Bekabeld en moe: schermtijd gekoppeld aan neerwaartse spiraal bij kinderen

16 mei 2019 0 Door Indignatie redactie

Overmatige blootstelling aan het kunstlicht dat wordt uitgestraald door elektronische gadgets  is verantwoordelijk voor het toenemende aantal “bedrade en vermoeide” kinderen die ofwel ingeplugd zijn en gemakkelijk woedend of apathisch en depressief zijn. De beste manier om met dit probleem om te gaan, is door de buitensporige hoeveelheid tijd die kinderen dagelijks met elektronica verbruiken, te verminderen.

Het brein van een kind is zeer gevoelig voor elektronica. Hoe meer tijd hij of zij besteedt aan het staren naar een gloeiend scherm, hoe slechter de effecten op zijn of haar hersenen. Interactieve schermtijd met e-mails, games, sms en het gebruik van internet en sociale media  wordt beschouwd als de ergste oorzaak van cognitieve, stemmings- en slaapproblemen bij kinderen.

Schermtijd verstoort de slaap, de lichaamsklok en het beloningssysteem van de hersenen

Er zijn veel manieren waarop schermtijd het brein en de gezondheid van kinderen beïnvloedt. Het licht van een schermapparaat bootst bijvoorbeeld daglicht na. Het onderdrukt melatonine , een slaapsignaleringsmolecuul dat wordt geactiveerd door duisternis.

Het duurt slechts een paar minuten schermtijd om de afgifte van melatonine sterk te vertragen. Dit verstoort de lichaamsklok en leidt tot hersenontsteking, hormonale onbalans en andere negatieve effecten. Bovendien voorkomt het diepe slaap , het belangrijkste genezingsproces van het lichaam.

Schermtijd maakt het natuurlijke beloningssysteem van de hersenen ongevoelig . Bij elektronisch gamen komt zoveel dopamine vrij, dat er teveel gebruik wordt gemaakt van beloningsroutes die de gevoeligheid voor de neurotransmitter verminderen. Een verminderde gevoeligheid voor dopamine vermindert ook de concentratie en motivatie, wat van invloed is op hoe een kind voelt en handelt. (Gerelateerd: kinderen die 4 uur per dag besteden aan gadgets hebben twee keer zoveel kans om MINDER slaap te krijgen .)

Licht tijdens de nacht kan ernstige depressie en stress bij kinderen veroorzaken

Elektronica die ‘s nachts licht produceert, kan leiden tot depressie en zelfs het risico van zelfmoord. Dierstudies uitgevoerd door onderzoekers van de  John Hopkins University vonden dat blootstelling aan schermtijd vóór slaap  depressie-achtig gedrag bij dieren veroorzaakt. Speciale cellen in de ogen worden geactiveerd door fel licht, waardoor het centrum van de hersenen voor stemming, leren en geheugen wordt beïnvloed.

Abonneer u nu op onze gratis elektronische nieuwsbrief INDIGNATIE-nieuws klik hier om te registrerenLees ook:  Nieuwe studie bevestigt: Junk food neemt JAREN van je leven af

Schermtijd activeert ook zowel acute stress als chronische stress . Stress verandert de chemie in de hersenen en de hormonen in het lichaam. Deze chemische veranderingen kunnen de prikkelbaarheid van een kind vergroten.

Van bijzonder belang is cortisol, het hormoon dat geassocieerd is met chronische stress. Het veroorzaakt niet alleen  depressie , het wordt ook door het lichaam vrijgegeven wanneer iemand zich depressief voelt . Een hoog cortisolgehalte bestendigt de depressie, dus alles dat het stresshormoon verhoogt, draagt ​​bij aan een humeurig gevoel.

Schermtijd overbelast de hersenen, maakt kinderen luier en houdt ze weg van de natuur

Schermtijd overbelast de zintuigen met veel visuele en cognitieve input. Hierdoor wordt de mentale energie uitgeput, wat op zijn beurt de focus en het vermogen van een kind vermindert om zijn of haar interne en externe omgeving te beschouwen. Veel mentaal vermoeide kinderen komen terecht door boos te worden om hun energieniveau voor een korte periode te verhogen.

Het belangrijkste is dat de schermtijd niet alleen  de hoeveelheid lichamelijke activiteit vermindert die door kinderen wordt gedaan, maar ook de gunstige blootstelling aan het buitenleven en de natuur vermindert . Een studie door Stephen Kaplan van de University of Michigan toonde aan dat tijd doorbrengen in interactie met de natuur de aandacht zou kunnen herstellen, stress zou kunnen verminderen en agressiviteit kon verminderen. Het zou ook de stemming van mensen kunnen verbeteren. Blootstelling aan natuurlijke stemmingsverbeteraars is een van de beste natuurlijke manieren om de effecten van schadelijke schermtijd te bestrijden.

Lees Indignatie.nl voor meer nieuws over de schadelijke effecten van schermtijd.

Bronnen omvatten:

WakingTimes.com

Hub.JHU.eduLees ook:  Obesitas en andere ernstige gezondheidsproblemen zorgen ervoor dat het coronavirus meer Amerikanen kan doden

Comments

comments