Macron, een bankier van ex-Rothschild en de Amerikaanse energie-chantage

Macron, een bankier van ex-Rothschild en de Amerikaanse energie-chantage

22 mei 2019 0 Door Indignatie redactie

Het werd beleefd gefactureerd als een Frans-Duits “compromis” toen de EU weigerde een gasrichtlijn aan te nemen die het Nord Stream 2-project met Rusland zou hebben ondermijnd.

Desalniettemin, de diplomatieke retoriek terzijde, de blokkering van Berlijn vorige week van een bod van de Franse president Emmanuel Macron om strengere regels op te leggen voor het Nord Stream 2 gasproject was zonder twijfel een krachtige afwijzing van Parijs.

Macron wilde het EU-bestuur in Brussel meer zeggenschap geven over de nieuwe pijpleiding van Rusland naar Duitsland. Maar uiteindelijk was het zogenaamde “compromis” een afwijzing van het voorstel van Macron, en  bevestigde het dat  Duitsland de hoofdrol speelde bij de uitvoering van de Nord Stream 2-route, samen met Rusland.

De pijplijn van $ 11 miljard, 1.200 kilometer moet aan het einde van dit jaar operationeel worden. Zich uitstrekkend van het Russische vasteland onder de Oostzee, verdubbelt het de aardgasvoorziening van Rusland naar Duitsland. De Berlijnse regering en de Duitse industrie zien het project als een essentiële impuls voor de immer robuuste economie van het land. Gasleveringen worden ook vanuit Duitsland naar andere Europese landen verdeeld. Consumenten zullen baat hebben bij lagere prijzen voor verwarming van huizen en bedrijven.

Macron’s late bizarre bemoeienis werd dus afgewezen door Berlijn. Een tegenslag werd ook gegeven aan de versterkte druk vanuit Washington om het Nord Stream 2-project te annuleren. Vorige week schreven de Amerikaanse ambassadeur in Duitsland Richard Grenell en twee andere Amerikaanse afgevaardigden een  opinie voor Deutsche Welle waarin ze Rusland beschuldigden van het proberen te gebruiken “energiekanmail” over de Europese geopolitiek.

Waarom de Macron van Frankrijk, op het laatste moment, probeerde het project te ondermijnen door strengere regels te stellen, is een merkwaardige vraag. Die extra voorschriften zouden, als ze waren opgelegd, de Russische gasvoorziening mogelijk duurder hebben gemaakt. Het blijkt dat het project nu door gaat zonder dure beperkingen.

Kortom, Macron en de verwoestende tactiek van Washington, samen met EU-staten vijandig tegenover Rusland, Polen en de Baltische staten, zijn door Duitsland in de plaats gesteld en zijn bewering van nationale belangen voor het veiligstellen van economische en overvloedige gastoevoer vanuit Rusland. Andere EU-lidstaten die Berlijn steunden boven Nord Stream 2 waren Oostenrijk, België, Cyprus, Griekenland en Nederland.

De beweringen van Washington dat Nord Stream 2 Rusland een hefboom zou geven voor de veiligheid van Europa zijn herhaald door Polen en de Baltische staten. Polen en niet-EU-Oekraïne zijn in staat miljarden dollars aan doorvoerkosten te verliezen. Een dergelijke stap is echter het voorrecht van Duitsland en Rusland om een ​​meer economische manier van leveren te vinden. Trouwens, welk recht heeft Oekraïne om eisen te stellen aan een bilaterale kwestie die geen rol speelt? De eerdere kwade trouw van Kiev over het niet betalen van gasfacturen aan Rusland laat het uit een redelijk oordeel vallen.

Een andere factor is de inherente Russophobia van Poolse en Baltische politici die alles met betrekking tot Rusland bekijken door een prisma van paranoia.

Voor de Amerikanen is het overduidelijk dat ze proberen hun eigen veel duurdere aardgas te verkopen aan de gigantische energiemarkt van Europa – in plaats van het Russische product. Op basis van objectieve marktcijfers is Rusland de meest concurrerende leverancier van Europa. De Amerikanen proberen daarom een ​​strategische onderneming te grijpen door vuile propaganda en politieke druk. Ironisch genoeg schreven de Amerikaanse Duitse ambassadeur Richard Grenell en de andere Amerikaanse gezanten in hun recente versie: “Europa moet de controle behouden over zijn energieveiligheid.”

Vorige maand dreigde Grenell Duitse en Europese bedrijven die betrokken waren bij de bouw van Nord Stream 2, dat ze in de toekomst zouden kunnen worden geconfronteerd met straffende Amerikaanse sancties. Blijkbaar is het de Amerikaanse kant die “chantage” gebruikt om anderen te dwingen tot onderwerping, niet tot Rusland.

Terug naar Macron. Wat was hij van plan in zijn late verwentactiek over Nord Stream 2 en in het bijzonder de pogingen om problemen op te lossen voor Duitsland als de extra regels waren opgelegd?

Het lijkt onwaarschijnlijk dat Macron opeens zorgen baarde over Polen en de Baltische staten in hun paranoia over de vermeende Russische invasie.

Lees ook:  EU laat zijn 'scheuren' al zien: Brussel moet acht slaan op Guy Verhofstadt en zich ervan ontdoen

Probeerde Macron gunsten te krijgen van de Trump-administratie? Zijn aanvankelijk obsequious rapport met Trump is sinds de eerste dagen van Macron’s presidentschap vervaagd. Door Washington’s poging om het Nord Stream 2 project te ondermijnen, te ondermijnen, probeerde Macron zichzelf opnieuw te verwonderen?

De contradicties met betrekking tot Macron zitten vol. Hij wordt verondersteld een voorvechter te zijn van “ecologische oorzaken”. Een belangrijke factor in de Duitse wens voor het Nord Stream 2-project is dat de toegenomen gasvoorraad de afhankelijkheid van Europese energiehuizen van vuile brandstoffen van kolen, olie en kernenergie zal verminderen. Door regulerende barrières op te werpen, maakt Macron het voor Duitsland en Europa moeilijker om over te schakelen naar schonere energiebronnen die het Russische aardgas vertegenwoordigt.

Als Macron er in geslaagd was om strengere regels op te stellen voor het Nord Stream 2-project, zou dit onvermijdelijk de kosten voor gasrekeningen voor consumenten hebben verhoogd. Dit is in een tijd waarin zijn regering wordt aangevallen door nationale Yellow Vest-protesten over de stijgende kosten van levensonderhoud, met name brandstofprijsverhogingen.

Een mogelijke factor in het sabotagedebat van Macron in de Nord Stream 2-plannen in Duitsland was zijn verdriet over de afwijzing door Berlijn van zijn veelgeroemde hervormingsagenda voor het Eurozone-blok in de EU. Ondanks de zeer openlijke vriendschap van Macron met bondskanselier Angela Merkel, heeft Berlijn de hervormingsambities van de Franse leider voortdurend omvergeworpen.

Het is moeilijk te onderscheiden wat de echte doelstellingen zijn van de hervormingen van Macron. Maar ze lijken een ‘bankierscharter’ te vormen. Veel vooraanstaande Duitse economen hebben   zijn plannen opgehelderd , die volgens hen meer door de belastingbetaler gefinancierde reddingsoperaties aan insolvabele banken zullen opleveren. Ze zeggen dat Macron de EU verder van de sociale markteconomie probeert te houden dan het blok al is verhuisd.

Wat Macron, een bankier van ex-Rothschild, lijkt na te streven, is een reproductie van zijn pro-rijke, anti-werknemersbeleid dat hij aan Frankrijk oplegt, en voor dit beleid dat in de eurozone wordt uitgebreid. Berlijn koopt het niet, het realiseren van dergelijk beleid zal het sociale weefsel verder aantasten. Dit zou de belangrijkste reden kunnen zijn waarom Macron probeerde het Nord Stream 2-project te gebruiken als hefboom voor Berlijn.

Uiteindelijk werden Macron en Washington – zij het voor verschillende doelen – hardhandig verslagen in hun pogingen om de opkomende handel in energie tussen Duitsland, Europa en Rusland te saboteren. Nord Stream 2, net als de Russische Turkstroom in het zuiden van Europa, lijkt onvermijdelijk door pure kracht van natuurlijke samenwerking. 

Op deze opmerking waren de opmerkingen van de Hongaarse regering deze week toepasselijk. Boedapest  beschuldigde een  aantal Europese leiders en de VS van “enorme hypocrisie” in het afwijzen van de relatie met Rusland over de handel in energie. Macron heeft eerder deelgenomen aan een economisch forum in Sint-Petersburg en heeft de laatste tijd geprobeerd Duitsland te “chanteren” en te verstoren over zijn handelsplannen met Rusland.

Wat de Amerikanen betreft, hun aanhoudende hypocrisie gaat alle woorden te boven. Behalve dat het probeert om Europa te dicteren over “marktprincipes” en “energiezekerheid”, werd  er  deze week ook gemeld dat Washington op dezelfde manier van Irak eist dat het zijn import van aardgas uit het naburige Iran beëindigt.

Irak is verlamd door elektriciteits- en stroomtekorten vanwege de criminele oorlog die de VS vanaf 2003-2011 met dat land hebben gevoerd, waardoor een groot deel van de infrastructuur van het land werd vernietigd. Irak heeft kritisch Iraanse gastoevoeren nodig om de lichten en de fans draaiende te houden. Maar toch, hier hebben we de VS nu aan het dicteren aan Irak om een ​​eind te maken aan de invoer van Iraanse brandstof uit de reddingslijn om te voldoen aan de sancties van de Trump-regering tegen Teheran. Irak is woedend over de laatste pestinterventie door Washington in zijn soevereine zaken.

De hypocrisie van Washington en elitaire politici, zoals Emmanuel Macron, is te veel geworden om te verteren. Misschien beseffen Duitsland en anderen eindelijk wie de charlatans zijn. 

Lees ook:  Donald Trump en de "Miracle Cure" voor Coronavirus

Comments

comments