Opgeleid om te liegen: De moderne politici

Opgeleid om te liegen: De moderne politici

24 juni 2019 0 Door Indignatie redactie

Het lijkt er tegenwoordig op dat, tenzij je op de een of andere manier kan laten zien dat iemand belangrijk is of een expert is, iemand niet serieus genomen zal worden door diegenen die het leven alleen zien als een sociale klimweg, ‘carrière maken’ genaamd.

Voorheen, als belangrijke waarden voor de samenleving, is respect voor eenvoudig gezond verstand, de stille zoektocht naar diepere kennis en de uitdrukking van inheemse inheemse wijsheid. Tenzij iemand op weg is om het te ‘maken’ of het al heeft ‘gehaald’ in het referentiekader van de huidige status-quo, wordt men behandeld als een soort sociale buitenbeentje.

Dienovereenkomstig worstelen aspiranten van roem en fortuin om posities in de maatschappij te bereiken die hen in staat stellen een indruk te maken door op verschillende punten van de dag gezaghebbend uit te spreken. De meeste mensen die deze gezaghebbende aura willen verwerven, doen er alles aan om ervoor te zorgen dat ze er goed uitzien, zorgvuldig hun kleding uitkiezen en ongetwijfeld veel tijd voor de spiegel doorbrengen voordat ze zich verankeren aan hun gekozen sokkel en wachten op het applaus van de publieke arena.

Sommigen krijgen een vroege doorbraak en kunnen een goede positie verwerven op de ‘making-it’-ladder; terwijl anderen botsen en uit de gratie vallen zonder voorbij de eerste of tweede trede te geraken. Zij zijn de gelukkigen, omdat ze worden gered van de overweldigende verleiding om hun zielen te verkopen aan de duivel genaamd macht.

Voor het perspectief van dit artikel ben ik geïnteresseerd in het volgen van degenen die, eenmaal op de ladder, toegewijd hun hele leven wijden aan het bereiken van de top. Degenen die gestadig steeds meer verblind raken door het vooruitzicht van het bereiken van de heilige graal status van het worden van wat gewoonlijk een ‘power broker’ wordt genoemd.

De meest koortsachtige setting voor de totstandkoming van dit Faustiaanse machtsspel is politiek. De politicus leert de regels van het spel in een vroeg stadium van zijn / haar carrière en de eerste en belangrijkste regel is om grondig goed thuis te zijn in de kunst van het bedrog. Er is echt niet veel hoop om de sporten van de politieke ladder van de 21ste eeuw op te gaan zonder deze vaardigheid te perfectioneren. Het vermogen om oh zo overtuigend een leugen te laten klinken als een waarheid.

De eerste les van de nieuwe jongen in het blok van de politiek is “de partijlijn gehoorzamen of in vergetelheid raken”.

De partijlijn, die men zeker moet observeren, is op zich een karakteristieke ontduiking van de waarheid, omdat deze een reeks waarden en voorwaarden vastlegt waaraan moet worden vastgehouden, ook al zijn deze eeuwigdurend gebaseerd op vooringenomen, dwaze en typisch blinkered visies over de richting waarin de samenleving moet intreden.

Maar onze recent verkozen zoeker op het politieke pad maakt zich daar niet al te veel zorgen over en is maar al te bereid om zich aan te sluiten bij het lidmaatschap van deze kleine gevangenis. Het partijreglement biedt een zekere veiligheidszone waarbinnen moet worden gewerkt, wat er vrijwel voor zorgt dat het nooit nodig zal zijn om buiten deze bijzonder goed geïsoleerde doos te denken of te handelen.

Het gemak van aanmelden voor het leven in een virtuele gevangenis is duidelijk buitengewoon aanlokkelijk. Weinig politieke carrièrebouwers vallen niet voor zijn onheilige verzekering van bescherming en isolatie van de typische strijd van het dagelijkse leven op straat. Degenen die onwrikbaar de partijlijn gehoorzamen, zullen altijd kandidaten blijven voor de volgende stap op de ladder van politiek privilege die hoort bij het zijn van een goed beschermd lid van de elite.

Dus als het aanmelden is voltooid, gaat onze onlangs gekozen enthousiaste kleine bundel van goede wil naar de mensheid om een ​​’operatie’ te houden met de kiezers die hem in functie hebben gesteld (ik heb ervoor gekozen om ‘hem’ te gebruiken, maar het kan net zo goed ‘haar’). Felicitaties zijn aan de orde van de dag en onze nieuwe parlementariër kan zich baden in de warme gloed van ‘een vertegenwoordiger van het volk’ te worden. Een mooie toekomst ziet er goed uit met de volgende sport op de ladder die al stevig in het vizier is.

In de heilige zalen van het parlementsgebouw van Westminster krijgen de pas verkozenen voor het eerst een ware smaak van de attributen van de macht. Het kan elk parlement in de wereld zijn, het effect zou hetzelfde zijn. De plaats staat vol met geschiedenis, beroemde mensen en beroemde evenementen. Nationale tv-ploegen zweven rond in afwachting van interviews, enthousiast om de kwestie van het moment op te pakken. Leden van de openbare keu om in de galerij van toeschouwers te komen en een grote politieaanwezigheid houdt een 24 uurs patrouille van het district in stand. Een persoonlijk kantoor is klaar voor bewoning met een goed opgeleide secretaresse in afwachting van de orders van haar nieuwe baas. Het is een bedwelmende combinatie, perfect ontworpen om carrièreambities te voeden en een steeds opportunistisch ego te masseren.

Dan, op een mooie dag een paar jaar verderop, komt de grote kans. Een ondergeschikte ministeriële post in het ministerie van Defensie wordt aangeboden, en onze jonge politicus wordt opgeroepen om een ​​privésessie bij te wonen met een kleine groep van senior party grandies. Ondanks het feit dat onze vriend heeft geleerd hoe hij de feestlijn tot in de perfectie kan afwimpelen en onhandige vragen van zijn kiezers kan afweren – wat hem in deze vergadering wordt verteld, is onverwacht.

Het volgende gesprek gaat ongeveer als volgt:

“Ga zitten David – kopje thee? We hebben uw trouw aan de partij geobserveerd en zijn tevreden over uw prestaties op dit gebied, maar er is een gebied waarop u nog steeds een beetje kwetsbaar lijkt. “

David “Oh, ik ben erg geïnteresseerd om te horen wat dat kan zijn …”

Grandee “Goed, neem je suiker? David, niemand van ons in deze kamer zou zijn waar we nu zijn als het niet was voor het feit dat we – bij een aantal gelegenheden – waren .. hoe zal ik het zeggen … wat conservatief is met de waarheid ” .

David “Als je bedoelt dat je wat informatie moet verbergen om de partijpositie te beschermen – ik ben redelijk bekend met deze behoefte.”

Lees ook:  Politici zijn als de dood dat het volk erachter komt wat voor vieze spelletjes ze spelen

Grandee “Dat komt inderdaad dicht in de buurt van wat we willen overbrengen, maar soms gaat het een beetje verder. Je ziet David, omdat je ongetwijfeld weet dat de partij afhankelijk is van fondsen van donoren, van wie sommigen – vooral de bedrijven – de partij niet zullen blijven steunen als het afwijkt van zijn belofte om bepaalde toezeggingen na te komen, sommige van die kan lijken .. enigszins controversieel. “

David “Er is dagelijks veel controverse in het huis, wat bedoel je daarbuiten?”

Een tweede grootvader “Wat ‘de juiste eervolle man’ bedoelt – om de taal te gebruiken die we in de debatkamer gebruiken – gaat de typische vertegenwoordiger van de kamer enigszins overtreffen, en inderdaad de standaardlijn die we uitdragen naar de media. Wat mijn collega u wil overbrengen, is dat als iemand eenmaal de positie van een minister heeft bereikt, er prioriteit moet worden gegeven aan zowel mondelinge als feitelijke steun voor de commerciële belangen van onze hoofdsponsors. Er is echt geen ruimte om een ​​mening te geven die de economische levensvatbaarheid van de partij niet garandeert. ‘

Na een korte tijd na te denken over dit, antwoordt onze jonge politieke aspirant

“Ik begrijp het, het is mijn observatie sinds we verkozen zijn dat we afhankelijk zijn van een aantal welgestelde feestgelovigen om de koffers bij te houden.”

Tweede grandie “Hoewel dat een goede observatie is, moeten we een stap verder gaan. Stel dat iemand – een Saoedi-Royal bijvoorbeeld – contact met u zou opnemen om een ​​aanzienlijke hoeveelheid militaire uitrusting te krijgen – en bij navraag – wordt het duidelijk dat dit mogelijk kan worden gebruikt om een ​​vorm van dwang af te dwingen in een buurland. Stel dat David in de positie was om een ​​beslissing te nemen over het al dan niet doorgaan van dit verzoek – wat zou uw antwoord zijn? “

David “Nou … ik vind dat een beetje moeilijk te beantwoorden. Ik denk dat dit afhangt van het eerst een meer gedetailleerde beoordeling van de geopolitieke positie. “

Een ietwat langere stilte valt over de kamer, waardoor onze jonge aspirant een beetje nerveus wordt. Dan leunt de eerste grootmoeder langzaam vooruit

“Dat is niet het juiste antwoord David. Het zou inderdaad goed zijn als je geïnterviewd werd door de BBC, maar in deze kamer, tussen jou en ik en mijn collega’s – het is niet het juiste antwoord. David, nu je deze belangrijke functie bij het ministerie wilt opnemen, moet je in dit soort zaken een aanzienlijk pragmatischer standpunt innemen. Een die niet wordt beïnvloed door de mogelijke uitkomst van het voltooien van een wapenovereenkomst zoals die wordt geopperd. U moet alle gewetensvolle zorgen achter u laten en erkennen dat een dergelijke deal op humanitaire gronden of vergelijkbare overwegingen een ernstig verlies aan inkomsten voor de overheid zou betekenen – en zelfs voor het prestige van het land. Wat ik zeg, David, want ik weet zeker dat je het zult begrijpen,

Na ontvangst van deze informatie raakt onze nog enigszins naïeve minister-president in een staat van minicrisis, een soort black-out van de geest. Zijn vrouw, kinderen, huis, oude schoolvrienden – alle flitsen langs zijn ogen – gevolgd door een bevroren beeldvisie van zwaar gewonde en wrede burgers van een bezette Midden-Oosterse land. Maar de opkomst en uiteindelijk het vervangen van al deze beelden, is de carrière. De wens om het te ‘maken’. De visie die deze emotie vergezelt is van een krantenkop ‘David Saunders wordt eerste minister’.

Na wat een eindeloze en pijnlijke tijd lijkt, worden de woorden als antwoord gevormd

“Ik geef toe dat ik nogal verrast ben door de compromisloze aard van je antwoord. Ik bezit wel een moreel kompas dat er onder normale omstandigheden toe zou leiden dat ik dit probleem zou overwegen voordat ik zou reageren. Als mijn rol als minister echter een antwoord eiste dat in overeenstemming was met het door u aangegeven antwoord, zou ik mij natuurlijk verplicht voelen om die weg te volgen. Maar ik zal niet doen alsof het gemakkelijk in me zou zitten of dat ik geen behoefte zou hebben aan een morele rechtvaardiging om een ​​dergelijke beslissing te nemen. “

Eerste grandie “Ah, we zijn allemaal door die ene David gegaan, het is een essentieel initiatieproces in de wereld van de echte politiek. Ik ben bang dat er geen weg omheen is, je moet economisch pragmatisme je nieuwe morele kompas maken. Je moet elk lang aanslepend gevoel van ethische of humanitaire overwegingen begraven en vol vertrouwen verdergaan, aantonen dat je geen twijfels hebt en je volledig inzet voor de roeping van je kantoor. “

David “Ik zie het”.

Grandee “Ja, in het begin is het niet gemakkelijk, maar na een tijdje wordt het een tweede natuur. Je zult snel leren om oude scrupules opzij te zetten die anders je politieke carrière zouden blokkeren en je status in de buitenwereld zouden ondermijnen. U zult dezelfde vastberadenheid moeten hebben om alle menselijke gevoeligheden te omzeilen die u zou kunnen voelen als u voor de camera’s gaat staan ​​voor nieuwsuitzendingen; in krantenoffertes; tijdens officiële buitenlandse reizen, zelfs voor uw eigen gezin. Je ziet David, je ondergaat een noodzakelijke training. Je wordt getraind om te liegen, zowel voor jezelf als voor de buitenwereld. Er is echt geen andere manier om een ​​succesvolle generaal te willen zijn op het slagveld van de 21e-eeuwse politiek. In feite zul je onvermoeibaar moeten werken om de kunst van het bedrog te perfectioneren. Tot dat punt waar je zelf echt gaat geloven dat je uitspraken waar zijn, zelfs als dat duidelijk niet zo is. Op dat moment zal het publiek voor elk woord vallen en niet in staat zijn om te onderscheiden wat goed is van wat verkeerd is. Veel succes David, houd je aan de regels van het spel en je hoogste dromen staan ​​elke kans om te worden gerealiseerd. “

Verlaat de kamer, David Saunders MP, minister-president van Defensie, voelde een nieuw gevoel van besluit. De hoogste functieposities waren inderdaad binnen handbereik; waarom zou hij elke gelegenheid die zich aandraagt ​​afwijzen – om zijn status als succesvolle minister te vergroten, de feestkas te verrijken en dichter bij dat alles verleidelijke doel van één dag zijn land te komen komen?

*

Opmerking voor lezers: klik op de deelknoppen hierboven of hieronder. Stuur dit artikel door naar uw e-maillijsten. Crosspost op je blogsite, internetforums. enz.

Lees ook:  Directeur generaal van de VN voor migratie stelt dat de migratie vanuit Afrika naar Europa opgevoerd moet worden

Comments

comments