Trump valt militair industrieel complex aan en pleit voor infrastructuurinvesteringen in het Midden-Oosten

Trump valt militair industrieel complex aan en pleit voor infrastructuurinvesteringen in het Midden-Oosten

23 mei 2019 0 Door Indignatie redactie

Voor de eerste keer in meer dan een halve eeuw heeft een Amerikaanse president daadwerkelijk het militaire industriële complex aangevallen. Natuurlijk kent iedereen de beroemde uitgaande toespraak van president Dwight D. Eisenhauer (en de aankomende president Kennedy ) uit 1961, die de wereld waarschuwt, welk soort monster was ontstaan ​​in het hart van de Amerikaanse defensie-instellingen. 

Over het angstaanjagende onderwerp van decennia van politieke leiders, die in de schaduw van het lijk van JFK opkwamen, werd heel weinig gezegd. In plaats daarvan groeide het beest in de daaropvolgende jaren als een kwaadaardige kanker als een belangrijke tak van de diepgewortelde staat die in 1946 een staatsgreep uitvoerde met de Iron Curtain-speech van Sir Winston Churchill en de MI6-gerichte reorganisatie van de Amerikaanse intelligentie.met de oprichting van de CIA in 1947.

Na de moord op John F. Kennedy besmetten neoconservatieve netwerken alle regeringsinstanties in beide partijen en brachten de VS in een waanzinnige militaire doctrine die zich concentreerde op regimewisselingsoorlogen, olie-georiënteerde geopolitiek en unipolarisme, totaal onkarakteristiek voor de betere constitutionele tradities van de natie. Deze geopolitieke leer leidde het westen bijna tot een volledige militaire confrontatie met Rusland en China in de afgelopen jaren.

Het getij begint te keren

Op 20 mei, sprekend op Fox News , herhaalde president Trump de waarschuwingen van Eisenhauer. Onder een groepje oorlogszuchtige adviseurs van Trump, zoals John Bolton, Gina Haspel, Terrence O’Shaughnessy en Mike Pompeo, is Amerika onlangs op de rand van oorlog met Iran gekomen. Hoewel Trump deze bijenkorf van neocons maar al te vaak heeft ondergebracht, tonen zijn recente verklaringen en herhaalde oproepen tot samenwerking met Rusland en China een degelijke terugval die zeer serieus moet worden genomen. In dat Fox-interview zei Trump:

“Met alles wat er gaande is, en ik ben niet iemand die gelooft – weet je, ik ben niet iemand die oorlog wil voeren, omdat oorlog economieën schaadt, oorlog mensen doodt, belangrijker nog – verreweg het belangrijkst .”

Weet je, in Syrië, met het kalifaat, dus ik veeg 100 procent van het kalifaat uit. Dat betekent niet dat je deze gekke mensen niet zult hebben die rondrennen en winkels opblazen en dingen opblazen – dit zijn ernstig zieke mensen. Ik wil niet zeggen, ‘Oh, ze zijn weggevaagd’, weet je, ISIS. Maar ik heb 100 procent van het kalifaat weggevaagd. Ik zeg: ‘Ik wil onze troepen mee naar huis nemen.’ De plaats werd gek. Je hebt hier mensen in Washington die nooit meer weg willen. ‘

‘Je weet wat ik zal doen, ik zal een paar honderd soldaten achterlaten,’ maar als het aan hen lag, zouden ze duizenden soldaten binnenhalen. Eens zullen mensen het uitleggen, maar je hebt wel een groep, en zij noemen dit het militair-industriële complex. Ze willen nooit weggaan. Ze willen altijd vechten. “

Trump bleef zijn voorkeur voor economische en militaire oplossingen uitleggen die zeker in overeenstemming is met de Russische en Chinese benadering in het Midden-Oosten. Beide grote Euraziatische mogendheden hebben herhaaldelijk verklaard dat de enige hoop voor het Midden-Oosten en Afrika bestaat uit:

1) Het stoppen van de steun van genoemde organisaties door westerse geopolitici en hun bondgenoten.

2) Programma’s voor infrastructuurinvesteringen op lange termijn om de door conflicten verscheurde regio’s te stabiliseren en tegelijkertijd een dynamiek van langetermijndenken op gang te brengen. Poetin is het sterkst uitgekomen op het eerste, maar China heeft zijn Grand Belt- en Road-infrastructuurontwerp naar Arabische landen gebracht met uiterst positieve resultaten. Meer dan 17 Arabische landen hebben samenwerkingsovereenkomsten ondertekend over met BRI verbonden projecten ter waarde van $ 190 miljard dollar en het leiderschap van Syrië heeft dit pad expliciet omarmd als de enige hoop voor de toekomst.

Lees ook:  Democraten sluiten een deal met de doodscultus: kun je hardbal spelen in een pandemie?

De dag vóór het interview met het “militair industrieel complex” van Trump haalde Jared Kushner (senior adviseur van het Witte Huis) het nieuws door op 25 en 26 juni een conferentie over infrastructuurinvesteringen in het Midden-Oosten aan te kondigen in Manama Bahrein, waar ministers van financiën en bedrijfsleiders uit de hele wereld bijeenkomen. wereld om een ​​nieuwe doctrine voor het Midden-Oosten te bespreken. Het doel van de top zal zijn om de onoplosbare obstakels te omzeilen die tientallen jaren van obsessie voor “politieke oplossingen” zonder economische ontwikkeling hebben gecreëerd.

Een politiek herstel proberen te vinden tegen de onrechtvaardigheden die in het Midden-Oosten zijn ontstaan, is onmogelijk zonder eerst programma’s voor economische ontwikkeling die het hele fysieke economische (en dus sociaal-culturele) potentieel van alle deelnemers veranderen. Zolang stilstand en schaarste een regio domineren die te kampen heeft met water-, energie- en onderwijstekorten, is de spirituele omgeving van hoop en veiligheid die nodig is voor vertrouwen en dialoog politiek onmogelijk.

Israels premier Yitzhak Rabin begreep dit feit toen hij Yasser Arafats hand in Oslo schudde en zei: “de moed is van hen die de moed hebben hun axioma’s te veranderen”. Arafat en Rabin begrepen dat hun entente alleen zou slagen als het werd aangedreven door de broodnodige energie-, water- en transportinfrastructuur die zowel Israëliërs als Palestijnen ten goede komt. Technocraten van de Wereldbank begrepen dit ook toen bijna $ 2 miljard aan leningen om in genoemde projecten te investeren, werden geblokkeerd en het plan saboteerde vóór zijn in 1995 geregisseerde moord door Londen.

In een bespreking van het vernieuwde plan voor economische ontwikkeling, vertelde een functionaris van het Witte Huis CNN op 19 mei: “dat je geen vrede kunt hebben zonder economische stabiliteit en kansen, maar je kunt ook geen economische kansen en stabiliteit hebben zonder vrede en zonder angst en oplossen enkele van deze kernproblemen “. De ambtenaar zei ook: “Als er vrede is, zal het niet alleen de Westelijke Jordaanoever en Gaza raken, maar ook Jordanië, Libanon, Israël en Egypte. De economieën worden geïntegreerd. Bedenk eens hoeveel geld er aan kogels wordt uitgegeven. Als het kan worden besteed aan infrastructuur en menselijk kapitaal, bedenk dan hoeveel beter de regio zou kunnen zijn “

De conferentie van Kushner weerspiegelt een tweede kans op die gesaboteerde mogelijkheid en brengt de Amerikaanse gedragswijzen opnieuw in harmonie met de Chinese filosofie voor stabilisatie van het Midden-Oosten. Kushner zei tegen CNN: “Mensen laten het conflict van hun grootvaders de toekomst van hun kinderen vernietigen. Dit zal een opwindend, realistisch en levensvatbaar pad bieden dat op dit moment niet bestaat “. Het plan wordt gedreven door leningen met een lage rente, subsidiegeld en particuliere investeringen.

Het militaire industriële complex en de bredere diepe staat gecontroleerd door de Britse inlichtingendienst zijn zeker niet blij met deze ommekeer.

Tot dusverre zijn er nog geen woorden over de samenwerking tussen de VS en Rusland en China over dit programma, maar naarmate we verdergaan met de aanstaande G20-top in Japan en de voorzitters Trump, Poetin en Xi Jinping vergaderingen op die locatie hebben aangekondigd, zijn er positieve redenen voor voorzichtig optimisme.Lees ook:  Met Trump die er in 2020 onverslaanbaar uitziet, bereidt Dems Michelle Obama voor op weesgegroetjes

Comments

comments