Tienduizenden 5G-telecommunicatiesatellieten. Escalerende spanningen in een omstreden en overbelaste ruimte

Tienduizenden 5G-telecommunicatiesatellieten. Escalerende spanningen in een omstreden en overbelaste ruimte

11 juni 2019 0 Door Indignatie redactie

Het Kosmische Ruimteverdrag van 1967  verankerde het principe dat de ruimte als een gemeenschappelijk erfgoed van de mensheid wordt bewaard 1,  maar ” mist bepalingen  die de methoden voor de regeling van eventuele geschillen reguleren, die gewoonlijk voorkomen in wetgevende verdragen, zoals het Antarctisch Verdrag van 1959 “.  

De buitenruimte is nu een ” steeds meer overbelaste en betwiste omgeving“. 3   Afgevaardigden bij de Eerste Commissie van de VN die zich bezighoudt met ontwapening en internationale veiligheid hebben vastgesteld dat “snelle actie [nodig] is om de veiligheid en beveiliging van de baan van de aarde aan te pakken , gegeven groeiende aantallen satellieten, de ontwikkeling van geavanceerde verdedigingssystemen en de steeds toenemende hoeveelheid orbitale congestie, die momenteel [meer dan 500.000 stukjes puin omvat] “. 4  “[R] adiofrequenties en alle bijbehorende banen … zijn beperkte natuurlijke hulpbronnen die rationeel, efficiënt en economisch moeten worden gebruikt … zodat landen … een rechtvaardige toegang tot die banen en frequenties kunnen hebben.” 5

“Meer landen integreren ruimte in hun nationale militaire capaciteiten en vertrouwen op op ruimte gebaseerde informatie voor nationale veiligheid, er is een verhoogde kans dat eventuele interferentie met satellieten spanningen en conflicten in de ruimte of op aarde kan veroorzaken of doen escaleren. Dit wordt des te moeilijker gemaakt door de precieze oorzaak van een storing in een satelliet te bepalen: of het te wijten was aan een ruimteweergebeurtenis, impact door ruimtepuin, onbedoelde interferentie of opzettelijke agressie. ” 6

“Sommige staten ontwikkelen of hebben een reeks [anti-satelliet] ASAT-mogelijkheden ontwikkeld, waaronder grond- en ruimtegebaseerde wapens, die kunnen worden gebruikt om elementen van ruimtesystemen te misleiden, te verstoren, te ontkennen, te vernietigen of te vernietigen. Het ontwikkelen en testen van ASAT-capaciteiten zou waarschijnlijk de politieke en strategische stabiliteit ondermijnen, vooral zonder duidelijkheid van opzet. Verder zou het testen of gebruiken van puin genererende wapens de omgeving van de ruimte decennia tot eeuwen kunnen vervuilen, waardoor alle ruimteactoren aanzienlijk worden beïnvloed en de langetermijnhoudbaarheid van de ruimte ernstig wordt ondermijnd. ” 6

“[De] bewapening van de ruimte voor welk doel dan ook – hetzij beledigend of verdedigend, tegen een ruimte / hemellichaam of tegen een aan de aarde gebonden doelwit – zou ruimtevoorwerpen effectief in potentiële doelwitten veranderen en de ruimte in een potentiële conflictzone veranderen. ” 7

Maar ondanks het risico van “ongelukken, mispercepties en miscalculaties”,  bestaat er geen “juridisch bindend instrument dat zich bezighoudt met … de preventie van een wapenwedloop in de ruimte”. 8  Noch zijn er “juridisch bindende regels om af te zien van het creëren van ruimteschroot” 7, maar dergelijke brokstukken kunnen botsen, inclusief met kernenergiebronnen in de ruimte  en “meer puin genereren” in een cyclus die in de volksmond bekend staat als het “Kessler-syndroom” “, 10  die” een exponentiële groei van orbitaal  puin stelt naarmate de tijd vordert,met een steeds groter risico voor operationele lichamen in een baan om de aarde. … Met regelmatige lanceringssnelheden en geen beperkende maatregelen, zal de hoeveelheid afval in een baan waarschijnlijk exponentieel toenemen. ” 11

In deze juridische leemte, “[m] zijn er constellaties van … satellieten in een baan met een lage baan om de aarde gepland en vervaardigd die de wereld zullen bedekken met een lage latentie, hoge bandbreedte ” om het bereik van het wereldwijde internet te vergroten naar landelijke en afgelegen gebieden en vormen een aanvulling op terrestrische 5G-netwerken. 12 

Commerciële entiteiten van huidige ruimtevaarttoestanden toestaan ​​om  tienduizenden 5G-satellieten te plaatsenin de reeds overbelaste en betwiste aardbanen in afwezigheid van een juridisch bindend regime dat activiteiten regeert in de ruimte heeft dit ernstige gevolgen voor de internationale vrede en veiligheid. Het ontzegt een rechtvaardige toegang tot een eindige hulpbron en brengt de sociale, economische, wetenschappelijke en technologische ontwikkeling in gevaar; en bestaande satelliettoepassingen zoals communicatie; navigatie; beperking van rampenrisico’s en reactie op noodsituaties; controle van broeikasgasemissies vanuit de ruimte; bewaking van de luchtkwaliteit voor aërosolen en verontreinigende stoffen; bewaking van atmosferische processen; klimaatverandering, inclusief monitoring van essentiële klimaatvariabelen; monitoring van ozonverlies; milieubescherming; beheer van natuurlijke hulpbronnen; ecosysteembeheer; biodiversiteit; bosbouw; hydrologie; meteorologie en weersvoorspellingen; toezicht op landgebruik en bodembedekking; zeewatertemperatuur en windbewaking; seismische monitoring; Milieu verandering; glacier mapping en studies; gewas- en bodemmonitoring; voedselveiligheid; irrigatie; precisielandbouw; grondwater detectie; ruimteweer; gezondheidseffecten; veiligheid; politie; minerale cartografie; en stedelijke ontwikkeling.13

*

Opmerking voor lezers: klik op de deelknoppen hierboven of hieronder. Stuur dit artikel door naar uw e-maillijsten. Crosspost op je blogsite, internetforums. enz.

Lees ook:  5G-technologie: er wacht een ramp

Claire Edwards, BA Hons, MA, werkte van 1999 tot 2017 voor de Verenigde Naties als redacteur en trainer in intercultureel schrijven. Sinds mei 2018 heeft ze samengewerkt met Arthur Firstenberg om het International Appeal to Stop 5G op aarde en in de ruimte te publiceren ( www .5gspaceappeal.org), die beschikbaar is in 28 talen. Het beroep heeft meer dan 94.000 individuele en groep ondertekenaars aangetrokken uit meer dan 170 landen. Claire waarschuwde de secretaris-generaal over de gevaren van 5G tijdens een ontmoeting met het VN-personeel in mei 2018, en riep op tot stopzetting van de uitrol ervan bij de VN-standplaatsen.

Notes

1. Verenigde Naties. Treaty Series. 610: 8843. Verdrag betreffende beginselen die de activiteiten van staten regelen bij de exploratie en het gebruik van de ruimte, inclusief de maan en andere hemellichamen: art. 1.  http://www.unoosa.org/oosa/en/ourwork/spacelaw/treaties/introouterspacetreaty.html.

2. Audiovisuele bibliotheek van de Verenigde Naties voor internationaal recht. Verdrag over beginselen die de activiteiten van staten regelen bij de verkenning en het gebruik van de ruimte, inclusief de maan en andere hemellichamen, New York, 19 december 1966. Inleidende nota van Vladimír Kopal, hoogleraar internationaal recht, West Bohemian University, Pilsen, Tsjechisch Republiek; Voorzitter, juridische subcommissie van de Commissie voor het vreedzame gebruik van de ruimte (1999-2004 en 2008-2010). http://legal.un.org/avl/ha/tos/tos.html.

Toegang tot 6 juni 2019.

3.  Rose FA. Bescherming van de hemel: de Verenigde Staten en de toekomst van normen voor gedrag in de ruimte. Brookings Institution. https://www.brookings.edu/wp- content / uploads / 2018/06 / FP_20180614_safeguarding_the_heavens.pdf. Toegang tot 6 juni 2019 ..

4.  Verenigde Naties. Het bespreken van voorstellen over gemeenschappelijke principes om de ruimtevaartveiligheid te waarborgen, de afgevaardigden van het FirstCommittee pleiten voor de aanneming van een juridisch bindend verdrag. Persbericht GA / DIS / 3557. Oktober 2016.

www.un.org/press/en/2016/gadis3557.doc.htm. Toegang tot 6 juni 2019.

5.  Verenigde Naties. Officiële gegevens van de algemene vergadering, eenenzeventigste zitting, supplement nr. 20 A / 71/20; 2016: bijlage. Richtlijnen voor de langetermijnhoudbaarheid van activiteiten in de kosmische ruimte: richtsnoer 4. www.unoosa.org/oosa/documents-and-resolutions/search.jspx?view=&match=A%2F71%2F20. De richtlijnen zijn vrijwillig en niet juridisch bindend. Toegang tot 6 juni 2019.

6.  Stichting Secure World. Ruimte duurzaamheid: een praktische gids. 2014: 14. https://swfound.org/media/121399/swf_space_sustainability-a_practical_guide_2014__1_.pdf. Toegang tot 6 juni 2019.

7.  Kozin VP. Militarisering van de ruimte en de impact ervan op de wereldwijde veiligheidsomgeving. Nationale universiteit van wetenschappen en technologie van Pakistan, Global Think Tank Network; 2015.  http://www.space4peace.org/articles/Militarization%20of%20Outer%20Space%20and%20its%20Impacts% 20on% 20Global% 20Security.pdf.  Toegang tot 6 juni 2019.

8. Verenigde Naties. Verslag van de Groep van regeringsdeskundigen over transparantie en vertrouwenwekkende maatregelen in de ruimteactiviteiten. A / 68/189. 29 juli 2013: 10.

www.un.org/en/ga/search/view_doc.asp?symbol=A/68/189. Toegang tot 6 juni 2019.

9.  Verenigde Naties. Resolutie 47/68 van de Algemene Vergadering. 14 december 1992. Principes die relevant zijn voor het gebruik van kernenergiebronnen in de ruimte. http://www.unoosa.org/oosa/en/ourwork/spacelaw/principles/nps- principles.html. Toegang tot 6 juni 2019.

10.  Kessler DJ, Landry PM, Cour-Palais BG, Taylor RE. Lucht- en ruimtevaart: aanvaringen in de ruimte: prolifererende laadvermogens en ruimtepuin, snelle actie om ongelukken te voorkomen. IEEE Spectrum . 1980; 17 (6): 37-41.

11. Verenigde Naties. Nationaal onderzoek naar ruimtepuin, veiligheid van ruimtevoorwerpen met kernkrachtbronnen aan boord en problemen met betrekking tot botsingen met ruimtepuin. A / AC.105 / C.1 / 2017 / CRP.12. 27 januari 2017. http://www.unoosa.org/res/oosadoc/data/documents/2017/aac_105c_12017crp/aac_105c_12017crp_12 _0_html / AC105_C1_2017_CRP12E.pdf. Engels Toegang tot 6 juni 2019.

12. Internationale Telecommunicatie-unie; Organisatie van de Verenigde Naties voor onderwijs, wetenschap en cultuur. Breedbandcommissie voor duurzame ontwikkeling. Werkgroep over technologieën in de ruimte en de bovenatmosfeer. Identificatie van het potentieel van nieuwe communicatietechnologieën voor duurzame ontwikkeling. September 2017. https://www.broadbandcommission.org/Documents/publications/WG-Technologies-in-Space- pdf.  Toegang tot 6 juni 2019.

13. Verenigde Naties. Officiële gegevens van de algemene vergadering, eenenzestigste zitting, supplement nr. 20 A / 73/20; 2018. https://cms.unov.org/dcpms2/api/finaldocuments?Language=en&Symbol=A/73/20.  Toegang tot 6 juni 2019.Lees ook:  5G ziet eruit als het volgende beste ding in tech, maar het is echt een Trojaans paard voor het schaden van de mensheid

Comments

comments