Witte huis neemt het verhaal van ‘Trump’ terug – hij heeft waarschijnlijk nooit toestemming gegeven om Iran aan te vallen

Witte huis neemt het verhaal van ‘Trump’ terug – hij heeft waarschijnlijk nooit toestemming gegeven om Iran aan te vallen

23 juni 2019 2 Door Indignatie redactie

Eergisteravond zou de Amerikaanse president Trump zich teruggetrokken hebben van een militaire aanval op Iran nadat het al was bevolen.

Dat is het officiële verhaal, maar er zijn twijfels dat het waar is. De Iraanse campagne van “maximale druk” tegen de sancties van Trump is nog steeds gaande. Maar er zijn eerste tekenen dat het succesvol is.

De   krantenkoppen van de New York Times :  Trump keurt aanval in Iran goed, maar trekt zich dan abrupt terug

WASHINGTON – President Trump keurde militaire aanvallen tegen Iran goed als vergelding voor het verslaan van een Amerikaanse bewakingsdron, maar trok zich terug van het lanceren van hen op donderdagavond na een dag van escalerende spanningen. Tegen 19 uur verwachtten militaire en diplomatieke ambtenaren een aanval, na intense discussies en debatten in het Witte Huis tussen de top van de nationale veiligheidsfunctionarissen van de president en de leiders van het congres, volgens meerdere hoge bestuursambtenaren die bij de beraadslagingen waren betrokken of die hen hadden geïnformeerd.

Ambtenaren zeiden dat de president aanvankelijk had ingestemd met aanvallen op een handvol Iraanse doelen, zoals radar- en raketbatterijen.

De operatie was in de vroege stadia aan de gang toen het werd afgeblazen, zei een hoge ambtenaar. Vliegtuigen waren in de lucht en schepen waren in positie, maar geen raketten waren afgevuurd toen het woord kwam te staan, zei de ambtenaar.

Het  NYT-  verhaal beschuldigt de haviken in de Trump-regering, Bolton, Pompeo en CIA-marteloningin Gina Haspel, voor het argument van een staking. Het Pentagon en enkele congresleiders zouden daar tegen zijn geweest. Het  NYT-  rapport bevat deze merkwaardige paragraaf:

Gevraagd naar de plannen voor een staking en de beslissing om terug te blijven, weigerde het Witte Huis commentaar te geven, evenals de functionarissen van het Pentagon. Geen enkele overheidsfunctionaris heeft The New York Times gevraagd om het artikel in te houden.

The  Associated Press  heeft een soortgelijk verhaal:  Amerikaanse bereid voor stakingen op Iran voordat de goedkeuring werd ingetrokken . De  Washington Post  en  ABCNews  rapporteren ook op  dezelfde  manier . Het Witte Huis duwt duidelijk deze versie van het verhaal.

Maar niet iedereen koopt de claim van een geplande aanval die teruggebeld werd. Jeffrey Lewis, een geleerde over internationale conflicten, merkt op:

Jeffrey Lewis @ArmsControlWonk –  3:43 UTC – 21 juni 2019 Ik koop dit niet. Het team van Trump probeert het in beide richtingen te krijgen – ingetogen handelen maar hard praten. Dit is ongeveer wat Nixon in 1969 ook deed. Waarom niet gewoon toegeven dat terughoudendheid soms slim is?

De @nytimes hadden hetzelfde verhaal Nixon in 1969. 🤷♂️ Nixon zou geen represailles nemen, maar hij wilde dat mensen dachten dat hij dat bijna deed – en de Grijze Dame verplichtte zich. ->  Aides Say Nixon Weighed Swift Korea Reprisal

Elijah Magnier, een journalist met uitstekende bronnen in Teheran, verwerpt ook de  claim van NYT . Verwijzend naar het  NYT-  verhaal merkt hij op:

Elijah J. Magnier @ejmalrai –  4:02 UTC – 21 juni 2019 Dit is hoogst onnauwkeurig en Iran ‘wist’ het gisteren: de Amerikaanse regering fluisterde deze info voor Trump om zijn gezicht te redden.

Ik liet deze informatie gisteren horen voordat deze vanmorgen werd vrijgegeven door de Amerikaanse media. Iran – bronnen – verwierp het “oorlogstheaterscenario”. Meer details vanavond.

Elijah J. Magnier @ejmalrai –  19:41 UTC – 20 juni 2019 Ik heb waardevolle informatie over de Amerikaanse inlichtingen die een bericht sturen naar de Iraniërs om overeenstemming te bereiken over een bepaald scenario. Deze en nog veel meer informatie zal me dwingen morgen (hopelijk) een artikel te schrijven over #Iran en #US crisis.

Na het neerhalen van de drone sprong de olieprijs met 10% omhoog. Trump zal dat hebben opgemerkt. Hij werd ook  al gewaarschuwd  door Iran dat er geen ruimte is voor gesprekken en dat elke aanval ertegen dodelijke gevolgen zou hebben:

DUBAI (Reuters) – Iraanse functionarissen vertelden vrijdag aan Reuters dat Teheran een bericht had ontvangen van de Amerikaanse president Donald Trump via Oman ‘s nachts gewaarschuwd dat er een Amerikaanse aanval op Iran aanstaande was.

De tweede official zei: “We hebben duidelijk gemaakt dat de leider tegen elke bespreking is, maar de boodschap zal hem worden overgebracht om een ​​beslissing te nemen … We hebben de Omani-functionaris echter verteld dat  elke aanval tegen Iran regionale en internationale gevolgen zal hebben .”

De hele verhaallijn van “een staking werd bevolen maar Trump hield terug en redde de dag” zou wel eens nep kunnen zijn.

Lees ook:  De VS hebben het fascisme in de Tweede Wereldoorlog niet verslagen, maar op discrete wijze geïnternationaliseerd

Toen Trump gistermiddag met de pers sprak, bespeelde hij al de Iraanse neergang van een Amerikaanse Global Hawk-drone. Zoals we schreven in de update van het drone-verhaal van  gisteren :

Trump hield net een persconferentie in het Oval Office. Hij leek te  bagatelliseren (VID) het evenement. Hij leefde in dat de drone onbemand was. Hij zei dat hij “een groot, groot gevoel” had dat “iemand een fout maakte”, dat “een Iraanse generaal waarschijnlijk een fout heeft gemaakt”. Dat betekent dat hij de regering van Iran niet beschuldigt van de shoot-down, maar dat een enkeling grunt is die “misschien een fout heeft gemaakt”.

Die verklaring geeft hem de ruimte om een ​​grote vergelding te voorkomen.

Een aanval als vergelding voor de neergehaalde drone is mogelijk nog nooit op tafel geweest. Een alternatieve interpretatie is dat de VS overeenstemming hebben gezocht voor een symbolische ‘staking’ uit Iran. Het zou een lege woestijnplek raken om Trump zijn gezicht te laten redden. Iran zou het niet eens zijn met dat plan.

Maar er zijn ook tekenen dat een aanval echt in voorbereiding was:

Abonneer u nu op onze gratis elektronische nieuwsbrief INDIGNATIE-nieuws klik hier om te registreren𝙏𝙝𝙚 𝙄𝙣𝙩𝙚𝙡 𝘾𝙧𝙖𝙗 @IntelCrab –  3:26 UTC – 21 juni 2019 Ik weet niet zeker of ik nog een mening heb over dit stuk uit NYT, maar ik zal één ding zeggen … het HF-verkeer dat we vandaag hebben gezien, is consistent met de bewering dat er op zijn minst SOMMEN zijn een soort strike-package was toegestaan.

Ongewoon hoogfrequent radioverkeer wees naar de voorbereiding van de aanval, zegt de open source-analist IntelCrab.

Lees ook:  Amerikaanse presidentsverkiezingen: waarom peilingen deze keer weer misleidend kunnen zijn

Er is ook een andere plausibele verklaring waarom een ​​nakende aanval misschien teruggeroepen zou zijn. Van de  Wall Street Journal :

Saoedi-arabische fabriek geslagen door raket, blijkbaar uit Jemen 
Senior Amerikaanse functionarissen teruggeroepen naar het Witte Huis na ontziltingsinstallatie in koninkrijkshit

Senior functionarissen van een aantal Amerikaanse overheidsinstanties werden woensdagavond teruggeroepen naar het Witte Huis, zei de functionaris. “De president is ingelicht over de berichten over een raketaanval in het Koninkrijk Saoedi-Arabië,” White House Press Secretary Sarah Sanders zei woensdag. “We houden de situatie nauwlettend in de gaten en blijven overleggen met onze partners en bondgenoten.”

De Houthi, ook bekend als Ansar Allah, sloeg gisteren   de Saoedische ontziltings- en elektriciteitscentrale in Al-Shuqaiq bij de zuidelijke Saoedische stad Jizan. De Saoedi’s  bevestigden de aanval:

Kolonel Turki al-Maliki, de woordvoerder van de door Saoedi-geleide coalitie die Ansar Allah bevecht, bevestigde de aanval en zei dat een vijandig projectiel dat nog geïdentificeerd moest worden, landde nabij de Al-Shuqaiq waterontziltingsfabriek, maar veroorzaakte geen slachtoffers of schade. Hij voegde eraan toe dat het een ander voorbeeld was van de rebellen die opzettelijk burgerdoelen aanvielen.

Dit moet een schok zijn geweest voor de Saoedi’s. Ongeveer 75% van het water dat de Saudis gebruiken is afkomstig van ontziltingsinstallaties. Hun mensen zullen sterven van de dorst wanneer die worden vernietigd. Belde de Saoedische koning het Witte Huis en drong het erop aan de staking tegen Iran af te slaan omdat hij bang was voor zijn waterbronnen? Was dit de echte reden waarom het Witte Huis zijn adviseurs terugbelde en de staking annuleerde?

De Houthi lanceerden ook een grote aanval op de luchthaven van Jizan:

Brasco_Aad @Brasco_Aad – 18:17 UTC – 20 Jun 2019 Massa Houthi- dronesaanval  op Jizan-luchthaven vannacht.
Saoedische getuigen melden aanzienlijke schade op en rond de luchthaven.

Vluchten naar Jizan waren  vertraagd  na de gemelde staking.

De recente hits van Houthi over Saoedi-Arabië zijn opmerkelijke escalaties in hun kwaliteit en omvang. De Houthi hebben duidelijk nieuwe wapens ontvangen. Hun acties maken deel uit van de  Iraanse campagne om “maximale druk” op Trump te zetten . Zoals Abdel Bari Atwan  schrijft :

De VS ‘Israëlische en Gulf bondgenoten hebben Trumps domheid misbruikt om te proberen hem namens hen in een oorlog tegen Iran te slepen. De Iraniërs proberen hem te imponeren dat zo’n oorlog exorbitante kosten met zich meebrengt voor de VS, en ook voor die bondgenoten – Hezbollah-leider Hassan Nasrallah heeft gewaarschuwd dat elke oorlog niet beperkt zal blijven tot Iran, maar de hele regio in vuur en vlam zal zetten. Zelfs als er geen directe Amerikaanse aanval plaatsvindt, zullen  de Iraniërs niet gewoon achterover leunen en wachten om uitgehongerd te worden door het embargo van Trump  en het stoppen van hun olie-export. Dat is iets anders dat de Amerikaanse president niet begrijpt. En hij zal het misschien nooit begrijpen totdat hij de omvang inziet van hun vergelding tegen de troepen, oorlogsschepen en bases van zijn land, en de steden, luchthavens en machts- en ontziltingsinstallaties van zijn bondgenoten.

Trump voert een economische oorlog tegen Iran door sancties op alles wat Iran exporteert of importeert. Iran doet zijn best om dit tegen te gaan door incidenten te creëren die plausibel deniable zijn, maar Trump onder maximale druk zetten. Maar er zijn nu tekenen dat Trump dat eindelijk krijgt.

Lees ook:  Capitulatie zal de staatsgreep van Trump niet stoppen

Gisteravond had Tucker Carlson, een   host van FOX News met een directe lijn naar het Witte Huis, twee sterke anti-oorlogssegmenten in  zijn show  (vid). In het tweede segment praat Carlson met gepensioneerd leger kolonel Douglas McGregor. Beide beweren dat ze sancties moeten intrekken. Dit was waarschijnlijk een vooraf geplande uitwisseling (om 9:56 min.), Ontworpen om Trump dekking te bieden voor zijn beslissing:

Carlson : Is er een goede reden om dit niveau van sancties tegen Iran te handhaven? Krijgen we daar iets van? McGregor : Nou, ik denk dat het idee was om de Iraanse economie te vernietigen om de natie op de knieën te krijgen. Dat is echt niet wat we op dit punt moeten proberen te doen. Ik denk dat de president voelt dat er nu een mogelijkheid is voor diplomatie, voor een nieuwe benadering van Iran die deze reeks voorwaarden kan delafaliseren en een positief resultaat kan opleveren.

Kijk, dit zal onze economie ruïneren als we Iran in een oorlog betrekken. Iran zal onmiddellijk steun hebben van over de hele wereld. Zij zullen het slachtoffer worden van deze “beperkte staking” die wordt besproken. Het idee van de beperkte staking is pure waanzin. Het zal een oorlog veroorzaken. Iedereen, China, Rusland, India, veel Europese landen komen Iran te hulp. We zullen eindigen met een grotere coalitie van de wil tegen ons, dan we in tientallen jaren hebben gezien.

Ik denk dat de president dit heeft uitgezocht. Hij heeft goede instincten. Maar hij moet van de oorlogsstokers af. Hij moet deze genieën en hun beperkte aanvallen uit het Oval Office gooien. Het laatste dat de America First-agenda nodig heeft, is een stomme zinloze, onnodige oorlog met Iran en hij weet dat en hij moet handelen.

[Tucker Carlson is het daarmee eens]

Trump wil misschien een diplomatieke uitwisseling met Iran. Maar Iran zal niet met hem praten zolang de sancties ertegen worden gehandhaafd. Het zal zijn maximale drukcampagne voortzetten door nieuwe incidenten te creëren die de olieprijs opnieuw zullen verhogen. De eenvoudigste uitweg voor Trump is het afschaffen van sancties tegen Iran. Hij zou op zijn minst vrijstellingen moeten geven voor China en anderen om hen toe te staan ​​opnieuw Iraanse olie te kopen.

Tenzij hij dat doet, zal Iran keer op keer toeslaan tegen degenen die er oorlog tegen voeren. Gisteren was het een Amerikaanse drone en een Saoedische ontziltingsinstallatie die de doelen waren. Het volgende incident zou kunnen zijn in een oliefaciliteit in de Verenigde Arabische Emiraten of een symbolische aanval op Israël.

De bal ligt nog steeds in het veld van Trump. Hij moet verder handelen om een ​​grotere oorlog te voorkomen.Comments

comments