ISIS keert terug door India binnen te dringen

ISIS keert terug door India binnen te dringen

24 juni 2019 0 Door Indignatie redactie

De beroemdste en meest gevreesde terroristische organisatie ISIS (Daesh) verhuist momenteel naar de regio India / Pakistan, maar voor hen kan deze “uitbreiding” slechts een middel zijn om informatiebeschadiging onder controle te houden. De aanwezigheid van ISIS langs deze zeer gespannen grensregio vormt een bedreiging voor India en Pakistan, maar niet een die in staat is om de natie te doodslaan.

De Islamitische Staat zond via een van zijn mondstukken het signaal naar degenen die bereid zijn te luisteren dat ze operaties hebben opgezet in India en Pakistan . Uiteraard gebruiken zij de term “provincies” voor deze projecten, omdat zij zichzelf beschouwen als een amorf kalifaat, dwz een legitiem functionerende staat met territorium. Gezien het feit dat IS lijkt te zijn afgezwakt, of in feite op de terugtocht zou kunnen zijn, kunnen we veilig aannemen dat deze “provincies” waarschijnlijk uit een paar kelders en huurappartementen zullen bestaan. Niet echt een imperium maar veel ruimte om terroristische aanslagen te plannen en voor te bereiden op het werven van nieuwe leden.

De belangrijkste theorie over waarom ISIS naar het oosten gaat, is dat het volkomen verpletterd was in “Irak en de Levant” waar het vermoedelijk vandaan kwam, en heeft geen andere keuze dan terug te vallen. Reguliere en onafhankelijke media zijn het erover eens dat ISIS volledig is verbroken en zich terugtrekt. Russische steun van het Syrische Arabische leger + de acties van de Iraakse regering met steun van de VS bleken net te veel om te verslaan met het gebruik van wagenparken van Toyota-vrachtwagens .

Het bestrijden van een asymmetrische of informatieoorlog als een niet-gouvernementele actor met terrorisme is één ding, het proberen van een oorlog als een staat acteur in traditionele termen met heel weinig middelen is helemaal een andere en ISIS heeft in hun enthousiasme meer afgehaakt dan ze konden kauwen . Als Rusland niet betrokken was geraakt (ISIS heeft misschien al hun chips neergelegd dat ze niet zouden doen) en Irak hen had genegeerd, dan hadden ze mogelijk hun werkelijke kalifaat als een echte natie kunnen vestigen in plaats van Syrië, dat na een een paar dagen na zijn ontstaan ​​zouden de VS hoe dan ook in as zijn gebombardeerd.

ISIS heeft zichzelf beroemd en berucht gemaakt met zijn enorme PR-campagne, wat goed is voor hun rekrutering maar slecht voor pogingen die ze doen om daadwerkelijk een staat te worden. Zij zijn het zelf die hun project in een netjes ingepakte doos hebben gestopt waaruit ze niet kunnen groeien. Als ze enige hoop willen hebben om hun kalifaat te bereiken, hebben ze zusterorganisaties nodig met een vriendelijk gezicht dat de macht kan opnemen in landen die mensen niet kunnen spellen om geen alarm te slaan of om een ​​kalifaat in Kiev te beginnen omdat alles dat slecht is voor Russen acceptabel voor Washington, of dat nu nazi’s of jihadisten zijn.

Lees ook:  De evangelicalen die bidden voor oorlog met Iran

De enige echte zorg die een natie zou moeten hebben met betrekking tot terroristen is als ze nucleaire wapens kunnen krijgen, wat betekent dat India en Pakistan als landen heel weinig te vrezen hebben van het verschuiven van ISIS naar hun buurt. In elke natie zijn er allerlei extremisten van de een of andere soort, waarvan de meesten graag hun eigen ego online willen opblazen. Het aantal mensen dat aan het terrorisme sterft is eigenlijk zo klein dat het terrorisme zoals we het nu begrijpen, in de mondiale strategische zin niet veel bedreiging vormt voor de samenleving als geheel. In feite presenteert het vrijwel niets.

Terrorisme in de 21 ste eeuw is vreselijk voor de slachtoffers en een zinloze verspilling van leven, maar het vormt geen werkelijke bedreiging voor de staat. Elke groep bizarre individuen in enge uniformen die ideeën hebben die ver buiten het raam van Overton liggen en bereid zijn te doden om ze te handhaven, krijgen niet de publieke steun die ze nodig hebben en het verliezen van 24-ish burgers aan een bomaanslag in een winkelcentrum zal niet ineenstorten, zelfs niet zwakste van de naties.

India werd eeuwenlang bezet door de Mughals dan de Britten die allebei afkomstig waren van totaal vreemde beschavingen met totaal verschillende religies, wat betekent dat ze niet de eenden zijn van het terrorisme dat naïeve West-Europeanen zijn. Hindoes zijn bezet en hebben het juk van buitenlandse ideeën vele malen op hen gegooid en toch verzetten ze zich lang genoeg om te overleven als een beschaving. India zal een zeer vijandige grond blijken te zijn voor ISIS.

Het zou een slechte dienst zijn voor het publiek om niet te vermelden dat de ideologie van ISIS uiteindelijk ideologisch en financieel wordt gevoed door Saoedi-Arabië . Zonder Saudische steun en Washington’s verbijsterende-van-een-morele (redelijk-vanuit-een-strategische) standpuntgoedkeuring van de heerschappij van het Saudische regime zouden radicaal-islamitische groeperingen wereldwijd, inclusief ISIS, hun grootste en potentieel enige beschermheer verliezen. Als Pakistan en India willen dat iemand de schuld krijgt van de komst van Daesh naar hun buurt, moeten ze er eerst Riyad in zien staan, zodat Washington in een oogwenk staat. Het is heel moeilijk om Washington onder druk te zetten, waardoor de druk op een land dat het leger niet eens Jemen militair aankan, een veel eenvoudigere optie is, in afwachting van de Russische gas-, olie- en kernenergiestroom.

Dus, is het terugtrekken van ISIS belangrijk? Ja, het bewijst een grote verschuiving in de richting die het Midden-Oosten op weg is. Komt ISIS naar Pakistan / India? Enigszins, omdat ze meer bekwaam en ervaren zijn dan alle inwoners met “grote ideeën”. Vormt ISIS een bedreiging voor de nationale stabiliteit in de Indusvallei? Uiteindelijk nee, want geen enkele reeks terroristische aanslagen kan de staat verlammen tenzij ze de hand leggen op kernwapens. India en Pakistan zullen deze ISIS-inval doorstaan, maar ze zullen zeker enkele tientallen burgers verliezen aan terreuraanslagen.Lees ook:  Trump: 'Weg met de stembiljetten of ... er komt geen machtsoverdracht'

Comments

comments