplossing nodig heeft.

De echte functie van de NAVO is minstens drievoudig. Ten eerste geeft het de VS een excuus om haar enorme militaire aanwezigheid in Europa te rechtvaardigen. In plaats van te verschijnen als een bezettende macht, wat het is, beweren de Amerikanen een beschermer te zijn van bondgenoten tegen het kwaadaardige Rusland, of vroeger de Sovjet-Unie. Hierdoor kan Washington politieke controle uitoefenen over zijn zogenaamde Europese bondgenoten, en in het bijzonder om genormaliseerde relaties met Rusland te voorkomen. Mike Pence, vice-president van de VS, schold deze week Duitsland en het NAVO-lid Turkije uit vanwege de durf om de betrekkingen met Moskou voort te zetten, in de vorm van het Nord Stream 2 gasproject en de aankoop door Ankara van het Russische S-400 luchtverdedigingssysteem. Pence concludeerde verraderlijk gedrag van de kant van Berlijn en Ankara alleen maar omdat deze twee nominaal onafhankelijke landen ervoor hebben gekozen om zaken te doen met Rusland.

Een tweede functie van de NAVO is om te dienen als een uitbreiding van het Amerikaanse militair-industriële complex en op zijn beurt een belangrijke steunpilaar voor het Amerikaanse bedrijfskapitalisme, dat volledig afhankelijk is van militaire uitgaven.Wanneer president Donald Trump Europese bondgenoten hekelt, zoals Duitsland, omdat hij niet genoeg geld uitgeeft aan het leger en de NAVO, is zijn echte zorg voor de Europese landen om meer Amerikaans wapentuig te kopen, zoals de enorm dure en overgewaardeerde F-35 straaljager. Als de NAVO zou worden ontbonden – zoals het zou moeten doen met het verouderde objectieve doel – zou het Amerikaanse kapitalisme te maken krijgen met een grote terugtrekking van de Europese subsidie ​​in de vorm van verminderde wapenaankopen.

Lees ook:  Frankrijk, Turkije en Syrië: de NAVO wordt geconfronteerd met een nieuwe interne crisis en verlies van invloed

De ironie hier is dat Trump de NAVO eerder heeft gedenigreerd als achterhaald. In zijn opvliegendheid is hij juister dan hij lijkt te realiseren. Maar Trump is – ondanks oppervlakkige grieven – de NAVO blijven boeien om Europese militaire uitgaven te kunnen doen. Wat Trump bedoelt met “verouderd” is dat de financiële eerbetoon in het verleden van de Europeanen aan de gemilitariseerde economie van de VS voortaan aanzienlijk moet worden verhoogd. De buitensporige eisen van Trump stimuleren de spanningen binnen de NAVO. In een tijd waarin massale civiele sociale behoeften in heel Europa worden verwaarloosd als gevolg van “budgettaire beperkingen”, zullen de Amerikaanse ultimatums voor meer militaire uitgaven door de bredere Europese bevolking ongetwijfeld als een ondraaglijk dictaat worden gezien.

Een derde functie van de NAVO voor haar Amerikaans leiderschap is dat het een pseudo juridische dekking van ‘multinationalisme’ geeft aan wat anders gezien zou worden als flagrante Amerikaanse imperialistische agressie over de hele wereld.

NAVO-troepen hebben Amerikaanse illegale oorlogen in Afghanistan, Irak, Libië, Somalië en andere interventies bijgestaan  . Dit door een organisatie die zichzelf een bastion van veiligheid en vrede noemt.

Het was 20 jaar geleden dat door de VS geleide troepen onder dekking van de NAVO Servië en de hoofdstad Belgrado bombardeerden. Dat betekende een keerpunt aanvallen op het internationaal recht en straffeloosheid van het Amerikaanse wereldwijde geweld.

Washington kon zijn agressie niet uitvoeren zonder de politieke en juridische dekking van de NAVO. Jens Stoltenberg, de huidige secretaris-generaal van de NAVO, was deze week in Washington en vroeg om meer agressie tegen Rusland. Het Noorse boegbeeld is een schaamteloze oorlogszuiger die het VN-handvest schendt omwille van het bevlekken van zijn carrière als Amerikaanse marionet.

Het is des te verontrustender dat deze week in Washington de ministers van Buitenlandse Zaken van de 30 lidstaten van de NAVO die naar de VS zijn uitgezonden oproepen tot inzet van zeemachten in de Zwarte Zee “ter verdediging” van Oekraïne en Georgië tegen “Russische agressie” . Deze twee landen hebben al het mogelijke gedaan om Rusland te provoceren. Het zijn kattenpoten voor hun NAVO-meester en zijn roekeloos genoeg om een ​​volledige oorlog te beginnen. Washington en zijn NAVO-volgelingen hebben het lef, of intelligentietekort, om zo’n explosieve situatie als “verdediging” tegen Rusland te noemen.

De NAVO, of liever de VS, geeft zichzelf een groen licht om nog meer agressie tegen Rusland op te zetten dan het al heeft gedaan in de afgelopen 30 jaar. In die periode is het NAVO-lidmaatschap bijna verdubbeld met als gevolg dat het militaire blok nu aan de Russische grens ligt – en tegelijkertijd beweren met Orwellian te denken dat het Europa verdedigt tegen Russische agressie. Zoals het Russische verstand het wil hebben: Rusland heeft het lef gehad om zijn grens naar de offensieve strijdkrachten van de NAVO te verleggen.

Wereldwijde veiligheid en vrede is te serieus voor moppen. Het handhaven van de NAVO, met zijn oorspronkelijke agressieve doelstelling tegen Moskou nog steeds intact, is een groteske grap. Een mopperig grapje speelde op de mensen in Europa die er veel baat bij hadden het verspillen van miljarden dollars per jaar aan militaire budgetten te stoppen. De gratuite vijandigheid van de NAVO tegenover Rusland – gebaseerd op verzonnen, belachelijke propaganda – is een obsceniteit. Deze organisatie is een dinosaurus die op de een of andere manier zijn Koude Oorlog-omgeving heeft overleefd, omdat die machten die het beheersen vanuit Washington en Londen willen dat het voortleeft om hun eigen egoïstische, ideologische, economische redenen.

In het belang van de wereldvrede moeten de burgers van Noord-Amerika en Europa eisen dat de NAVO wordt geliquideerd. Dertig jaar te laat.

Lees ook:  Het einde van de NAVO? Macron beklaagt zich over 'Brain Death' en dringt aan op een Europees leger

Comments

comments