Politieke leugens van VN commissaris Bachelet

Politieke leugens van VN commissaris Bachelet

25 juni 2019 0 Door Indignatie redactie

Het lijdt geen twijfel dat liegen in welke vorm dan ook en om twijfelachtige redenen geen geaccepteerde waarde is. Het kan ernstige gevolgen hebben voor diegenen die het voorwerp zijn van leugens. In sommige gevallen kan het levens kosten. Een persoon die betrapt is op een getuigenbank voor de rechtbank, kan strafrechtelijke vervolging instellen.

Liegen door weglating – dat is moedwillig intrekken van belangrijke feitelijke informatie – is niet minder ernstig dan regelrechte desinformatie. Als het gaat om Venezuela vandaag, moet elke vorm van weglating van relevante informatie als roekeloos worden beschouwd.

De Washington Post in zijn artikel van 21 juni getiteld “VN-mensenrechten chef ontmoet Guaidó, Maduro” [1] is een goed voorbeeld van liegen door weglating.

In zijn artikel met 22 paragrafen is de focus duidelijk op Guaidó. Sommige half-verklaringen – de andere helft is wat niet wordt gezegd – zijn echter zorgwekkend omdat ze geen evenwichtig beeld geven van de gebeurtenis die plaatsvond in Venezuela met het bezoek van Hoge Commissaris van de VN voor Mensenrechten Michelle Bachelet .

venezuela

De Washington Post lijkt het belang dat het bezoek kan hebben niet te waarderen in het ontrafelen van de gevaarlijke politieke spanning tussen de VS en Venezuela op internationaal niveau. Integendeel, het vindt de ruimte om te stellen dat “Bachelet een harde verklaring uitsprak waarin kritiek werd geuit op Maduro’s regering” en citeert uit een verklaring die mevrouw Bachelet afgelopen maart gaf:

” Ik maak me ook grote zorgen over het kleiner worden van de democratische ruimte, vooral over de voortdurende criminalisering van vreedzaam protest en afwijkende meningen. 

Dat citaat is juist. Wat de Washington Post nalaat, is iets anders, zei mevrouw Bachelet in dezelfde maart-verklaring:

” Hoewel deze allesomvattende en verwoestende economische en sociale crisis begon vóór het opleggen van de eerste economische sancties in 2017, vrees ik dat de recente sancties op financiële overdrachten in verband met de verkoop van Venezolaanse olie in de Verenigde Staten kunnen bijdragen aan het verergeren van de economische crisis. , met mogelijke gevolgen voor de basisrechten en het welzijn van mensen . “

Hoewel die verklaring ook wordt bekritiseerd omdat deze niet volledig klopt, [2] is de weglating ervan nog opvallender omdat de Washington Post de gelegenheid zou hebben gehad om een ​​belangrijk relevant feit te introduceren, zoals de omvang van de talloze Amerikaanse sancties tegen Venezuela. De Washington Post vermeldt helemaal niet in het hele artikel de sancties alsof ze niet bestonden of negatieve gevolgen hadden voor het land. De eerste Amerikaanse sancties werden in maart 2015 door de regering-Obama opgelegd en zijn dramatisch geëscaleerd om een ​​virtuele economische en financiële blokkade te worden. Dit is een algemeen gedocumenteerd feit dat gemakkelijk toegankelijk is voor de journalist en redacteur van de Washington Post.

Verder stelt de Washington Post dat

“[Mevrouw. Bachelet’s] voorganger, Zeid Ra’ad al-Hussein, werd herhaaldelijk de toegang tot het land [Venezuela] ontzegd voor het bekritiseren van wat hij zei was de weigering van de regering om een ​​humanitaire crisis te erkennen . “

De Post-journalist zegt niet wanneer dat echt gebeurde. Maar we hebben wel een video-opname van Zeid Ra’ad al-Hussein

” Ik verwelkom de mondelinge uitnodiging van de regering [van Venezuela] aan mijn bureau om technische ondersteuning te bieden voor de uitvoering van de aanbevelingen voor de universele periodieke evaluatie .” [3]

De uitnodiging werd afgewezen in diezelfde verklaring die zeer kritisch was over de Venezolaanse regering en werd afgeleverd in de VN-Veiligheidsraad, voorgezeten door de voormalige Amerikaanse ambassadeur bij de VN Nikki Haley en met OAS secretaris-generaal Luis Almagro aanwezig.

Dat is echter niet de enige omissie. De heer Hussein verwees naar de uitnodiging op 13 november 2017, maar de Washington Post vermeldt niet dat VN-speciale rapporteur Alfred De Zayas eenbezoek bracht aan Venezuela, uitgenodigd door de Venezolaanse regering van 26 november tot 4 december 2017 – regeling die zeker moet zijn gewerkt tijdens de heer Hussein-mandaat bij de VN – en gaf zijn officiële rapport aan de VN-Mensenrechtenraad in september 2018, een maand nadat de heer Hussein zijn periode bij de VN had beëindigd. [4] Daarin rapporteert de heer de Zayas dat er onder meer in Venezuela geen humanitaire crisis is.

Dit type mediaberichtgeving dat slechts een deel van de feiten weergeeft terwijl anderen worden weggelaten, is misleidend, onverantwoordelijk, onprofessioneel en roekeloos en kan alleen worden opgevat als een teken van een bevooroordeelde en bevooroordeelde kijk op Venezuela. Ik was in staat om deze relevante feiten te vinden na een snelle zoekopdracht op internet. En zo kan een professionele journalist schrijven voor vermeende serieuze media. Het vereist alleen de wil en de integriteit om dit te doen. Misschien komt de dag dat een journalist of redacteur vervolgd kan worden voor het plaatsen van artikelen die leugens bevatten.

*

Opmerking voor lezers: klik op de deelknoppen hierboven of hieronder. Stuur dit artikel door naar uw e-maillijsten. Crosspost op je blogsite, internetforums. enz.

Nino Pagliccia is een activist en freelance schrijver gevestigd in Vancouver. Hij is gepensioneerd onderzoeker aan de Universiteit van British Columbia, Canada. Hij is een Venezolaan-Canadees die internationale relaties volgt en schrijft met een focus op Amerika. Hij is de hoofdredacteur van het boek “Cuba Solidarity in Canada – Five Decades of People-to-People Foreign Relations” (2014). Hij levert regelmatig bijdragen aan Global Research.

Notes

[1] https://www.washingtonpost.com/world/the_americas/un-human-rights-chief-meets-with-venezuelas-guaido-maduro/2019/06/21/04353b5a-942f-11e9-956a-88c291ab5c38_story .html

[2] https://venezuelanalysis.com/analysis/14401

[3] http://webtv.un.org/d/watch/zeid-ra’ad-al-hussein-ohchr-on-the-situation-in-venezuelaa-security-council-arria-formula-meeting/5643399460001 /

[4] https://documents-dds-ny.un.org/doc/UNDOC/GEN/G18/239/31/PDF/G1823931.pdfComments

comments