Nieuwe studie bevestigt: Junk food neemt JAREN van je leven af

Nieuwe studie bevestigt: Junk food neemt JAREN van je leven af

23 mei 2019 0 Door Indignatie redactie

Het is moeilijk om bij te houden van alle manieren waarop het verkeerde voedsel je gezondheid kan schaden. Zo is het eten van nitraten gekoppeld aan colorectale kanker, maar hoe kun je zien welk voedsel deze chemicaliën bevat? 

Suiker is slecht, hoe je het ook bekijkt, maar zijn kunstmatige zoetstoffen niet erger? Je kunt niet elke keer als je naar de supermarkt gaat een stapel voedingsboeken meenemen, dus een recente studie maakt het heel duidelijk: junk food neemt je leven jarenlang eenvoudig en simpel.

In een studie die je in gedachten moet houden, de volgende keer dat je betrapt wordt op het proberen eten van junkfood te rationaliseren, keken Franse onderzoekers naar bijna 45.000 gezonde mensen van middelbare leeftijd om de risico’s van het consumeren van junkfood te bepalen. Ze maten hun inname van meer dan 3.000 voedingsmiddelen die in vier groepen waren ingedeeld op basis van hoe ze waren verwerkt.

Ze vonden dat degenen die meer ultra-verwerkt voedsel aten een hoger risico op overlijden hadden . Concreet vonden ze dat een toename van 10 procent van de hoeveelheid junkfood die een persoon consumeert geassocieerd is met een toename van 14 procent in het risico op overlijden door een niet-overdraagbare ziekte binnen acht jaar. Ze ontdekten dat deze link nog steeds bestond, zelfs nadat ze rekening had gehouden met factoren zoals leeftijd, geslacht, roken, fysieke activiteitsniveaus, educatieve achtergrond en obesitas. Hun bevindingen werden gepubliceerd in de interne geneeskunde van JAMA .

Wat maakt ultra-bewerkte voedingsmiddelen zo slecht?

Ultra-verwerkte voedingsmiddelen zoals kant-en-klare soepen, vleeswaren, verpakte koekjes, chips en andere snacks zijn over het algemeen rijk aan suiker en verzadigd vet. Veel van hen bevatten ook additieven die legaal kunnen zijn maar die nogal controversieel zijn, zoals natriumnitraat. De industriële processen die ze ondergaan zijn ook verantwoordelijk voor de vorming van gevaarlijke gifstoffen. Bijvoorbeeld, wanneer sommige voedingsmiddelen worden verwerkt, worden carcinogene verbindingen zoals acrylamide en polycyclische aromatische koolwaterstoffen gevormd – en dan eet je ze op.

Lees ook:  "En dan?" De Braziliaanse Bolsonaro schuwt het stijgende aantal coronavirusdoden

ommige snacks bevatten ook kunstmatige zoetstoffen, die je darmbacterie kunnen veranderen en het risico op diabetes en andere ziekten die voortijdige sterfte veroorzaken verhogen. Bovendien bevat de verpakking vaak hormoonverstoorders zoals bisfenol A, die diabetes, obesitas en kanker kunnen veroorzaken.

Het is niet alleen wat deze voedingsmiddelen bevatten, ze zijn zo ongezond – het is ook wat ze missen. Veel van hen bevatten bijvoorbeeld heel weinig vezels, waarvan is aangetoond dat ze het risico op verschillende ziekten verminderen. Telkens wanneer u naar een zak met voedingsstoffen zonder vetjes grijpt, geeft u de kans om fruit of groenten en alle vitaminen en mineralen die ze bevatten te eten.

Een ander onderzoek met 105.000 deelnemers onderzocht hoe verwerkt voedsel uw risico op kanker in het bijzonder beïnvloedt. Na het rangschikken van mensen op basis van het aandeel van het ultra-verwerkte voedsel dat ze consumeerden, ontdekten ze dat het bovenste kwartaal – degenen wiens dieet bestond uit 32 procent ultra-bewerkte voedingsmiddelen gemiddeld – 23 procent meer kans had om kanker van welke soort dan ook te ontwikkelen. vijf jaar na de studie dan degenen die in het onderste kwartaal zaten (een dieet van slechts 8 procent ultra-verwerkt voedsel consumeren). De onderzoekers onthulden dat een stijging van 10 procent in het aandeel van ultra-verwerkt voedsel in het dieet het risico op alle vormen van kanker met 10 procent verhoogde.

Het is geen geheim dat junkfood slecht voor je is, maar deze onderzoeken laten zien hoe ongezond het echt is. Je kunt het proberen te rechtvaardigen als een kwestie van gemak, maar de waarheid is dat het pakken van een appel evenveel moeite kost als het pakken van een muffin. Het openen van een zak rauwe amandelen is net zo eenvoudig als het openen van een zak chips, dus het is tijd om te stoppen met het eten van gif en betere keuzes te maken die je gezondheid op de lange termijn zullen beschermen.

Bronnen voor dit artikel omvatten:

DailyMail.co.uk

Mirror.co.ukLees ook:  Dit is wat er met je lichaam gebeurt als je stopt met drinken van frisdrank

Comments

comments