Vechten voor koloniale voetafdrukken: een heel Brits ding

Vechten voor koloniale voetafdrukken: een heel Brits ding

31 mei 2019 0 Door Indignatie redactie

Groot-Brittannië is vastbesloten om nooit de zon te zien ondergaan op de overblijfselen van het oude Britse rijk. De Algemene Vergadering van de Verenigde Naties heeft onlangs echter een steekvallige berisping afgegeven aan Groot-Brittannië over de voortdurende bezetting van de Chagos-eilanden, die het in 1965 van de kolonie Mauritius afhakte, zodat de Verenigde Staten een grote militaire basis op het eiland Diego konden bouwen. Garcia. De Algemene Vergadering stemde 116 tegen 6, met 56 onthoudingen, tegen de voortdurende controle van Groot-Brittannië over de Chagos Eilanden.

Londen, in samenwerking met Washington, heeft het British Indian Ocean Territory (BIOT) gecreëerd, een kunstmatige uitvinding ontworpen om politieke dekking te bieden voor de £ 3 miljoen “aankoop” van de Chagos-eilanden vanuit Mauritius. In 1966 huurde Groot-Brittannië Diego Garcia voor de zeventig jaar naar de Verenigde Staten. Voordat de Verenigde Staten hun militaire basis op het eiland bouwden, verwijderden ze met geweld 2000 inheemse Chagossians uit hun thuisland. De vluchtelingen waren gevestigd in Mauritius en de Seychellen. Een Britse diplomatieke nota van 31 augustus 1966, ondertekend door de staatssecretaris voor de kolonies Anthony Greenwood, verwees naar de inheemse Chagossians als een “paar Tarzans en mannen vrijdagen waarvan de oorsprong obscuur is.”

De Britse overeenkomst om de Chagos-eilanden van Mauritius te scheiden, werd niet voltrokken door een onafhankelijke Mauritius, maar door de Mauritiaanse Raad van Ministers, een koloniaal lichaam dat bestond tot de onafhankelijkheid van Mauritius in 1968. Oorspronkelijk wilden de Verenigde Staten niet alleen militaire controle over de 70 -island Chagos-archipel, maar ook Aldabra, Farquhar en Desroches de buitenste eilanden van de Seychellen, destijds ook een Britse kolonie.

Op 22 mei van dit jaar stemde de Algemene Vergadering voor een resolutie die eist dat Groot-Brittannië de Chagos-eilanden binnen zes maanden terugbrengt naar Mauritius. In februari van dit jaar oordeelde het Internationaal Gerechtshof (ICJ) in een niet-bindend advies, dat Groot-Brittannië illegaal de soevereiniteit van Mauritius over de Chagos-eilanden overdroeg van Mauritius naar zichzelf tijdens het proces van dekolonisatie in de jaren zestig.

De Verenigde Staten, die met Groot-Brittannië tegen de resolutie stemden, zeiden dat het zelfs niet de bedoeling zou hebben om zijn Diego Garcia-basis op te geven tot 2036, het jaar waarin de huurovereenkomst afloopt. Het argument van Washington is echter misleidend sinds Pravind Kumar Juqnauth, de premier van Mauritius, zei dat zijn land een overeenkomst zou smeden met de Verenigde Staten en Groot-Brittannië om de verdere werking van de basis onder Mauritiaanse soevereiniteit mogelijk te maken. In 1965 bepaalde de Britse overeenkomst om de Chagos-eilanden van Mauritius te scheiden dat de eilanden zouden worden teruggegeven aan Mauritius op een tijdstip waarop ze niet langer nodig waren voor militaire doeleinden.

De Britse permanente vertegenwoordiger van de VN, Karen Pierce, voerde aan dat Diego Garcia nog steeds nodig is om verdedigingsredenen. Ze noemde het ‘strategische belang van het gebied’, specifiek gericht op ‘de Straat van Malakka in het oosten waar vrachtschepen varen, en de Golf van Aden in het westen, waar jaarlijks een achtste van de wereldhandel doorheen gaat.’ de defensiefaciliteit van het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten op het Britse territorium in de Indische Oceaan speelt een cruciale rol bij het veilig stellen van bondgenoten, met name bij de bestrijding van terrorisme, drugs, misdaad en piraterij. Het ondersteunt partners in de gecombineerde maritieme strijdkrachten van 33 lidstaten waarvan het werkingsgebied 3,2 miljoen vierkante kilometer beslaat en enkele van ‘s werelds belangrijkste scheepvaartroutes door de Golf van Aden, Bab al-Mandeb, het Suezkanaal en de Straat van Hormuz. “

Mauritius ziet Groot-Brittannië niet als een macht van de Indische Oceaan en heeft geprobeerd Groot-Brittannië uit te zetten als lid van de Tonijncommissie voor de Indische Oceaan. Het is veelzeggend dat India met Mauritius heeft gestemd om Groot-Brittannië te dwingen om de 70 eilanden tellende Chagos-archipel terug te trekken naar Mauritius. India heeft zijn aanwezigheid op zee in de Indische Oceaan uitgebreid en bases op de Seychellen en Madagaskar gevestigd.

Lees ook:  Duitse parlementsleden lachen keihard Angela Merkel uit

De Britten en Amerikanen konden slechts op vier andere landen rekenen om tegen de resolutie van de Algemene Vergadering te stemmen. Een van de vier nee-stemmen kwam van de Malediven, die lange tijd territoriale ontwerpen op de Chagos-eilanden koesterde, wat de zuidelijkste archipel in de Maldivische keten is. Het ministerie van Buitenlandse Zaken van de Maldiven legde zijn stem uit en verklaarde dat het “geen enkel voorstel zou steunen dat het grondgebied van het land aantast zoals uiteengezet in de grondwet van 2008 en de nationale wetgeving.” De Maldiven stemden ook tegen een resolutie van de Algemene Vergadering van 2017 van de VN waarin het ICJ wordt verzocht te beslissen over Mauritius’s aanspraak maken op de Chagos-eilanden.

Wat de beweringen van de Chagossiaanse eilandbewoners betreft, verwerpt de Maldiven het idee dat er ooit een inheemse bevolking op de eilanden was. De Chagossianen zijn echter een ander volk dat Mascarene Creools spreekt, dezelfde Franse patois die op Mauritius en Reunion wordt gesproken.

Het is geen wonder dat Israël en Australië zich bij Groot-Brittannië en Washington hebben aangesloten om tegen de resolutie van de Chagos-eilanden te stemmen. Israëls extreem-rechtse regering van Binyamin Netanyahu verwerpt de notie van Palestijnse soevereiniteit over de Westelijke Jordaanoever en Oost-Jeruzalem, terwijl de rechtse regering van Australië heeft vastgesteld dat er geen soevereiniteitsrechten zijn voor de inheemse volkeren van Norfolk Islands, Christmas Island of the Cocos (Keeling) eilanden. Brits koloniaal beleid ligt aan de basis van de problemen voor de Palestijnen en de eilandbewoners van Chagos, Norfolk, christmas en Cocos (Keeling).

Het zesde land dat tegen de resolutie van Chagos stemde, was Hongarije. Hoewel het geen overzeese gebieden heeft, heeft het oude claims van soevereiniteit over de Hongaarse minderheid van Roemenië, die in een regio die bekend staat als Szekely Land, herleeft.

Pierce verdedigde de Britse behandeling van de verbannen Chagossians en verklaarde dat een steunpakket van $ 50 miljoen voor de gemeenschappen van Chagossian op Mauritius en de Seychellen een ruim vergoedingspakket zou moeten zijn voor de verwijdering van hun thuiseiland. Het lijdt weinig twijfel dat de voorgestelde uitbetaling aan de Chagossians een proef was voor een grotere voorgestelde “regeling” voor de Palestijnen die werden ontworpen door de schoonzoon van Donald Trump, Jared Kushner, om de Palestijnen terug te betalen in ruil voor Israël annexatie van de Westelijke Jordaanoever en Oost-Jeruzalem, door Trump ‘de deal van de eeuw’ genoemd.

Stemmen tegen Groot-Brittannië was Spanje, dat de Britse bezetting van de Chagos-eilanden in hetzelfde licht ziet als de Britse controle over Gibraltar. Met het vertrek van Groot-Brittannië uit de Europese Unie hoopt Spanje de soevereiniteit te herstellen over het strategische Britse grondgebied op het kruispunt van de Middellandse Zee en de Atlantische Oceaan.

Drie koloniale machten en NAVO-bondgenoten van Groot-Brittannië – Frankrijk, Denemarken en Nederland – onthielden zich van stemming bij Chagos. Hun voortdurende koloniale heerschappij van eilandgebieden die zich uitstrekken van Groenland, de Faeröer, St. Pierre-Miquelon, Bonaire en Aruba in de Atlantische Oceaan tot Nieuw-Caledonië, Frans-Polynesië en Wallis-Futuna in de Stille Oceaan plaatsten hen in een ongemakkelijke houding tegenover de Chagos Eilanden.

Toen de Britten in 2009 de mogelijkheid hadden dat sommige Chagossian-vluchtelingen naar sommige van de Chagos-eilanden mochten terugkeren, maar niet Diego Garcia, begon de Amerikaanse ambassade in Londen met het Britse Foreign and Commonwealth Office (FCO) om buiten te houden alle Chagossians door het opzetten van een beschermd zeereservaat dat het BIOT omvat. Een 2009 Amerikaanse ambassade London-kabel naar Washington verklaarde: “Het opzetten van een zeereservaat zou inderdaad, zoals de FCO [Colin] Roberts zei, de meest effectieve manier zijn om op lange termijn te voorkomen dat een van de voormalige bewoners van de Chagos-eilanden of hun nakomelingen van hervestiging in het [British Indian Ocean Territory]. “

Zoals te zien is met de recente stemming van de Algemene Vergadering van de VN, zijn kolonialisme en neokolonialisme niet langer populair, maar ze blijven hun wanhopige aanhangers behouden.Lees ook:  De delicate dans van democratie

Comments

comments