Een korte geschiedenis van Amerikaanse concentratiekampen

Een korte geschiedenis van Amerikaanse concentratiekampen

22 juni 2019 0 Door Indignatie redactie

Het lijdt geen twijfel dat concentratiekampen weer op Amerikaanse bodem in bedrijf zijn

Concentratiekamp (zelfstandig naamwoord): een plaats waar grote aantallen mensen, met name politieke gevangenen of leden van vervolgde minderheden, opzettelijk gevangen worden gezet in een relatief klein gebied met ontoereikende voorzieningen, soms om dwangarbeid te bieden of om massale executie af te wachten. -Oxford Engels woordenboek

Rep. Alexandrië Ocasio-Cortez (D-NY) heeft een vuurzee van kritiek aangestoken, zowel van linksals van rechts , als van de reguliere media , omdat ze Amerikaanse detentiecentra voor immigranten “concentratiekampen” noemde. Ter attentie van Ocasio-Cortez heeft geweigerd om terug te vallen, onder verwijzing naar academische experts en het vernietigen van de Trump-regering voor het met geweld vasthouden van mensen zonder papieren “waar ze worden gebrutaliseerd met onmenselijke omstandigheden en sterven.” Ze citeerde ook geschiedenis.

“De VS hebben eerder concentratiekampen gelopen, toen we Japanse mensen rondreden tijdens de Tweede Wereldoorlog,” tweette ze . “Het is zo’n schandelijke geschiedenis dat we het grotendeels negeren. Deze kampen vinden plaats door de geschiedenis heen. “

Dat doen ze inderdaad. Wat volgt is een overzicht van Amerikaanse civiele concentratiekampen door de eeuwen heen. Krijgsgevangenenkampen, hoe gruwelijk ook, zijn uitgesloten vanwege hun legale status onder de Conventies van Genève, en ter wille van de beknoptheid.

Pad van tranen

Een halve eeuw voordat president Andrew Jackson in 1830 de Indiase verwijderingswet in wet ondertekende, omarmde een jonge gouverneur van Virginia genaamd Thomas Jefferson genocide en etnische zuivering als oplossingen voor wat later het ‘Indiase probleem’ zou worden genoemd. In 1780 schreef Jefferson dat ‘als we moeten een campagne tegen deze Indianen voeren, het voorgestelde einde zou hun uitroeiing moeten zijn, of hun verwijdering voorbij de meren van de Illinois River. “Het duurde echter tot Jackson dat ” emigratiedepots “werden geïntroduceerd als een integraal onderdeel van het officiële verwijderingsbeleid van de VS. Tienduizenden Cherokee, Muscogee, Seminole, Chickasaw, Choctaw, Ponca, Winnebago en andere inheemse volkeren werden onder schot weggedreven en marcheerden naar gevangenkampen in Alabama en Tennessee. Overbevolking en een gebrek aan sanitaire voorzieningen leidden tot uitbraken van mazelen, cholera, kinkhoest, dysenterie en tyfus, terwijl onvoldoende voedsel en water, naast blootstelling aan de elementen, enorme dood en lijden veroorzaakten.

Duizenden mannen, vrouwen en kinderen stierven aan kou, honger en ziekte in kampen en tijdens dodenmarsen, waaronder de beruchte Tracteurs van Tranen , van honderden en soms zelfs duizend mijlen (1.600 km). Deze genocidale verhuizing werd nagestreefd, legt Jackson uit, als de “welwillende politiek” van de Amerikaanse regering, en omdat de inheemse Amerikanen “noch de intelligentie, noch de industrie, noch de morele gewoonten, noch het verlangen naar verbetering” hebben om in vrede en vrijheid te leven. “Gevestigd te midden van een … superieur ras, en zonder de oorzaken van hun inferioriteit te waarderen … moeten ze zich noodzakelijk overgeven aan de kracht van omstandigheden en lang verdwijnen”, zei de man die Donald Trump zijn favoriete president heeft genoemd in zijn staat van 1833 het  adres van de Unie .

De lange wandeling

Decennia later, toen de Sioux en andere inheemse volkeren zich verzetten tegen een witte invasie en diefstal van hun land, reageerde de gouverneur van Minnesota, Alexander Ramsey, met nog een oproep voor genocide en etnische zuiveringen. “De Sioux-indianen uit Minnesota moeten voor altijd buiten de grenzen van de staat worden uitgeroeid of worden bestuurd”, verklaarde hij in 1862, met een premie van $ 200 – meer dan $ 5000 in het geld van vandaag – voor de hoofdhuid van elke vluchtende of verzet tegen Indiër. Ongeveer 1.700 Dakota-vrouwen, kinderen en ouderen werden gedwongen naar een concentratiekamp op een heilige spirituele plek te marcheren. Velen hebben het daar niet gehaald. VolgensMendota Dakota Tribal Chair Jim Anderson, “tijdens die mars stierven veel van onze familieleden. Ze werden gedood door kolonisten; toen ze door de kleine steden gingen, werden baby’s uit moeders armen gehaald en gedood en vrouwen … werden doodgeschoten of bajonet. “Degenen die het overleefden werden geconfronteerd met winterstormen, ziekten en honger. Velen hebben de winter niet gehaald.

Twee jaar later dwong Civil War General en de beruchte Indiase moordenaar James Henry Carleton 10.000 Navajo-mensen om in het holst van de winter 300 mijl (480 km) te marcheren vanuit hun thuisland in de Four Corners-regio naar een concentratiekamp in Fort Sumner, New Mexico. Dit volgde op een campagne met verschroeide aarde waarin de beroemde frontier Kit Carson probeerde het leven uit de Navajo uit te hongeren, van wie er honderden stierven of werden onderworpen aan slavernij door blanke kolonisten en rivaliserende stammen tijdens wat bekend werd als The Long Walk. Degenen die de dodenmars naar Fort Sumner overleefden, werden geconfronteerd met hongersnood, gebrek aan hout voor verwarming en koken tijdens de bitter koude winters en verwoestende ziekten. Dagelijkse plunderingen omvatten een verbod op gebeden, spirituele ceremonies en liederen. Er wordt geschat dat sommige1500 mensen stierven terwijl ze werden geïnterneerd in Fort Sumner, veel van hen kinderen en kinderen.

Smokkelwaar

Omstreeks dezelfde tijd veroverde het Unionleger bevrijde slaven in het hele zuiden en dwong hen tot zware dwangarbeid in door ziekten geteisterde “smokkelwaarkampen”, aangezien ontsnapte en bevrijde slaven als gevangen vijandelijk eigendom werden beschouwd.

“Er is veel ziekte, lijden en armoede”, schreef James E. Yeatman van de Western Sanitary Commission na een bezoek aan een dergelijk kamp nabij Natchez, Mississippi in 1863. “Er was niet één huis dat ik bezocht waar de dood niet was binnengekomen … Zeventig- vijf waren op één dag gestorven … sommigen waren teruggekeerd naar hun meesters vanwege hun lijden. “

In een kamp in Young’s Point, Louisiana, rapporteerde Yeatman “angstaanjagende ziekte en dood”, waarbij elke dag 30-50 mensen stierven aan ziekten en verhongering. Eén kamp bij Natchez, Mississippi, hield in de zomer van 1863 maar liefst 4000 zwarte vluchtelingen vast; tegen de herfst waren 2.000 al omgekomen, de meesten van hen besmet met pokken en mazelen.

‘Benevolent Assimilation’ in de ‘Suburbs of Hell’

Met inheemse volkeren niet langer in de weg staan ​​van zijn “manifest lot,” de VS zijn zinnen gezet op een eerste klas keizerlijke macht door overzeese verovering en expansie. Na de Hawaïaanse monarchie omver te werpen en de eilanden te annexeren, werd oorlog gevoerd tegen Spanje, resulterend in de verovering van de eerste Amerikaanse koloniën in Cuba, Puerto Rico, Guam en de Filippijnen. Toen Filippino’s verzetten, reageerden Amerikaanse commandanten met enorme wreedheid. In navolging van Andrew Jackson noemde president William McKinley dit de “welwillende assimilatie” van de Filippijnen in het ontluikende Amerikaanse imperium.

Als generaal “Hell-Roaring”, die Jake Smith zijn troepen opdracht gaf om “iedereen meer dan 10 te vermoorden” in Samar, stelde de toekomstige president William Howard Taft, de Amerikaanse koloniale beheerder van de archipel, een “pacificatiecampagne” in die de counterinsurgency-tactieken van marteling combineerde samenvatting executie met deportatie en opsluiting in concentratiekampen, of reconcentrados, die de ene commandant de “voorsteden van de hel” noemde  . Generaal J. Franklin Bell, kijkend uit naar zijn nieuwe functie als bewaker van het beruchte Batangas reconcentrado, verklaarde dat “alles aandacht en aandacht voor de bewoners van deze plaats houden op vanaf de dag dat ik commandant word. ‘

Lees ook:  Het project voor een nieuwe Amerikaanse eeuw en het tijdperk van de biowapens: 20 jaar psychologische terreur

Hij meende het. In december 1901 gaf Bell de bevolking van Batangas twee weken om hun huizen te verlaten en verslag uit te brengen aan het kamp; alles wat ze achterlieten – hun huizen, boerderijen, vee, voedselopslagplaatsen en gereedschap – werd door Amerikaanse troepen gestolen of vernietigd. Mensen die weigerden te rapporteren aan het kamp werden neergeschoten, net als willekeurige gevangenen wanneer opstandelingen een Amerikaan vermoordden. De omstandigheden waren in veel reconcentrados niet zo afschuwelijk. Honger, ziekte en marteling, waaronder waterboarding, waren ongebreideld. In sommige kampen stierf maar liefst 20 procent van de geïnterneerden. Om voedsel te redden, werden 1.300 Batangas-gevangenen gedwongen om massagraven te graven voordat ze 20 per keer werden neergeschoten en begraven. “Om hen gevangen te houden zou het nodig zijn om [US] soldaten in korte rantsoenen te plaatsen,” legde een soldaat uit. “Er was niets anders te doen dan ze te doden.”

Concentratiekampen voor Amerikaanse burgers

Tijdens beide wereldoorlogen werden duizenden Duitse staatsburgers, Duits-Amerikanen en Duitsers uit Latijns-Amerikaanse landen gevangen gezet in concentratiekampen in de Verenigde Staten. Hun ras en relatief hoge assimilatie redden de meeste Duits-Amerikanen echter van de internering en de omstandigheden waren veel beter dan in eerdere Amerikaanse kampen. Japanse Amerikanen hadden niet zoveel geluk. Na de aanval op Pearl Harbor gaf president Franklin D. Roosevelt Executive Order 9066 uit, waaronder alle mensen van Japanse afkomst die aan de westkust woonden werden bijeengeroepen en gevangen gezet in tientallen civiele verzamelcentra (waar ze vaak gedwongen werden te slapen in overvolle, met mest bedekte paardenstallen), relocatiecentra, militaire bases en ” burgerisolatiecentra “- barre woestijngevangeniskampen waar” probleembewoners “, waaronder degenen die weigerden trouw te zijn aan de Verenigde Staten, in de gevangenis belandden. De omstandigheden varieerden per kamp, ​​maar overbevolking, gebrek aan binnenleidingen, brandstofgebrek en voedselrantsoenering waren normaal. Veel van de kampen bevonden zich in afgelegen, door schorpioenen en slangen geïnspireerde woestijnen.

Ongelooflijk, duizenden Japanse Amerikanen meldden zich aan om te vechten voor het land dat hen gevangen hield voor niets meer dan hun etniciteit. Dit waren enkele van de meest gedecoreerdeAmerikaanse troepen in de oorlog. Ondertussen koos de Hoge Raad de kant van de regering in drie zaken die door Japans-Amerikanen werden aangevoerd tegen de grondwettelijkheid van hun detentie, en een Amerikaans publiek dat in de greep was van racistisch ‘geel gevaar’hysterie berustte bij de flagrant ongrondwettelijke massale gevangenschap. Internering zou de duur van de oorlog duren, soms langer, met veel gedetineerden die ontdekten dat hun huizen, bedrijven en eigendommen werden gestolen of vernietigd toen ze uiteindelijk werden vrijgelaten. President Ronald Reagan verontschuldigde zich formeel en tekende voor $ 20.000 schadevergoedingsbetalingen aan ex-geïnterneerden in 1988.

Naast Japanners en sommige Duitsers, werd ook een kleiner aantal Italianen en Italian-Americans gevangengezet tijdens de Tweede Wereldoorlog. Dat gold ook voor de inheemse Aleuts van Alaska, die met geweld werden geëvacueerd voordat hun dorpen platbrandden om te voorkomen dat binnenvallende Japanse troepen ze gebruikten. Bijna 900 Aleuts werden opgesloten in verlaten fabrieken en andere vervallen faciliteiten zonder loodgieterij, elektriciteit of toiletten; fatsoenlijk voedsel, drinkwater en warme winterkleding waren schaars. Bijna 10 procent van de gedetineerden stierf in de kampen. Anderen werden tot slaaf gemaakt en gedwongen op pelsrobben te jagen.

Tijdens de eerste jaren van de Koude Oorlog, overhandigde het Congres de Subversive Activities Control Act van 1950 over het veto van president Harry Truman, wat leidde tot de bouw van zes concentratiekampen die bedoeld waren om communisten, vredesactivisten, burgerrechtenleiders en anderen te houden dreiging in het geval dat de regering de noodtoestand heeft uitgeroepen. De wet werd bevestigd door het Hooggerechtshof tijdens de McCarthy / Red Scare-jaren, maar in de jaren zestig oordeelde het Hooggerechtshof dat bepalingen die eisen dat communisten zich bij de overheid moeten registreren en hen verbieden om paspoorten of overheidsbanen te krijgen, ongrondwettig zijn. De kampen, die nooit werden gebruikt, waren tegen het einde van het decennium gesloten.

Van Japan tot Vietnam

In een weinig bekende gruweldaad stierven minstens 3.000 Okinawans aan malaria en andere ziekten in kampen opgezet door Amerikaanse troepen nadat ze de Japanse eilanden hadden veroverd tijdens hevige gevechten in 1945. Tijdens en na de oorlog werden het land en de huizen van Okinawans in beslag genomen door een schot en hun huizen en boerderijen werden platgewalst of platgebrand om plaats te maken voor tientallen Amerikaanse militaire bases. Ongeveer 300.000 burgers werden in deze kampen gedwongen; de overlevende Kenichiro Miyazato herinnerde zich later hoe “te veel mensen stierven, dus moesten de lichamen begraven worden in een enkel massagraf.”

Voor grote schaal zou geen enkel concentratiekampregime van de VS in overeenstemming kunnen zijn met het Strategic Hamlet-programma . In 1961 keurde president John F. Kennedy de gedwongen verplaatsing, vaak onder schot, goed van 8,5 miljoen Zuid-Vietnamese boeren in meer dan 7000 versterkte kampen omringd door prikkeldraad, mijnenvelden en gewapende wachten. Dit werd gedaan om de groeiende Viet Cong-opstand van voedsel, onderdak en nieuwe rekruten uit te hongeren. Er werden echter maar een paar harten en geesten gewonnen en velen waren inderdaad verloren toen Amerikaanse en Zuid-Vietnamese troepen hun huizen verbrandden voor hun eigen ogen voordat ze hen wegvoerden van hun land, en daarmee hun diepste spirituele banden met hun gerespecteerde voorouders.

Oorlog tegen terroristen en migranten

Hoewel kampen voor krijgsgevangenen niet zijn opgenomen in deze enquête over concentratiekampen in de VS, is na de aanslagen van 11 september 2001 op de Verenigde Staten de openlijke mondiale oorlog tegen het terrorisme begonnen door de regering George W. Bush. strijder en burgerlijke bewaring. Volgens Col. Lawrence Wilkerson, de voormalige stafchef van staatssecretaris Colin Powell, was het merendeel van de mannen en jongens die in de militaire gevangenis van Guantánamo Bay werden vastgehouden, onschuldig maar om politieke redenen of in een poging om een ​​” mozaïek “van intelligentie. Onschuldige burgers werden ook vastgehouden in militaire gevangenissen, sommigen van hen geheim, in Irak, Afghanistan en elders. Veel gedetineerden werden gemarteld en stiervenin Amerikaanse hechtenis. Sommige van deze mannen hebben 17 jaar lang zonder aanklacht of proces vastgehouden, terwijl sommigen die te onschuldig werden geacht om beschuldigd te worden, nog steeds gevangen worden gehouden bij GITMO ondanks dat ze jarenlang zijn vrijgesproken voor vrijlating .

Nu is het de beurt aan de migranten. En ondanks de huilende protesten van degenen die de misdaad begaan of rechtvaardigen dat zuigelingen en kinderen uit de armen van hun ouders gerukt en gevangen gezet worden in bevriezende kooien die Trump-functionarissen eufemistisch hebben vergeleken met ‘zomerkamp’, lijdt het geen twijfel dat er concentratiekampen zijn operatie op Amerikaanse bodem opnieuw. De poging van de Trump-regering om kindergevangenis af te schilderen als iets veel gelukkiger, herinnert zich onmiddellijk aan propagandafilms uit de Tweede Wereldoorlog die inhoud tonen aan Japans-Amerikanen die profiteren van het leven achter prikkeldraad. Acteur George Takei, die voor de duur van de oorlog met zijn gezin was geïnterneerd, was allesbehalve tevreden. “Ik weet wat concentratiekampen zijn,” tweette hijte midden van de huidige controverse. “Ik zat in twee van hen. In Amerika. En ja, we zijn weer dergelijke kampen aan het uitrollen. “

Takei zag een groot verschil tussen toen en nu: “In ieder geval tijdens de internering van Japans-Amerikanen, ik en andere kinderen waren niet ontdaan van onze ouders”, schreef hij , eraan toevoegend dat “‘tenminste tijdens de internering” woorden zijn die ik dacht Ik zou nooit uiten. “

*

Ons werk is gelicentieerd onder een Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0-licentie. Publiceer en deel vrijelijk opnieuw.

Opmerking voor lezers: klik op de deelknoppen hierboven of hieronder. Stuur dit artikel door naar uw e-maillijsten. Crosspost op je blogsite, internetforums. enz.Lees ook:  Hoe de Trump administratie het Amerikaanse buitenlandse beleid voert

Comments

comments