Trump ontslaat Shanahan. Pompeo voor Sec Def? Bolton naar staat? op weg naar grote oorlog

Trump ontslaat Shanahan. Pompeo voor Sec Def? Bolton naar staat? op weg naar grote oorlog

20 juni 2019 0 Door Indignatie redactie

Trump heeft net zijn waarnemend minister van Defensie ontslagen.

Donald J. Trump @realDonaldTrump – 16:59 UTC · 18 juni 2019 Waarnemend secretaris van defensie Patrick Shanahan, die geweldig werk heeft geleverd, heeft besloten niet door te gaan met zijn bevestigingsproces, zodat hij meer tijd aan zijn gezin kan besteden … .
… .Ik dank Pat voor zijn uitstekende service en zal de secretaris van het leger, Mark Esper, de nieuwe waarnemend minister van Defensie noemen. Ik ken Mark en ik twijfel er niet aan dat hij fantastisch werk zal verrichten

Op 9 mei kondigde het Witte Huis  aan  dat het Shanahan zou nomineren voor de functie van minister van Defensie. Maar het heeft het nominatie-verzoek nooit naar het Congres gestuurd om Shanahan te laten bevestigen. Tijdens de gebruikelijke FBI-achtergrondcontrole voor een bevestiging, kwam er een 2010 huiselijk geweldincident waarbij Shanahan betrokken  was . Het  lijkt erop  dat het nu zijn korte carrière bij het Pentagon beëindigde.

Shanahan had geen ervaring in het leger. Hij is een voormalige Boeing-manager. Een recent  Politico-  portret van Shanahan  beschreef hem als een zwakke leider die de oorlogszuchtigen in de Nationale Veiligheidsraad toestond om rechtstreeks met regionale commandanten te praten zonder hem zelfs maar te informeren. Hij was geen tegengewicht voor Bolton en Pompeo die graag Iran willen voeren.

Lees ook:  Media Break Down: Waarom Bolton en waarom nu?

Gisteren  meldde ABC News   dat minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo een gesprek zou hebben met de commandanten van het Centrale Commando en de Speciale Operaties zonder dat Shanahan daar was. Het was buitengewoon ongebruikelijk:

Staatssecretaris Mike Pompeo zal maandag naar Florida reizen om dinsdag een ontmoeting te hebben met leiders van het US Central Command en het Special Operations Command. De VS overwegen “alle opties”, inclusief militair geweld, om te reageren op de gerapporteerde aanval van Iran op twee olievaartuigen, zei Pompeo op zondag, en vestigde de aandacht op een Amerikaanse aanval.

Pompeo zal dinsdag een ontmoeting hebben met het commando van CENTCOM en Special Operations op de MacDill Air Force Base in Florida om “regionale bezorgdheid over de veiligheid en de lopende operaties te bespreken”, aldus Ortagus, nadat hij in de loop van het weekend verschillende wereldleiders had geroepen om het Amerikaanse bewijs te bespreken dat Iran achterbleef de aanvallen van vorige week.

Er is geen informatie over de plannen waar die gesprekken over gingen.

Mark Knoller @markknoller –  16:45 utc – 18 jun 2019 Op @CENTCOM op @MacDill_AFB zegt @SecPompeo dat hij met militaire commandanten overleg heeft gevoerd over het coördineren van het beleid van de staat en het ministerie van defensie tegen Iran.
Zegt dat de VS het regime van Iran serieus willen afschrikken voor verdere agressie in de regio.
President Pres Trump wil geen oorlog tegen Iran.

[Nog een heel ongewoon teken is dat de oude oorlogsmisdadiger Henry Kissinger gisteren en vandaag het Pentagon heeft bezocht  .]

Lees ook:  Kronkelend naar christelijk zionisme: Trump Outreach te zien in Washington

Trump had al moeite om een ​​nieuwe minister van Defensie te vinden. Shanahan was niet zijn eerste keus. Om nu een nieuwe kandidaat te vinden, zal moeilijk zijn.

Het is onwaarschijnlijk dat de VS een oorlog zouden beginnen zonder een minister van Defensie.

Bolton en Pompeo willen duidelijk een oorlog tegen Iran en zij proberen hun best om het aan te zetten. Ze hebben zo snel mogelijk een nieuwe SecDef nodig.

Pompeo diende vijf jaar als officier in het Amerikaanse leger. Hij heeft uitgebreide politieke ervaring. Zou hij minister van Defensie willen worden?

Dat zou de positie van de staatssecretaris openlaten voor John Bolton om zich te vestigen. De bevestiging zou een beetje moeilijk zijn, maar de senaat is in handen van de republikeinen en kan erbij horen.

Een van de trawanten van Bolton zou dan de functie van National Security Advisor kunnen overnemen.

Vanuit het oogpunt van de war-hawks zou het de ideale configuratie zijn om een ​​grote oorlog te lancerenComments

comments