Vruchtensap: suiker in vloeibare vorm

Vruchtensap: suiker in vloeibare vorm

20 april 2019 0 Door Indignatie redactie

indignatie.nl Hoeveel mensen zijn er vanaf de ochtend begonnen met een glas sinaasappelsap met ontbijt ?? Appel, druif, sinaasappel, ananas, cranberry …. er is een soort sap om de smaakpapillen van iedereen tevreden te stellen. 

De misvatting is dat velen denken dat het drinken van vruchtensap gelijk staat aan het eten van fruit. Daarom wordt vruchtensap als gezond beschouwd. Het woord “fruit” wordt geassocieerd met gezond. Vruchtensap bevat echter meer, zo niet meer suiker dan andere dranken. Hoewel vruchtensap voedingsstoffen en antioxidanten bevat, doen deze positieve eigenschappen niet af aan de hoeveelheid suiker.

We zijn het slachtoffer van misleidende labels op deze drankjes. Labels die “100% puur” en “niet van concentraat” bevatten, doen ons denken dat het sap versgeperst en opgeslagen was in de container waar we van konden genieten. De waarheid is dat we geen fruit uit de oorspronkelijke staat drinken. Vruchtensap wordt opgeslagen in tanks die tot een jaar lang zuurstof uitputten voordat ze worden verpakt. Dit proces verwijdert behoorlijk wat van de rijke fruitsmaak, dus fabrikanten voegen die smaak weer toe, terwijl je het geraden had …. suiker.

Dit wil niet zeggen dat fruitsap helemaal vreselijk is. Sinaasappelsap bevat vitamine C, vitamine B, kalium, foliumzuur en antioxidanten. Wanneer de calorieën uit fruit van de boom worden vergeleken met die in de fles, bevat de drankversie echter veel meer toegevoegde suiker, wat uiteindelijk resulteert in veel meer calorieën. Hier is een schokkend voorbeeld … appelsap versus Coca-Cola. Neem bijvoorbeeld een portie van 12-ounce van deze twee drankjes. Het appelsap bevat 165 calorieën en 39 gram suiker, wat overeenkomt met 9,8 theelepels. Het blikje Coca-Cola bevat 140 calorieën en 40 gram suiker (10 theelepels). De waarheid ligt in de suiker.

Lees ook:  Burger King rolt de genetisch gemodificeerde "Onmogelijke Hamburger" uit met dubieuze chemicaliën

De lever wordt zeer snel overladen met suiker wanneer deze dranken worden ingenomen. Het is alsof je snel 5 sinaasappels hebt gegeten toen je een kopje sap dronk. Fructose is het type suiker dat dit sap bevat en de lever is verantwoordelijk voor het metaboliseren van deze stof. Te veel suiker is te veel werk voor de lever en deze overmatige hoeveelheid wordt vet. Vloeibare suiker is in verband gebracht met hoge niveaus van triglyceriden, insulineresistentie, verhoogd buikvet en verhoogde LDL-waarden (slechte cholesterol).

Veel mensen beschouwen deze vloeibare calorieën niet in hun dieet. Ze eten niet minder om deze extra calorieën te compenseren. Volle vrucht is de betere keuze. Straf je lever en taille niet alleen om je smaakpapillen te plezieren. Eet uw calorieën om te profiteren van de voedingsstoffen en vezels die fruit te bieden heeft. Geen wonder dat we nooit ruzie hebben gemaakt toen we als kind sap kregen aangeboden.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2453647/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6124975/

https://www.bmj.com/content/347/bmj.f5001

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2664987/Comments

comments