Door de VS gesteunde oppositieleider geeft toe dat Venezuela ‘geen dictatuur is’ en dat alleen een buitenlandse interventie Maduro kan omverwerpen

Door de VS gesteunde oppositieleider geeft toe dat Venezuela ‘geen dictatuur is’ en dat alleen een buitenlandse interventie Maduro kan omverwerpen

31 mei 2019 0 Door Indignatie redactie

Oppositieleider María Corina Machado, een sleutelfiguur van de Amerikaanse coup, gaf toe dat Venezuela “geen dictatuur is” en dat alleen internationale “humanitaire interventie” Maduro ten val kan brengen.

Door Ben Norton

Een belangrijke, rechtse oppositieleider in Venezuela heeft erkend dat haar land ‘geen dictatuur is’ en noemt het een ‘grote fout’ om iets anders te beweren. Ze gaf ook toe dat de enige manier waarop de regering in Caracas realistisch gezien kan worden omvergeworpen, is door internationale ‘humanitaire interventie’.

María Corina Machado heeft een hechte band met de Amerikaanse regering, die haar oppositiewerk heeft gefinancierd. Ze voert al jaren campagne om de linkse regering van Venezuela omver te werpen en werd geïdentificeerd als een van de vier hoofdleiders van de door de VS geleide couppoging die op 23 januari werd gestart.

Maar Machado heeft andere oppositiefiguren bekritiseerd omdat ze de regering van de gekozen president Nicolás Maduro als een ‘dictatuur’ hebben gekwalificeerd.

“Het is geen dictatuur,” benadrukte Machado in een interview op het zakelijke kabelnetwerk van Argentinië A24 . “En het behandelen ervan als een dictatuur is een grote fout. En dat is de reden waarom het [de couppoging] is mislukt. ‘

“In Venezuela is er een onconventionele oorlog”, voegde ze eraan toe. “Alleen omdat sommige mensen dit niet willen erkennen, betekent dit niet dat het niet de waarheid is.”

Toen gastheer A24 Rolando Graña probeerde Venezuela te vergelijken met Latijns-Amerikaanse dictaturen van de jaren 1980, was Machado het opnieuw oneens met de opmerking: “We kunnen de overgang van de traditionele dictaturen van Latijns-Amerika [tijdens de Koude Oorlog] met wat er in Venezuela gebeurt niet vergelijken.”

In het interview gaf Machado toe dat de door de VS geleide couppoging die ze bijna vier maanden lang heeft geholpen, mislukt is. De enige hoop, voerde ze aan, is een buitenlandse militaire interventie.

“Ik zeg heel duidelijk dat dit regime alleen maar zal vertrekken als het geconfronteerd wordt met de echte, ernstige en onmiddellijke dreiging van een internationale coalitie met humanitaire doelen,” zei Machado.

Maar Machado veroordeelde het argument dat deze buitenlandse interventie om Maduro omver te werpen zou leiden tot een burgeroorlog, zoals in Syrië. De rechtse oppositieleider noemde dit ‘de grote mythe die de Cubanen hebben gecreëerd en de Russen hebben verspreid’.

Veel aanhangers van de 2011-oorlog van de NAVO-regime-verandering in Libië beweerden hetzelfde. Maar meer dan acht jaar later is de olierijke Noord-Afrikaanse natie nog steeds een mislukte staat die wordt gebombardeerd door een bloedige burgeroorlog.

✽ Orlenys 🍁🍃 on Twitter

Lo dijo la mismísima María Corina Machado: “NO ES UNA DICTADURA y tratarlo como una dictadura, es un error garrafal y por eso se ha fracasado” (…) “En #Venezuela hay una guerra no convencional y por el hecho de que algunos no quieran reconocerlo, no deja de ser la verdad”.

Vrij rondlopen in Venezuela

Wanneer Machado erkent dat Venezuela geen dictatuur is, doet ze dit niet vanuit een nobele toewijding aan de waarheid. Integendeel, het is een essentieel onderdeel van haar oproep tot buitenlandse militaire interventie om de gekozen linkse regering van haar land te verdrijven.

Ze herhaalde eerder hetzelfde argument en beweerde : “In Venezuela is er geen dictatuur, er is een criminele staat … Dictators kunnen toegeven aan een geloofwaardige dreiging; criminelen geven alleen toe aan geweld. “

Toch staat dit als een zeldzame, als gekwalificeerde toelating van een top oppositiefiguur dat Venezuela in feite niet de autoritaire dictatuur is die de Amerikaanse overheid en bedrijfsmedia vaak hebben afgeschilderd als.

Ik was getuige van de realiteit van het politieke systeem van Venezuela toen ik eerder dit jaar uit Caracas rapporteerde . Op 23 februari zag ik María Corina Machado in eigen persoon toen ze sprak over een rechtse oppositieprotest in de rijke, elitaire Chacao-gemeente Caracas. Er was geen enkele politieman in zicht aangezien enkele honderden, meestal welvarende aanhangers van de oppositie met Machado marcheerden, en opriepen tot de omverwerping van de Chavista-regering.

Lees ook:  Mike Pence in toespraak: dat de afstuderende officiers binnenkort in oorlog zouden zijn

Het feit dat Machado openlijk heeft samengewerkt met de Amerikaanse regering terwijl ze buitenlandse militaire interventie eiste om haar eigen gekozen regering omver te werpen en nog steeds vrij kan lopen, is een verdere aanwijzing dat Venezuela geen dictatuur is.

Ben Norton on Twitter

Imagine if an opposition politician in the US openly conspired with a foreign superpower to carry out a military coup to overthrow their elected government In the US, that politician would be imprisoned, maybe hanged In Venezuela, they walk around freely https://t.co/P0hj3gVLzt

eider van couCal

De leidende rol van Machado in de meest recente couppoging is bevestigd door de reguliere zakelijke media.

Op 7 februari publiceerde de Wall Street Journal een artikel met de titel ” How a Tiny Cabal verzinkt Venezuela’s oppositie ” (hoewel de krant zich blijkbaar later realiseerde dat ze als een kleine cabal zijn geweest, misschien onverstandig was en de formulering veranderd in ” Hoe een Kleine groep greep de controle over de oppositie van Venezuela “).

Dit artikel in Wall Street Journal identificeerde Machado als een van de vier leiders van de door de VS gesteunde staatsgreep om Maduro ten val te brengen en door Trump aangestelde ‘interim-president’ Juan Guaidó te installeren .

“Dit was het moment om ervoor te gaan,” vertelde Machado de krant, die haar eufemistisch omschreef als “tussen de meer onverschrokken oppositieleiders.” Ze zei dat ze een van de leden was van de beklaagdencoal die “een positie had die meer versneld. “

Machado plaatste begin januari foto’s op Twitter en liet haar plannen maken met Guaidó voordat de couppoging werd gelanceerd.

Sluit de banden van de Amerikaanse overheid

María Corina Machado is betrokken geweest bij tal van couppogingen in Venezuela. In 2018 herhaalde ze dat haar “eerste prioriteit is om Maduro te verwijderen .”

Haar extreme oppositieactiviteiten gaan terug tot de jaren van voormalig president Hugo Chávez. Tijdens zijn ambtstermijn stichtte en leidde Machado de anti-Chavistische groep Súmate, die werd gefinancierd door de soft power-arm van de Amerikaanse regering , de National Endowment for Democracy (NED) .

Op 31 mei 2005 ontmoette Machado de Amerikaanse president George W. Bush in het Oval Office. De officiële website van het Witte Huis heeft foto’s van hun vergadering gepubliceerd. (Een jaar later verwees Chávez naar verluidt naar Bush als “de duivel” in een vurige toespraak bij de Verenigde Naties.)

De Christian Science Monitor rapporteerde een paar dagen later over deze bijeenkomst: “het veroorzaakte een storm van regeringskritiek in Caracas. De minister van Buitenlandse Zaken van Venezuela noemde de ontmoeting ‘een provocatie’ en de minister van Binnenlandse Zaken beschuldigde Machado van een marionet van de CIA. ‘

In een interview met de krant – waarin stond dat Machado de ‘dochter is van een welgestelde Caracas-familie’ – verdedigde ze het nemen van geld van de Amerikaanse overheid.

Het rapport citeerde ook een lokale Venezolaan, die over Machado zei: “Ze heeft haar land uitverkocht. [Zij] zou in de gevangenis moeten zitten. “Lees ook:  Wat is de Monroe Doctrine?

Comments

comments