De spanning in de wereld is om te snijden.

De spanning in de wereld is om te snijden.

14 juni 2019 0 Door Indignatie redactie

Maar het Nederlandse nieuws gaat over pas geboren baby panda’s, het gekissebis over wie de rekening van ruim 500 miljoen gaat betalen voor de renovatie van het ‘Binnenhof‘ (u en ik, maar ze zijn er nog niet uit welke subsidieslurper het ‘in de boeken‘ moet zetten, dus is daar een ronde van door ons betaald ‘overleg‘ voor nodig, met rapporten en ‘communicatietrajecten‘), en omgevallen vrachtwagens op deze of gene snelweg, naast het ‘wereldnieuws‘ dat mannen gewoon blijven werken na de geboorte van hun kinderen.

In de ‘Straat van Hormoez‘ richtten explosies grote schade aan bij twee tankers, geladen met nafta en methanol, geladen in Saoedi Arabië en de Verenigde Arabische Emiraten. In de eerste rapporten ging het over een aanval met torpedo’s, maar inmiddels heeft men het over mijnen. Foto’s die de schade in beeld brengen laten gaten in de romp zien juist boven de waterlijn. Op één schip brak brand uit.

Hoewel de Verenigde Staten direct Iran als schuldige aanwezen, zijn er vele mogelijke daders, met inbegrip van diezelfde Verenigde Staten, die openlijk uit zijn op een serieuze gewapende strijd met Iran, ook al zeggen ze van niet. Hetzelfde geldt voor de Saoedi’s en voor Israël. De eindeloze reeks ‘False Flag‘ operaties waar de Verenigde Staten zich van heeft bediend sinds de ‘Golf van Tonkin‘ om haar imperialistische ambities te ondersteunen maakt dat velen ook hier naar dat land wijzen als meest waarschijnlijke dader. Anderzijds heeft Iran meer dan eens gesteld dat als de Verenigde Staten de export van Iraanse olie en olieproducten zou blokkeren, ze dat zouden vergelden door de hele export vanuit het gebied lam te leggen.

Lees ook:  Trump's nieuwjaarsmoord op Soleimani blaast uiteindelijk het nep-Russiagate-verhaal op

Formeel stuurt Trump aan op een lage olieprijs, maar de producenten in de Verenigde Staten ‘bloeden dood‘ omdat ze te hoge kosten hebben, en de bondgenoten in het ‘Golfgebied‘ hebben geld nodig voor alle oorlogen waar ze bij betrokken zijn geraakt. Particuliere partijen die de olieprijs graag zouden zien stijgen, van ambitieuze ondernemers tot terroristische organisaties, hebben ook toegang tot het soort explosieven dat hier in het spel is. Daarbij komt het mij voor dat mijnen die in het water dreven, of magnetische mijnen, minder waarschijnlijk zijn, gelet op de lokatie van de schade, en de bijna gelijktijdige explosies op twee verschillende schepen.

Eén van de getroffen schepen is van een Japanse rederij, terwijl de Japanse premier juist op bezoek was in Iran om een bijdrage te leveren aan het oplossen van de problemen rond de Amerikaanse sancties. Afhankelijk van de bron die je raadpleegt zou Japan autonoom belang hebben bij het vinden van wegen om weer Iraanse olie te kunnen importeren, ongeacht wat de Verenigde Staten daarvan vinden, terwijl anderen menen dat Shinzo Abe de ‘boodschappenjongen‘ van ‘Washington‘ is, net als Europese politici die willen ‘bemiddelen‘.

Naast de landen, ondernemers en terroristen die zo allemaal hun eigen belangen hebben, zijn er nog de Houthi’s in Yemen, die hun strijd tegen de Saoedi’s, gesteund door een schare NAVO-landen, Al Qaida en ISIS, steeds nadrukkelijker exporteren naar de regio. In de presentatie van dat conflict in Yemen doen de ‘westerse‘ strijders het voorkomen alsof er geen verschil is tussen Houthi’s en Iran. De wrede slachting die in Yemen wordt aangericht is niet populair in het ‘westen‘, maar op het hoogste politieke niveau verleent het ‘westen‘ volop steun, en is het nadrukkelijk mede verantwoordelijk voor dat bloedbad. In hoeverre de Houthi’s hun activiteiten met Iran coördineren weet geen mens. Het is zeker mogelijk dat de Houthi’s autonoom besluiten nemen waardoor ‘Teheran‘ in de problemen wordt gebracht, en andersom.

Lees ook:  Fox News deelt de schuld voor het gestoorde, verwoestende voorzitterschap van Trump

Kortom, het is een ‘doos-met-gezichtjes‘, en zelfs ‘aanwijzingen‘ volstaan niet om deze of gene partij te betichten van het plannen van deze aanslagen. Wel is het zonneklaar dat de eigengereide beslissing van de Verenigde Staten om uit het akkoord met Iran te stappen deze ontwikkeling in de hand heeft gewerkt, en dat ‘Washington‘ er gebruik van maakt om haar oorlog tegen Iran verder vorm te geven, al eindigt het in een wereldbrand. Daarbij moet u beseffen dat Iran niet écht geïsoleerd is, en dat deze strijd alles te maken heeft met het zeer veel grotere conflict met China en Rusland. En de nu snel naderende economische implosie, ook in Europa, als we niet krachtig op de rem gaan staan.Comments

comments