Anti-vaxxers zijn net zo slecht als klimaatdenkers

Anti-vaxxers zijn net zo slecht als klimaatdenkers

21 april 2019 2 Door Indignatie redactie

Er zijn minstens 555 bevestigde gevallen van het zeer besmettelijke mazelenvirus sinds januari alleen al geweest in de VS, wat ambtenaren van de Centers for Disease Control and Prevention ertoe aanzet deze plotselinge uitbarsting de ergste uitbarsting van de ziekte in bijna 20 jaar te noemen. Het verhaal over de verspreiding van mazelen in de VS begint zich aan een parallelle en verontrustende trend van wereldwijd verhoogde mazelenbesmettingen. De Wereldgezondheidsorganisatie heeft gelijktijdig met de CDC een rapport uitgebracht waarin wordt geconcludeerd dat wereldwijd de mazelengevallen in de eerste drie maanden van het jaar met bijna vier keer het gemiddelde zijn gestegen.

Maar de nationale en mondiale trends draaien een verhaal van twee afzonderlijke realiteiten. Een irrationele angst voor vaccins bij goed opgeleide en grotendeels blanke Amerikanen heeft een volkomen te voorkomen en gevaarlijke ziekte aangewakkerd die door wetenschappers als “geëlimineerd” werd beschouwd. Reuters legde uit dat “een groeiende en vocale rand van ouders in de Verenigde Staten zich tegen mazelenvaccins verzetten, gelovend, in tegenstelling tot wetenschappelijk bewijs, dat ingrediënten in de vaccins autisme of andere stoornissen kunnen veroorzaken.” Michelle M. Mello, hoogleraar in de rechten aan Stanford Law School en een professor in gezondheidsonderzoek en -beleid aan de Stanford University School of Medicine legden me uit in een interviewdat er weliswaar lage vaccinatiegraden zijn geweest in minderheidsgemeenschappen – zoals Somalische Amerikanen in Minnesota of orthodoxe joden in New York City – “op nationaal niveau zijn de demografisch gezien overwegend goed opgeleide, relatief welgestelde blanke families” die ervoor kiezen om niet te hun kinderen vaccineren. De epicentra van uitbraken van mazelen zijn in liberale staten zoals Californië, New York, Oregon en Washington.

Ondertussen, als een voorbeeld van hoe de rest van de wereld worstelt met een gevaarlijke besmettelijke ziekte, ervaart het Oost-Afrikaanse eiland Madagaskar de ergste uitbarsting van mazelen in de geschiedenis. Meer dan 115.000 gevallen van het virus zijn bevestigd in een land van 25 miljoen, en ten minste 1.200 mensen zijn tot nu toe overleden. De doden zijn meestal kinderen jonger dan 15 jaar. Minder dan 60% van de inwoners van die natie is gevaccineerd, maar niet vanwege de angst dat vaccins autisme veroorzaken. In plaats daarvan staan ​​ze voor een meer traditioneel obstakel: armoede.

In Madagaskar heeft massale ondervoeding het virus helpen verspreiden onder jongeren met een gecompromitteerd immuunsysteem. Volgens Associated Press is het mazelenvaccin weliswaar gratis, maar “Het bereiken van een kliniek voor hulp kan een uitdaging zijn. Veel mensen in Madagaskar kunnen het zich niet veroorloven een arts te bezoeken of medicijnen te kopen, en gezondheidscentra zijn vaak onderbemand of hebben slecht gekwalificeerde werknemers. “

Het is een monumentale ode aan menselijke domheid dat de rijkste natie ter wereld op de rand van een gevaarlijke mazelenepidemie balanceert op hetzelfde moment dat arme landen worstelen om hun inwoners te vaccineren. Het is de moeite waard om de problemen van de eerste wereld te vergelijken met slecht geïnformeerde Amerikaanse ouders die letterlijk ‘ mazelenpartijen ‘ organiseren voor hun kinderen met armoedige gezinnen in landen als Madagaskar.

Mazelen is geen ziekte die even lichtvaardig moet worden genomen als de zogenaamde “anti-vaxxers” u doen geloven. Mello legde uit: “Dit is geen ziekte waarbij je [niet-gevaccineerde] jongen speeksel of snot moet delen met een ander kind om geïnfecteerd te raken. Je moet gewoon in een kamer zijn waar een andere persoon met mazelen de laatste paar uur is gepasseerd om een ​​kans van 90% op infectie te hebben. “Hoewel de sterftecijfers van mazelen laag zijn in een land als de VS, kan het lang duren – lijdt aan schade aan de gezondheid, waaronder ernstig gehoorverlies. Toch zijn er hordes Amerikaanse ouders die meer bang zijn voor vaccins dan voor mazelen.

Er is in de VS veel handwringing geweest over hoe je het best de fel verdedigde standpunten van de anti-vaxxer-menigte kunt benaderen. Onderzoek na onderzoek uitgevoerd door gerenommeerde wetenschappers en gepubliceerd in peer-reviewed tijdschriften bevestigt hetzelfde: Vaccins veroorzaken geen autisme. Erger nog, een onderzoek naar hoe ouders het best te overtuigen van de veiligheid van vaccins had een deprimerende conclusie dat “bestaande strategieën om onjuiste informatie over vaccins te corrigeren niet effectief zijn en vaak averechts werken, resulterend in het onbedoelde tegenovergestelde effect, het versterken van ongegronde overtuigingen over vaccinatie en het verminderen van intenties om te vaccineren. “Met andere woorden, anti-vaxxers zijn feitresistent en graaien, als ze worden gepresenteerd met de realiteit, nog harder hun hakken om hun fantasie te behouden.

Lees ook:  Het aantal gevallen van coronavirus in de Verenigde Staten is waarschijnlijk veel hoger dan wat ons wordt verteld

Als een van deze bekend voorkomt, is er een analogie tussen anti-vaxxers en ontkenners van klimaatverandering. Beide groepen plaatsen geloof in een gevoel van niveau van hun rechtmatige positie ten aanzien van een kwestie die vergaande existentiële implicaties heeft. En beide groepen weigeren de enorme hoeveelheid gezonde wetenschappelijke literatuur te erkennen die bewijst dat ze ongelijk hebben. Maar op het gebied van klimaat is er een bemoedigende trend die aantoont dat een aanzienlijk percentage van de Amerikanen die ooit geloofden dat het broeikaseffect niet echt was, nu de wetenschap accepteert. Eén rapport meldde dat ongeveer een vijfde van degenen die onlangs het licht hadden gezien dit deed omdat zij persoonlijk de gevolgen van de klimaatverandering voelden.

Bij vaccinatiecijfers zien we de tegenovergestelde trend. Federale ambtenaren vrijgegeven gegevens eind vorig jaar waaruit blijkt dat het percentage niet-gevaccineerde peuters in de VS vervijfvoudigde in de afgelopen 17 jaar. Het is geen wonder dat we uitbraken van een ziekte zoals mazelen zien. Mello legde uit: “Om de verspreiding te stoppen en te vertragen tot het percentage waarbij de uitbraak daadwerkelijk in relatief korte tijd uitdooft, hebben we ongeveer 95% van de bevolking nodig om het [mazelen] -vaccin te krijgen.” waarschuwing: “Als het lager gaat dan dat, zal de zeer hoge verspreiding ervoor zorgen dat de uitbraak een wildvuuraspect wordt.” Net zoals sommigen hebben gesuggereerd dat “ontkenners van klimaatverandering een gevaar voor onze veiligheid vormen”, is het een goede zaak dat anti-vaxxers een bedreiging vormen voor onze collectieve gezondheid.

Misschien is het een bewijs van de effectiviteit van vaccins in de VS die de onwetendheid hebben aangewakkerd van hoe noodzakelijk ze zijn. We hadden min of meer mazelen uit de VS geëlimineerd en hadden vergelijkbare niveaus van succes bij het uitroeien van andere infectieziekten door vaccinaties. We leven niet meer in een wereld waar de ergste nachtmerrie van hun ouders is dat hun kind pokken oploopt. Maar als de vaccinatiesnelheid daalt, keren ziekten terug. De vraag is: moeten we echt wachten tot hardcore anti-vaxxers rondkomen als ze de fatale gevolgen van hun keuzes zien?

Net zoals het bestrijden van klimaatverandering sterke beleidsoplossingen en wetten vereist om een ​​op hol geslagen opwarming tegen te houden, zijn er wetten nodig om de kuddeimmuniteit te behouden waar onze maatschappij op vertrouwt. De staat Californië heeft een verplichte vaccinatiewet aangenomen die ouders verbiedt om vaccins te weigeren op basis van hun persoonlijke overtuigingen. Hoewel dit op bemoedigende wijze geleid heeft tot hogere vaccinatiegraden, is het aantal medische vrijstellingen ook toegenomen, wat suggereert dat sommige artsen en ouders misbruik maken van een maas in de wet. Meer recentelijk hebben functionarissen van New York City nog strengere maatregelen genomen – het verplichten van verplichte vaccinaties en het blokkeren van niet-gevaccineerde personen die zijn blootgesteld aan de ziekte door zich op openbare plaatsen te bevinden.

Er zijn natuurlijk grenzen aan de analogie van ontkenning van de klimaatverandering en de opvattingen van anti-vaxxers. Maar er is ook een angstaanjagende link. Terwijl onze planeet opwarmt, voorspellen wetenschappers dat infectieziekten zoals mazelen gemakkelijker kunnen worden overgedragen. Met andere woorden, twee golven van onwetendheid kunnen op dit moment botsen om het soort chaos te produceren dat we in onze levens niet hebben gezien. In een tijd dat we zoveel informatie bij de hand hebben, kan de ondergang van de mensheid dan echt worden gekenmerkt door een dergelijk onbegrip en een koppigheid?

Lees ook:  De paradox van de opwarming van de aarde en de koudere winters

Comments

comments