Turkije, S-400 en de geopolitiek van de nieuwe wapenverkoop

Turkije, S-400 en de geopolitiek van de nieuwe wapenverkoop

18 juni 2019 0 Door Indignatie redactie

Nu Rusland zijn S-400 luchtverdedigingssysteem naar Turkije kan verschepen. Het is een beweging die de NAVO verdeelt, kan zien dat het Turkse leger uit het Joint Strike Fighter-project van de F-35 is getrapt, en toont aan hoezeer centrale maar toch verdeeld hightech wapenexport is geworden.

Tijdens de Koude Oorlog waren wapenleveranties uit zowel Oost als West van vitaal belang voor het verankeren van allianties en het vestigen van interessegebieden. Terwijl sommige naties – met name de Verenigde Arabische Emiraten en Saoedi-Arabië – de allernieuwste Amerikaanse technologie omarmden, kochten vele anderen Russisch – slijtvaste, vaak goedkopere apparatuur die werd geleverd met bredere Sovjet diplomatieke en economische ondersteuning.

De wereld is nu wat complexer. Een groeiend aantal landen, zoals Turkije, Irak en India, willen hun weddenschappen afdekken en van beide kopen. Dat is begrijpelijk – maar de veranderende technologie brengt nog meer complicaties met zich mee.

Zoals de huidige rij VS-Turkije maar al te duidelijk laat zien, is het mengen en matchen van de nieuwste Russische en Amerikaanse systemen iets dat Washington niet lichtvaardig neemt. Vorige week werden Turkse piloten aangetrokken door F-35’s in Arizona, een duidelijke aanwijzing van hoe serieus de Verenigde Staten het probleem aanpakken. Als het doorgaat met de aankoop, kan Ankara ook met Amerikaanse financiële sancties te maken krijgen, waardoor verdere schade wordt toegebracht aan een toch al kwetsbare economie.

Voor de Turkse president Tayyip Erdogan lijkt dit een kwestie van trots. Nadat de Verenigde Staten de Syrië-oorlog grotendeels hadden genegeerd, kwam Turkije steeds meer in botsing met Washington. Dat kwam op scherp na een poging tot coup in 2016, toen Erdogan het gevoel had dat de Verenigde Staten hem te traag steunden.

INSECURE AUTOCRAT

In sommige opzichten is de S-400 een slecht ontworpen aankoop voor een onzekere autocraat – vooral iemand wiens grootste angst is dat ze op een dag mogelijk te maken krijgen met door de VS gesteunde ‘regimewijziging’. Ontwikkeld in de jaren negentig en verfijnd met lessen uit de Kosovo-oorlog van 1999, is het bedoeld om een ​​geïntegreerde luchtverdediging te bieden die zou voorkomen dat Amerikaanse of andere troepen luchtoverwicht zo snel zouden grijpen als in Kosovo of de twee Golfoorlogen. Dat betekent onder andere dat de gebruikers – en vrijwel zeker ook de Russische fabrikanten – gegevens en inzichten kunnen delen, waardoor ze beter voorbereid zijn op elke aanval.

Die mogelijkheid is natuurlijk de sleutel tot de huidige Amerikaans-Turkse impasse. Amerika’s grootste zorg is dat zodra Turkije de F-35’s aflevert – en ze dan gebruikt in gesimuleerde oorlogsspelletjes met de S-400 – het onvermijdelijk zal leren hoe de stealth-kenmerken van het vliegtuig kunnen worden gedetecteerd en gericht. Als Rusland die informatie zou verkrijgen – en sommige analisten vermoeden dat het vrijwel onmiddellijk van de netwerken van de S-400 kan worden overgedragen – dan zou de technische voorsprong van een van de duurste vliegtuigen in de recente geschiedenis verloren zijn.

Lees ook:  Tijd om het islamitische Turkije uit de NAVO te schoppen

De Amerikaanse en andere NAVO-functionarissen zijn al voldoende bezorgd over de verspreiding van Rusland, om nog maar te zwijgen van de manier waarop regionale mogendheden zich richten op Russische en Chinese technologie boven Amerikaanse systemen. Irak, Qatar, Saoedi-Arabië, Egypte en India behoren tot de Amerikaanse bondgenoten die naar verluidt de S-400 overwegen.

Cruciaal is dat geen van die staten deel uitmaakt van het F-35-programma, wat betekent dat het niveau van zorg over geheimen verloren gaat, is onvermijdelijk veel lager. Toch is de groei van de Russische en Chinese wapenverkoop in de regio een duidelijk teken van een afnemende Amerikaanse invloed.

PREDATOR DRONES

Nadat Washington weigerde gewapende roofdierdrones te verkopen aan landen in de regio, hebben verschillende staten – waaronder Saoedi-Arabië, de Verenigde Arabische Emiraten en Irak – gewapende Chinese UAV’s gekocht die nu een frequent zicht zijn in de lucht boven oorlogsgebieden zoals Jemen. Eenvoudigere Russische en Chinese technologie is soms ook gewoon sneller om in dienst te worden genomen – het meest sprekende voorbeeld is Iraaks Su-25 Frogfoot-grondaanvalvliegtuig, gekocht in Moskou op het hoogtepunt van de Islamitische Staat en pas enkele dagen later in actie.

Voor Peking en met name Moskou maakt het conflict in het Midden-Oosten het een aantrekkelijke verkoopbestemming, zowel voor anderszins verouderde apparatuur als geavanceerde nieuwe platforms.

In Syrië heeft Moskou een zeer openlijk punt van het testen van een aantal nieuwe wapensystemen, inclusief onbemande tanks, gemaakt en zijn commandanten ervaring laten opdoen in de rommelige realiteit van moderne oorlogsvoering.

Fundamenteel gezien zijn dergelijke activiteiten in Syrië en de verkoop van de S-400 in Turkije tekenen van de geopolitieke houding van Moskou, wat aantoont dat president Vladimir Poetin en de Russische staat zijn wil in het Midden-Oosten kunnen uitbreiden. En misschien net zo belangrijk, het onvermogen van de Verenigde Staten om het te stoppen.

Als het op de S-400’s aankomt, brengt dat Erdogan in een ongemakkelijke positie. Als hij de aankoop annuleert, ziet hij er zwak uit en verlamt hij zijn relatie met Moskou. Als hij doorgaat, heeft Washington er echter alle belang bij een hoge prijs te eisen, zodat Turkije zijn beslissing betreurt.

Niets van alles doet iets om de problemen in het Midden-Oosten op te lossen. Maar het voelt als weer een teken van toenemende internationale rivaliteit die stilletjes steeds meer uit de hand loopt.Lees ook:  Een nieuwe context voor Russiagate

Comments

comments