Robots die nu in staat zijn om vliegtuigen te inspecteren … gaan we meer banen verliezen op machines?

Robots die nu in staat zijn om vliegtuigen te inspecteren … gaan we meer banen verliezen op machines?

28 april 2019 0 Door Indignatie redactie

De inspectie van vliegtuigen sluit aan bij de menselijke banen die ooit door robots worden overgenomen. De heraut van deze overname is de door Zweden ontworpen Vortex Robot, waarvan het prototype pas onlangs is  geklauterd op een vliegtuig  als een mechanische spin die op zoek is naar problemen op de verschillende oppervlakken van het voertuig.

Lulea University of Technology  professor George Nikolakopoulos maakt deel uit van het onderzoeksteam dat Vortex heeft ontwikkeld in overeenstemming met de vereisten van het multinationale CompInnova-project. Hij beweert dat hun robot als een van de eersten ter wereld erin slaagt om zich in een vliegtuig te verplaatsen.

Het doel van CompInnova is om met een efficiëntere en betrouwbaardere benadering te komen van het scannen op schade aan de composietmaterialen waaruit het lichaam van een vliegtuig bestaat. De nieuwe methodologie moet de hoeveelheid tijd die nodig is om een ​​complex voertuig te onderhouden en de operaties te ondersteunen, verkorten. Tegelijkertijd moet het ook de veiligheid van de passagiers en vracht aan boord van het vliegtuig waarborgen.

Nikolakopoulos en zijn mede-onderzoekers van Lulea maken deel uit van de onderzoeksgroep Automatic Control van CompInnova. Zij zijn verantwoordelijk voor het ontwerpen van de elektrische, mechanische en softwaregedeelten van de Vortex Robot. (Gerelateerd:  in twee decennia voorspelde de helft van alle banen verloren te zijn voor automatisering .)

Deze nieuwe robot kan vasthouden aan het oppervlak van elk vliegtuig

Zoals de naam al aangeeft, gebruikt Vortex luchtaanzuiging om zichzelf te bevestigen aan een oppervlak dat moet worden beklommen. De robot past de hoeveelheid zuigkracht aan zodat deze de grip behoudt op elke bocht en hellend oppervlak die hij in een vliegtuig zal tegenkomen.

De mogelijkheden ervan hebben onlangs veldtesten ondergaan aan de  Cranfield University . In die tijd organiseerde de Britse universiteit een werkend Boeing 737-passagiersvliegtuig op de luchthaven van de campus. De Vortex Robot  klom met succes in de romp van het vliegtuig .

“We hebben met succes de capaciteiten van het prototype van de robot op alle verschillende oppervlakken van het vliegtuig getest, zelfs de overgang onder de vleugel en romp van het vliegtuig”, meldde George Andrikopoulos. “Dit is echt een uitdaging om te volbrengen, omdat de robot een groot laadvermogen moet ondersteunen in verhouding tot zijn grootte.”

Lees ook:  De Amerikaanse begrafenis van het INF-Verdrag met de Europese medeplichtigheid

Andrikopoulos zei dat toekomstige herhalingen van Vortex worden uitgerust met een thermische camera en andere soorten sensoren voor het inspecteren van het vliegtuig. De  autonome robot  zal ook gereedschap dragen waarmee het eventuele schade kan herstellen.

Tijdens het uitvoeren van delicate taken of krachtige taken moet de robot in staat zijn om verbonden te blijven met het oppervlak van het vliegtuig dat hij verzorgt. Bovendien zal het ook beperkte hoeveelheden kracht hebben om zijn taak te volbrengen.

Inspectietaken voor vliegtuigen zijn de volgende op het robothakblok

Momenteel kan de Vortex Robot aan elk glad oppervlak blijven plakken. Het kan ook in elke richting over datzelfde oppervlak klauteren.

“Onze visie is multi-robot inspectie en reparatie van vliegtuigen”, aldus Nikolakopoulos. “Stel je voor dat we meerdere robots zouden kunnen sturen   en samenwerken, tijd en geld zouden kunnen worden bespaard en tegelijkertijd de veiligheid in de lucht- en ruimtevaartindustrie zou kunnen verbeteren.”

Noch Andrikopoulos noch Nikolakopoulos noemden iets over het verlies van banen die Vortex zal veroorzaken zodra het in dienst treedt. De  Federal Aviation Administration heeft bijvoorbeeld  ongeveer 188 vliegtuiginspecteurs in dienst .

Tijdens een typische inspectie zullen menselijke inspecteurs  infraroodscans  of foto’s van de vliegtuigromp nemen. Vervolgens pogen ze over de verzamelde beelden op zoek naar potentieel gevaarlijke problemen zoals scheuren in het frame.

Totdat de vliegtuiginspecteurs het veilig achten, mag het vliegtuig niet vliegen. De aarding kost zijn eigenaars en exploitanten veel geld, maar zorgt ervoor dat het vliegtuig geen potentieel dodelijk ongeluk krijgt.

Bronnen omvatten:

AlphaGalileo.org

Cranfield.ac.u

FAA.gov

Vond je dit stuk leuk? Overweeg om een ​​kleine fooi te geven en deze met je vrienden te delen, zodat ik kan blijven schrijven. Ik zou elke vorm van ondersteuning op prijs stellen.
Lees ook:  Is er een algemene staking met geweld opkomst in de VS

Het is eindelijk 2021 ...

… En nog nooit is er zo gretig uitgekeken naar een nieuw jaar. De Covid-19-vaccins, het openen van de horeca en uitgaansleven, de aankomende verkiezingen in Nederland, het Joe Biden-voorzitterschap, de last-minute Brexit-deal: hoewel er grote uitdagingen blijven bestaan, is er reden voor hoop. Met een nieuw jaar in het verschiet, doen we er alles aan om indrukwekkende blogs te leveren waarop u altijd kunt vertrouwen.

Wij geloven dat iedereen toegang verdient tot informatie die is gebaseerd op wetenschap en waarheid, en tot analyse die is geworteld in autoriteit en integriteit. Daarom hebben we een andere keuze gemaakt: onze rapportage open houden voor alle lezers, ongeacht waar ze wonen of wat ze kunnen betalen. Dit betekent dat meer mensen beter geïnformeerd, verenigd en geïnspireerd kunnen worden om zinvolle actie te ondernemen.

In deze gevaarlijke tijden is een naar waarheid zoekende wereldwijde alternatieve mede zoals TIndignatie essentieel. We hebben geen aandeelhouders of eigenaar van een miljardair, wat betekent dat onze blogs vrij is van commerciële en politieke invloed - dit maakt ons anders. Wanneer het nog nooit zo belangrijk is geweest, stelt onze onafhankelijkheid ons in staat om de machthebbers onbevreesd te onderzoeken, uit te dagen en bloot te leggen.

Lees ook:  Het buitenlands beleid van de VS is een mislukking, wie de president ook is
In een jaar van ongekende elkaar kruisende crises in 2020, hebben we precies dat gedaan, met onthullende journalistiek die een reële impact had: de onhandige aanpak van de Covid-19-crisis niet alleen in ons landje Nederland, de Black Lives Matter-protesten en de tumultueuze Amerikaanse verkiezingen.

Als er ooit een tijd was om je bij ons aan te sluiten, dan is het nu. Uw financiering stimuleert onze bloggers, het beschermt onze onafhankelijkheid en zorgt ervoor dat we voor iedereen open kunnen blijven. U kunt ons door deze uitdagende economische tijden heen ondersteunen.

Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, maakt echt een verschil voor onze toekomst. Steun  indignatie al vanaf € 1 - het duurt maar een minuut. Dank je.


Comments

comments