Milieu-apocalyps: tot 1 miljoen soorten lopen het risico te uitsterven volgens een schokkend nieuw VN-rapport

Milieu-apocalyps: tot 1 miljoen soorten lopen het risico te uitsterven volgens een schokkend nieuw VN-rapport


Onze planeet sterft. Volgens een absoluut verbluffend VN-rapport van 1500 pagina’s dat zojuist is vrijgegeven, staan ​​we op het punt om planten- en diersoorten uitgestorven te zien op een schaal die moeilijk voorstelbaar is. 

Dit rapport was een speerpunt van het Intergovernmental Science-Policy Platform on Biodiversity and Ecosystem Services, en het was gebaseerd op letterlijk duizenden verschillende wetenschappelijke studies. Elke soort die verloren gaat, brengt de mensheid een stap dichter bij uitsterven, omdat als er geen andere planten of dieren op deze planeet zouden zijn, de mensheid niet zou kunnen overleven. We zijn volkomen afhankelijk van onze natuurlijke omgeving en die natuurlijke omgeving wordt vernietigd in een tempo dat absoluut duizelingwekkend is. In feite zegt dit nieuwe VN-rapport dat tot een miljoen soorten “met uitsterven worden bedreigd” …

Tot 1 miljoen van de naar schatting 8 miljoen soorten planten en dieren op aarde lopen het risico met uitsterven te vallen – velen van hen binnen enkele decennia – volgens wetenschappers en onderzoekers die een uitgebreid VN-rapport hebben opgesteld over hoe de ontluikende groei van de mensheid de biodiversiteit in de wereld gevaarlijk maakt. risico.

Als een soort eenmaal verdwenen is, komt hij nooit meer terug, en de schade die al is aangericht is moeilijk te doorgronden.

Overweeg alleen deze feiten uit het rapport …

  • 75% van het landmilieu en ongeveer 66% van het mariene milieu “zijn aanzienlijk veranderd door menselijke acties.”
  • “Meer dan een derde van het landoppervlak van de wereld en bijna 75% van de zoetwaterbronnen” worden gebruikt voor gewassen of vee.
  • “Tot $ 577 miljard aan jaarlijkse globale gewassen lopen het risico door verlies van bestuivers.”
  • Tussen 100 miljoen en 300 miljoen mensen worden nu geconfronteerd met een “verhoogd risico op overstromingen en orkanen door verlies van kusthabitats en bescherming.”
  • Sinds 1992 zijn de stedelijke gebieden in de wereld meer dan verdubbeld.
  • “Plastic vervuiling is sinds 1980 vertienvoudigd” en “300-400 miljoen ton zware metalen, oplosmiddelen, giftig slib” en ander industrieel afval worden in de watersystemen van de wereld gedumpt.

Als deze trends blijven versnellen, zal de hele planeet uiteindelijk worden getransformeerd in een gigantische postapocalyptische woestenij.

Als we willen overleven, moeten we onze wegen veranderen. Bijzonder verontrustend is wat er gebeurt met onze bossen en wetlands. Het volgende komt van de BBC …

Tussen 1980 en 2000 ging 100 miljoen hectare tropisch bos verloren, voornamelijk door veeteelt in Zuid-Amerika en palmolieplantages in Zuidoost-Azië.

Slechter dan bossen zijn wetlands, met slechts 13% van de aanwezigen in 1700 die nog bestaan ​​in het jaar 2000.

In de naam van eindeloze “economische groei” transformeren we letterlijk het gezicht van de planeet, maar in het proces bedreigen we onze overleving op de lange termijn enorm.

Een Britse wetenschapper die betrokken was bij deze nieuwe VN-studie stelde het op deze manier …

De vooraanstaande Britse wetenschapper en voorzitter van de IPBES Robert Watson zei: “De gezondheid van ecosystemen waarop wij en alle andere soorten afhankelijk zijn, verslechtert sneller dan ooit.

“We zijn de fundamenten van onze economieën, levensonderhoud, voedselzekerheid, gezondheid en kwaliteit van leven wereldwijd aan het uithollen.”

Als we doorgaan op het pad waarop we ons bevinden, gaat de mensheid op weg naar een toekomst vol honger, dood, vernietiging en immens lijden.

Lees ook:  De pandemie onthult een Europa dat meer verenigd is dan de Verenigde Staten...

En dit is zeker niet de enige studie die tot dit soort conclusies is gekomen. Het volgende is een uittreksel uit een van mijn vorige artikelen getiteld “Insect Apocalypse: de wereldwijde voedselketen ervaart een groot uitstervingsevenement en wetenschappers weten niet waarom” …

Wetenschappers vertellen ons dat we “de zesde grote uitsterving” zijn binnengegaan in de geschiedenis van onze planeet. Een volledig nieuw onderzoek van 73 wetenschappelijke rapporten die zojuist zijn vrijgegeven, is tot de conclusie gekomen dat het totale aantal insecten wereldwijd met 2,5 procent per jaar daalt. Als we in dit huidige tempo blijven, waarschuwt het onderzoek dat er misschien helemaal geen “insecten” zijn tegen het jaar 2119 . En aangezien insecten absoluut cruciaal zijn voor de wereldwijde voedselketen, heeft dat buitengewoon onheilspellende gevolgen voor ons allemaal.

Als we geen insecten hebben, zullen we niemand hebben om ons voedsel te bestuiven.

En als niemand ons voedsel bestuift, is massale hongersnood onvermijdelijk.

We zien een soortgelijk scenario ontstaan ​​wanneer we kijken naar wat er met onze oceanen gebeurt. Volgens een team van onderzoeken in Canada is het globale niveau van fytoplankton sinds 1950 met ongeveer 40 procent gedaald …

De kleine organismen, bekend als fytoplankton , slikken ook koolstofdioxide op om de helft van de wereldwijde zuurstofproductie te produceren, wat overeenkomt met die van bomen en planten op het land.

Maar hun aantal is sinds het begin van de 20e eeuw afgenomen, met onbekende gevolgen voor oceaanecosystemen en de koolstofcyclus van de planeet .

Onderzoekers van de Canadese Dalhousie University zeggen dat de wereldbevolking van fytoplankton sinds 1950 met ongeveer 40 procent is gedaald .

Fytoplankton is de basis van de mariene voedselketen en zonder fytoplankton zouden onze oceanen snel gigantische “dode zones” worden.

Begin je de ernst te begrijpen van waar we voor staan?

Niemand van ons zal een soort toekomst hebben als we de omgeving zo blijven vernietigen.

Helaas is dit nieuwe VN-rapport niet optimistisch dat de mensheid in staat zal zijn om te veranderen …

Maar zelfs in het meest optimistische scenario van het nieuwe rapport zouden de naties van de wereld tot 2050 de achteruitgang van de biodiversiteit alleen maar vertragen – en niet stoppen.

“Op dit punt”, zei Jake Rice, een visser op het gebied van visserij die eerder een rapport over biodiversiteit in Amerika heeft gehouden, “onze opties hebben alles te maken met schadebeperking.”

Zelfs als je alle andere enorme bedreigingen die de mensheid voor ogen heeft, naast je neer wilt leggen, zorgt dit alleen al vrijwel ervoor dat de mensheid op weg is naar een apocalyptische toekomst .

Misschien zullen de naties van de wereld iedereen ongelijk hebben en hun verschillen opzij zetten en doen wat goed is voor de mensheid als geheel.

Maar ik zou er niet op rekenen.

Onze omgeving stort letterlijk voor onze ogen in elkaar, en niemand lijkt een manier te hebben om te voorkomen dat het gebeurt. Het is een eindeloze nachtmerrie die elk jaar slechter zal worden en de onmiddellijke toekomst van deze planeet ziet er inderdaad zeer somber uit.

Vond je dit stuk leuk? Overweeg om een ​​kleine fooi te geven en deze met je vrienden te delen, zodat ik kan blijven schrijven. Ik zou elke vorm van ondersteuning op prijs stellen.
Lees ook:  Bolsonaro-nachtmerrie: milieutoxines die hij goedkeurt, blokkeren mannelijke geslachtshormonen

Het is eindelijk 2021 ...

… En nog nooit is er zo gretig uitgekeken naar een nieuw jaar. De Covid-19-vaccins, het openen van de horeca en uitgaansleven, de aankomende verkiezingen in Nederland, het Joe Biden-voorzitterschap, de last-minute Brexit-deal: hoewel er grote uitdagingen blijven bestaan, is er reden voor hoop. Met een nieuw jaar in het verschiet, doen we er alles aan om indrukwekkende blogs te leveren waarop u altijd kunt vertrouwen.

Wij geloven dat iedereen toegang verdient tot informatie die is gebaseerd op wetenschap en waarheid, en tot analyse die is geworteld in autoriteit en integriteit. Daarom hebben we een andere keuze gemaakt: onze rapportage open houden voor alle lezers, ongeacht waar ze wonen of wat ze kunnen betalen. Dit betekent dat meer mensen beter geïnformeerd, verenigd en geïnspireerd kunnen worden om zinvolle actie te ondernemen.

In deze gevaarlijke tijden is een naar waarheid zoekende wereldwijde alternatieve mede zoals TIndignatie essentieel. We hebben geen aandeelhouders of eigenaar van een miljardair, wat betekent dat onze blogs vrij is van commerciële en politieke invloed - dit maakt ons anders. Wanneer het nog nooit zo belangrijk is geweest, stelt onze onafhankelijkheid ons in staat om de machthebbers onbevreesd te onderzoeken, uit te dagen en bloot te leggen.

Lees ook:  Frans Timmermans wil kerstmis en oudejaarsavond afschaffen
In een jaar van ongekende elkaar kruisende crises in 2020, hebben we precies dat gedaan, met onthullende journalistiek die een reële impact had: de onhandige aanpak van de Covid-19-crisis niet alleen in ons landje Nederland, de Black Lives Matter-protesten en de tumultueuze Amerikaanse verkiezingen.

Als er ooit een tijd was om je bij ons aan te sluiten, dan is het nu. Uw financiering stimuleert onze bloggers, het beschermt onze onafhankelijkheid en zorgt ervoor dat we voor iedereen open kunnen blijven. U kunt ons door deze uitdagende economische tijden heen ondersteunen.

Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, maakt echt een verschil voor onze toekomst. Steun  indignatie al vanaf € 5 - het duurt maar een minuut. Dank je.


Comments

comments