Zijn aardappelen gezond? Dit is de echte score

Zijn aardappelen gezond? Dit is de echte score


Aardappelen zijn een controversiële groente. Ze worden meestal geassocieerd met ongezond voedsel zoals chips of frites. Nochtans, wanneer gebruikt in gezonde recepten, kunnen aardappelen ook goed voor je zijn .

Zijn aardappels echt slecht voor je?

Aardappelen zijn een van de meest populaire groenten ter wereld. In feite eten Amerikanen gemiddeld 126 pond aardappelen per jaar.

Veel gezondheidswerkers raden aan het aardappelverbruik te beperken. Dit zijn de drie belangrijkste redenen waarom aardappelen als ongezond worden beschouwd:

  1. Aardappelen zitten vol met koolhydraten en sommige mensen denken dat koolhydraten gewichtstoename veroorzaken.
  2. Zetmeel in aardappelen wordt snel verteerd en ze hebben een hoge glycemische lading. Dit betekent dat aardappelen uw bloedsuikerspiegel en insulinespiegel kunnen doen stijgen en vervolgens kunnen dopen.
  3. Sterk bewerkte voedingsmiddelen zoals frites of chips – de meest gegeten vormen van aardappelen – worden als ongezond bevestigd.

Aardappelen en gewichtstoename

In een studie van 2011 volgden Dr. Dariush Mozaffarian en zijn team aan de Harvard TH Chan School of Public Health  de eetgewoonten en levensstijl van 120.000 mannen en vrouwen gedurende 20 jaar.

Mozaffarian en zijn collega-onderzoekers onderzochten hoe kleine voedselkeuzes na verloop van tijd bijdragen aan gewichtstoename. Hun bevindingen lieten zien dat er een verband bestaat tussen aardappelen en gewichtstoename.

De onderzoekers waarschuwden dat aardappelconsumptie ook geassocieerd is met verhoogde risico’s op hartziekten en diabetes type 2 .

In een studie uit 2014, gepubliceerd in het Journal of the American College of Nutrition , ontdekten onderzoekers echter dat mensen die gezonde recepten volgden, zelfs na het nuttigen van vijf tot zeven porties aardappelen per week afgevallen waren. (Gerelateerd:  de verrassende gezondheidsvoordelen van aardappelen .)

Aardappelverbruik en algehele gezondheid

Een studie gepubliceerd in de Journal of Internal Medicine toonde ook aan dat de traditionele inheemse bevolking die aardappel-zware diëten volgt vaak lage percentages van chronische ziekten heeft.

Vanaf 1994 bestond het traditionele dieet van de Kitavans van Papoea-Nieuw-Guinea in hoge mate uit zoete aardappelen, yams en andere knollen. De onderzoekers merkten op dat ze desondanks bijna nooit last hadden van beroertes of hartaandoeningen. De Kitavans hadden ook een lagere bloeddruk en een lager gewicht in vergelijking met een verwesterde bevolking.

De Tukisentas, een andere inheemse groep, volgen een dieet dat bestaat uit meer dan 90 procent koolhydraten. Hoewel ze meestal zoete aardappelen eten, zijn de Tukisentas fit en gezond, met lage en bijna onbestaande percentages van moderne chronische ziekten zoals hartziekten en diabetes.

De Okinawanen uit Japan, die de hoogste levensverwachting in de wereld hebben, krijgen ook meer dan 50 procent van hun dagelijkse calorieën uit een soort paarse zoete aardappel .

Lees ook:  Is het tijd voor een parlementair onderzoek naar de Duitse staatsomroep, ernstige beschuldigingen en racisme?

De glycemische lading van aardappelen

Wanneer u koolhydraten consumeert, stijgen en dalen uw bloedsuikerspiegels. De glykemische lading van een voedingsmiddel (GL) bepaalt de snelheid waarmee verschillende hoeveelheden koolhydraten worden gevormd tot glucose en vrijkomen in de bloedbaan.

Aardappelen hebben een relatief hoge glycemische lading, maar dit varieert tussen verschillende soorten aardappelen. Vanwege hun hoge antioxidantgehalte hebben gekleurde aardappelen (paars en rood) een lagere glycemische lading dan witte aardappelen.

Het eten van aardappelen kan voor de meeste mensen gezond zijn, maar er zijn drie groepen die hun consumptie moeten beperken, vooral van witte aardappelen. Het zijn de prediabetica, de diabetici en mensen met overgewicht.

Als u diabetes heeft, kan uw lichaam niet goed produceren of reageren op insuline. Je kunt koolhydraten ook niet goed metaboliseren, waardoor de glucoseconcentraties in het bloed stijgen.

Hoewel de literatuur over witte aardappelen nog onvolledig is, is het duidelijk dat er andere gezondere bronnen van koolhydraten zijn voor mensen met diabetes en obesitas. Als u diabetes of overgewicht heeft, consumeer dan minder aardappelen en eet meer bonen, bloemkool, groenten, champignons en uien.

Het voedingsprofiel van aardappelen

Verschillende soorten aardappelen hebben verschillende voedingsprofielen, maar ze delen allemaal bepaalde gezondheidsvoordelen.

  • Aardappelen zitten vol antioxidanten. Sommige aardappelen bevatten meer antioxidanten dan andere, maar alle aardappelen bevatten carotenoïden, een klasse van plantpigmenten die chronische ziekten en ontstekingen bestrijden.
  • Aardappelen kunnen je spijsvertering stimuleren. Aardappelen bevatten resistent zetmeel, een soort zetmeel dat niet wordt afgebroken door de dunne darm. In plaats daarvan bereikt resistent zetmeel de dikke darm en voedt het de gunstige bacteriën van uw lichaam. In de dikke darm veranderen goede bacteriën het in vetzuren met een korte keten zoals butyraat . Butyrate heeft ontstekingsremmende effecten in de darmen  en het kan worden gebruikt voor de behandeling van inflammatoire darmaandoeningen (IBD), zoals de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa.
  • Aardappelen kunnen je botten versterken.  Aardappelen bevatten mineralen zoals calcium, ijzer, magnesium, fosfor en zink die het lichaam helpen bij het opbouwen en onderhouden van botstructuur en sterkte. Merk op dat de meeste mineralen in de aardappelhuid zitten, dus laat aardappelen ongeschild achter bij het bereiden van voedsel.

Houd bij het koken van aardappelen rekening met ongezonde gerechten. Een studie uit 2017, gepubliceerd in het American Journal of Clinical Nutrition,  waarschuwde dat het eten van gefrituurde aardappelen twee of meer keer per week je risico op overlijden kan verdubbelen. Je moet ook bewerkte voedingsmiddelen zoals chips vermijden, omdat ze vol zitten met ongezond vet en natrium.

Zolang u aardappelen eet met de huid intact, kunnen deze zetmeelrijke groenten u helpen uw spijsvertering te stimuleren en uw botgezondheid te verbeteren.

Bronnen omvatten:

FoodRevolution.org

Lees ook:  Met biosensor-implantaten tegen corona? Niet alleen een complottheorie

Comments

comments