Gelukkig zijn er ongelooflijke 3D-scans van de Notre Dame

Gelukkig zijn er ongelooflijke 3D-scans van de Notre Dame

19 april 2019 0 Door Indignatie redactie

Het goede nieuws: we hebben een zeer gedetailleerde digitale sjabloon voor het opnieuw opbouwen.

De wereld keek maandagavond in afschuw toe terwijl de vlammen door de Notre Dame in Parijs raasden. Toen vuur het dak opsloeg en zijn iconische centrale spits omver wierp, leek het alsof de historische kerk voorgoed verloren zou zijn – maar dankzij de geavanceerde verbeeldingstechnologie is het mogelijk dat alle hoop niet verloren gaat.

Dankzij het minutieuze werk van Vassar, kunsthistorica Andrew Tallon, werd elk prachtig detail en mysterieuze aanwijzing voor de 13de-eeuwse constructie van het gebouw in 2015 vastgelegd in een digitaal archief met behulp van laserbeelden. Deze records hebben een revolutie teweeggebracht in ons begrip van hoe het spectaculaire gebouw werd gebouwd – en zouden een sjabloon kunnen zijn voor de manier waarop Parijs kon herbouwen.

Volgens om  Wired , “architecten hopen nu dat Tallon de scans een kaart kunnen voorzien voor het houden op het goede spoor wat wederopbouw zal moeten plaatsvinden.”

One Billion Data Points

In 2015 profileerde National Geographic  Tallon en zijn unieke scanproces, met aandacht voor zijn digitale beeldbewerking van de Notre Dame kathedraal. Eeuwenlang waren de enige gereedschappen die we hadden om middeleeuwse gebouwen en structuren te meten primitieve koorden en linialen, potloden en schietloodjes, maar door zich te wenden tot de 21ste-eeuwse technologie, kon Tallon de geheimen van deze wonderbaarlijke structuur wegkwijnen.

“Als ik op elk punt sms’jes had, kon ik in de teksten kijken en proberen terug te komen in de hoofden van de bouwers,” zei Tallon tegen Nat Geo. “Ik heb het niet, dus het is speurwerk voor mij.”

Voor zijn scans van Notre Dame registreerde Tallon gegevens van meer dan 50 locaties in en rond de kathedraal, wat resulteerde in maar liefst een miljard gegevenspunten.

Lees ook:  Macron lijdt enorme klap met verlies aan Le Pen

Elke scan begint door de laser op een statief te plaatsen en in het midden van de constructie te plaatsen. De laser veegt in alle richtingen rond het gebied en als het een oppervlak raakt, stuitert de straal terug en neemt de exacte plaatsing en het oppervlak op van elke steunbeer of kolom waarop het landde door de tijd te meten die de straal nodig had om terug te keren. Elke meting wordt geregistreerd als een gekleurde punt, die samen een gedetailleerde afbeelding vormt, zoals de kleurpixels van een digitale foto.

Uiteindelijk vormen die miljoenen stippen een driedimensionale momentopname van de kathedraal, en de resulterende beelden zijn minutieus nauwkeurig; als de scan correct is uitgevoerd, zei Tallon tegen Nat Geo, het zou binnen 5 millimeter nauwkeurig moeten zijn.

Wat Moet Opnieuw Worden Opgebouwd

Volgens The  New York Times , dat duurde minder dan een uur voor het vuur om zich te verspreiden van de zolder van de kathedraal en overspoelen het dak, het omverwerpen van de centrale spits. De bouw van de kathedraal begon in het jaar 1163 en eindigde in 1345,  volgens eenNYT- stuk over de geschiedenis van de kathedraal ,  en het houten dak bevatte historische balken uit het jaar 1220, die allemaal door de brand werden vernietigd.

Steun voor de herstelinspanningen is begonnen, met rijke Parijzenaars en bedrijven die meer dan $ 450 miljoen aan giften hebben toegezegd voor de restauratie van de Notre Dame.

Ondanks de uitgebreide schade meldt de  NYT dat de meeste van de onschatbare voorwerpen en de stenen structuur van de kathedraal intact blijven – hoewel alleen de tijd zal uitwijzen hoe lang het duurt om de geliefde structuur te herstellen tot een schijn van zijn vroegere glorie.Lees ook:  Frankrijk: Mila O. en de stille herinvoering van de godslastering

Comments

comments