: VS ‘meest oorlogszuchtige natie in de geschiedenis van de wereld’

: VS ‘meest oorlogszuchtige natie in de geschiedenis van de wereld’

22 april 2019 0 Door Indignatie redactie

De enige Amerikaanse president die zijn ambtstermijn afrondt zonder oorlog, militaire aanval of bezetting noemt de Verenigde Staten “de meest oorlogszuchtige natie in de geschiedenis van de wereld”.

Tijdens zijn reguliere zondagsschoolles in de Maranatha Baptist Church in zijn geboortestad Plains, Georgia, onthulde Jimmy Carter   dat hij onlangs met president Donald Trump over China had gesproken. Carter, 94, zei dat Trump zich zorgen maakte over de groeiende economie van China en uitte zijn bezorgdheid dat “China ons voor de voeten loopt”.

Carter, die de diplomatieke betrekkingen tussen Washington en Peking in 1979 genormaliseerd, zei dat hij tegen Trump zei dat veel van het succes van China te danken was aan zijn vreedzaam buitenlands beleid.

“Weet je sinds 1979 hoe vaak China met wie dan ook in oorlog is geweest?” Vroeg Carter. 
“Niemand, en we zijn in oorlog gebleven.” Hoewel het waar is dat China’s laatste grote oorlog – een invasie van Vietnam – plaatsvond in 1979, versloeg het Volksbevrijdingsleger grensregio’s van Vietnam met artillerie en vocht zijn marine tegen zijn Vietnamese tegenhanger in de 1980. Sindsdien heeft China echter vrede met zijn buren en de wereld.

Carter zei toen dat de VS slechts 16 van zijn 242 jaar als natie vrede heeft gehad. Tellingen van oorlogen, militaire aanvallen en militaire bezettingen, er zijn feitelijk slechts vijf jaar vrede geweest in de Amerikaanse geschiedenis – 1976, het laatste jaar van de regering Gerald Ford en 1977-80, het geheel van Carters presidentschap. Carter verwees vervolgens naar de VS als ‘de meest oorlogszuchtige natie in de geschiedenis van de wereld’, een resultaat, zei hij, van de VS die andere landen dwong om ‘onze Amerikaanse principes te aanvaarden’.

Het vredesdividend van China heeft zijn economische groei mogelijk gemaakt en versterkt, zei Carter. “Hoeveel mijlen van hogesnelheidsspoorwegen hebben we in dit land?” Vroeg hij. China heeft ongeveer 18.000 mijl (29.000 km) aan hogesnelheidstreinen, terwijl de VS “verspilde, denk ik, $ 3 triljoen” hebben aan militaire uitgaven. Volgens een studie  van 2018  van het Watson Institute of International and Public Affairs van de Brown University, hebben de VS $ 5,9 biljoen uitgegeven aan oorlog voeren in Irak,

Syrië, Afghanistan, Pakistan en andere naties sinds 2001.

Lees ook:  Mediterrane migranten spreken duidelijke tekst: "Angela Merkel is de moeder van alle Afrikanen"

“Het is meer dan je je kunt voorstellen,” zei Carter over de Amerikaanse oorlogsuitgaven. “China heeft geen enkele stuiver verspild aan oorlog, en dat is de reden waarom ze voor ons liggen. Op bijna elke manier. “

“En ik denk dat het verschil is als je $ 3 triljoen neemt en het in Amerikaanse infrastructuur stopt, dan heb je waarschijnlijk $ 2 biljoen overgebleven,” vertelde Carter aan zijn congregatie. ‘We zouden een hogesnelheidstrein hebben. We hebben bruggen die niet instorten, we hebben wegen die goed worden onderhouden. Ons onderwijssysteem zou net zo goed zijn als dat van Zuid-Korea of ​​Hong Kong. ‘

Hoewel er een heersend geloof is in de Verenigde Staten dat het land bijna altijd oorlog voert voor nobele doelen en ter verdediging van de vrijheid, geven de wereldwijde publieke opinie en feiten een heel ander beeld. De meeste onderzochte landen in een WIN / Gallup-peiling van 2013  identificeerden  de Verenigde Staten als de grootste bedreiging voor de wereldvrede. Uit een peiling van 2017 in Pew Research  bleek  dat een recordaantal mensen in 30 onderzochte landen de macht en invloed van de VS als een ‘grote bedreiging’ beschouwden. ”

De VS zijn ook tientallen landen binnengevallen of gebombardeerd   en steunden bijna elke rechtse dictatuur in de wereld sinds het einde van de Tweede Wereldoorlog. Het heeft   sinds 1949 tientallen buitenlandse regeringen omvergeworpen of geprobeerd om hen omver te werpen en heeft actief geprobeerd om bijna elke volksbevrijdingsbeweging in diezelfde periode te vernietigen. Het heeft zich ook  bemoeid  met tientallen verkiezingen, in landen die zowel bondgenoten als tegenstanders zijn.

Lees ook:  Hier is een zin die je nooit meer zult horen in de VS

Brett Wilkins is editor-at-large voor Amerikaans nieuws op Digital Journal. Zijn werk is gevestigd in San Francisco en behandelt kwesties van sociale rechtvaardigheid, mensenrechten en oorlog en vrede. 

Comments

comments