Groot-Brittannië, mensenrechten, de Chagos-eilanden en de Krim

Groot-Brittannië, mensenrechten, de Chagos-eilanden en de Krim

28 mei 2019 0 Door Indignatie redactie

Op 20 mei benoemde het Verenigd Koninkrijk zijn eerste mensenrechtenambassadeur bij de Verenigde Naties en twee dagen later veroordeelde de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties het Verenigd Koninkrijk overweldigend voor zijn voortdurende koloniale behandeling van de Chagos-eilanden in het midden van de Indische Oceaan.

Het was verrassend om te horen dat de Britse minister van Buitenlandse Zaken, Jeremy Hunt, verklaart dat de nieuwe ambassadeur ‘centraal staat in ons werk bij de verdediging van mensenrechten over de hele wereld’. Maar hij spuide een aantal van de meest hypocriete rommel die ooit door vertegenwoordigers van de huidige Britten werd geuit. regering, die een mondvol (als het ware) zegt, omdat Groot-Brittannië’s gedrag toen het de 1800 Chagos-eilandbewoners uit hun huizen verdreef, brutaal was, en de voortdurende ontkenning van hun mensenrechten is verachtelijk.

De Chagos-archipel was in de jaren zestig ‘ontvolkt’ omdat Groot-Brittannië met Amerika had afgesproken dat er een Amerikaans militair vliegveld zou zijn op het belangrijkste eiland, Diego Garcia. Zoals onthuld in 2004, schreef het hoofd van het Britse koloniale kantoor in 1966: “Het doel van de oefening is om wat stenen te krijgen die de onze blijven; er zal geen inheemse bevolking zijn behalve meeuwen die nog geen commissie hebben. Helaas gaan, samen met de vogels, enkele Tarzans of mannen vrijdagen waarvan de oorsprong onduidelijk is en die hopelijk op Mauritius worden gewenst enz. ”

De spottend neerbuigende houding die zo duidelijk was in het vertonen van racistische onverdraagzaamheid, sloot de houding in van de Britse regering die had geweigerd troepen aan te dragen aan de Amerikaanse oorlog in Vietnam en probeerde dit op een of andere manier te compenseren. Premier Harold Wilson, wist dat het sturen van Britse troepen naar Vietnam politiek zelfmoord zou zijn – maar niemand bekommerde zich om het lot van een paar duizend “Tarzans of Mannen vrijdagen”, dus hij kerrie gunst met Washington door het overhandigen vanDiego Garcia.

Door diverse uitvluchten, werden de mensen van de gehele Chagos-archipel verdreven, in het kader waarvan de koloniale gouverneur Sir Bruce Greatbatch, “ beval alle honden op Diego Garcia te worden gedood. Bijna 1.000 huisdieren werden opgepakt en vergast met behulp van de uitlaatgassen van Amerikaanse militaire voertuigen. “Zoals een uitgezet eilandbewoner, Lizette Tallatte, in een documentaire uit 2004 zei: ” toen hun honden voor hen werden weggevoerd, schreeuwden en huilden onze kinderen, “En toen werden de overblijvende eilandbewoners” op schepen geladen, toegestaan ​​om slechts één koffer mee te nemen. Ze hebben hun huizen en meubels en hun leven achtergelaten. ‘

Lees ook:  Fox News deelt de schuld voor het gestoorde, verwoestende voorzitterschap van Trump

Boris Johnson, de waarschijnlijke volgende premier van Groot-Brittannië, kan zich hierin vinden, omdat ook hij een neerbuigende houding heeft ten opzichte van de gekleurde volkeren van het voormalige Britse rijk, omdat hij schreef : ‘Er wordt gezegd dat de koningin van het Gemenebest is gaan houden, deels omdat het haar voorziet van regelmatig juichende menigten van vlag-zwaaiende piccaninnies. “In zijn column in de ultra-rechtse vleugel Daily Telegraph van Groot-Brittannië vermeldde hij ook dat de toenmalige premier Tony Blair” kort af was naar Kongo. Ongetwijfeld zullen de AK47’s zwijgen, en de panga’s zullen stoppen met het hacken van mensenvlees, en de stammenschrijvers zullen allemaal in watermeloen glimlachen om de grote witte hoofdaanval in zijn grote witte Britse door de belastingbetaler gefinancierde vogel te zien. ‘

Toen hij een buitenlandse secretaris was, was Johnson berucht om zijn blunders, ongevoeligheid en arrogante brutaliteit. In september 2017, toen hij de Shwedagon-pagode in Myanmar, een van de meest heilige boeddhistische plaatsen van het land, bezocht, probeerde hij een Rudolphusling-gedicht uit de koloniale tijd te reciteren met de regels “de tempelklokken die ze zeggen: kom terug, jullie Britten soldaat; kom je terug naar Mandalay! “De Britse ambassadeur stopte hem halverwege, wat ook goed was, want watermeloenen zijn een belangrijk product in Mandalay en wie weet wat Johnson zou hebben gezegd of gezongen als hij er een paar had gezien.

Zijn lompheid en vulgariteit strekken zich uit tot Rusland, dat hij regelmatig hekelt, en hij maakt vooral bezwaar tegen de status van de Krim. Zoals gerapporteerd door de Daily Telegraph (die hem £ 275.000 ($ 350.000) per jaar voor een wekelijkse column betaalt ) vergeleek hij de situatie “met de bezetting van het Sudetenland door de troepen van Hitler in 1938.” (Deze verklaring is belachelijk, maar het is opmerkelijk dat duizenden mensen werden verdreven uit Sudetenland, zij het op brutaler wijze dan dat de burgers van de Chagos-eilanden uit hun levenslange huizen werden gegooid.)

Zelfs de New York Times meldde dat “een overweldigende meerderheid van de Crimeans op zondag [16 maart 2014] stemde om zich af te scheiden van Oekraïne en zich bij Rusland aan te sluiten, resoluut een openbaar referendum uit te voeren dat westerse leiders illegaal hadden verklaard en gezworen hadden met economische sancties te straffen. . . Het resultaat, in een regio die een taal en eeuwenlange geschiedenis met Rusland deelt, was een uitgemaakte zaak. ”

De eilandbewoners van Chagos kregen niet de kans om in een referendum of op welke manier dan ook te stemmen voordat ze uit hun huizen werden gezet en in de toekomst nog steeds geen stem krijgen.

Lees ook:  Boliviaanse coup en indianen-oorlog op Thanksgiving

Tijdens de Algemene Vergadering van de VN op 22 mei was er een overweldigende stem voor een resolutie waarin werd geëist dat Groot-Brittannië zijn “koloniale bestuur” van de Chagos-eilanden zou intrekken. 121 landen stemden vóór, tegen de VS, Australië, Hongarije, Israël, Australië en de Maldiven die Groot-Brittannië bij de verdediging van zijn duidelijk illegale daad ondertekenden, wat volgens het oordeel van het Internationaal Gerechtshof in Den Haag was.

Een van de lucratieve Daily Telegraph-werken van Boris Johnson wordt op een website van de Britse overheid gezet (men vraagt ​​zich af of hij nog meer geld heeft ontvangen voor wat de auteurslicentie- en collectiemaatschappij omschrijft als ‘secundair gebruik van werk’) en verwijst daarin naar de Krim-referendum als “nep”. Hij verklaart vervolgens dat Groot-Brittannië “onze vastbeslotenheid moet verdubbelen om op te komen voor onze waarden en de internationale wetgeving te handhaven”.

Allereerst, is de heer Johnson het ermee eens dat de Britse waarden de mensenrechten van de onteigende Chagos-eilandbewoners omvatten? Ten tweede, is hij van mening dat het Internationaal Gerechtshof een belangrijke arbiter is op het gebied van internationaal recht? (Zoals gedefinieerd : “Het Internationaal Gerechtshof is het belangrijkste juridische orgaan van de Verenigde Naties … het is haar taak geschillen tussen staten te beslechten.”)

De Chagos-sage is een verachtelijke schertsvertoning van dubbel gepraat en ronduit kwaadaardig.

De heer Johnson blijft het referendum op de Krim veroordelen dat de bevolking een stem heeft gegeven bij het bepalen van hun toekomst, maar in mei 2018, toen hij een buitenlands secretaris was, werd hem in het Parlement gevraagd: “Zal het ministerie van Buitenlandse Zaken zijn huidige standpunt over de benarde situatie van de Chagos-eilandbewoners, die onmiddellijk het recht op repatriëring in hun huis in de Indische Oceaan moeten krijgen? “Hij antwoordde:” we zijn momenteel in dispuut met Mauritius over de Chagossiaanse eilandbewoners en Diego Garcia. Ik heb de vertegenwoordiger van de Chagossiaanse gemeenschap hier in dit land persoonlijk ontmoet en we doen ons uiterste best om de gerechtvaardigde klachten te behandelen en ervoor te zorgen dat we zo humaan mogelijk zijn. ”

Het officiële standpunt van het VK is dat “de gezamenlijke Brits-Amerikaanse defensiefaciliteit op het Britse territorium in de Indische Oceaan [dat is wat zij de Chagos-eilanden noemen] helpt om mensen in Groot-Brittannië en overal ter wereld te beschermen tegen terrorisme, georganiseerde misdaad en piraterij” dat is een van de meest stomme beweringen ooit gemaakt door een Britse regering.

Lees ook:  Hoe oorlogsmisdaden te plegen en ermee weg te komen

De politici en mandarijnen in Londen beschouwen de Chagos-eilandbewoners als onbelangrijke pionnen en zullen nooit toestaan ​​dat ze over hun toekomst stemmen, zoals op de Krim gebeurde. Tot zover het nieuwe verlangenvan Groot-Brittannië om ‘mensenrechten wereldwijd te verdedigen’.

Vond je dit stuk leuk? Overweeg om een ​​kleine fooi te geven en deze met je vrienden te delen, zodat ik kan blijven schrijven. Ik zou elke vorm van ondersteuning op prijs stellen.

Het is eindelijk 2021 ...

… En nog nooit is er zo gretig uitgekeken naar een nieuw jaar. De Covid-19-vaccins, het openen van de horeca en uitgaansleven, de aankomende verkiezingen in Nederland, het Joe Biden-voorzitterschap, de last-minute Brexit-deal: hoewel er grote uitdagingen blijven bestaan, is er reden voor hoop. Met een nieuw jaar in het verschiet, doen we er alles aan om indrukwekkende blogs te leveren waarop u altijd kunt vertrouwen.

Wij geloven dat iedereen toegang verdient tot informatie die is gebaseerd op wetenschap en waarheid, en tot analyse die is geworteld in autoriteit en integriteit. Daarom hebben we een andere keuze gemaakt: onze rapportage open houden voor alle lezers, ongeacht waar ze wonen of wat ze kunnen betalen. Dit betekent dat meer mensen beter geïnformeerd, verenigd en geïnspireerd kunnen worden om zinvolle actie te ondernemen.

In deze gevaarlijke tijden is een naar waarheid zoekende wereldwijde alternatieve mede zoals TIndignatie essentieel. We hebben geen aandeelhouders of eigenaar van een miljardair, wat betekent dat onze blogs vrij is van commerciële en politieke invloed - dit maakt ons anders. Wanneer het nog nooit zo belangrijk is geweest, stelt onze onafhankelijkheid ons in staat om de machthebbers onbevreesd te onderzoeken, uit te dagen en bloot te leggen.

In een jaar van ongekende elkaar kruisende crises in 2020, hebben we precies dat gedaan, met onthullende journalistiek die een reële impact had: de onhandige aanpak van de Covid-19-crisis niet alleen in ons landje Nederland, de Black Lives Matter-protesten en de tumultueuze Amerikaanse verkiezingen.

Als er ooit een tijd was om je bij ons aan te sluiten, dan is het nu. Uw financiering stimuleert onze bloggers, het beschermt onze onafhankelijkheid en zorgt ervoor dat we voor iedereen open kunnen blijven. U kunt ons door deze uitdagende economische tijden heen ondersteunen.

Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, maakt echt een verschil voor onze toekomst. Steun  indignatie al vanaf € 1 - het duurt maar een minuut. Dank je.


Comments

comments