Het hele economische momentum beweegt zich nu in slechts één richting

Het hele economische momentum beweegt zich nu in slechts één richting

29 mei 2019 0 Door Indignatie redactie

Eerder vandaag werd ik begroet door deze schokkende kop toen ik het Drudge-rapportbezocht : “BONDS FLASH RECESSION WARNING” . Tegenwoordig lijkt het alsof het “R-woord” voortdurend wordt rondgegooid, maar vorig jaar vierde iedereen hoe goed de economie het deed. Helaas zijn we de afgelopen maanden getuige geweest van een dramatische verschuiving, en we hebben juist wat meer echt slechte economische cijfers gekregen. Dankzij die slechte cijfers en een toenemende bezorgdheid over de handelsoorlog, viel de Dow Jones Industrial Average nog eens 237 punten op maandag. Dat betekent dat we op schema zijn om mogelijk de Dow-herfst voor een zesde week op rij te zien, en dat is iets dat niet is gebeurd sinds de laatste recessie.

Maar op dit moment zijn beleggers veel angstwekkender over wat er gaande is op de obligatiemarkt. Volgens Mish Shedlock hebben we niet zoveel rendementsomkering-inversies gezien sinds het begin van de Grote Recessie …

Op vrijdag daalde de opbrengst van de Amerikaanse schatkist in het midden tot het einde van de curve, wat de meeste inversies opleverde sinds het begin van de Grote Recessie. Dit is de grootste recessiewaarschuwing sinds 2007 .

Op zoveel manieren doet wat we op dit moment meemaken sterk denken aan de omstandigheden die net voor de laatste financiële crisis heersten.

In die tijd begonnen de economische cijfers duidelijk te verschuiven, maar de meeste Amerikanen dachten niet dat we grote problemen tegemoet gingen. Maar degenen die begrepen wat er gebeurde, waren aan het alarmeren, en hetzelfde gebeurt vandaag. Het volgende komt bijvoorbeeld uit een CNBC-artikel met de titel “Morgan Stanley zegt dat de economie bezig is met” recessiewacht “, terwijl de obligatiemarkt knippert met de waarschuwing” …

“Recente gegevens wijzen erop dat de Amerikaanse inkomsten en het economische risico groter is dan de meeste beleggers denken”, schreef Michael Wilson, de Amerikaanse strategiedeskundige van het Amerikaanse bedrijf.

De aandelenstrateeg legde met name de nadruk op een recent onderzoek van IHS Markit, de financiële gegevensorganisatie, waaruit bleek dat de productieactiviteit in mei daalde tot een dieptepunt van negen jaar. Dat rapport onthulde ook een “opmerkelijke vertraging” in de Amerikaanse dienstensector, een belangrijk gebied voor een Amerikaanse economie die wordt gekenmerkt door enorme banenwinsten in de gezondheidszorg en zakelijke dienstverlening.

Naast teleurstellende productieaantallen, leerden we ook dat de orders voor kapitaalgoederen in de maand april aanzienlijk waren gedaald …

Het ministerie van Handel zei op vrijdag dat orders voor niet-defensieve kapitaalgoederen met uitzondering van vliegtuigen, een goed gecontroleerde proxy voor zakelijke uitgavenplannen, vorige maand met 0,9% zijn gedaald, omdat de vraag bijna overal verzwakte. Gegevens voor maart werden herzien om te laten zien dat deze zogenaamde orders voor kernkapitaalgoederen met 0,3% stegen in plaats van met 1,0% te stijgen zoals eerder gemeld.

Ook kwamen we er net achter dat de huizenprijzen in de VS inmiddels 12 maanden op rij zijn gedaald .

Wanneer u die cijfers toevoegt aan alle andere deprimerende economische cijfers die de laatste tijd zijn binnengedrongen, komt er een heel duidelijk beeld naar voren.

De Amerikaanse economie gaat de verkeerde kant op en het wordt steeds slechter.

Een oplossing voor onze handelsoorlog met China zou op korte termijn een enorme economische impuls zijn, maar dat zal in de nabije toekomst waarschijnlijk niet gebeuren. Maandag verklaarde president Trump dat hij “niet klaar” is om een ​​deal te sluiten met China …

Abonneer u nu op onze gratis elektronische nieuwsbrief INDIGNATIE-nieuws klik hier om te registrerenLees ook:  2020 is een economische nachtmerrie - en het wordt alleen maar erger maar Trump zegt niets aan de hand

Het aandeel van de banken daalde globaal te midden van de lagere rentetarieven. Goldman Sachs daalde met 1,8%, terwijl Citigroup en JP Morgan Chase respectievelijk daalden met 0,9% en 1,1%. Morgan Stanley en Wells Fargo zijn ook uitgegleden.

De daling van bankaandelen en koersen komt nadat president Donald Trump had gezegd dat de VS ‘niet klaar’ zijn om een ​​deal te sluiten met China, voordat hij er iets aan toevoegt in de toekomst. Trump zei ook dat de tarieven op Chinese invoer “substantieel” kunnen stijgen.

En de Chinezen graven ook duidelijk in. De hoofdredacteur van de Global Times, Hu Xijin, heeft een zeer nauwe relatie met Chinese topambtenaren en hij waarschuwde alleen dat China serieus overweegt om de export van zeldzame aardappelen te beperkentot de Verenigde Staten …

Hoewel de ambtenaar bij het nationale planningsorgaan van China niet direct antwoordde of Beijing de export van zeldzame aardappelen naar de Verenigde Staten zou beperken, schreef hoofdredacteur Hu Xijin op Twitter: ‘Op basis van wat ik weet, overweegt China serieuze beperkingen aan het beperken van zeldzame aardse export naar de VS China kan in de toekomst ook andere tegenmaatregelen nemen. ‘

Hoewel het roddelblad Global Times niet een van de officiële media van China is, wordt het veel gelezen en wordt het uitgegeven door de People’s Party-krant van de heersende Communistische Partij.

Nog maar een paar dagen geleden publiceerde ik een heel artikel over de impact die een dergelijke beweging zou hebben op de Amerikaanse economie, en ik zal hier niet al die informatie reproduceren.

Maar de bottom line is dit – de Amerikaanse economie zou in een enorme hoeveelheid problemen zijn als dat zou gebeuren.

Voor de meeste Amerikanen is er echter geen reden om bezorgd te zijn. De meesten van ons vertrouwen er eenvoudigweg op dat onze leiders in Washington de zaken onder controle hebben en dat alles op de een of andere manier prima werkt.

Maar als we ons in een andere diepe economische crisis storten, zullen veel Amerikanen meteen enorme problemen krijgen. Volgens een recente enquête beoordeelt 45 procent van ons onze financiële situatie als “redelijk” of “slecht” …

Bijna 30% van de respondenten beoordeelt hun financiële situatie als “alleen redelijk” en 15% zegt dat het “slecht” is. Ondertussen maakt 25% zich zorgen “alles” of “de meeste” van de tijd dat hun huishoudinkomen niet genoeg zal zijn om hun uitgaven.

Hun grootste zorgen: genoeg sparen voor pensioen en ongeplande medische kosten , met respectievelijk 54% en 51%, zeggende dat ze “zeer” of “matig” bezorgd zijn over elke prospect.

Bovendien heeft een andere recente enquête ontdekt dat 59 procent van alle Amerikanen op dit moment een loonstrookje aan salaris betaalt.

Net als de vorige keer leven de meeste Amerikanen financieel op het randje.

En net als de vorige keer, zullen miljoenen Amerikanen volledig blind zijn door een economisch treinwrak dat ze niet zien aankomen.Lees ook:  $220.000 schuld voor elke man, vrouw en kind - Amerika heeft nu 72 biljoen dollar aan schulden

Comments

comments