Nieuwe studie werpt licht op hoe de ziekte van Alzheimer de hersenen beschadigt

Nieuwe studie werpt licht op hoe de ziekte van Alzheimer de hersenen beschadigt

21 april 2019 0 Door Indignatie redactie

Onderzoekers beweerden precies te hebben uitgezocht hoe amyloïde bèta- en tau-eiwitten de hersenen beschadigen  tijdens het begin en de voortgang van de ziekte van Alzheimer. Ze drongen aan op therapieën die gelijktijdig op zowel pathogene eiwitten gericht zijn omdat de structuren die ze vormden met elkaar konden interageren.

Wanneer amyloïde beta zich ophoopt in de hersenen, vormt het stijve plaques. Evenzo zijn er hoge niveaus van tau-vormstructuren die neurofibrillaire knopen worden genoemd.

“Ons huidige onderzoek versterkt groeiend bewijs dat suggereert dat A-beta en tau samenwerken om de hersenfunctie te verminderen en dat, voor bepaalde aspecten van die beperking, tau overheerst,” verklaarde Dr. Bradley Hyman, een onderzoeker van het  Massachusetts General Hospital (MGH) wie diende als de primaire auteur van het wetenschappelijke artikel. “We zijn geïntrigeerd om te leren hoe ze op moleculair niveau interacteren, om manieren te vinden om die synergie te blokkeren.”

Hyman en zijn team voerden een aantal diermodellen uit waarmee de ziekte van Alzheimer bij de mens werd gesimuleerd. Door het gebruik van multiphoton calciumbeeldvormingstechnieken evalueerden ze de activiteit van neuronen in de hersenen van muizen met amyloïde beta-plaques en neurofibrillaire knopen. (Gerelateerd: Kokosolie bestudeerd vanwege zijn potentieel om de ziekte van Alzheimer te keren .)

Overexpressie van tau-eiwitten veroorzaakt de symptomen van Alzheimer

Tests met een muismodel van overexpressie van amyloïde beta versterkten eerdere bevindingen dat de plaques van het eiwit hyperactiviteit veroorzaken in de neuronen. Afzonderlijke testen met modellen met verhoogde expressie van verschillende vormen van tau toonden aan dat hogere concentraties van het schadelijke eiwit de neurale activiteit deden dalen. Dit gold zelfs als de tau nog geen neurofibrillaire knopen had gevormd.

Een vierde muismodel simuleerde de aanwezigheid van zowel amyloïde beta als tau in grote hoeveelheden. Tests toonden aan dat de aangetaste dieren verminderde hersenactiviteit vertoonden, wat suggereert dat de schadelijke effecten van tau voorrang hadden op die veroorzaakt door amyloïde beta.

Lees ook:  Het 'bedrijf' van de pandemie: het coronavirus kan de wereld drieduizend miljard kosten

De muizen die in de vier modellen werden gebruikt, werden zo gekweekt dat de productie van hun tau-eiwitten in hun lichaam kan worden gestopt als de dieren specifieke behandelingen ondergaan . De MGH-onderzoekers profiteerden hiervan om eventuele correlaties tussen de eiwitten te bepalen.

Ze registreerden de neurale activiteit van de muizen als een vergelijkingsbasis voordat twee groepen dieren werden behandeld. Sommige van de muizen produceerden overmatige hoeveelheden van zowel amyloïde beta- als tau-eiwitten, terwijl andere slechts tau tot overexpressie brachten.

Zes weken na de behandeling evalueerden de onderzoekers opnieuw de hersenactiviteitvan de muizen. Ze vergeleken de gegevens na de behandeling met de gegevens van de voorbehandeling.

Therapieën moeten zowel amyloïde bèta- als tau-eiwitten targeten

De MGH-onderzoekers vonden dat het blokkeren van tau-expressie de normale hersenactiviteit herstelde van muizen die dat eiwit tot overexpressie brachten. Dit omvatte zowel jonge muizen met nog steeds ontwikkelende hersenen en oude exemplaren die niet langer nieuwe hersencellen konden laten groeien.

Echter, de dieren die zowel amyloïde beta als tau tot overexpressie brachten, hervondenniet hun oorspronkelijke niveaus van neurale activiteit, zelfs niet na ontvangst van de behandeling. De tekenen van neurale schade waren zelfs te zien bij de jongste muizen, die beter hadden kunnen herstellen dan hun ouderen.

De onderzoekers geloofden dat hun resultaten verklaarden waarom recente klinische onderzoeken naar amyloïde bètablokkerende behandelingen niet in staat waren de symptomen van de ziekte van Alzheimer effectief te verlichten . Die experimentele therapieën lieten alleen tau-eiwitten achter, die problemen in de hersenen bleven veroorzaken.

“Eén implicatie van ons werk is dat benaderingen die anti-A-bèta- en anti-tau-therapieëncombineren effectiever kunnen zijn dan alleen, althans vanuit het perspectief van neurale activering,” waarschuwde Hyman, die ook hoogleraar was aan Harvard Medical. School . “Het vinden van dat tau en A-beta werken op een synergetische manier opent de deur naar nieuw onderzoek naar inzicht in hoe die interactie precies werkt.”

Bronnen omvatten:

ScienceDaily.com

Lees ook:  Ongelooflijke negatieve bijwerking van het nemen van de anticonceptiepil - plus 5 andere gezondheidsrisico's onthuld

Comments

comments