De eerste en vergeten Armeense genocide van 1019 n.Chr

De eerste en vergeten Armeense genocide van 1019 n.Chr


Afgelopen 24 april was de Armeense Genocide Remembrance Day . Miljoenen Armeniërs over de hele wereld herinnerden zich hoe het islamitische Ottomaanse Rijk – vaak wreed en uit religieuze haat – ongeveer 1,5 miljoen van hun voorouders tijdens de Eerste Wereldoorlog had gedood. 

Ironisch genoeg zijn de meeste mensen, waaronder de meeste Armeniërs, niet op de hoogte dat de eerste genocide van christelijke Armeniërs door islamitische Turken niet plaatsvond in de twintigste eeuw; het begon eerder in 1019 – precies duizend jaar geleden dit jaar – toen de Turken voor het eerst begonnen met het gieten in en transformeren van een toen veel groter Armenië naar wat het nu is, het oostelijke deel van het hedendaagse Turkije.

Dus, in 1019, “de eerste verschijning van de bloeddorstige beesten … de wilde natie van ongelovigen genaamd Turken kwamen Armenië binnen … en genadeloos slachtten de christelijke gelovigen met het zwaard”, schrijft Matthew van Edessa (d.1144), een belangrijke bron voor dit periode. Drie decennia later waren de invallen vrijwel non-stop. In 1049 bereikte de grondlegger van het Turkse Seltsjoekse rijk, Sultan Tughril Bey (omstreeks 1037-1063), de niet ommuurde stad Arzden, ten westen van de Van van het meer, en “zette de hele stad in de strijd tegen het zwaard en veroorzaakte ernstige slachtpartijen, zoals veel als honderdvijftigduizend personen . “

Na een grondige plundering van de stad – die naar verluidt achthonderd kerken bevatte – beval hij het in de fik te steken en in een woestijn te veranderen. Arzden was “gevuld met lichamen” en niemand “kon het aantal mensen tellen dat omkwam in de vlammen.” De indringers “verbrandden priesters die ze in de kerken grepen en degenen afslachtten die ze buiten vonden. Ze legden grote stukken varkensvlees in de handen van de ondoden om ons te beledigen “- moslims achten het varken onrein -” en maakten hen tot spotobjecten voor iedereen die hen zag. “

Achthonderd ossen en veertig kamelen waren nodig om de enorme plundering uit te voeren, meestal genomen uit de kerken van Arzden. “Hoe hier te relateren, met een stem verstikt door tranen, de dood van edelen en geestelijken wier lichamen, verlaten zonder graven, de prooi werden van aasbeesten, de uittocht van vrouwen … geleid met hun kinderen naar de Perzische slavernij en veroordeeld tot een eeuwige dienstbaarheid! Dat was het begin van de tegenslagen van Armenië, “klaagt Matthew,” Dus, luister naar dit weemoedige recital. “

Andere tijdgenoten bevestigen de verwoesting die Arzden bezocht. “Als uitgehongerde honden,” schrijft Aristakes (d.1080) een ooggetuige, “slingerden ongelovige mannen zich op onze stad, omringden het en duwden naar binnen, vermoordden de mannen en maaiden alles neer als maaiers in het veld, waardoor de stad een woestijn. Zonder genade verbrandden zij degenen die zich in huizen en kerken hadden verstopt. ‘

Evenzo werden tijdens de Turkse belegering van Sebastia (moderne Sivas) in 1060 zeshonderd kerken verwoest en “vele [meer] maagden, bruiden en vooraanstaande dames werden in gevangenschap naar Perzië geleid.” Een andere aanval op Armeens grondgebied zag ” veel en ontelbare mensen die werden verbrand [tot de dood]. “De wreedheden zijn te veel voor Matthew om te vertellen, en hij eindigt regelmatig in berusting:

Wie is in staat om de gebeurtenissen en verwoestende gebeurtenissen die de Armeniërs overkwamen te relateren, want alles was bedekt met bloed. . . . Vanwege het grote aantal lijken stonk het land en heel Perzië was gevuld met ontelbare gevangenen; aldus werd deze hele natie van dieren dronken van bloed. Alle mensen van het christelijk geloof waren in tranen en in droevige verdrukking, omdat God onze schepper zijn welwillende gezicht van ons had afgewend.

Evenmin was er veel twijfel over wat de animus van de Turken heeft aangewakkerd: “Dit volk van ongelovigen komt ons tegen vanwege ons christelijk geloof en zij zijn van plan de verordeningen van de aanbidders van het kruis te vernietigen en de christengelovigen uit te roeien,” een David , hoofd van een Armeense regio, legde zijn landgenoten uit. Daarom “is het passend en juist dat alle gelovigen met hun zwaarden voortgaan en sterven voor het christelijk geloof.” Velen hadden dezelfde geest; verslagen vertellen over monniken en priesters, vaders, vrouwen en kinderen, allen armoedig bewapend maar ijverig om hun manier van leven te beschermen, naar buiten komen om de indringers onder ogen te zien – weinig baat.

Abonneer u nu op onze gratis elektronische nieuwsbrief INDIGNATIE-nieuws klik hier om te registrerenLees ook:  'Het is een hoax. Er is geen pandemie ': de basis van Trump blijft trouw terwijl de president tegen Covid vecht

Anekdotes van door geloof gedreven moed doordringen ook de kronieken. Tijdens de eerste Turkse belegering van Manzikert in 1054, toen een gigantische katapult doorbrak en de muren ervan trilden, bood een katholieke Frank zich aan om met de orthodoxe Armeniërs vrijwillig te offeren: “Ik zal voortgaan en die katapult verbranden, en vandaag mijn bloed zal vergoten worden voor alle christenen, want ik heb geen vrouw of kinderen om over mij te wenen. “De Frank slaagde en keerde terug naar dankbaarheid en eer. De verdedigers lieten een varken in het moslimkamp vallen terwijl ze schreeuwden: “O sultan [Tughril], neem dat varken voor je vrouw, en we zullen je Manzikert geven als een bruidsschat!” “Gevuld met woede, had Tughril alles Christelijke gevangenen in zijn kamp worden ritueel onthoofd. ‘

Tussen 1064 en 1065, de opvolger van Tughril, Sultan Muhammad bin Dawud Chaghri – bekend bij het nageslacht als Alp Arslan, een Turks eerbetoon met de betekenis van “Heroic Lion” – “vol van woede en met een formidabel leger”, belegerde Ani, de versterkte hoofdstad van Armenië, toen een grote en dichtbevolkte stad. Het daverende bombardement op de belegeringsmotoren van Mohammed zorgde ervoor dat de hele stad trilde, en Matthew beschrijft talloze door angst geteisterde families die bij elkaar zitten en huilen.

Eenmaal binnen, begonnen de islamitische Turken – naar verluidt gewapend met twee messen in elke hand en een extra in hun mond – “de inwoners van de hele stad genadeloos te slachten. . . en hun lichamen boven elkaar op te stapelen. . . . Mooie en respectabele dames van hoge geboorte werden in gevangenschap naar Perzië geleid. Ontelbare en ontelbare jongens met stralende gezichten en mooie meisjes werden samen met hun moeders meegenomen. ‘

De meest barbaarse behandeling was altijd voorbehouden aan degenen die zichtbaar hun christendom verkondigden: geestelijken en monniken ‘werden verbrand tot de dood, terwijl anderen levend werden gevild van top tot teen.’ Elk klooster en elke kerk – daarvoor was Ani bekend als ‘de stad van 1001 Kerken “werd geplunderd, ontheiligd en in brand gestoken. Een ijverige jihadi klom boven op de belangrijkste kathedraal van de stad “en trok het zeer zware kruis dat op de koepel lag naar de grond” voordat hij de kerk binnenging en verontreinigde. Gemaakt van puur zilver en de ‘maat van een man’ – en nu symbolisch voor de macht van de islam over het christendom – werd het gebroken kruisbeeld verzonden als een trofee om een ​​moskee te versieren in het moderne Azerbeidzjan.

Niet alleen documenteren verschillende christelijke bronnen de plundering van de hoofdstad van Armenië – een tijdgenoot merkt kort en bondig op dat Mohammed “Ani een woestijn heeft gemaakt door bloedbaden en vuur” – maar dat doen moslims ook, vaak in apocalyptische bewoordingen: “Ik wilde de stad binnenkomen en zien het met mijn eigen ogen, “legde een Arabier uit. “Ik probeerde een straat te vinden zonder over de lijken te hoeven lopen. Maar dat was onmogelijk. “

Dat is een idee van wat moslim Turken met christelijke Armeniërs deden – niet tijdens de Armeense genocide van een eeuw geleden, maar precies duizend jaar geleden, te beginnen in 1019, toen de Turkse invasie en daaropvolgende kolonisatie van Armenië begon.

Maar toch, en als een voorbeeld van surrealistische ontkenning, heeft de Turkse minister van buitenlandse zaken, die het populaire Turkse sentiment vastlegde, recentelijk aangekondigddat “wij [Turken] trots zijn op onze geschiedenis omdat onze geschiedenis nog nooit een genocide heeft gehad. En er bestaat geen kolonialisme in onze geschiedenis. ‘

Opmerking: de eerste en andere Turkse invasies van Armenië zijn gedocumenteerd in het recente boek van Raymond Ibrahim,  Sword and Scimitar: Veertien eeuwen oorlog tussen de islam en het westen .   American Thinker beoordelingen van het boek kunnen hier  en  hierworden gelezen  .Lees ook:  Van lockdown tot politiestaat: de "GREAT RESET" rolt uit

Comments

comments