Iran uitlokken zou een oorlog kunnen beginnen en de hele wereldeconomie kunnen schaden

Iran uitlokken zou een oorlog kunnen beginnen en de hele wereldeconomie kunnen schaden

23 juni 2019 0 Door Indignatie redactie

De spanningen in de Perzische Golf bereiken een punt van geen terugkeer . In de afgelopen weken zijn zes olietankers onderworpen aan de  Israëlische sabotage vermomd om eruit te zien als Iraanse aanvallen om de Verenigde Staten ertoe aan te zetten militaire actie te ondernemen tegen de Islamitische Republiek. 

Een paar dagen geleden schoot Iran met recht een Amerikaanse drone uit de lucht. In Jemen reageren de Houthi’s eindelijk  met cruise- en ballistische raketten op de willekeurige aanvallen van de Saoedi’s, veroorzaken ze schade aan de Saoedische internationale luchthaven van Abha en blokkeren ze, via explosieve drones , het Saoedische olietransport van oost naar west door een van de grootste pijpleidingen ter wereld.

Alsof de politieke en militaire situatie in deze tijd niet gespannen en complex genoeg was, hebben beide belangrijkste machtsgroepen in de Verenigde Staten, de Fed en het militair-industriële complex, te maken met problemen die de status van Washington als een wereldmacht dreigen te verminderen .

De Fed zou de rol van de Amerikaanse dollar als de wereldreservemunt kunnen verdedigen tijdens elk conflict in de Perzische Golf dat de oliekosten zou oplopen tot $ 300 per vat , miljarden dollars aan derivaten zou bedreigen en de wereldeconomie zou omverwerpen.

Het militair-industriële complex zou op zijn beurt betrokken zijn bij een oorlog die het zou aangrijpen om het imago van de Verenigde Staten van onoverwinnelijkheid te beheersen en zelfs te vernietigen en een dodelijke slag toe te brengen aan zijn vermogen om de vier hoeken van de wereld te projecteren.

Kijk maar eens hoe verrast Amerikaanse functionarissen waren over de mogelijkheden van Iran om een ​​geavanceerde Amerikaanse drone neer te schieten:

“Het vermogen van Iran om de Amerikaanse drone op grote hoogte te ontwijken en te vernietigen, die werd ontwikkeld om de zeer luchtdoelraketten te ontwijken die gebruikt werden om het neer te halen, verraste sommige ambtenaren van het Defensie-Ministerie, die het interpreteerden als een show van hoe moeilijk Teheran kan zijn. dingen maken voor de Verenigde Staten terwijl er meer troepen worden ingezet en het toezicht in de regio wordt opgevoerd. “

De Fed en de verdediging van de dollar

De op de Amerikaanse dollar gebaseerde economie heeft een enorm schuldenprobleem veroorzaakt door het economisch beleid na 2008. Alle centrale banken hebben de rentetarieven verlaagd tot nul of zelfs negatief, waardoor ze anders stervende economieën blijven voeden.

De centrale bank van centrale banken, de Bank for International Settlements, een entiteit die de meeste mensen nauwelijks kent, heeft schriftelijk verklaard dat “het uitstaande notionele bedrag van derivatencontracten 542 biljoen dollar is.” Het totale gecombineerde bbp van alle landen van de wereld is ongeveer 75 biljoen dollar.

Aangezien de omvang van het probleem aldus wordt begrepen, is het belangrijk om te kijken hoe Deutsche Bank (DB), een van de grootste financiële instellingen ter wereld, hiermee te maken heeft. Alleen de Duitse bank heeft activa ter waarde van ongeveer 40 biljoen dollar in derivaten, of meer dan de helft van het jaarlijkse wereldwijde bbp.

Hun oplossing, helemaal niet innovatief of effectief, was het creëren van nog een slechte bank waarin minstens 50 miljard dollar aan langetermijnactiva wordt gegoten, die duidelijk giftig zijn.

Reuters legt uit :

“De slechte bank zou activa met een waarde tot 50 miljard euro ($ 56 miljard) huisvesten of verkopen – na aanpassing voor risico – en bestond voornamelijk uit langlopende derivaten.

De maatregelen maken deel uit van een ingrijpende herstructurering van de investeringsbank, een belangrijke bron van inkomsten voor de grootste Duitse geldschieter, die sinds de financiële crisis van 2008 moeite heeft gehad om duurzame winst te genereren. “

Zo heeft Deutsche Bank niet alleen tientallen miljarden dollars aan niet-succesvolle opties en effecten verzameld, maar probeert het winst te behalen die ongrijpbaar is sinds 2008, het jaar van de financiële crisis. Deutsche Bank zit vol met giftige obligaties en opgeblazen schulden die in leven werden gehouden door de stroom kwantitatieve versoepeling (QE) van de Europese Centrale Bank, de Fed en de Japanse Centrale Bank. Zonder kwantitatieve versoepeling zou de hele westerse wereldeconomie in een recessie zijn beland met een reeks zeepbellen, zoals in publieke en private schulden.

Als de economie aan het herstellen was, zoals ons door soi-disant financiële experts wordt verteld, zouden de rentetarieven van de centrale bank stijgen. In plaats daarvan zijn de koersen zo’n tien jaar gekelderd, in de mate dat ze negatieve leningen zijn geworden.

Als de westerse financiële trend ongetwijfeld op weg is naar een economische afgrond als gevolg van het monetaire beleid dat na 2008 wordt toegepast om een ​​stervende economie in leven te houden, wat is dan het reddingsplan voor de Amerikaanse dollar, zijn status als een mondiale reservevaluta, en uitbreiding van de Amerikaanse hegemonie? Simpel gezegd, er is geen reddingsplan.

Lees ook:  Corona-onderzoeker Maurice de Hond fakkelt ‘nonsens herhalende’ Rutte af: ‘Niet sterk met cijfers en logica!’

Er zou er geen kunnen zijn, want de volgende financiële crisis zal ongetwijfeld de US-dollar wegvagen als een wereldwijde reservevaluta, waarmee de Amerikaanse hegemonie wordt beëindigd, gefinancierd door onbeperkte bestedingsmacht. Alle landen met een zekere mate van vooruitziendheid zijn bezig hun economieën te de-dollariseren en zetten strategische reserves om van Amerikaanse of Amerikaanse dollar staatsobligaties naar primaire grondstoffen zoals goud.

Het militair-industriële complex en de harde realiteit in Iran

In deze economische situatie die geen uitweg biedt, is het onmiddellijke geopolitieke effect een golf van oorlogsdreigingen op strategische locaties zoals de Perzische Golf. Het risico van een agressieoorlog tegen Iran door de Saoedi-Israëlisch-Amerikaanse as zou weinig kans van slagen hebben, maar het zou er waarschijnlijk in slagen de wereldeconomie permanent te verwoesten als gevolg van een stijging van de olieprijzen.

Het risico van oorlog tegen Iran door deze triade lijkt de typische truc van de slechte verliezer te zijn die, in plaats van een nederlaag toe te geven, het kleed liever onder de voeten van iedereen uittrekt om iedereen met zich mee te nemen. Tankers die worden getroffen en vervolgens de schuld krijgen van Iran zonder bewijs, zijn een goed voorbeeld van hoe de plausibele rechtvaardiging voor het bombarderen van Teheran kan worden gecreëerd .

Bij nadere bestudering wordt het duidelijk dat de acties van Bolton en Pompeo op één lijn lijken te zijn met het verlengen van het unipolaire moment in de Verenigde Staten, doorgaan met het uitdelen van dictaten aan andere landen en het niet erkennen van de multipolaire realiteit waarin we leven. het versnellen van de verspreiding van macht weg van de VS en naar andere grote mogendheden zoals Rusland en China, die beide ook enorme invloed hebben in de Perzische Golf.

De dreiging van het veroorzaken van een conflict in de Perzische Golf, en daarmee de olieprijs doen stijgen tot $ 300 per vat, zal de Amerikaanse hegemonie niet redden, maar zal uiteindelijk het onvermijdelijke einde van de US-dollar als een mondiale reservevaluta versnellen.

Trump dreigt te worden verpletterd tussen een Fed die de rol van de US-dollar ziet als instorting van de reservevaluta in de wereld, en de noodzaak voor de Fed om iemand de schuld te geven die niet is gekoppeld aan de echte oorzaken van de ineenstorting, dat wil zeggen het monetaire beleid aangenomen via QE om de economische ellende van 2008 na de crisis te verlengen.

Tegelijkertijd zien de neocon-Israëlisch-Saoedische supporters met Trump als president een unieke gelegenheid om Iran te treffen, een verlangen dat al 40 jaar onveranderd is gebleven.

Hoe dwaas het ook mag lijken, een oorlog tegen Iran zou de perfecte optie kunnen zijn die voldoet aan alle machtsgroepen in de Verenigde Staten. De haviken zouden eindelijk hun oorlog tegen Teheran hebben, de wereldeconomie zou zinken en de schuld zou volledig op Trump vallen. De Donald zou daardoor elke kans verliezen herkozen te worden, dus is het logisch dat hij mogelijke aanvallen uitschakelt zoals hij deed nadat de Amerikaanse drone uit de lucht was geschoten.

Hoewel hij niet in staat is zijn beloften na te komen, lijkt Trump zich ervan bewust dat het pad dat voor hem is uitgestippeld in het geval van een aanval op Iran zou leiden tot zijn politieke vernietiging en waarschijnlijk tot een conflict dat militair onhoudbaar is voor de VS en vooral zijn Saoedische en Israëlische bondgenoten. Het zou ook de katalysator zijn voor de ineenstorting van de wereldeconomie.

Door te proberen Iran onder druk te zetten bij nieuwe onderhandelingen, loopt Trump het risico te veel druk uit te oefenen op Teheran en te veel vrije hand te geven aan de provocaties van Pompeo en Bolton die uiteindelijk zouden kunnen leiden tot een oorlog in de Straat van Hormuz.

Poetin en Xi Jinping bereiden zich voor op het ergste

Onze huidige geopolitieke omgeving vereist de zorgvuldige en weloverwogen aandacht van relevante staatshoofden. De herhaalde ontmoetingen tussen Poetin en Xi Jinping wijzen erop dat Rusland en China zich actief voorbereiden op elke mogelijke gebeurtenis. Hoe dichter we bij een economische ineenstorting komen, hoe meer spanningen en chaos de wereld rondgaat dankzij de acties van Washington en haar naaste bondgenoten.

Xi Jinping en Poetin, die deze chaotische situatie hebben geërfd, hebben elkaar de afgelopen zes maanden minstens een dozijn keer ontmoet, meer recentelijk minstens drie keer in twee maanden. De dringende noodzaak is om te coördineren en voor te bereiden op wat onvermijdelijk zal gebeuren, opnieuw proberen de schade te beperken en te beperken door een Verenigde Staten die volledig uit de hand loopt en een gevaar wordt voor zowel bondgenoten als vijanden.

Zoals Poetin onlangs zei:

“De degeneratie van het universalistische model van globalisering en de transformatie ervan in een parodie, karikatuur van zichzelf, waarbij de gemeenschappelijke internationale regels worden vervangen door administratieve en gerechtelijke wetten van een land of groep van landen.

De fragmentatie van de mondiale economische ruimte met een beleid van ongebreidelde economische zelfzucht en een opgelegde ineenstorting. Maar dit is de weg naar oneindige conflicten, handelsoorlogen en misschien niet alleen commerciële. Figuurlijk gezien is dit de weg naar de laatste worsteling van alles tegen iedereen.

Het is noodzakelijk om een ​​meer stabiel en eerlijk ontwikkelingsmodel op te stellen. Deze overeenkomsten moeten niet alleen duidelijk worden geschreven, maar moeten door alle deelnemers worden nageleefd.

Ik ben er echter van overtuigd dat praten over een economische wereldorde zoals deze een vrome wens blijft, tenzij we terugkeren naar het centrum van de discussie, dat wil zeggen begrippen als soevereiniteit, het onvoorwaardelijke recht van elk land op zijn eigen weg naar ontwikkeling en, laat ik eraan toevoegen, verantwoordelijkheid voor de universele duurzame ontwikkeling, niet alleen die van hemzelf. “

De woordvoerder van de kanselarij van de Volksrepubliek China, Hua Chun Ying, herhaalde dit sentiment:

“De Amerikaanse leiders zeggen dat” het tijdperk van de commerciële overgave van hun land ten einde is “, maar wat over is, is hun economische intimidatie van de wereld en hun hegemonie.

De Verenigde Staten moeten opnieuw het internationaal recht eerbiedigen, zichzelf niet extraterritoriale rechten en mandaten toekennen, moeten leren om hun gelijken te respecteren bij het waarborgen van transparante en niet-discriminerende diplomatieke en handelsbetrekkingen. China en de Verenigde Staten hebben in het verleden met goede resultaten onderhandeld over andere geschillen en de deur naar dialoog is open zolang ze gebaseerd zijn op wederzijds respect en voordelen.

Maar zolang deze nieuwe handelsconflicten voortduren, informeert China de regering van de Verenigde Staten van Amerika en de hele wereld dat het elkaar onmiddellijk rechten zal opleggen, eenzijdig op 128 producten uit de Verenigde Staten van Amerika.

We denken ook dat we zullen stoppen met het kopen van Amerikaanse overheidsschuld. Het is alles, goede nacht! “

Ik vraag me af of Europeanen dit allemaal zullen begrijpen voor de naderende ramp. Ik betwijfel het.

Vond je dit stuk leuk? Overweeg om een ​​kleine fooi te geven en deze met je vrienden te delen, zodat ik kan blijven schrijven. Ik zou elke vorm van ondersteuning op prijs stellen.
Lees ook:  Liegt trump over de dood van IS-leider Al-Baghdadi?

Het is eindelijk 2021 ...

… En nog nooit is er zo gretig uitgekeken naar een nieuw jaar. De Covid-19-vaccins, het openen van de horeca en uitgaansleven, de aankomende verkiezingen in Nederland, het Joe Biden-voorzitterschap, de last-minute Brexit-deal: hoewel er grote uitdagingen blijven bestaan, is er reden voor hoop. Met een nieuw jaar in het verschiet, doen we er alles aan om indrukwekkende blogs te leveren waarop u altijd kunt vertrouwen.

Wij geloven dat iedereen toegang verdient tot informatie die is gebaseerd op wetenschap en waarheid, en tot analyse die is geworteld in autoriteit en integriteit. Daarom hebben we een andere keuze gemaakt: onze rapportage open houden voor alle lezers, ongeacht waar ze wonen of wat ze kunnen betalen. Dit betekent dat meer mensen beter geïnformeerd, verenigd en geïnspireerd kunnen worden om zinvolle actie te ondernemen.

In deze gevaarlijke tijden is een naar waarheid zoekende wereldwijde alternatieve mede zoals TIndignatie essentieel. We hebben geen aandeelhouders of eigenaar van een miljardair, wat betekent dat onze blogs vrij is van commerciële en politieke invloed - dit maakt ons anders. Wanneer het nog nooit zo belangrijk is geweest, stelt onze onafhankelijkheid ons in staat om de machthebbers onbevreesd te onderzoeken, uit te dagen en bloot te leggen.

Lees ook:  Het virus van de islam: kan het genezen worden?
In een jaar van ongekende elkaar kruisende crises in 2020, hebben we precies dat gedaan, met onthullende journalistiek die een reële impact had: de onhandige aanpak van de Covid-19-crisis niet alleen in ons landje Nederland, de Black Lives Matter-protesten en de tumultueuze Amerikaanse verkiezingen.

Als er ooit een tijd was om je bij ons aan te sluiten, dan is het nu. Uw financiering stimuleert onze bloggers, het beschermt onze onafhankelijkheid en zorgt ervoor dat we voor iedereen open kunnen blijven. U kunt ons door deze uitdagende economische tijden heen ondersteunen.

Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, maakt echt een verschil voor onze toekomst. Steun  indignatie al vanaf € 1 - het duurt maar een minuut. Dank je.


Comments

comments