Hersenspoeling in actie: Pence heeft deugd te danken aan ‘zekere oorlog’

Hersenspoeling in actie: Pence heeft deugd te danken aan ‘zekere oorlog’

1 juni 2019 0 Door Indignatie redactie

In een toespraak voor afgestudeerde West Point-militairen zei VS-vicepresident Mike Pence tegen hen dat ze ooit zullen vechten voor Amerika. “Het is een virtuele zekerheid,” zei Pence die zwol van trots terwijl hij sprak, in plaats van te klagen.

Nou ja, hij is tenminste openhartig. De Verenigde Staten zijn een oorlogszuchtige natie, daar bestaat geen twijfel over. Zoals verschillende historische studies aantonen, zijn de VS gedurende de 243 jaar sinds de vorming als moderne staat in oorlog geweest gedurende elk decennium, soms in meerdere gelijktijdige oorlogen.

Of anders gezegd: in bijna 95 procent van zijn historische bestaan ​​zijn de VS betrokken geweest bij oorlogen, soms heimelijk of bij volmacht. Alleen al sinds de Tweede Wereldoorlog zijn de VS betrokken geweest bij 60 oorlogen of geheime conflicten, waarbij een dodental onder burgers werd begaan van naar schatting  20 miljoen. Er is ongetwijfeld geen andere natie, uit het verleden of heden, met zo’n record van oorlogszuchtigheid.

Dus ja, Pence heeft gelijk toen hij afgestudeerden van de Amerikaanse ‘elite military academy’ vertelde: “Het is een virtuele zekerheid dat je op een slagveld voor Amerika zult zijn.”

Ironisch genoeg heeft de vice-president, zoals president Trump en de agressieve nationale veiligheidsadviseur John Bolton, nog nooit in het leger gediend. Toch hield Pence als een viersterren (fauteuil) generaal standpunten over de noodzaak voor jonge Amerikaanse troepen om te vechten in een “gevaarlijke wereld”.

“Ik weet wanneer die dag komt dat je naar het geluid van geweren gaat”, vermaande Pence, wiens enige ervaring met geweervuur ​​ongetwijfeld komt door het bekijken van herhalingen van oude Hollywood-oorlogsfilms.

De hele wereld is een potentieel slagveld in de afrekening van Pence. (Niet alleen Pence, maar bijna alle Amerikaanse politici.) Hij noemde specifiek Amerikaanse troepen die in de toekomst in conflict zouden komen met China of Noord-Korea. Hij zei ook dat ze kunnen worden ingezet in Afghanistan en Irak, waar Amerikaanse troepen bijna twee decennia zijn verwikkeld.

Onheilspellend waarschuwde Pence het nieuwe cohort van West Point Second Lieutenants dat ze op een dag naar een oorlog in “dit halfrond” zouden worden gestuurd. Gezien de steun van de Trump-regering voor een staatsgreep in Venezuela en zijn dreigementen met militaire interventie, zinspeelde Pence op een mogelijke oorlog in de werken met dat Zuid-Amerikaanse land, dat trouwens toevallig de grootste bekende oliereserves op de wereld bezit. planeet?

Het jubelen in toekomstige oorlogen door Pence komt in een tijd van escalerende militaire bedreigingen vanuit de VS richting Iran. De regering-Trump heeft een vliegdekschip naar de Perzische Golf gestuurd, evenals nieuwe raketbatterijen, nucleaire B-52-bommenwerpers en meer squadrons F-16 straaljagers. Trump gaf vorige week ook 1500 extra troepen aan de regio om zich bij een reeds gestationeerde 70.000 te voegen, alles in een poging ogenschijnlijk “de Iraanse agressie tegen te gaan”.

De wereldwijde context van de Amerikaanse militaire inzet, zoals Pence oprecht erkent, ontkracht de beweringen van Washington over het vermeende ‘Iraanse agressie’. Wat er aan de hand is in de Perzische Golf is slechts één sequentie in een hele wereldwijde reeks van meedogenloze Amerikaanse militarisme. Er wordt geschat dat de VS 800 militaire bases rond de planeet met zijn troepen in ten minste 70 landen. Het idee dat deze imperialistische configuratie is omdat de VS “de leider van de vrije wereld” is, is een logische propaganda-redenering.

Abonneer u nu op onze gratis elektronische nieuwsbrief INDIGNATIE-nieuws klik hier om te registrerenLees ook:  Hoe de VS de Koude Oorlog hebben gecreëerd

Amerikaanse militaire macht wordt gebruikt om de Amerikaanse kapitalistische belangen te projecteren en te beschermen. Amerikaanse troepen zijn gewoon huurmoordenaars en kanonnenvlees voor winstoogmerk van bedrijven, zoals de voormalige scheepsgeneraal Smedley Butler tijdens de jaren dertig in zijn klassiek boek ‘War is a Racket’ opslokte.

Toen Pence zei: “Het is een virtuele zekerheid dat je op een slagveld voor Amerika zult zijn.” Wat hij eigenlijk wilde zeggen was … “voor Amerikaans kapitalisme”.

Amerikaanse soldaten worden naar oorlogen gestuurd om de Amerikaanse nationale veiligheid niet te verdedigen of om ‘de democratie te bevorderen’, zoals de mythe aangaat. Ze worden naar het buitenland gestuurd om te doden, te sterven of verminkt te worden voor het enige, smerige doel om geld te verdienen voor elite bankiers, bedrijfsleiders of rijke aandeelhouders die hun niet-dienende telgen naar mooie particuliere colleges sturen, zoals Pence en Trump dat deden.

De Amerikaanse heersende klasse bestendigt zichzelf door telkens weer arbeidersklasse-schmucks in oorlogen voor kapitalistische winst te sturen.

De niet aflatende oorlogszucht die ten grondslag ligt aan het Amerikaanse kapitalisme wordt bevestigd door het adres van Pence aan de afgestudeerden van West Point. Ontdaan van de vrome retoriek, vertelde Pence zoals het is: de Amerikaanse manier is oorlog, oorlog en meer oorlog. De Amerikaanse manier is Total War op de planeet om te krijgen wat Amerikaanse bedrijven nodig hebben om de oligarchische klasse nog rijker te maken.

Zelfs wanneer de VS zogenaamd betrokken zijn bij ‘diplomatie’, staat ze altijd klaar om de ‘alle opties’ van het militarisme uit te oefenen om zijn helse weg te vinden.

Pence verwees op een dag naar Amerikaanse troepen naar het Koreaanse schiereiland, omdat hij beweerde dat Noord-Korea “een bedreiging voor de vrede” is. Een land waar het Amerikaanse leger drie miljoen mensen heeft gedood tijdens de Koreaanse oorlog in 1950-53. Hij waarschuwde dat er misschien nog een oorlog zou komen tegen Noord-Korea of ​​China. Mede omdat China, zei hij, “de Amerikaanse macht uitdaagde”. Dat is een acceptabele reden voor oorlog?

Het is best verbazingwekkend dat de Amerikaanse vicepresident zich een oorlog voorstelt met twee landen waar zijn regering naar verluidt mee bezig is in de lopende diplomatieke onderhandelingen. De Trump-regering probeert Noord-Korea ervan te overtuigen haar nucleaire wapens op te geven, terwijl ze tegelijkertijd grote economische concessies nastreeft van China in handelsbetrekkingen.

Blijkbaar ziet het Witte Huis de ultieme beslissing om militair te zijn in zijn betrekkingen met deze twee landen.

De verwerpelijke onthulling door Pence van militaristische ontwerpen voor Noord-Korea en China zal de diplomatie zeker ondermijnen, zo niet torpederen. Hoe wordt verwacht dat Pyongyang of Peking zich bezighouden met een Amerikaanse regering die uiteindelijk oorlog als een optie ziet om zijn zin te krijgen als de onderhandelingen niet voldoen aan de eisen van de VS?

Waarom zou Iran bijvoorbeeld de nieuwste aanbieding van Trump deze week van gesprekken opnemen, terwijl de Amerikaanse manier is om altijd een pistool onder de tafel te houden?

Hoe groot is de kans dat Rusland onderhandelt over duurzame wapenbeheersingsverdragen met de VS, wanneer de geschiedenis heeft aangetoond dat Washington eerdere verdragen heeft gescheurd? De twee pijlers voor nucleaire controle in de Koude Oorlog, de ABM- en de INF-verdragen, werden in 2002 en vorig jaar eenzijdig door de VS vernietigd om zichzelf een vergunning te geven om nucleaire raketten in het gezicht van Moskou te richten – allemaal om zijn obsessie met mondiale “volwaardige” voldoening te geven spectrum dominantie “?

Laten we eindigen met dit gedachte-experiment. Zouden normale, gezagsgetrouwe, morele mensen een toespraak van Josef Goebbels aan afstudeerders van de Wehrmacht hebben getolereerd, door hen te vertellen dat het “zeker” was dat ze op een dag ten behoeve van nazi-Duitsland ten strijde zouden trekken? Goebbels zou het gedrag van agressie en oorlogsmisdaden zeker als een deugdzame, nobele zaak voor een hoger principe hebben laten klinken. Maar de mensen zouden zeker de schertsvertoning en propaganda hebben doorzien en de nazi-ideoloog als een cynische misdadiger hebben veracht.

Hoe is het dan mogelijk dat de Amerikaanse vicepresident Mike Pence wegkomt om oorlogszuchtig te maken over de hele wereld als een deugd? Waarom worden die veronderstelde Amerikaanse deugden op de een of andere manier gezien als echt en geloofwaardig? En al die tijd zijn de westerse bedrijfsnieuwsmedia gehoorzaam stil, verstoken van kritische vragen. Wat zegt dat over de mate van hersenspoeling in de wereld van vandaag?Lees ook:  Black League: Frankrijk is 'een terrorist, kolonialist, land van slavernij'

Comments

comments