Een verhaal van twee onderzoeken: Khashoggi Murder en MH17 aanval

Een verhaal van twee onderzoeken: Khashoggi Murder en MH17 aanval

24 juni 2019 0 Door Indignatie redactie

Een speciale VN-rapporteur heeft deze week een vernietigend rapport uitgebracht over de moord op Saudische journalist Jamal Khashoggi. Er is “geloofwaardig bewijs” om de Saoedische staat op het hoogste niveau te betrekken bij het plegen van de gruwelijke moord op de dissidentenschrijver.

De VN-expert op het gebied van buitengerechtelijke executies drong aan op internationale sancties tegen de Saoedische kroonprins Mohammed bin Salman (MbS) die persoonlijk betrokken is bij het bevelen tot de moord in oktober vorig jaar op het consulaat van het koninkrijk in Istanbul.

Speciale rapporteur Agnes Callamard veroordeelde ook de Verenigde Staten en andere westerse staten omdat ze niet genoeg deden om druk uit te oefenen op de Saudi’s over de moord.

Saoedi-Arabië heeft beweerd dat kroonprins MbS onschuldig is en dat het moorden werd gedaan door een team van schurkenstaten Saoedische agenten die hun missie overschreden om Khashoggi te arresteren en hem terugbrengen naar Saoedi-Arabië om aanklagers te confronteren met zijn publieke kritiek op de monarchale heersers. Khashoggi was zelf verbannen naar de VS, waar hij een legale verblijfsstatus kreeg terwijl hij werkte als columnist voor de Washington Post.

De vernietigende conclusie van het VN-rapport van deze week bevestigt een eerdere beoordeling door de Amerikaanse CIA die de verantwoordelijkheid op zich heeft genomen voor de moord op de kroonprins. Ondanks die CIA-bevinding heeft president Donald Trump MbS en het Saoedische regime als een bondgenoot beschouwd. Trump heeft herhaaldelijk geprobeerd de beschuldigingen tegen het regime over de moord op Khashoggi te bagatelliseren.

Onlangs heeft Trump een verbod genegeerd dat door het Congres was opgelegd aan het verkopen van wapens aan het olierijk. De wapendeal was geprijsd op meer dan $ 7 miljard. Trump noemde de “noodsituatie” om Saoedi-Arabië te steunen tegen “Iraanse agressie” als de reden om het congres te omzeilen.

Trump’s toegeeflijkheid van de Saoedische vorsten heeft ten minste twee redenen, behalve wapenverkoop. Hij heeft het Wahhabi-regime nodig voor zijn anti-Iran “maximale druk” -beleid. De Saoedi’s zijn ook de sleutel tot het Witte Huis in de verkoop van de verwachte ‘Deal of the Century’ over het Israëlisch-Palestijnse conflict.

De grimmige, brutale realiteit is dat de Trump-regering geen belang heeft bij het sanctioneren van de Saoedische heersers – ook al heeft zijn eigen inlichtingenagentschap en het VN-rapport deze week de verantwoordelijkheid voor Khashoggi’s moord op de staat op het hoogste niveau gelegd.

Verbazingwekkend is dat de Europese regeringen de Saoedi’s ook hebben losgelaten. Eerdere remonstraties tegen Riyadh zijn sindsdien verdwenen. Westerse media hebben ook grotendeels de moord op de journalist laten vervagen van de veroordeling die het verdient. De lucratieve handel van het verkopen van wapens aan Saoedi-Arabië door Groot-Brittannië, Frankrijk en Duitsland is ongetwijfeld gewoon te goed om de door de staat gesanctioneerde moord op een journalist in de weg te laten lopen.

Lees ook:  Eerste batch Russische Spoetnik V COVID-19-vaccin vrijgegeven in openbare circulatie

Vergelijk dat met de westerse reactie op de door Nederland geleide sonde tot de neergang van het Maleisische MH17-vliegtuigje in 2014 boven Oost-Oekraïne. Deze week verhoogde het onderzoek de ante van de schuld aan Rusland voor de ramp waarbij 298 mensen aan boord werden gedood. Het benoemt vier personen die worden beschuldigd van het vormen van een link tussen het Russische leger en de Oekraïense separatisten die de door Nederland geleide onderzoekers beweren dat ze de Boeing 777 neergeschoten hebben.

De Maleisische premier Mahathir Mohamad heeft gelijk gekregen toen hij het laatste rapport van het Joint Investigation Team (JIT) aan de kaak stelde als een “gepolitiseerde” stunt gericht op het zondebok maken van Rusland voor de ramp. “We zijn erg ongelukkig”, zei de premier over het rapport. “We willen een schuldbewijs en geen geruchten.”

Het JIT heeft het grootste deel van vijf jaar doorgebracht met het propageren van de Russische wangedrag. Het baseerde zich op “geclassificeerde informatie” van NAVO-inlichtingenbronnen, waarvan het zegt dat het niet is toegestaan ​​om dit bekend te maken. Het JIT vertrouwt ook op een NAVO-propagandistische blogsite, Bellingcat, om als “bewijs” te beweren dat Rusland een luchtafweerraketsysteem heeft geleverd aan Oekraïense rebellen om het MH17-passagiersvliegtuig neer te schieten.

Geen van de Nederlandstalige sondes heeft zich aan de minste normen van strafrechtelijk onderzoek en eerlijk proces gehouden. De Maleisische autoriteiten hebben geen volledige toegang tot de bevindingen gekregen, terwijl de Oekraïense staat dat wel is, ook al moet de laatstgenoemde als een verdachte partij worden behandeld, gezien de omstandigheden waarin het lijnvliegtuig over zijn grondgebied is neergeschoten.

Rusland, dat vanaf het allereerste begin voortdurend werd beschuldigd nog voor het vliegtuig wrak werd onderzocht, is ook de deelname aan het onderzoek ontzegd. De eigen onafhankelijke bevindingen van Rusland hebben geleid tot significante bewijzen voor de strijdkrachten onder het bevel van de autoriteiten in Kiev. Een voorbeeld van zo’n bewijs is dat de Buk-raketfragmenten de munitie uit 1986 aangeven als onderdeel van de inventaris van het Oekraïense leger.

Het JIT-rapport, dat nog enkele jaren moet worden voortgezet, heeft te lijden van anti-Russische vooroordelen en onbewezen ‘bewijs’. Het is, zoals de Maleisische premier deze week zei, gebaseerd op geruchten en insinuaties. Dit is een travestie van wettelijke normen en strafrechtelijk onderzoek.

Toch hebben de ongefundeerde aantijgingen van het GOT tegen Rusland en zijn verzameling rapporten politieke impulsen gegeven aan de VS en zijn Europese bondgenoten om economische sancties op te leggen tegen Rusland, die het land miljarden dollars hebben gekost aan een verstoorde handel.

Het VN-rapport van deze week bevestigt daarentegen serieuze aantijgingen tegen de Saoedische heersers voor hun rol in de barbaarse moord op een journalist. Jamal Khashoggi werd binnen een consulair gebouw gekidnapt, gedrogeerd, vermoord en zijn lichamen uiteengereten, nooit gevonden. Zoals de speciale VN-rapporteur deze week vroeg: waar zijn de westerse sancties tegen het Saoedische regime?

De hypocrisie en dubbele normen van de VS en haar Europese bondgenoten laten hun cynisch voordeel zien. Het is opportuun om Rusland te straffen voor lasterlijke toespelingen met betrekking tot de dood van 298 vliegtuigpassagiers. Het is echter commercieel en geopolitiek goed om een ​​oogje dicht te knijpen voor de medeplichtigheid van de Saudische staat aan moord.

Vond je dit stuk leuk? Overweeg om een ​​kleine fooi te geven en deze met je vrienden te delen, zodat ik kan blijven schrijven. Ik zou elke vorm van ondersteuning op prijs stellen.
Lees ook:  Agenda ID2020 van de "One World Order" wordt door geen enkele media genoemd, laat staan ​​door de mainstream

Het is eindelijk 2021 ...

… En nog nooit is er zo gretig uitgekeken naar een nieuw jaar. De Covid-19-vaccins, het openen van de horeca en uitgaansleven, de aankomende verkiezingen in Nederland, het Joe Biden-voorzitterschap, de last-minute Brexit-deal: hoewel er grote uitdagingen blijven bestaan, is er reden voor hoop. Met een nieuw jaar in het verschiet, doen we er alles aan om indrukwekkende blogs te leveren waarop u altijd kunt vertrouwen.

Wij geloven dat iedereen toegang verdient tot informatie die is gebaseerd op wetenschap en waarheid, en tot analyse die is geworteld in autoriteit en integriteit. Daarom hebben we een andere keuze gemaakt: onze rapportage open houden voor alle lezers, ongeacht waar ze wonen of wat ze kunnen betalen. Dit betekent dat meer mensen beter geïnformeerd, verenigd en geïnspireerd kunnen worden om zinvolle actie te ondernemen.

In deze gevaarlijke tijden is een naar waarheid zoekende wereldwijde alternatieve mede zoals TIndignatie essentieel. We hebben geen aandeelhouders of eigenaar van een miljardair, wat betekent dat onze blogs vrij is van commerciële en politieke invloed - dit maakt ons anders. Wanneer het nog nooit zo belangrijk is geweest, stelt onze onafhankelijkheid ons in staat om de machthebbers onbevreesd te onderzoeken, uit te dagen en bloot te leggen.

Lees ook:  Eerste campagneverschijning met Biden - Obama valt Trump aan
In een jaar van ongekende elkaar kruisende crises in 2020, hebben we precies dat gedaan, met onthullende journalistiek die een reële impact had: de onhandige aanpak van de Covid-19-crisis niet alleen in ons landje Nederland, de Black Lives Matter-protesten en de tumultueuze Amerikaanse verkiezingen.

Als er ooit een tijd was om je bij ons aan te sluiten, dan is het nu. Uw financiering stimuleert onze bloggers, het beschermt onze onafhankelijkheid en zorgt ervoor dat we voor iedereen open kunnen blijven. U kunt ons door deze uitdagende economische tijden heen ondersteunen.

Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, maakt echt een verschil voor onze toekomst. Steun  indignatie al vanaf € 1 - het duurt maar een minuut. Dank je.


Comments

comments