Waarom het ‘Charm Offensief’ van het VS feitelijk aanstootgevend is voor de Venezolanen

Waarom het ‘Charm Offensief’ van het VS feitelijk aanstootgevend is voor de Venezolanen

17 mei 2019 0 Door Indignatie redactie

Voor degenen die het beu zijn of sinds het einde van de Koude Oorlog het slechte einde van het Amerikaanse buitenlandbeleid hebben gehad, zal de video ‘ A New Venezuela ‘ van ShareAmerica geen lach op je gezicht toveren. Helaas, in plaats daarvan, tonen de Amerikanen dat mensen dol zijn op vrijzinnige, ruige mensen met een goede instelling voor het besturen van gave auto’s, maar in plaats daarvan een film maken over het andere Amerika waar de wereld niet van houdt – degene die iedereen vertelt wat te doen en hoe te leven onder de dreiging van geweld wegens niet-naleving.

Voordat we over de video praten, moet worden vermeld dat dit stuk werd betaald door het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken als onderdeel van het YouTube-kanaal “ShareAmerica”. De officiële beschrijving van het kanaal is als volgt.

” Dit kanaal levert video’s over het Amerikaanse leven, cultuur en politiek. Geproduceerd door het Amerikaanse Department of State Bureau of International Information Programs, illustreren de video’s waarden die ten grondslag liggen aan het Amerikaanse beleid en onderzoeken we interesses die worden gedeeld door Amerikanen en mensen over de hele wereld. “

Er is absoluut niets mis met een regering die YouTube gebruikt als een middel om haar beleid uit te leggen of PR voor haar land te doen. In feite is de Verenigde Staten moeten uitleg waarom het heeft bepaalde beleidsmaatregelen, zodat een breed publiek te kunnen begrijpen. Dat is volkomen redelijk, maar deze video over Venezuela legt niets uit over de Amerikaanse cultuur, in feite heeft het helemaal niets met Amerika te maken. Het raakt op dat punt enigszins aan “illustrat (ing) waarden die ten grondslag liggen aan het Amerikaanse beleid” maar op de meest contraproductieve manier die mogelijk is.

De allereerste woorden van de video, door de Amerikaanse speciale vertegenwoordiger voor Venezuela Elliot Abrams, troffen de toeschouwer hard als een honkbalknuppel op het voorhoofd, bedekt met pure zelfvoldaanheid.

“De huidige stand van zaken is niet normaal voor Venezuela, het is onaanvaardbaar voor Venezolanen. Ik ben er absoluut van overtuigd dat dit niet het lot van Venezuela is … “

De zelfvoldaanheid die hierboven is genoemd, komt van de positie van waaruit meneer Abrams met het publiek spreekt. Hoe kan een buitenlander uit een compleet andere beschaving zeggen dat hij weet wat “normaal” is voor een volk dat niet van hen is en dat zij waarschijnlijk niet begrijpen. Bovendien weet een of andere partij in een bevooroordeelde positie in een buitenlandse regering mogelijk het lot voor een verre natie met een radicaal andere cultuur en geschiedenis, vooral omdat de bestemming van Amerika een veelbesproken onderwerp is, zelfs onder Amerikanen.

Welnu, als je naar de wereld kijkt vanuit het perspectief van een pro-westerse onverdraagzaamheid die absoluut overtuigd is van zijn eigen inherente superioriteit en het universalisme van zijn overtuigingen, dan lijkt het volkomen redelijk om in staat te zijn aan alle mensen in elk land buiten het Westen te vertellen dat ze moet bij het programma komen.

Aangezien Abrams gelooft dat er slechts één correcte, morele, effectieve bestemming is voor de hele mensheid, is het volkomen logisch dat hij ervoor koos om het enige ware geloof aan de heidense barbaren te prediken zonder een tweede gedachte te denken.

Als we deze woorden vanuit andere invalshoeken opnieuw bekijken, heeft de kwestie van de ‘normaliteit’ in Venezuela op dit moment veel te maken met Amerikaanse bemoeienissen. Als er geen grote mediadruk zou worden uitgeoefend op de natie om Maduro ten val te brengen, zou er waarschijnlijk een veel hoger niveau van “normaliteit” in de natie zijn. Politieke stabiliteit is van cruciaal belang voor een sterke economie.

Of de stand van zaken in Venezuela “acceptabel” is, hangt af van je politieke voorkeuren, maar sinds Maduro heel sterke steun van de massa blijft hebben, vindt de meerderheid blijkbaar de zaken acceptabel met de moustache aan het roer.

Slechts een paar zinnen in de video en elke kijker met zelfs een basiskennis van geschiedenis en actualiteiten zal aan de mond komen van de arrogantie en irrationaliteit van de generieke Beltway-presentatie van de Speciale Vertegenwoordiger.

Zoals de video beschrijft, legt Abrams de visie van zijn / Amerika voor Venezuela uit. Nogmaals, het roept de vraag op, waarom zouden een buitenlander en een buitenlandse natie een visioen hebben voor Venezuela? Maar in het kort maakt het algemene argument dat de video overbrengt, dat als je onze kerel Guaido steunt, Venezuela goede dingen krijgt , zoals betere medische zorg, stabiele elektriciteit, enz.

Een van de grootste aanbiedingen die het Westen de wereld presenteert, is eenvoudig materialisme. Keur onze weg goed, of onderwerpt u eraan en u zult goed leven. Dit type eenvoudige onderwerping voor rijkdom werkte in Oost-Europa heel goed tijdens de Koude Oorlog en is zeker gedeeltelijk verantwoordelijk voor de val van het communisme.

Op dat moment in de geschiedenis waren veel mensen achter het IJzeren Gordijn ervan overtuigd dat ze, door zich over te geven aan het Westen, alle goede dingen zouden krijgen van het stabiele, saaie communisme plus de fantastische auto’s, vakanties en spijkerbroeken die ze zagen in films die ze officieel niet hadden mogen let op. Ze waren er zeker van dat ze “200 soorten worst” zouden krijgen en alle trainingspakken van Adidas die ze ooit zouden willen hebben, maar het probleem is dat ze niet wisten dat de meesten van hen migrantarbeiders zouden zijn die hun koffie aan Britten zouden geven om die te kopen leuke dingen worstelen ver weg van hun huizen zoals mijn neven.

Tot op zekere hoogte zijn zelfs arme mensen in de voormalige Sovjet-Unie ervan overtuigd dat als ze naar het Westen gaan, ze onmiddellijk rijk zullen worden omdat die landen dingen doen “voor het volk”. Praat met een Oezbeekse taxichauffeur en zij zullen je vertellen dat het zo is.

Maar we leven niet in 1989 en we kunnen zien dat de ‘submit-for-wealth’-strategie zeer hoge kosten met zich meebrengt. Ondanks de Sovjet “repressies” in de Baltische staten groeide in ieder geval hun bevolking, terwijl met hun nieuwe vrijheid de inheemse bevolking van deze en andere westerse landen uitsterven en vervangen worden door migranten die hen verachten. Bovendien zijn Roemenië, ondanks hun volledige onderwerping aan de westerse naties zoals Slowakije, nog steeds erg arm en landen zoals China en Singapore die veel westerse waarden verwerpen, zijn in opkomst.

Zonder in te gaan op een tirade wordt het nu duidelijk dat het aanbod voor rijkdom is veel minder zoet dan het vroeger was. Misschien 30 of 40 jaar geleden hadden de Venezolanen massaal dit kunnen kopen, maar geen verstandig iemand zal denken dat als ze Guaido binnenbrengen, Venezuela in 5 jaar zo rijk zal zijn als 1950’s Amerika. De Koude Oorlog-tactiek van deze video is niet langer de thuisrun hit die het ooit was, maar hoe kon het ministerie van Buitenlandse Zaken deze video opnieuw uitvoeren om het effectiever te maken terwijl dezelfde boodschap werd doorgegeven?

Hoe deze video te verbeteren:

Het grootste probleem van ShareAmerica is zelfvoldaanheid en arrogantie. Het is heel goed mogelijk om hetzelfde te zeggen vanuit een positie van nederigheid en respect voor de Venezolanen. Een op deze manier geschreven tekst zou waarschijnlijk de juiste oplossing zijn …

“De VS hebben ervoor gekozen president Guaido te steunen als de echte leider van Venezuela vanwege veel van de posities die Maduro inneemt. Hij duwt een soort van quasi-communistische agenda om het falende overheidsbeleid met de rijkdom van de natie te ondersteunen, en dit is heel slecht voor onze zaken, onze handel en onze relaties met Venezuela. Natuurlijk zijn Venezolanen vrij om hun lot te bepalen, maar Maduro is onmogelijk om mee te werken vanuit een Amerikaans standpunt, vooral omdat hij onze natie gebruikt als een soort boogeyman om de bevolking af te leiden van zijn eigen falende overheid. De Verenigde Staten staan ​​bij elke Venezolaanse leider die onze moraliteit niet weerlegt en bereid is om met ons samen te werken. Maduro heeft irrationele overtuigingen die ons blokkeren van het werken met de natie die hij overziet.

Deze benadering is veel minder intellectueel beledigend en zegt in feite in de officiële taal dat Amerika alleen degenen ondersteunt die bal spelen. Dat is geen verrassende of onlogische positie voor een krachtige beschaving om te hebben en een tekst als deze hierboven zou dat naar het onderbewustzijn van de lezer overbrengen.

Als dezelfde video met nederigheid en respect voor de intelligentie en culturele verschillen van de Venezolanen is gemaakt, kan deze video de beoogde resultaten opleveren. Zoals het er nu uitziet, is deze video “Een nieuw Venezuela” YouTube-brandstof voor anti-Amerikanisme.

Steun deze website en steun het vrije alternatieve nieuws zonder censuur:
IBAN: DE97100110012628055249
BIC:NTSBDEB1XXX
Op naam van: Erich brink
Onderwerp: Indignatie


Comments

comments