Iran en Amerikaanse functionarissen wonen een Russisch veiligheidsforum bij maar niemand praat erover

Iran en Amerikaanse functionarissen wonen een Russisch veiligheidsforum bij maar niemand praat erover

21 juni 2019 0 Door Indignatie redactie

De tiende internationale veiligheidsvergadering is zojuist in het Russisch de stad Oefa gesloten. Het forum is te weinig gerapporteerd, maar het is een van de weinige mondiale voorbeelden van multilaterale ontmoetingen tussen hooggeplaatste vertegenwoordigers van landen die in conflict zijn. Honderden vertegenwoordigers uit niet minder dan 120 landen woonden de vergadering gedurende drie dagen bij om humanitaire crises, hybride oorlogsvoering, terroristische dreigingen en manieren om te herstellen van een gewapend conflict te bespreken .

De openingstoespraak van president Poetin werd voorgelezen door Nikolai Patrushev, de Russische veiligheidsraad, die de agenda en doelstellingen van het forum toelichtte, namelijk om een ​​positieve sfeer te creëren die erin zou slagen verschillende spanningsvelden tussen landen over de hele wereld te verminderen.

“Ik verwacht dat uw communicatie substantieel en vruchtbaar zal zijn en ons zal helpen om ons gemeenschappelijke doel te bereiken: het creëren van een betrouwbaar, flexibel, ondeelbaar en gelijkwaardig systeem voor alle beveiligingssystemen op regionaal en mondiaal niveau. Het verlaten van de VS van verdragsverdragen tegen wapenen ondermijnt wereldwijde veiligheid. Dit forum heeft bewezen dat het veel gevraagd en effectief is en zorgt voor een dialoog over het bestrijden van mondiale uitdagingen. De agenda van de vergadering gaat in op problemen die gezamenlijke oplossingen en collectieve actie vereisen, het overwinnen van de gevolgen van gewapende conflicten en humanitaire problemen, en het zorgen voor informatiebeveiliging. “

Het belangrijkste nieuws van de dag afkomstig uit Ufa werd onthuld door  Tass :

“Een hooggeplaatste functionaris van de Amerikaanse Nationale Veiligheidsraad zal deelnemen aan een internationale bijeenkomst van hoge veiligheidsvertegenwoordigers in Ufa op 18-20 juni, adjunct-secretaris van de Russische Veiligheidsraad, Alexander Venediktov zei in een interview met de Rossiyskaya Gazeta dagelijks op Zondag.”

Deze onthulling is met name relevant omdat de VS de laatste vier jaar geen vertegenwoordigers hebben gestuurd om deel te nemen aan de internationale veiligheidsvergadering. Dit is een evenement waar leidende figuren elkaar kunnen ontmoeten en manieren bespreken om meningsverschillen te overwinnen, ondanks eventuele problemen die zich momenteel tussen landen voordoen, zoals tussen Iran en de VS.

Het Ufa-forum heeft weinig aandacht getrokken van de internationale pers en er is zelfs weinig over berichtgeving in het gastland, waarbij alleen Tass een aantal verslagen over de bijeenkomst uitbrengt. Het gebrek aan media-aandacht is waarschijnlijk opzettelijk, met het ontbreken van een media-schijnwerper waardoor de diplomatie rustig zijn werk kan doen zonder onnodige afleiding.

De wereld bevindt zich op een kritisch historisch moment, met potentiële of al vluchtige situaties op het Koreaanse schiereiland, in Venezuela, Syrië, Jemen, Afghanistan, Iran, Libië, Oekraïne, het Noordpoolgebied, de Perzische Golf en de Oostzee, Zwart en Zuid China Zeeën. Andere vluchtige situaties zijn te vinden in de domeinen cyber en information-warfare, maar ook in de concurrentie in de ruimte.

Met zoveel potentiële ontvlammingspunten is een conferentie om deze gevaren aan te pakken zeer welkom. Het feit dat 120 landen de mogelijkheid hebben om te praten en na te denken over mogelijke manieren voor de-escalatie, is een zeldzame kans die niet moet worden overgelaten om verloren te gaan.

Gezien de huidige wereldwijde gebeurtenissen, zijn de belangrijkste aanwezigen in Oefa een hoog lid van de US National Security Council en de secretaris van de Supreme National Security Council (SNSC) van Iran, Ali Shamkhani . Vanaf nu is het enige officiële nieuws afkomstig van Ali Shamkhani’s woorden over de mogelijkheid van bemiddeling met de VS en de mogelijkheid dat Iran wapensystemen koopt om Amerikaanse dreigingen af ​​te weren. Shamkhani  verklaarde :

“We worden momenteel geconfronteerd met demonstratieve bedreigingen. Niettemin, als het gaat om de luchtverdediging van ons land, beschouwen we het gebruik van het buitenlandse potentieel als aanvulling op onze binnenlandse capaciteiten … Mediation is in de huidige situatie niet ter discussie. De Verenigde Staten hebben zich unilateraal teruggetrokken uit het JCPOA, het heeft zijn verplichtingen geschonden en het heeft illegale sancties tegen Iran ingevoerd. De Verenigde Staten moeten terugkeren naar het startpunt en hun eigen fouten corrigeren. Dit proces vereist geen bemiddeling, “

“Dit [het geleidelijk verhogen van de uraniumverrijking en de productie van zwaar water buiten de niveaus die in de JCPOA worden geschetst] is een serieuze beslissing van de Islamitische Republiek [van Iran] en we zullen het stap voor stap blijven doen totdat JCPOA-overtreders een akkoord bereiken en terugkeren naar nakoming van hun verplichtingen. [Als JCPOA-deelnemers zich niet houden aan de deal, zal Iran zijn verbintenissen verminderen] stap voor stap binnen wettelijke mechanismen die de JCPOA voor ogen heeft. “

Hij beschuldigde de VS ook van “het uitoefenen van druk op de Islamitische Republiek door beweringen dat Iran achter de aanval op aanvallen van olietankers in de Golf van Oman zat”. Sprekend over de mogelijkheid van een sluiting van de Straat van Hormuz herhaalde hij dat “Iran zijn grenzen zal beschermen en elke inbreuk zal afwenden”. De functionaris verklaarde ook dat “Iran en de Verenigde Staten niet ten oorlog zullen trekken, omdat er geen reden is om deze oorlog te laten plaatsvinden”.

Ali Shamkhani hield ook een  belangrijke ontmoeting met zijn Armeense tegenhanger om opnieuw te bevestigen hoe strategisch vertrouwen en samenwerking tussen Teheran en Jerevan van fundamenteel belang is voor de regio, en weerstand biedt aan externe druk van derden. Momenteel heeft Iran alle mogelijke internationale steun nodig die het kan krijgen in het licht van de spanningen met de VS. Het Ufa-forum lijkt de perfecte plaats voor Iran om dit mogelijk te maken. De  ontmoeting tussen Ali Shamkhani en zijn Afghaanse tegenhanger, Hamdullah Mohib, lijkt dit weer te geven, een ander voorbeeld van hoe Iran meer politieke bondgenoten zoekt.

Afghanistan is een centrale speler in de Euraziatische integratie en Rusland, India, China en Iran zijn zich maar al te goed bewust van de verwoestingen die de Amerikaanse bezetting van het land heeft aangericht.

De situatie in Afghanistan lijkt recentelijk te zijn verbeterd, waarbij regionale mogendheden steeds meer onafhankelijk handelen van Washington’s wens om het land in een eeuwige staat van chaos en onderontwikkeling te storten. In feite zal de  volgende regionale bijeenkomst over Afghanistan plaatsvinden in Teheran, met deelname van alle vijf landen die grenzen aan Afghanistan, namelijk Iran, Rusland, China, Afghanistan, India en Pakistan. Met name vroeg Shamkhani de buurlanden om interactie met de oppositie in Afghanistan om hen naar de onderhandelingstafel te lokken, waardoor de invloed van externe actoren in het land werd beperkt.

Lees ook:  Coup-poging in Boedapest: Merkel en Soros organiseren staatsgreep tegen Orbán in Hongarije

De ontmoeting tussen Mohib en Shamkhani diende ook om te herhalen hoe strategische samenwerking tussen alle relevante partijen van fundamenteel belang is voor het ondersteunen van vooruitgang, vrede en ontwikkeling op een gebied dat fundamenteel is voor de Euraziatische integratie.

Ali Shamkhani bracht ook een aantal verklaringen uit die gericht waren tegen Trump en de huidige staat van de betrekkingen tussen Iran en de VS, en  verklaarde dat “[Donald Trump’s America] het meest oorlogszuchtige land in zijn geschiedenis is … Als een groot aantal landen besluiten zich te verzetten tegen de illegale VS chantage en pesten, kunnen we de VS terugtrekken en een rationeel en verantwoordelijk gedrag aannemen in het internationale systeem. “

Over de bewapening van het banksysteem door de VS en internationale financiën gesproken, verklaarde Shamkhani: “Geen andere titel dan economisch terrorisme past bij dit Amerikaanse gedrag.” Hij drong er bij de landen op aan multilaterale mechanismen te creëren om de Amerikaanse dominantie op het mondiale monetaire systeem te doorbreken. Hij wees er ook op dat de terugtrekking van de VS uit de nucleaire deal van Iran in 2015 een slag was tegen de rol van diplomatie en dialoog bij het oplossen van veiligheidsuitdagingen. De meeste landen, voegde hij eraan toe, waren echter dankbaar voor het “wijze” gedrag van Iran bij het geven van diplomatie een kans en sleurden de voeten met betrekking tot de Amerikaanse druk om de nucleaire deal op te schorten.

De woorden van Shamkhani getuigen van het niveau van ontevredenheid en ergernis dat Iran voelt, behandeld omdat het zo agressief is door Washington na jarenlange onderhandelingen om uiteindelijk overeenstemming te bereiken over de nucleaire deal, formeel bekend als het gezamenlijke alomvattende actieplan (JCPOA), aan de tevredenheid van alle betrokken partijen.

Guo Shengkun, een  hoge Chinese veiligheidsfunctionaris die de conferentie bijwoonde, onderstreepte het belang van landen die de dialoog en samenwerking intensiveren om onnodige conflicten en handelsoorlogen te voorkomen, een duidelijke verwijzing naar de acties van Washington in zijn handelsoorlog tegen de Volksrepubliek China.

Zijn Russische tegenhanger was zelfs nog directer en benadrukte de angst van Washington voor een volledige Euraziatische integratie onder leiding van China en Rusland. Sergey Naryshkin, directeur van de Russische buitenlandse inlichtingendienst,  verklaarde : “De VS gebruiken methoden van hybride oorlog die de Russische samenwerking proberen te belemmeren, vooral met China. We zijn daar getuige van. Bovendien is het niet nodig om moeite te doen om het te zien, het gebeurt allemaal voor onze ogen. “

Hij gaf ook  commentaar op hoe Washington de US-dollar als de wereldwijde reservemunteenheid voor economische oorlogsvoering exploiteert. “Het lijkt me verbijsterend dat de VS nog steeds houder zijn van de belangrijkste reservevaluta terwijl ze zich zo agressief en onvoorspelbaar gedragen. De monopoliepositie van de dollar in de internationale economische betrekkingen is anachronistisch geworden. Geleidelijk aan wordt de dollar giftig. “

Het politieke klimaat in Oefa lijkt heel sereen en heeft de neiging om dialoog en samenwerking te bevorderen, en laat zien hoe de Euraziatische reuzen China, Rusland en Iran samenwerken met enorme inspanningen om de regio en daarbuiten te pacificeren. De  verklaring van de directeur van de Russische buitenlandse inlichtingendienst, Sergey Naryshkin, over nieuwe Amerikaanse sancties tegen de Iraanse revolutionaire garde (IRGC) onthult de diepgaande samenwerking tussen Moskou en Teheran op verschillende gebieden, waaronder terrorisme.

“Het is geen geheim dat sancties de afgelopen jaren een favoriete methode zijn geworden voor het Amerikaanse beleid. Wat vooral zorgwekkend is, is dat de restricties absoluut willekeurig, spontaan en impulsief worden ingevoerd. Hun initiatiefnemers houden niet alleen rekening met de langetermijngevolgen, maar ook met de mening van de naaste economische partners … [Met betrekking tot Amerikaanse sancties tegen de IRGC] De IRGC heeft een enorme bijdrage geleverd aan de strijd tegen ISIL in Syrië en Irak. “

De Ufa-bijeenkomst trekt geen bijzondere aandacht van de reguliere pers (er is geen melding gemaakt van de belangrijkste westerse nieuwsuitzendingen). Hoewel de Russische en Chinese media enige aandacht hebben besteed, is de meeste aandacht uitgegaan naar Iraanse media. Dit is een aspect dat het overwegen waard is gezien de huidige geopolitieke omgeving. Moskou en Peking zijn niet van plan om de spanning tussen Washington en andere landen te vergroten. Een laag mediaprofiel behouden is een manier om het Ufa-forum te helpen op een manier te werken die wereldwijde spanningen verlicht.

Een oorlog tegen Iran is een rode lijn voor vrijwel alle forumdeelnemers. Het feit dat de VS op het forum vertegenwoordigd zijn in een tijd van verhoogde spanningen met Iran, vooral nadat ze de afgelopen vier jaar niet zijn bijgewoond, is een goed signaal van de Trump-regering dat zij bereid is de dialoog met Iran aan te gaan ondanks het risico van aanhoudende provocaties of opzettelijke ongelukken tussen de twee landen.

De expliciete en directe woorden gebruikt door de Russische, Chinese en Iraanse vertegenwoordigers suggereren een volledige coördinatie van essentiële kwesties zoals terrorisme, vooral wanneer het door de VS wordt gebruikt als een instrument tegen geopolitieke tegenstanders over de hele wereld, of het nu aan de zuidgrens van Rusland is, in Syrië, of in de Chinese provincie Xinjiang. Terrorisme dat wordt gebruikt als instrument van het imperialisme, plaatst Oefa in het centrum van de huidige mondiale problemen en probeert de impact en effectiviteit ervan te beperken.

De energieministers van Iran en Rusland kwamen dinsdag bijeen in de Iraanse stad Isfahan om de besprekingen voort te zetten over een olie-voor-goederen-programma waarin de opbrengst van de verkoop van Iraanse olie zou worden gebruikt om Russische landbouwmachines en producten te betalen.

Het Ufa-forum toont de gecombineerde kracht van Rusland en China in een wereldomvattende multipolaire orde. Peking en Moskou lijken de enige twee wereldwijde supermachten te zijn die kunnen bemiddelen en landen rond een tafel kunnen verzamelen, ondanks de toenemende spanningen.

Het vermogen van Poetin en Xi Jinping om de wereldwijde spanningen te de-escaleren in zo’n low-key forum als die in Ufa (nu in zijn tiende editie) is de enige hoop die we hebben om conflicten en handelsoorlogen te vermijden of onschadelijk te maken die over de hele wereld kunnen uitbarsten .

Vond je dit stuk leuk? Overweeg om een ​​kleine fooi te geven en deze met je vrienden te delen, zodat ik kan blijven schrijven. Ik zou elke vorm van ondersteuning op prijs stellen.
Lees ook:  Coronavaccin: De EU laat zien waar het werkelijk om gaat, maar de "kwaliteitsmedia" melden niet

Het is eindelijk 2021 ...

… En nog nooit is er zo gretig uitgekeken naar een nieuw jaar. De Covid-19-vaccins, het openen van de horeca en uitgaansleven, de aankomende verkiezingen in Nederland, het Joe Biden-voorzitterschap, de last-minute Brexit-deal: hoewel er grote uitdagingen blijven bestaan, is er reden voor hoop. Met een nieuw jaar in het verschiet, doen we er alles aan om indrukwekkende blogs te leveren waarop u altijd kunt vertrouwen.

Wij geloven dat iedereen toegang verdient tot informatie die is gebaseerd op wetenschap en waarheid, en tot analyse die is geworteld in autoriteit en integriteit. Daarom hebben we een andere keuze gemaakt: onze rapportage open houden voor alle lezers, ongeacht waar ze wonen of wat ze kunnen betalen. Dit betekent dat meer mensen beter geïnformeerd, verenigd en geïnspireerd kunnen worden om zinvolle actie te ondernemen.

In deze gevaarlijke tijden is een naar waarheid zoekende wereldwijde alternatieve mede zoals TIndignatie essentieel. We hebben geen aandeelhouders of eigenaar van een miljardair, wat betekent dat onze blogs vrij is van commerciële en politieke invloed - dit maakt ons anders. Wanneer het nog nooit zo belangrijk is geweest, stelt onze onafhankelijkheid ons in staat om de machthebbers onbevreesd te onderzoeken, uit te dagen en bloot te leggen.

Lees ook:  VN: het asielbeleid van Merkel is opzettelijk genocide op het Duitse volk
In een jaar van ongekende elkaar kruisende crises in 2020, hebben we precies dat gedaan, met onthullende journalistiek die een reële impact had: de onhandige aanpak van de Covid-19-crisis niet alleen in ons landje Nederland, de Black Lives Matter-protesten en de tumultueuze Amerikaanse verkiezingen.

Als er ooit een tijd was om je bij ons aan te sluiten, dan is het nu. Uw financiering stimuleert onze bloggers, het beschermt onze onafhankelijkheid en zorgt ervoor dat we voor iedereen open kunnen blijven. U kunt ons door deze uitdagende economische tijden heen ondersteunen.

Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, maakt echt een verschil voor onze toekomst. Steun  indignatie al vanaf € 1 - het duurt maar een minuut. Dank je.


Comments

comments