Australië wil persmuskieten vernietigen

Australië wil persmuskieten vernietigen

6 juni 2019 0 Door Indignatie redactie

De Australische autoriteiten zijn deze week de huizen van twee journalisten binnengevallen die gelekte informatie in de media hadden gepubliceerd. Alweer een voorbeeld van een “democratisch” land waar de regering niet wil dat haar burgers bepaalde informatie te weten komt. We weten nu ook wat “Down Under” betekent…. het is de positie van de burger versus de “volksvertegenwoordigers”.

Vanmorgen begonnen we ons artikel over Singapore op onze SDB met de mededeling dat we behoorlijk bezorgd zijn over de pogingen (en méér dan dat) van westerse regeringen om de grondrechten van de burgers beetje bij beetje te slopen. We zeiden dat er geen week voorbij gaat of we lezen wel van voornemens, plannen of wetsvoorstellen die – onder het mom van de strijd tegen terrorisme, om maar eens een open deur te noemen, dat moeten regelen.

Nu worden we wat dit betreft alwéér op onze wenken bediend. Het gaat dan wel over Down Under, maar dat mogen we toch wel als een “westers land” beschouwen… toch?
Persbureau Reuters meldde een aantal uren geleden het volgende:

Australian police raided the offices of the national broadcaster on Wednesday over allegations it had published classified material, the second raid on a media outlet in two days, prompting complaints of assaults on press freedom.

The Australian Federal Police said its officers carried out a search warrant at the head office of the government-funded Australian Broadcasting Corp. (ABC) in Sydney.
Police raided the home of a News Corp editor a day earlier, although they said the raids were unrelated.
The ABC said the raid was over its 2017 reports about alleged misconduct by Australian troops in Afghanistan, while News Corp said the raid at an editor’s home on Tuesday related to a 2018 report about plans for surveillance of Australians’ emails, text messages and bank records.


Vrij vertaald:

De Australische politie deed woensdag een inval in de kantoren van de nationale omroep vanwege beschuldigingen dat het vertrouwelijk materiaal had gepubliceerd, de tweede inval in een media-outlet in twee dagen, wat leidde tot klachten over aanvallen op de persvrijheid.

De Australische federale politie zei dat haar officieren een huiszoekingsbevel uitvoerden op het hoofdkantoor van de door de overheid gefinancierde Australische omroep (ABC) in Sydney.
De politie heeft een dag eerder het huis van een redacteur van News Corp binnengevallen, hoewel 
ze zeiden dat de invallen niets met elkaar te maken hadden.
ABC zei dat de inval plaatsvond naar aanleiding van hun verslagen over 2017 aangaand vermeend wangedrag door Australische troepen in Afghanistan, terwijl 
News Corp zei dat de inval bij een redacteur op dinsdag verband hield met een verslag uit 2018 over plannen voor het bewaken van e-mails, sms-berichten en bankgegevens van Australiërs.

Lees ook:  Na de golf van pro-liberty verkiezingsoverwinningen in Europa, laten globalisten Facebook schieten omdat ze niet genoeg doen om conservatieve stemmen te censureren ... serieus?


De Australische overheid gebruikt haar ruime bevoegdheden op het gebied van nationale veiligheid om lokale journalisten ervan te weerhouden onfatsoenlijk nieuws te melden. Het blijkt nu dat als je als journalist gelekte documenten gaat publiceren, je huis wordt overvallen door de de politie in Australië (oh wacht, het lijkt erop dat dit niet alleen een Australisch fenomeen is) *).

Gisteren was ons inderdaad opgevallen dat de Australische federale politie het huis van journaliste Annika Smethurst (foto) was binnengevalen naar aanleiding van een onderzoek naar de publicatie van een gelekt plan van de regering om haar burgers te laten bespioneren.
Op dinsdag voerde de politie een bevel uit om de “vermeende publicatie van informatie die als een officieel geheim was geclassificeerd” te onderzoeken, waarvan zij zeiden dat deze de Australische nationale veiligheid zou kunnen ondermijnen.

Abonneer u nu op onze gratis elektronische nieuwsbrief INDIGNATIE-nieuws klik hier om te registrerenHaar werkgever, News Corp Australia, noemde het een “gevaarlijke daad van intimidatie”, en dat is precies wat het is. De overheid beweert misschien dat dit gaat over het beschermen van de natie, maar als het een probleem heeft met ambtenaren die informatie lekken, moet het misschien eerst naar hèn kijken, in plaats van journalisten te straffen voor het uitoefenen van hun beroep: journalistiek bedrijven.
Of – we gooien het maar meteen op tafel – misschien moet de overheid zich niet bezighouden met geheime binnenlandse bewaking of andere handelingen die openbare verontwaardiging zouden uitlokken als die in de openbaarheid zouden komen.

Lees ook:  Donald Trump spreekt duidelijk: "Journalisten zijn vijanden van het volk!"

Helaas heeft Australië echt geen wet om journalisten te beschermen, waardoor die alleen de dubieuze optie hebben om “ongeoorloofde bekendmakingen” te verdedigen als zijnde gedaan in het openbaar belang. Zelfs als er niets mee gebeurt zal de boodschap ongetwijfeld aankomen: het publiceren van uitgelekte documenten zal ernstige consequenties kunnen hebben.

De Australische regering is er vast van overtuigd – en met de macht van de wet aan haar zijde – dat alles wat het denkt geheim te moeten houden ook geheim moet blijven. Smethurst was niet de enige journalist die in het vizier was van de regering wat betreft het aan de burgers van het land melden van vermeende geheimen.

Just hours after the Australian Federal Police (AFP) raided the home of high-profile journalist Annika Smethurst, broadcaster Ben Fordham has revealed he’s also being targeted for his reporting.
The 2GB Drive presenter and Sky News contributor revealed he was the subject of a probe over his story yesterday about six asylum seeker boats attempting to reach Australia.
An hour after his report went to air yesterday, his producer was contacted by an official from the Department of Home Affairs (DHA) to advise the material was “highly confidential”.
“In other words, we weren’t supposed to know it,” Fordham told listeners today.


Vrij vertaald:

Een paar uur nadat de Australische federale politie (AFP) het huis van de spraakmakende journaliste Annika Smethurst binnenviel, heeft programmamaker Ben Fordham onthuld dat hij óók in beeld is vanwege zijn journalistieke werk.
De presentator van “2GB Drive” en medewerker van Sky News heeft onthuld dat ook hij het onderwerp was van een onderzoek naar aanleiding van zijn verhaal eergisteren over zes asielzoekersboten die probeerden Australië te bereiken.
Een uur nadat zijn verslag eergisteren werd uitgezonden, werd zijn producent benaderd door een ambtenaar van het ministerie van Binnenlandse Zaken (DHA) met het advies dat het materiaal “zeer vertrouwelijk” was.
“Met andere woorden, we werden niet geacht het te weten,” vertelde Fordham zijn luisteraars gisteren..

Lees ook:  De echte bedreiging voor de journalistiek is niet Donald Trump


Op dit moment is het onderzoek in handen van het DHA. Maar het heeft Sky News al op de hoogte gesteld van het feit dat het dit waarschijnlijk als een strafrechtelijk onderzoek zal overdragen aan de federale politie. Dat komt waarschijnlijk omdat Fordham heeft geweigerd om mee te werken aan het onderzoek van Binnenlandse Zaken en zijn bron te onthullen. Ongetwijfeld denkt de AFP dat het de informatiebron kan achterhalen op dezelfde manier als het deed met de News Corp-journaliste: hun huis binnenvallen en al hun elektronica in beslag nemen.

De Australische regering doet alsof dit normaal is. De premier heeft geweigerd om een sluitend verhaal hierover te vertellen en de gebruikelijke dingen over de nationale veiligheid worden gezegd door de instanties die bij deze onderzoeken zijn betrokken.
Maar de waarheid is dat dit niet normaal is. Volgens een verslag van dNew York Times over de inval is dit de eerste keer in meer dan tien jaar dat de Australische overheid achter een journalist aan gaat voor het publiceren van gevoelige documenten.

De Australische federale politie en het ministerie van Binnenlandse Zaken doen vóórkomen alsof het normaal is, maar zoals gezegd is het dat niet. Zij weten dat. En ze vertrouwen op een combinatie van het veel gebruikte excuus van nationale veiligheid en hardhandige tactieken om verdere verslaggeving te ontmoedigen over zaken waarvan de Australische regering liever zou willen dat burgers daar niets van weten.

Ahmed Zidan on Twitter

In the past 4 months, there have been at least 9 journos who were subject to leak investigations in 3 democratic countries from the U.S. (@bryanccarmody), to France (at least 7 journos), to Australia (@annikasmethurst), in addition to Assange prosecution. https://t.co/5wJz2yOOai

 Comments

comments