Pepsi geeft toe dat zijn frisdrank kankerverwekkende ingrediënten bevat

Pepsi geeft toe dat zijn frisdrank kankerverwekkende ingrediënten bevat

23 april 2019 0 Door Indignatie redactie

Toen het Center for Environmental Health testresultaten bekendmaakte die aantoonden dat Pepsi de aanwezigheid van hoge niveaus van 4-Mel opzettelijk verdoezelde in de populaire frisdranken in 2013, ontkende het bedrijf zowel de aanwezigheid van deze chemische stof in zijn dranken als het feit dat het gevaarlijk was. 4-Mel, wat een afkorting is voor 4-methylimidazool , is een verbinding die wordt gevormd bij de productie van karamelkleurstoffen en is een bekend carcinogeen . 

Sindsdien heeft de drankmaker gevochten tegen het voldoen aan de staatseisen van Californië om een ​​waarschuwingsetiket voor kanker te plaatsen op de dranken die het ingrediënt bevatten, waaronder niet alleen Pepsi, maar ook Diet Pepsi en Pepsi One.

Nu heeft een schikking in een class action-rechtszaak tegen Pepsi voorlopige goedkeuring gekregen van een federale rechter in Californië. Als onderdeel van de voorgestelde regeling heeft Pepsi ermee ingestemd om ervoor te zorgen dat de 4-Mel-niveaus van de karamelkleur niet meer zijn dan 100 delen per miljard aan producten die binnen de VS te koop worden aangeboden. Ze zullen ook de frisdrank moeten testen met behulp van specifieke protocollen. 

De frisdrankgigant stemde ook in met deze maatregelen in een andere rechtszaak die vorig jaar werd beslecht in een rechtbank in Californië. De nieuwe regeling vergroot echter het bereik van deze maatregelen van Californië naar het hele land.

Pepsi kon consumenten niet waarschuwen dat zijn dranken bekende kankerverwekkende stoffen bevatten

In het proces werd Pepsi ervan beschuldigd mensen niet te hebben gewaarschuwd dat de dranken 4-Mel bevatten, iets wat Californië officieel heeft erkend als een kankerverwekkende stof. 

Een Consumer Reports- test van 2014 toonde aan dat de 4-Mel in Pepsi het toegestane niveau van 29 microgram per fles of blik overschreed, wat zou betekenen dat ze in strijd waren met de wetgeving inzake common law en consumentenbescherming in de staat Californië. 

Dit is in het bijzonder in tegenspraak met California’s Proposition 65, dat sinds 1985 bestaat, en vereist dat fabrikanten consumenten duidelijke waarschuwingen geven wanneer hun producten hen blootstellen aan giftige of kankerverwekkende chemicaliën.

Het Office of Environmental Health Hazard Assessment van de staat heeft de cut-off op 29 microgram gezet omdat dat niveau een risico op kanker van één op de 100.000 oplevert. 

Onder verwijzing naar een Mintel en Leatherhead Food Research-rapport uit 2013, zei Consumer Reports dat caramel coloring ‘s werelds meest gebruikte kleurstof is. In die tijd probeerde Pepsi dat te zeggen omdat Prop 65 verwijst naar blootstelling per dag in plaats van blootstelling per blik, en dat de gemiddelde hoeveelheid light frisdrank die dagelijks door zijn drinkers wordt verbruikt minder is dan een blikje. Het was niet nodig om een ​​waarschuwing te plaatsen ben ermee bezig. Consumer Reports was het daar niet mee eens.

“Ongeacht de hoeveelheid die consumenten consumeren, ze verwachten niet dat hun dranken een potentieel carcinogeen agens bevatten. En we denken niet dat 4-MeI in het voedsel zou moeten zitten. Onze tests van colokmonsters laten zien dat het mogelijk is om te veel lagere niveaus, “zei toxicoloog Dr. Urvashi Rangan.

Is frisdrank echt de moeite waard om kanker en obesitas te riskeren?

Het is eenvoudigweg niet logisch dat mensen zich onnodig blootstellen aan een ingrediënt dat alleen maar dient om hun voedsel te kleuren, en consumenten hebben het recht om zich bewust te zijn van wat ze in hun lichaam stoppen. De populariteit van boeken als Food Forensics illustreert de groeiende wens van Amerikanen om te weten welke ingrediënten hun voedingsproducten bevatten. 

De kankerverwekkende karamelkleuring in Pepsi is niet de enige reden waarom consumenten er niet uit zouden moeten zien te komen. Frisdranken worden ook verondersteld achter de zwaarlijvigheidsepidemie van de natie te zitten. Uit een UCLA-onderzoek bleek dat volwassenen die elke dag een suikerhoudende drank zoals een frisdrank consumeerden 27 procent meer kans hadden om als overgewicht te worden geclassificeerd dan degenen die dergelijke dranken niet dronken. Bovendien, drink er maar éénfrisdrank per dag komt op een totaal van 39 pond suiker per jaar! Dat betekent dat regelmatige frisdrankdrinkers in één klap hun risico op zwaarlijvigheid en kanker kunnen verminderen door simpelweg de gewoonte voorgoed op te geven. 

Bronnen zijn onder andere: 

WakingTimes.com 

Law360.com 

NorCalRecord.com 

ConsumerReports.org 

Steun deze website en steun het vrije alternatieve nieuws zonder censuur:
IBAN: DE97100110012628055249
BIC:NTSBDEB1XXX
Op naam van: Erich brink
Onderwerp: Indignatie


Comments

comments