De Balkan en hun gevolgen

De Balkan en hun gevolgen

23 juni 2019 0 Door Indignatie redactie

Waar te beginnen met de Balkan van vandaag … Nu, of bijna drie decennia geleden, toen het zegevierende West besloot, terwijl zijn strategische en ideologische vijand uiteenviel, dat het de internationale na-WO II-order zonder aanzien van de belangrijkste pijlers van respect voor de territoriale integriteit van staten en niet-inmenging in hun interne aangelegenheden zoals uiteengezet in het VN-handvest en de Helsinki-akkoorden, en ging over de bloederige taak van het uiteenvallen van Joegoslavië ( waarbij Duitsland het voortouw nam ). 

Dus, ja, de zaden van de hardnekkige instabiliteit van vandaag werden inderdaad gezaaid aan het begin van het laatste decennium van de 20 steeeuw. En ondanks (of feitelijk, vanwege) de 30 jaar durende “crisisbeheersing” van het Westen, heeft niet alleen ‘duurzame vrede’ geen vat gekregen in de regio – maar nieuwe problemen komen aan de horizon.

In Bosnië en Herzegovina (BH), nog steeds een hopeloos protectoraat onder het toezicht van een Hoge Commissaris, bijna 24 jaar nadat de vredesovereenkomst onder toezicht van de toenmalige “onmisbare natie” op de Wright-Patterson Luchtmachtbasis in Dayton, Ohio, geen centrale overheid kan vormen meer dan acht maanden na de algemene verkiezingen van 7 oktober 2018. De reden? De “entiteit” van de Servische meerderheid, de Republika Srpska (BH is samengesteld uit twee zeer autonome “entiteiten” – de Republika Srpska en de gemengde Moslim-Kroatische Federatie van Bosnië en Herzegovina), weigert zich te onderwerpen aan de door het Westen gesteunde, Bosnische door moslims geleide chantage van het accepteren van een “jaarlijks nationaal programma” dat het land stevig op het pad van het NAVO-lidmaatschap zou zetten. Heel eenvoudig: de Serviërs in BH, die het doelwit waren van de allereerste NAVO-gevechtsinterventie (1994 en 1995, aan de zijde van de Bosnische moslimregering), houden niet alleen niet van de alliantie, maar willen ook niet militair of anders gescheiden van hun landgenoten in eigenlijke deel van Servië – die, na zelf het doelwit te zijn geweest van een volwaardige, illegale (zonder goedkeuring van de VN-veiligheidsraad) NAVO-agressie in 1999 , een hekel hebben aan de alliantie ten minste evenveel en bovendien weigeren deel te nemen aan zijn Drang nach Osten duwen tegen Rusland, waardoor zelfs de vader van ‘containment’ zich ongemakkelijk voelde . Ondertussen is er een groeiende migrantencrisis in het land, toenemende islamitische radicalisme en beschuldigingen van westerseambtenaren die de rechterlijke macht onder druk zetten om de ‘juiste beslissingen’ te nemen, onder andere. En toch, zoals het geval is geweest sinds het Westen hun vazallen koos aan het begin van de Joegoslavische crisis, zijn het die Rusland-liefhebbende Serviërs die de dupe worden van de westerse kritiek en veroordeling. Plus ça veranderen …

Wat het zogenaamde Kosovo betreft, werd een ander westers protectoraat formeel geregeerd door voormalige (?) Terroristen , dealers van drugs en menselijke organen en gewoon criminelen, erkend door de meeste – hoewel, belangrijker, niet alle NAVO- en EU-landen – zijn door de EU geleide “Dialoog” met Servië (waarin Servië uiteindelijk alleen als “coöperatief” zal worden beschouwd als het formeel instemt met de erkenning van de ontvoering van zijn belangrijkste historische en sacrale territorium) heeft sinds november vorig jaar, toen de Hole-in-the-Wall plaatsvond, stil gestaan bende vermomd als de “Kosovo” regering besloot om eenzijdig een 100% belasting op goederen op te leggengeïmporteerd uit Servië, totdat Servië het herkent. En als westerse diplomaten moeten worden geloofd, zal geen enkele wroeging, fronsen en lauwe vermaning hen van gedachten doen veranderen. Bedenk dat dit hetzelfde westen is van de ‘humanitaire bomaanslagen’ en draconische sancties tegen ex-Joegoslavië, Rusland, Iran, Syrië, Irak, Noord-Korea, Cuba, etc. praten. Toch zijn er tot dusverre geen sancties opgelegd aan Pristina (de ‘Kosovo-hoofdstad’), wat alles is wat we moeten weten over de ernst van niet alleen de druk , maar ook de intenties van het zelfverklaarde democratische deel van de mensheid in het algemeen met betrekking tot hun gewaardeerde mislukte staatscreatie. Net zoals er geen echte reactie was over gemaskerde gewapende gangsters in politie-uniformen die onlangs vanuit Pristina naar de Servische meerderheid ten noorden van de provincie waren gestuurdburgers terroriseren en opruien onder het voorwendsel van de strijd tegen misdaad en corruptie, want er was geen laatste keer dat het gebeurde, toen het hoofd van Servië’s kantoor in Kosovo en Metohija letterlijk door de straten werd gesleept terwijl het tijdens een bezoek aan de provincie. Want, ziet u, Pristina is een lichtend voorbeeld van een schone, corruptievrije overheid – hoewel de Raad van Europa misschien zou willen verschillen …

Lees ook:  In stiekem opgenomen audio zegt de zus van president Trump dat hij 'geen principes' heeft en 'je kunt hem niet vertrouwen'

In Montenegro beschreef het door de Trump beschreven land ” zeer sterke … zeer agressieve mensen ” die de Verenigde Staten onbewust naar ” de derde wereldoorlog ” zouden trekken , de 600.000 inwoners die in 2017 zonder een goed referendum het NAVO-lidmaatschap zijn binnengesmokkeld, over de vleugels van een slecht geschreven sprookje over een poging tot een door Rusland gesponsorde coup – de favoriete sterke man van het Westen, de Montenegrijnse president en 30 jaar opperste – sorry, “democratische” leider Milo Djukanovic, kondigde onlangs een op Oekraïne geïnspireerd scenario aan met betrekking tot de confiscatie van kerken , kloosters en eigendommen van de Servisch-orthodoxe kerk(SOC) in dat land. Dit ondanks de 800-jarige geschiedenis van de kerk daar en het feit dat het statuut zijn overleving verschuldigd was tijdens de Ottomaanse bezetting van het schiereiland tot een dynastie gesticht door “prins-bisschoppen” die het land regeerde als een “Servische Sparta” tot zijn eenwording met Servië in 1918, met de vorming van het eerste Joegoslavië. Inderdaad, de huidige SOC-bisschoppen in Montenegro waarschuwen dat zij, samen met de gelovigen, hun tempels ” met hun leven ” zullen verdedigen indien nodig.

Als iemand echter behoort tot het, gelukkig, verdwijnende ras dat uitsluitend op westerse “vrije en onafhankelijke” media vertrouwt voor informatie, dan is er niets anders te zien dan ” Russische kwaadaardige invloed ” en China’s ” schuldval-diplomatie ” die de feest voor iedereen. Als niet voor deze kwalijke invloeden, zou alles gewoon peachy zijn. Het maakt niet uit dat geen van de herboren Euraziatische machten iets te maken hebben met de bovengenoemde dreigende rampen – noch met hun grondoorzaken, die hun oorsprong vinden in een tijd dat ze slechts blips waren op de radar van de triomfantelijke Unipolarity. Of dat geen van beiden pleit voor iets anders dan een terugkeer naar een schijn van een wereldorde, gebaseerd op ” soevereine gelijkheid en niet-inmenging in interne aangelegenheden .” Want de NAVO heeft “onafgemaakte zaken “in de Balkan, en niemand (in het bijzonder, die lafhartige Serviërs, die prima met zowel de Russen als de Chinezen schijnen overeen te komen ) zal in de weg gaan staan.

Dus ja, de Balkan heeft hun consequenties. Ten eerste was hun re-Balkanisering door het Westen in de jaren negentig belangrijke precedenten voor andere agressieve bewegingen van de overwinnaars van de Koude Oorlog over de hele wereld in de komende twee decennia, die vrede brachten, noch naar de regio’s, noch naar het Balkan-internationale toneel. Vandaag, op de rand van nieuwe Balkancrises (en het bovenstaande is geen uitputtende inventaris) en de terugkeer van de spreekwoordelijke ” tondeldoos ” (die op de een of andere manier altijd zijn vonk lijkt te krijgen van buitenaf) – men kan niet anders dan bang zijn voor de volgende ronde kan iedereen brengen. Want één ding is zeker: wat het huidige, in verval geraakte Westen oordeelt dat het niet kan houden, het zou eerder vernietigen dan laten vallenin “vijandelijke” handen. De vijand is niet alleen Rusland en China, maar multipolariteit, als het beste alternatief voor het unilateralisme, de vernietiging en instabiliteit van het voortijdig uitgesproken ‘ einde van de geschiedenis’ .Lees ook:  Een dictator over downers: massahysterie in slow motion op de Republikeinse conventie

Comments

comments