De anti-Kremlin journalist Ivan Goloenov werd in Moskou aangehouden wegens het bezit van drugs

De anti-Kremlin journalist Ivan Goloenov werd in Moskou aangehouden wegens het bezit van drugs

10 juni 2019 0 Door Indignatie redactie

De anti-Kremlin journalist Ivan Goloenov werd in Moskou aangehouden wegens het bezit van drugs.

In de westerse media is hij daarmee een instant held, waarbij direct de complot-theorie wordt meegeleverd dat hij erin is geluisd. Dat is niet onmogelijk, uiteraard. Het overkwam de journalist en uitgever Assange in Zweden ook. Maar als dat het geval is, dan blijft de vraag door wie hij dan in het pak zou zijn genaaid? Waar hij corruptie onderzoekt in Moskou heeft hij ongetwijfeld vijanden gemaakt. Meer in het bijzonder onder ‘huisjesmelkers‘. Maar gelet op het gegeven dat hij na zijn voorgeleiding niet in voorarrest werd geplaatst, maar huisarrest kreeg opgelegd, is het de vraag of het ‘Kremlin‘ er achter zit. Al valt niet te ontkennen dat er een afschrikkende werking uitgaat van zijn arrestatie.

Het lijkt coulant dat hij niet wordt vastgehouden in de gevangenis, maar als een privépersoon of een organisatie het op hem heeft voorzien is het maar de vraag of hij beter af is. Je kunt de beslissing om hem naar zijn huis terug te laten keren interpreteren als een succes voor de westerse media die hem onmiddellijk in het zonnetje hebben gezet, met als uitleg dat het ‘Kremlin‘ schrok van die reacties en geen heibel wil. Je kunt het ook interpreteren als een defensieve actie van datzelfde ‘Kremlin‘, die geen martelaar wil creëren die in de gevangenis sterft.

In het westen is men dol op martelaren, en ook niet te beroerd om ‘eigen‘ mensen te offeren voor het ‘goede doel‘. Geen gebrek aan voorbeelden in die geest. En Goloenov is zeker niet onmisbaar in die zin. Toen Boris Nemtsov in Moskou, op een steenworp afstand van het ‘Kremlin‘ werd geliquideerd, wemelde het van de ‘suggesties‘ dat Poetin hoogst persoonlijk achter die aanslag zat. De werkelijke daders bleken Jihadisten uit Tsjetsjenië, iets wat zelfs op Wikipedia niet is terug te vinden. En dat is in dit verband wel degelijk relevant, omdat er wel staat dat Porochenko, zonder spoor van bewijs, stelde dat Nemtsov werd geliquideerd omdat hij kwalijke dingen dreigde te onthullen over de Russische betrokkenheid bij het conflict in Oekraïne, na de coup van Victoria Nuland en haar team. Relevant ook omdat die Tsjetsjeense Jihadisten juist vechten in Oekraïne aan de kant van Porochenko.

Lees ook:  Gaan we getuige zijn van de ergste nationale emotionele ineenstorting in de geschiedenis van de VS zodra deze verkiezingen voorbij zijn?

Het is daarbij niet zo dat die Ivan Goloenov een ‘huishoudnaam‘ was in Rusland. De ene westerse krant portretteert hem als een ‘free-lancer‘, de volgende heeft het over zijn niet bij naam genoemde ‘werkgever‘ die meent dat hij erin is geluisd. Hij publiceerde op een ‘onafhankelijke website‘ (Meduza.io), die ook een Engelstalige versie heeft onder de naam ‘The Real Russia, Today‘, een kwinkslag die verwijst naar ‘Russia Today‘, de aanzienlijk grotere nieuwssite. Het betreft een in Riga, Letland gelokaliseerd anti-Kremlin propagandakanaal. Het werd opgericht door Galina Timchenko, die eerder door de eigenaar van de website ‘Lenta.ru‘ was ontslagen als hoofdredactrice.

Dat je vanuit Riga een oordeel zou kunnen vellen over de vraag of Ivan drugs in zijn bezit had, is niet geloofwaardig. Volgens Meduza zelf betrof het cocaïne. Westerse media schreven dat hij in zijn keuken een soort laboratorium zou hebben. In hoeverre je kunt leven van je journalistieke werk voor een bescheiden website in Riga die vooral ‘Kremlin-kritiek‘ herkauwt, is de vraag. Beunde hij bij, en was hij niet onderweg naar een ‘bron‘, maar naar een klant? Die vraag zult u niet tegenkomen in de westerse pers. ‘The Meduza Project werd in 2015 doelbewust opgezet als een manier om Poetin onderuit te schoffelen, met een staf van twintig medewerkers, plus zeven technische medewerkers. Dat kost serieus geld. En dan is de vraag interessant wie de rekeningen betaalt. Dat verhaal vindt u HIER. En ja, daar is de onvermijdelijke George Soros weer. En de Zweedse belastingbetaler. ‘Onafhankelijk‘ is dus een groot woord.

Lees ook:  Drama bij DENK! HP/De Tijd: ‘Kamervoorzitter Arib adviseerde aangifte tegen Kuzu’

Als ik Ivan zou zijn, zou ik mij thuis nu niet op mijn gemak voelen. Ik begrijp dat zijn reflex mogelijk is dat Poetin hem in het vizier heeft, maar daarvoor is hij veel te onbetekenend, als je leest waar hij over schrijft. Ja, het is Poetin-vijandig, maar als Poetin iedere journalist die negatief over hem schrijft uit de vergelijking zou willen halen, had hij er een dagtaak aan. Als hij echt onschuldig is, en hij daar thuis achter zijn computer zit na te denken over wie hem dit kunstje geflikt heeft, zou ik hem toch ook adviseren eens goed na te denken over de mogelijkheid dat iemand hem ziet als een bruikbare pion op een geostrategisch schaakbord.

Vond je dit stuk leuk? Overweeg om een ​​kleine fooi te geven en deze met je vrienden te delen, zodat ik kan blijven schrijven. Ik zou elke vorm van ondersteuning op prijs stellen.

Het is eindelijk 2021 ...

… En nog nooit is er zo gretig uitgekeken naar een nieuw jaar. De Covid-19-vaccins, het openen van de horeca en uitgaansleven, de aankomende verkiezingen in Nederland, het Joe Biden-voorzitterschap, de last-minute Brexit-deal: hoewel er grote uitdagingen blijven bestaan, is er reden voor hoop. Met een nieuw jaar in het verschiet, doen we er alles aan om indrukwekkende blogs te leveren waarop u altijd kunt vertrouwen.

Lees ook:  De Republikeinse gouverneur van Iowa offert burgers op aan Trump

Wij geloven dat iedereen toegang verdient tot informatie die is gebaseerd op wetenschap en waarheid, en tot analyse die is geworteld in autoriteit en integriteit. Daarom hebben we een andere keuze gemaakt: onze rapportage open houden voor alle lezers, ongeacht waar ze wonen of wat ze kunnen betalen. Dit betekent dat meer mensen beter geïnformeerd, verenigd en geïnspireerd kunnen worden om zinvolle actie te ondernemen.

In deze gevaarlijke tijden is een naar waarheid zoekende wereldwijde alternatieve mede zoals TIndignatie essentieel. We hebben geen aandeelhouders of eigenaar van een miljardair, wat betekent dat onze blogs vrij is van commerciële en politieke invloed - dit maakt ons anders. Wanneer het nog nooit zo belangrijk is geweest, stelt onze onafhankelijkheid ons in staat om de machthebbers onbevreesd te onderzoeken, uit te dagen en bloot te leggen.

In een jaar van ongekende elkaar kruisende crises in 2020, hebben we precies dat gedaan, met onthullende journalistiek die een reële impact had: de onhandige aanpak van de Covid-19-crisis niet alleen in ons landje Nederland, de Black Lives Matter-protesten en de tumultueuze Amerikaanse verkiezingen.

Als er ooit een tijd was om je bij ons aan te sluiten, dan is het nu. Uw financiering stimuleert onze bloggers, het beschermt onze onafhankelijkheid en zorgt ervoor dat we voor iedereen open kunnen blijven. U kunt ons door deze uitdagende economische tijden heen ondersteunen.

Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, maakt echt een verschil voor onze toekomst. Steun  indignatie al vanaf € 5 - het duurt maar een minuut. Dank je.


Comments

comments