De paus en de belangrijkste imam van de islam hebben een verbond ondertekend dat ons dichter bij de islam drijft

De paus en de belangrijkste imam van de islam hebben een verbond ondertekend dat ons dichter bij de islam drijft

13 april 2019 0 Door Indignatie redactie

Een historisch interreligieus verbond werd maandag in het Midden-Oosten ondertekend en de mainstream media in de Verenigde Staten en Europa zwegen er bijna helemaal stil over. 

Sheikh Ahmed al-Tayeb wordt beschouwd als de belangrijkste imam in de soennitische islam en hij arriveerde bij de ondertekeningsceremonie in Abu Dhabi met paus Franciscus ‘hand in hand in een symbool van interreligieuze broederschap’ . Maar dit was niet alleen een ceremonie voor katholieken en moslims. Volgens een Britse nieuwsbron werd de ondertekening van dit verbond gedaan “voor een wereldwijd publiek van religieuze leiders van het christendom, de islam, het jodendom en andere religies” …

DE PAUS EN DE GROOTSE IMAM VAN AL-AZHAR HEBBEN EEN HISTORISCHE BROEDERLIJKHEID ONDERTEKEND, WAARIN WORDT OPGEROEPEN TOT VREDE TUSSEN NATIES, RELIGIES EN RASSEN, TEGENOVER EEN WERELDWIJD PUBLIEK VAN RELIGIEUZE LEIDERS VAN HET CHRISTENDOM, DE ISLAM , HET JODENDOM EN ANDERE RELIGIES.

PAUS FRANCISCUS , DE LEIDER VAN DE KATHOLIEKEN TER WERELD, EN SHEIKH AHMED AL-TAYEB, HET HOOFD VAN DE MEEST PRESTIGIEUZE LEERSTOEL VAN DE SUNNI-ISLAM, ARRIVEERDEN TIJDENS DE CEREMONIE IN ABU DHABI HAND IN HAND IN EEN SYMBOOL VAN INTERRELIGIEUZE BROEDERSCHAP.

Met andere woorden, er was een gezamenlijke inspanning om ervoor te zorgen dat alle religies van de wereld op deze bijeenkomst vertegenwoordigd waren.

Volgens de officiële website van het Vaticaan ging er enorm veel voorbereidend werk uit naar het opstellen van dit document, en het moedigt gelovigen van alle religies aan “om elkaar de hand te schudden, elkaar te omhelzen, elkaar te kussen en zelfs te bidden” met elkaar …

HET DOCUMENT, ONDERTEKEND DOOR PAUS FRANCISCUS EN DE GRAND IMAM VAN AL-AZHAR, AHMED EL-TAYEB, WAS “MET VEEL REFLECTIE EN GEBED” VOORBEREID, ZEI DE PAUS. HET ENIGE GROTE GEVAAR OP DIT MOMENT, VERVOLGDE HIJ, IS “VERNIETIGING, OORLOG, HAAT TUSSEN ONS.” “ALS WE GELOVIGEN NIET IN STAAT ZIJN ELKAAR DE HAND TE SCHUDDEN, ELKAAR TE KUSSEN, ELKAAR TE KUSSEN EN ZELFS TE BIDDEN, ZAL ONS GELOOF VERSLAGEN WORDEN. “, HIJ ZEI. DE PAUS LEGDE UIT DAT HET DOCUMENT “GEBOREN IS UIT GELOOF IN GOD DIE DE VADER IS VAN ALLEN EN DE VADER VAN VREDE; HET VEROORDEELT ALLE VERNIETIGING, ALLE TERRORISME, VAN HET EERSTE TERRORISME IN DE GESCHIEDENIS, DAT VAN KAÏN. “

Er is veel taal over vrede in dit document, maar het gaat veel verder dan alleen maar pleiten voor vrede.

Telkens weer wordt het woord “God” gebruikt om tegelijkertijd Allah en de God van het christendom te identificeren. Hier is slechts een voorbeeld …

WIJ, DIE IN GOD GELOVEN EN IN DE LAATSTE ONTMOETING MET HEM EN ZIJN OORDEEL, OP BASIS VAN ONZE RELIGIEUZE EN MORELE VERANTWOORDELIJKHEID, EN DOOR MIDDEL VAN DIT DOCUMENT, ROEPEN ONSZELF OP, ZOWEL BIJ DE LEIDERS VAN DE WERELD ALS BIJ DE ARCHITECTEN VAN INTERNATIONAAL BELEID EN WERELDECONOMIE, OM KRACHTIG TE WERKEN OM DE CULTUUR VAN TOLERANTIE EN VAN SAMEN LEVEN IN VREDE TE VERSPREIDEN; ZO VROEG MOGELIJK INGRIJPEN OM TE STOPPEN MET HET VERGIETEN VAN ONSCHULDIG BLOED EN EEN EINDE TE MAKEN AAN OORLOGEN, CONFLICTEN, MILIEUVERVUILING EN DE MORELE EN CULTURELE ACHTERUITGANG DIE DE WERELD MOMENTEEL ERVAART.

Bovendien verklaart het document ook dapper dat “de diversiteit van religies” die we in de wereld zien, “door God gewild” was …

VRIJHEID IS EEN RECHT VAN ELKE PERSOON: ELK INDIVIDU GENIET VAN DE VRIJHEID VAN GELOOF, GEDACHTE, EXPRESSIE EN ACTIE. HET PLURALISME EN DE DIVERSITEIT VAN RELIGIES, KLEUR, GESLACHT, RAS EN TAAL ZIJN DOOR GOD GEWILD IN ZIJN WIJSHEID, WAARDOOR HIJ MENSEN SCHIEP. DEZE GODDELIJKE WIJSHEID IS DE BRON WAARUIT HET RECHT OP VRIJHEID VAN GELOOF EN DE VRIJHEID OM ANDERS TE ZIJN ONTSTAAT. DAAROM MOET HET FEIT DAT MENSEN GEDWONGEN WORDEN ZICH AAN EEN BEPAALDE RELIGIE OF CULTUUR TE HOUDEN, WORDEN AFGEWEZEN, EVENALS HET OPLEGGEN VAN EEN CULTURELE MANIER VAN LEVEN DIE ANDEREN NIET ACCEPTEREN;

In essentie zegt dit dat het de wil van God is dat er honderden verschillende religies in de wereld zijn en dat ze allemaal aanvaardbaar zijn in Zijn ogen.

We weten dat de elite een wereldreligie wil , maar om de belangrijkste geestelijken van zowel het katholicisme als de islam zo’n dramatische publieke indruk te laten maken, is het absoluut prachtig.

Je kunt de volledige tekst van het verbond vinden dat ze hebben ondertekend op de officiële Vaticaanse website . Ik heb ook het volledige document hieronder weergegeven …

INVOERING

Geloof leidt een gelovige om in de ander een broeder of een zuster te zien om ondersteund en bemind te worden. Door geloof in God, die het universum, schepselen en alle menselijke wezens heeft geschapen (gelijk vanwege zijn genade), zijn gelovigen geroepen om deze menselijke broederschap uit te drukken door de schepping en het hele universum te beschermen en alle personen te ondersteunen, vooral de armsten en degenen meest in nood.

Deze transcendentale waarde diende als uitgangspunt voor verschillende bijeenkomsten die werden gekenmerkt door een vriendelijke en broederlijke atmosfeer waarin we de vreugde, het verdriet en de problemen van onze hedendaagse wereld deelden. We deden dit door rekening te houden met wetenschappelijke en technische vooruitgang, therapeutische prestaties, het digitale tijdperk, de massamedia en communicatie. We hebben ook nagedacht over het niveau van armoede, conflicten en lijden van zoveel broeders en zusters in verschillende delen van de wereld als gevolg van de wapenwedloop, sociale onrechtvaardigheid, corruptie, ongelijkheid, morele achteruitgang, terrorisme, discriminatie, extremisme en vele andere oorzaken.

Uit onze broederlijke en open discussies en uit de ontmoeting die diepe hoop uitdrukte in een rooskleurige toekomst voor alle mensen, werd het idee van dit document over menselijke broederschap bedacht. Het is een tekst die eerlijk en serieus is uitgedacht om een ​​gezamenlijke verklaring van goede en oprechte ambities te zijn. Het is een document dat alle personen die vertrouwen op God hebben en geloof in menselijke broederschap uitnodigt om zich te verenigen en samen te werken, zodat het als een gids kan dienen voor toekomstige generaties om een ​​cultuur van wederzijds respect te bevorderen in het besef van de grote goddelijke genade die maakt alle menselijke wezens broers en zussen.

 

Lees ook:  Oostenrijk en niet Frankrijk, is het model voor het Europese harde optreden tegen islamisten

DOCUMENT

In de naam van God die alle menselijke wezens heeft geschapen die gelijk zijn in rechten, plichten en waardigheid, en die hen heeft geroepen om samen te leven als broers en zussen, om de aarde te vullen en de waarden van goedheid, liefde en vrede bekend te maken;

In de naam van onschuldig menselijk leven dat God verboden heeft om te doden, bevestigend dat wie een persoon doodt, is als iemand die de hele mensheid doodt, en dat eenieder die iemand redt, als iemand is die de hele mensheid redt;

In de naam van de armen, de behoeftigen, de gemarginaliseerden en de meest behoeftigen die God ons geboden heeft te helpen als een plicht die van alle personen vereist is, in het bijzonder de rijken en de middelen;

In de naam van wezen, weduwen, vluchtelingen en degenen die verbannen zijn uit hun huizen en hun landen; in de naam van alle slachtoffers van oorlogen, vervolging en onrecht; in naam van de zwakken, zij die in angst leven, krijgsgevangenen en zij die in enig deel van de wereld worden gefolterd, zonder onderscheid;

In de naam van mensen die hun veiligheid, vrede en de mogelijkheid hebben verloren om samen te leven en het slachtoffer worden van verwoesting, rampspoed en oorlog;

In de naam van menselijke broederschap die alle menselijke wezens omarmt, verenigt ze en maakt ze gelijk;

In naam van deze broederschap verscheurd door beleid van extremisme en verdeeldheid, door systemen van onbeperkte winst of door hatelijke ideologische tendensen die de acties en de toekomst van mannen en vrouwen manipuleren;

In naam van de vrijheid, die God aan alle mensen heeft geschonken, hen heeft geschapen en vrij heeft gemaakt door deze gave;

In de naam van gerechtigheid en barmhartigheid, de fundamenten van welvaart en de hoeksteen van het geloof;

In de naam van alle personen van goede wil die aanwezig zijn in elk deel van de wereld;

In de naam van God en van alles wat tot nu toe is gezegd; Al-Azhar al-Sharif en de Moslims van het Oosten en Westen, samen met de Katholieke Kerk en de Katholieken van het Oosten en het Westen, verklaren de goedkeuring van een cultuur van dialoog als pad; onderlinge samenwerking als de gedragscode; wederzijds begrip als de methode en standaard.

Wij, die in God geloven en in de laatste ontmoeting met Hem en Zijn oordeel, op basis van onze religieuze en morele verantwoordelijkheid, en door middel van dit document, roepen onszelf op, zowel bij de leiders van de wereld als bij de architecten van internationaal beleid en wereldeconomie, om krachtig te werken om de cultuur van tolerantie en van samen leven in vrede te verspreiden; zo vroeg mogelijk ingrijpen om te stoppen met het vergieten van onschuldig bloed en een einde te maken aan oorlogen, conflicten, milieuvervuiling en de morele en culturele achteruitgang die de wereld momenteel ervaart.

We doen een beroep op intellectuelen, filosofen, religieuze figuren, kunstenaars, media-professionals en mannen en vrouwen van cultuur in elk deel van de wereld, om de waarden van vrede, gerechtigheid, goedheid, schoonheid, menselijke broederschap en coëxistentie opnieuw te ontdekken om het belang te bevestigen van deze waarden als ankers van redding voor iedereen, en om ze overal te promoten.

Deze Verklaring, die vertrekt vanuit een diepgaande beschouwing van onze hedendaagse realiteit, waarbij de successen en de solidariteit met lijden, rampen en rampen worden gewaardeerd, is ervan overtuigd dat een van de belangrijkste oorzaken van de crises van de moderne wereld een ongevoelig menselijk geweten is, een afstand nemen van religieuze waarden en een heersend individualisme vergezeld door materialistische filosofieën die de menselijke persoon vergoddelijken en wereldse en materiële waarden introduceren in plaats van allerhoogste en transcendentale principes.

Hoewel we de positieve stappen van onze moderne beschaving op het gebied van wetenschap, technologie, geneeskunde, industrie en welzijn erkennen, vooral in ontwikkelde landen, willen we benadrukken dat er, in verband met dergelijke historische ontwikkelingen, groot en gewaardeerd zoals ze zijn, er bestaat zowel een morele verslechtering die de internationale actie beïnvloedt als een verzwakking van spirituele waarden en verantwoordelijkheid. Dit alles draagt ​​bij tot een algemeen gevoel van frustratie, isolatie en wanhoop waardoor velen in een draaikolk van atheïstisch, agnost of religieus extremisme terecht komen, of in blind en fanatiek extremisme, dat uiteindelijk vormen van afhankelijkheid en individuele of collectieve zelfvernietiging aanmoedigt.

De geschiedenis laat zien dat religieus extremisme, nationaal extremisme en ook onverdraagzaamheid in de wereld hebben plaatsgevonden, of het nu in het oosten of het westen is, wat zou kunnen worden aangeduid als tekenen van een ‘derde wereldoorlog die stukje bij beetje wordt gevochten’. In verschillende delen van de wereld en in veel tragische omstandigheden zijn deze tekenen pijnlijk duidelijk begonnen, zoals in die situaties waarin het precieze aantal slachtoffers, weduwen en wezen onbekend is. We zien bovendien dat andere regio’s zich voorbereiden op het worden van nieuwe conflicten, met uitbarstingen van spanningen en een opeenhoping van wapens en munitie, en dit alles in een mondiale context overschaduwd door onzekerheid, ontgoocheling, angst voor de toekomst en gecontroleerd door bekrompen economische belangen.

Wij bevestigen eveneens dat grote politieke crises, situaties van onrechtvaardigheid en een gebrek aan eerlijke verdeling van natuurlijke hulpbronnen – waarvan slechts een rijke minderheid profiteert, ten koste van de meerderheid van de volkeren van de aarde – enorme hoeveelheden hebben gegenereerd en blijven genereren, aantallen arme, zwakke en overleden personen. Dit leidt tot catastrofale crises waar verschillende landen het slachtoffer van zijn geworden, ondanks hun natuurlijke hulpbronnen en de vindingrijkheid van jonge mensen die deze landen kenmerken. In het licht van dergelijke crises die resulteren in de dood van miljoenen kinderen – weggegooid uit armoede en honger – is er een onaanvaardbaar zwijgen op internationaal niveau.

Het is in deze context duidelijk hoe het gezin als de fundamentele kern van samenleving en menselijkheid essentieel is om kinderen in de wereld te brengen, opvoeden, opvoeden en hen voorzien van solide morele vorming en binnenlandse veiligheid. Het gezinsinstituut aanvallen, het met minachting beschouwen of twijfelen aan de belangrijke rol ervan, is een van de meest bedreigende kwaden van onze tijd.

We bevestigen ook het belang van bewustwording van religie en de noodzaak om dit bewustzijn nieuw leven in te blazen in de harten van nieuwe generaties door middel van gedegen onderwijs en het naleven van morele waarden en oprechte religieuze leringen. Op deze manier kunnen we tendensen die individualistisch, egoïstisch en tegenstrijdig zijn, confronteren met radicalisme en blind extremisme in al zijn vormen en uitdrukkingen.

Het eerste en belangrijkste doel van religies is om in God te geloven, Hem te eren en alle mannen en vrouwen uit te nodigen om te geloven dat dit universum afhankelijk is van een God die het regeert. Hij is de Schepper die ons heeft gevormd met Zijn goddelijke wijsheid en ons de gave van het leven heeft gegeven om het te beschermen. Het is een geschenk dat niemand het recht heeft om zichzelf af te pakken, te bedreigen of te manipuleren. Inderdaad, iedereen moet deze gift van het leven vanaf het begin tot het natuurlijke einde ervan beschermen. Daarom veroordelen wij al die praktijken die een bedreiging vormen voor het leven zoals genocide, terroristische daden, gedwongen verplaatsing, mensenhandel, abortus en euthanasie. We veroordelen eveneens het beleid dat deze praktijken bevordert.

Bovendien verklaren we resoluut dat religies nooit oorlog, haatdragende attitudes, vijandigheid en extremisme moeten aanwakkeren, en dat ze ook niet mogen aanzetten tot geweld of het vergieten van bloed. Deze tragische realiteit is het gevolg van een afwijking van religieuze leringen. Ze zijn het resultaat van een politieke manipulatie van religies en van interpretaties door religieuze groeperingen die in de loop van de geschiedenis hebben geprofiteerd van de kracht van religieus sentiment in de harten van mannen en vrouwen om hen te laten handelen op een manier die niets te maken met de waarheid van religie. Dit gebeurt met het oog op het bereiken van doelstellingen die politiek, economisch, werelds en kortzichtig zijn. We roepen alle betrokkenen daarom op om geen religies meer te gebruiken om haat, geweld, extremisme en blind fanatisme aan te moedigen, en af ​​te zien van het gebruik van de naam van God om daden van moord te rechtvaardigen, ballingschap, terrorisme en onderdrukking. We vragen dit op basis van ons gemeenschappelijk geloof in God die niet heeft gemaakt dat mannen en vrouwen worden gedood of om elkaar te bevechten, noch om te worden gemarteld of vernederd in hun leven en omstandigheden. God, de Almachtige, hoeft door niemand te worden verdedigd en wil niet dat Zijn naam wordt gebruikt om mensen te terroriseren.

Dit document bevestigt, in overeenstemming met eerdere internationale documenten die het belang van de rol van religies bij de constructie van de wereldvrede hebben benadrukt, het volgende:

– De vaste overtuiging dat authentieke leringen van religies ons uitnodigen om geworteld te blijven in de waarden van vrede; om de waarden van wederzijds begrip, menselijke broederschap en harmonieus samenleven te verdedigen ; om wijsheid, gerechtigheid en liefde te herstellen; en om het religieuze bewustzijn bij jongeren nieuw leven in te blazen, zodat toekomstige generaties beschermd kunnen worden tegen het rijk van het materialistische denken en tegen het gevaarlijke beleid van ongebreidelde hebzucht en onverschilligheid die gebaseerd zijn op de wet van geweld en niet op de kracht van wet;

– Vrijheid is een recht van elke persoon: elk individu geniet van de vrijheid van geloof, gedachte, expressie en actie. Het pluralisme en de diversiteit van religies, kleur, geslacht, ras en taal zijn door God gewild in Zijn wijsheid, waardoor Hij mensen schiep. Deze goddelijke wijsheid is de bron waaruit het recht op vrijheid van geloof en de vrijheid om anders te zijn ontstaat. Daarom moet het feit dat mensen gedwongen worden zich aan een bepaalde religie of cultuur te houden, worden afgewezen, evenals het opleggen van een culturele manier van leven die anderen niet accepteren;

– Rechtvaardigheid op basis van genade is het pad dat moet worden gevolgd om een ​​waardig leven te leiden waar ieder mens recht op heeft;

– Dialoog, begrip en de wijdverspreide bevordering van een cultuur van tolerantie, acceptatie van anderen en vreedzame samen optredens dragen aanzienlijk bij tot het verminderen van vele economische, sociale, politieke en milieuproblemen die een groot deel van de mensheid zo zwaar wegen;

– Dialoog tussen gelovigen betekent samenkomen in de enorme ruimte van spirituele, menselijke en gedeelde sociale waarden en, vanaf hier, het overbrengen van de hoogste morele deugden waar godsdiensten naar streven. Het betekent ook het vermijden van onproductieve discussies;

– De bescherming van plaatsen van aanbidding – synagogen, kerken en moskeeën – is een plicht gegarandeerd door religies, menselijke waarden, wetten en internationale overeenkomsten. Elke poging om plaatsen van aanbidding aan te vallen of hen te bedreigen door gewelddadige aanvallen, bomaanslagen of vernietiging, is een afwijking van de leringen van religies evenals een duidelijke schending van het internationale recht;

– Terrorisme is betreurenswaardig en bedreigt de veiligheid van mensen, hetzij in het oosten of het westen, het noorden of het zuiden, en verspreidt paniek, terreur en pessimisme, maar dit is niet te wijten aan religie, zelfs als terroristen het instrumentaliseren. Het is eerder het gevolg van een opeenstapeling van onjuiste interpretaties van religieuze teksten en van beleid dat verband houdt met honger, armoede, onrecht, onderdrukking en trots. Daarom is het zo noodzakelijk om geen steun meer te verlenen aan terroristische bewegingen die worden aangewakkerd door financiering, het leveren van wapens en strategie, en door pogingen om deze bewegingen te rechtvaardigen, zelfs met behulp van de media. Al deze moeten worden beschouwd als internationale misdaden die de veiligheid en de wereldvrede bedreigen. Dergelijk terrorisme moet in al zijn vormen en uitingen worden veroordeeld;

– Het concept burgerschap is gebaseerd op de gelijkheid van rechten en plichten, waar iedereen recht op heeft. Het is daarom van cruciaal belang om in onze samenlevingen het concept van volledig burgerschap vast te stellen en het discriminerende gebruik van de term minderheden te verwerpen, wat gevoelens van isolatie en inferioriteit veroorzaakt. Het misbruik ervan maakt de weg vrij voor vijandigheid en onenigheid; het maakt successen ongedaan en neemt de religieuze en burgerrechten weg van sommige burgers die aldus worden gediscrimineerd;

– Goede relaties tussen Oost en West zijn ontegensprekelijk noodzakelijk voor beide. Ze mogen niet worden verwaarloosd, zodat ze allemaal kunnen worden verrijkt door de cultuur van de ander door vruchtbare uitwisseling en dialoog. Het Westen kan in het Oosten remedies ontdekken voor die geestelijke en religieuze kwalen die worden veroorzaakt door een heersend materialisme. En het Oosten kan in het Westen veel elementen vinden die het kunnen helpen om het te bevrijden van zwakte, verdeeldheid, conflicten en wetenschappelijke, technische en culturele achteruitgang. Het is belangrijk om aandacht te schenken aan religieuze, culturele en historische verschillen die een essentieel onderdeel zijn van het vormgeven van het karakter, de cultuur en de beschaving van het Oosten. Het is ook belangrijk om de band van fundamentele mensenrechten te versterken om een ​​waardig leven te garanderen voor alle mannen en vrouwen in Oost en West, waarbij de politiek van dubbele standaarden wordt vermeden;

– Het is een essentiële vereiste om het recht van vrouwen op onderwijs en werk te erkennen en hun vrijheid om hun eigen politieke rechten uit te oefenen te erkennen. Bovendien moeten inspanningen worden geleverd om vrouwen te bevrijden van historische en sociale conditionering die in strijd is met de beginselen van hun geloof en waardigheid. Het is ook noodzakelijk om vrouwen te beschermen tegen seksuele uitbuiting en om behandeld te worden als handelswaar of voorwerpen van plezier of financieel gewin. Daarom moet een einde worden gemaakt aan al die onmenselijke en vulgaire praktijken die de waardigheid van vrouwen bagatelliseren. Er moeten inspanningen worden gedaan om die wetten aan te passen waardoor vrouwen niet ten volle van hun rechten kunnen genieten;

– De bescherming van de fundamentele rechten van kinderen om op te groeien in een gezinsomgeving, om voeding, onderwijs en ondersteuning te ontvangen, zijn taken van het gezin en de samenleving. Zulke plichten moeten worden gewaarborgd en beschermd zodat ze niet over het hoofd worden gezien of worden geweigerd aan enig kind in enig deel van de wereld. Al die praktijken die de waardigheid en rechten van kinderen schenden, moeten worden aan de kaak gesteld. Het is even belangrijk om waakzaam te zijn tegen de gevaren waaraan zij worden blootgesteld, met name in de digitale wereld, en om de handel in hun onschuld en alle schendingen van hun jeugd als een misdaad te beschouwen;

– De bescherming van de rechten van ouderen, zwakken, gehandicapten en onderdrukten is een religieuze en sociale verplichting die moet worden gewaarborgd en verdedigd door strikte wetgeving en de implementatie van de relevante internationale overeenkomsten.

Hiertoe kondigen de katholieke kerk en Al-Azhar in onderlinge samenwerking aan en beloven ze dit document over te dragen aan autoriteiten, invloedrijke leiders, personen van religie over de hele wereld, geschikte regionale en internationale organisaties, organisaties in het maatschappelijk middenveld, religieuze instellingen en toonaangevende denkers. Ze beloven verder om de principes in deze Verklaring bekend te maken op alle regionale en internationale niveaus, en vragen deze principes te vertalen in beleid, besluiten, wetgevingsteksten, cursussen en te verspreiden materialen.

Al-Azhar en de katholieke kerk vragen dat dit document het voorwerp wordt van onderzoek en reflectie in alle scholen, universiteiten en formatie-instellingen, en aldus helpt om nieuwe generaties op te voeden om goedheid en vrede aan anderen te brengen, en om overal verdedigers van de rechten te zijn van de onderdrukten en van de minste van onze broers en zussen.

Tot slot, onze ambitie is dat:

deze verklaring kan een uitnodiging zijn tot verzoening en broederschap tussen alle gelovigen, zelfs onder gelovigen en niet-gelovigen, en onder alle mensen van goede wil;

deze verklaring kan een beroep zijn op elk oprecht geweten dat afkeurenswaardig geweld en blind extremisme verwerpt; een oproep aan degenen die de waarden van tolerantie en broederschap koesteren die worden gepromoot en aangemoedigd door religies;

deze verklaring kan een getuige zijn van de grootheid van het geloof in God dat verdeelde harten verenigt en de menselijke ziel verheft;

deze verklaring kan een teken zijn van de nabijheid tussen Oost en West, tussen Noord en Zuid, en tussen allen die geloven dat God ons geschapen heeft om elkaar te begrijpen, met elkaar te werken en te leven als broeders en zusters die van elkaar houden.

Dit is wat we hopen en proberen te bereiken met het doel om een ​​universele vrede te vinden die iedereen in dit leven kan genieten.

Lees ook:  Werken COVID-19- vaccins als er herinfecties zijn?

Comments

comments