Volgende vuurhamer: YouTube wil “racistische en discriminerende video’s” schrappen

Volgende vuurhamer: YouTube wil “racistische en discriminerende video’s” schrappen

6 juni 2019 0 Door Indignatie redactie
0
()

Zoals YouTube eerder deze week aankondigde, zal er “rigoureuze” actie worden ondernomen tegen “racistische inhoud” in geüploade video’s, die onmiddellijk van kracht worden. De betreffende clips moeten worden verwijderd en de gebruikers moeten worden geblokkeerd. Duizenden video’s zullen binnenkort worden verwijderd.

De nieuwe hervorming van het auteursrecht in de EU is al zes weken niet eens van kracht en heeft nog geen – merkbare – gevolgen gehad, zoals het uploaden van filters of grootschalige censuur – YouTube, ‘s werelds grootste videoportaal, komt op eigen initiatief met de volgende censuurhamer om de hoek kijken.

De reden voor de maatregel klinkt in eerste instantie goed en eervol: Tot slot moet het aantal discriminerende, vooral homofobe video’s dat uit de hand loopt, worden beperkt. Volgens YouTube maken racistische en extreemrechtse kringen gericht gebruik van het YouTube-algoritme, dat samenzweringstheorieën en sensationele “haastige” inhoud aanbeveelt. Op deze manier zijn er steeds meer video’s verspreid die de “nazi-ideologie” verheerlijken, uploads die de Holocaust ontkennen of clips over vermeende “inside jobs” van de Amerikaanse regering (aanslagen van 9/11, Sandy Hook amok run, etc.). Dergelijke bijdragen zullen in de toekomst van het platform verdwijnen door de censuurmaatregelen van YouTube. De concrete aanleiding voor het besluit was waarschijnlijk het geval van de homoseksuele Amerikaanse journalist Carlos Maza, die was beledigd door de extreemrechtse YouTuber Steven Crowder (meer dan 3,8 miljoen volgelingen) op een homo-vijandige en racistische manier, die een aanzienlijke mediareactie had veroorzaakt. YouTube had geen enkele sanctie tegen de onrust in gang gezet – waarschijnlijk omdat het bedrijf – zoals Maza niet ten onrechte vermoedde – profiteerde van de reclame-inkomsten van Crowder. Om een Shitstorm te voorkomen, besloot het bedrijf Google echter tegenmaatregelen te nemen.

Lees ook:  Controle Operaties en censuur Escaleren terwijl Amerika Brandt

Men kan alleen maar hopen dat YouTube in dit streven niet te ver doorschiet, zoals Facebook dat al enige tijd doet, en uiteindelijk zelfs Twitter: onder het mom van het bestrijden van vermeende racistische en populistische “agitatie”, censureren de sociale mediagiganten ook veel volstrekt onschuldige en legitieme berichten en opinies en blokkeren ze gebruikers. In het geval van Facebook heeft dit al jaren, vooral sinds de inwerkingtreding van de “wetgeving”, in toenemende mate geleid tot juridische acties van gebruikers die werden geblokkeerd en wier bijdragen ten onrechte werden verwijderd. De toverachtige achterdeur voor het schrappen van willekeur is meestal de “communautaire normen” of “interne richtlijnen”. Als YouTube – met verwijzing naar de elastische rubberen uitdrukking “racisme” – ook zou censureren, zou dit het begin zijn van het einde van het vrije netwerk. (DM)

 

OPMERKING VAN DE REDACTIE: Indignatie.nl is een onafhankelijk nieuwsbron voor ieder die op de hoogte wil blijven van het Nationale en Internationaal nieuws vaak in de vorm van opinies. Als u ons wil helpen met een kleine donatie voor onze schrijvers en medewerkers te ondersteunen, en gezond te blijven.

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

Tell us how we can improve this post?

Comments

comments