Hoe de handelsoorlog jou en je gezin gaat beïnvloeden

Hoe de handelsoorlog jou en je gezin gaat beïnvloeden

14 mei 2019 0 Door Indignatie redactie

Zoals verwacht, sloten de handelsbesprekingen met China vrijdag af en was er geen handelsovereenkomst in zicht. Minister van Financiën Steven Mnuchin noemde de onderhandelingen “constructief” , en dat hielp de financiële markten kalmeren, maar er is echt geen reden om optimistisch te zijn op dit punt. De onderhandelingen die deze week zijn geweest, kwamen zelfs niet in de buurt van het sluiten van een deal, en geen van beide partijen probeert te beweren dat er in de nabije toekomst een overeenkomst zal zijn. In plaats daarvan lijkt het erop dat er bewegingen worden gemaakt die kunnen leiden tot een langdurige handelsoorlog. Volgens Bloomberg heeft de Trump-administratie de Chinezen zojuist een nieuwe, onheilspellende deadline gegeven …

De VS hebben hun resultaten tijdens de besprekingen in Washington gegeven, zeggende dat Beijing drie tot vier weken meer tijd had om een ​​akkoord te bereiken voordat de Trump-regering aanvullende tarieven vaststelt voor $ 325 miljard aan Chinese importen die momenteel niet worden bestreken, volgens twee mensen die bekend zijn met de gesprekken.

Deze tarieven zouden een aanvulling zijn op de tarieven waarmee president Trump zojuist China had gehamsterd . En Trump staat niet te wachten om te zien hoe toekomstige gesprekken met China uitkomen. Volgens een verklaring van de Amerikaanse handelsvertegenwoordiger Robert Lighthizer heeft Trump het proces voor de implementatie van deze nieuwe tarieven al gestart …

In een onverwachte vrijdag-ontwikkeling begon president Trump met het verhogen van de tarieven voor alle overblijvende import uit China, ter waarde van ongeveer $ 300 miljard. De overstap volgt op een tariefverhoging van vrijdag op Chinese invoer van 10% naar 25%, effectief net na middernacht.

De Amerikaanse handelsvertegenwoordiger Robert Lighthizer heeft vrijdag een verklaring uitgegeven – na markturen natuurlijk – waarin staat:

“Eerder vandaag, in de richting van de president, verhoogden de Verenigde Staten het tariefniveau van 10 procent naar 25 procent voor ongeveer $ 200 miljard aan Chinese import . De president heeft ons ook bevolen om het proces van verhoging van de tarieven te beginnen voor vrijwel alle overblijvende invoer uit China, die wordt geschat op ongeveer $ 300 miljard . “

Dit is een zeer duidelijk teken dat de onderhandelingen met China niet goed zijn verlopen.

Als ze goed waren gegaan, zou Trump China niet zo bedreigen.

Dus het lijkt erop dat we allemaal voorbereid moeten zijn op een uitgebreide handelsoorlog, en deze handelsoorlog zal op verschillende manieren invloed hebben op jou en je familie.

Allereerst moeten we allemaal beduidend hogere prijzen verwachten bij grote retailers …

Amerikaanse retailers en fabrikanten konden het 10% -tarief grotendeels opnemen – hun winstmarges verkleinen – onderhandelen over het compenseren van prijsverlagingen met Chinese leveranciers, importeren een grote voorraad goederen voordat het tarief van kracht werd en spreidden de toegevoegde kosten over vele producten. Maar een taak van 25% is te veel om met dergelijke tactieken te camoufleren en een groot deel ervan zal naar Amerikaanse kopers worden doorgegeven.

In het bijzonder zullen prijsstijgingen het meest acuut worden gevoeld bij grote winkelketens zoals Wal-Mart die goederen in massale hoeveelheden uit China kopen. Het is onnodig om te zeggen dat dit de meesten onderaan de economische voedselketen zal schaden.

Lees ook:  Waarom Boris Johnson nog gevaarlijker is dan Trump

Ten tweede kan deze handelsoorlog mogelijk leiden tot verlies van banen en inkomen voor veel Amerikanen. In feite schat het handelspartnerschap dat 2,1 miljoen banen in de VS verloren gaan als de volgende tariefronde van Trump wordt opgelegd …

Als Trump een 25% -tarief sloeg op de resterende 325 miljard dollar aan goederen die de VS uit China importeerde, zou het de Amerikaanse 2,1 miljoen banen en de gemiddelde familie van vier meer dan $ 2000 per jaar kosten, volgens de analyse van het handelspartnerschap.

Ten derde zou de economische groei zeker worden beïnvloed door een langdurige handelsoorlog. Het volgende stukje analyse komt van CNN …

En dan is er nog het ‘extreme scenario’ van een volwaardige, multilaterale handelsoorlog. In dit scenario modelleerde Oxford Economics de impact van de VS door 35% tarieven op alle Chinese importen en 25% autotarieven wereldwijd te zetten, plus 10% algemene tarieven op alle andere goederen geïmporteerd uit de EU, Taiwan en Japan – waarbij alle landen wraak namen op soort.

Het bedrijf berekend dat dit zou resulteren in een 2,1% treffer voor het Amerikaanse bbp in 2020, waardoor de economie later dit jaar in een recessie terechtkomt. De Chinese economie zou met 2,5% krimpen, terwijl in Europa en Japan de gemiddelde bbp-verliezen met 1,5% zouden dalen en het bbp van de wereld met 1,7% zou worden teruggedrongen.

Helaas is de waarheid dat de projecties van Oxford Economics veel te optimistisch zijn. Zoals ik gisteren heb uiteengezet, was onze handelsoorlog in de jaren dertig absoluut catastrofaal voor de Amerikaanse economie …

Op 17 juni 1930 ondertekende president Hoover de Smoot-Hawley-wet die tarieven oplegde aan meer dan 20.000 geïmporteerde goederen.

Dit viel samen met de ergste economische recessie van de 20ste eeuw. Het BBP van de VS daalde in 1930 met 8,5 procent, in 1931 met 6,4 procent en in 1932 met 12,9 procent.

Ten vierde zou een langdurige handelsoorlog grote problemen opleveren voor de mondiale financiële markten. Meer dan 2 biljoen dollar aan wereldwijde aandelenmarkt is tot nu toe weggevaagd , maar dat is niets vergeleken met wat zou kunnen komen …

De handelsoorlog tussen de Verenigde Staten en China is weer begonnen. Tot nu toe hebben markten geen enorme verliezen geleden. Dat zal veranderen als de spanningen escaleren.

Nu hogere tarieven van kracht worden, zien de volgende risicoanalisten een complete uitsplitsing van de onderhandelingen tussen Washington en Beijing.

“Als de deal volledig uit elkaar valt, denken we dat er een grote kans is op een marktcorrectie,” zei Ryan Detrick, senior marktstrateeg bij LPL Financial. Amerikaanse aandelen konden de volgende maand wel 5% dalen, voegde hij eraan toe.

Maar de Trump-administratie kan nu niet terugvallen, anders zou het alle geloofwaardigheid verliezen.

Volgens de laatste cijfers kochten we vorig jaar 539,5 miljard dollar aan goederen uit China, maar zij kochten slechts 120,3 miljard dollar aan goederen bij ons af. Jarenlang hebben ze enorme tarieven op ons gelegd, ons intellectuele eigendom gestolen en het voor Amerikaanse bedrijven buitengewoon moeilijk gemaakt om daar zaken te doen.

Ondertussen hebben ze onze kusten overspoeld met goedkope goederen geproduceerd door door de overheid gesubsidieerde bedrijven, en ze zijn daardoor buitengewoon rijk geworden.

We kunnen ze dus toestaan ​​om van ons te blijven profiteren, of we kunnen voor onszelf opkomen.

Maar laat daar geen twijfel over bestaan ​​- opkomen tegen China zal economisch uiterst pijnlijk zijn. En in dit stadium van onze samenleving zijn Amerikanen niet eens uitgerust om een ​​laag niveau van economische pijn aan te kunnen.

Een perfecte storm is aan het brouwen, en deze handelsoorlog is slechts een klein deel ervan.

Soms kun je proberen het goede te doen, maar het blijkt hoe dan ook erg slecht te zijn. Opkomen voor China moet zeker worden gedaan, maar het is heel moeilijk om te zien hoe dit op een aangename manier zal eindigen. Velen geloven zelfs dat onze betrekkingen met China op het punt staan ​​een grote wending te nemen.

We zullen zien wat er gebeurt. Laten we zoals altijd het beste hopen, maar laten we ons ook voorbereiden op het ergste.Lees ook:  VS pusht samenzweringstheorie over het dodental van het Chinese coronavirus om af te leiden van mislukte Trump-administratie

Comments

comments