Wapen Dealers en Lobbyisten worden rijk als Yemen brand

Wapen Dealers en Lobbyisten worden rijk als Yemen brand

26 juni 2019 0 Door Indignatie redactie

Chronische mensenrechten-overtreder Saudi-Arabië gebruikt Amerikaanse wapens tegen burgers in het op vijf na armste land ter wereld, Jemen. En vergis je niet: Amerikaanse defensie-aannemers en hun lobbyisten en supporters in de regering worden rijk in het proces.

“Onze rol is niet om beleid te maken, onze rol is om hieraan te voldoen,” John Harris , CEO van de verdediging aannemer Raytheon International,  zei CNBC in februari.

Maar zijn verklaring onderstreept de rol die defensiecontractanten en lobbyisten spelen in de machtscentra van Washington, waarin hun invloed op het beleid rechtstreeks van invloed is op hun winstcijfers.

Sinds 2015 voeren Saudi-Arabië en de Verenigde Arabische Emiraten oorlog tegen Jemen, waarbij duizenden Jemenitische burgers worden gedood en gewond. Naar schatting 90.000 mensen zijn gedood, volgens een internationale tracker. Tegen december 2017 was het aantal choleragevallen in Jemen meer dan één miljoen gestegen , de grootste dergelijke uitbraak in de moderne geschiedenis. Naar schatting 113.000 kinderen zijn sinds april 2018 gestorven aan oorloggerelateerde uitputting en ziekte. De Verenigde Naties noemen de situatie in Jemen de grootste humanitaire crisis op aarde, als meer dan 14 miljoen mensen omkomen van de honger.

De meerderheid van de 6.872 Jemenitische burgers die zijn gedood en 10.768 gewonden zijn het slachtoffer geworden van door de Saoediërs geleide coalitietaken,  volgens het Bureau van de Hoge Commissaris van de Verenigde Naties voor de mensenrechten (OHCHR) . Bijna 90  coalitieruchtaanvallen  hebben sinds 2015 huizen , scholen, markten, ziekenhuizen en moskeeën getroffen  , volgens Human Rights Watch. In 2018 bombardeerde de coalitie een bruiloft waarbij 22 mensen om het leven kwamen, waaronder acht kinderen. Een nieuwe staking trof een bus en doodde minstens 26 kinderen.

Amerikaanse oorsprong munitie geproduceerd door bedrijven als Lockheed Martin, Boeing, General Dynamics en Raytheon werden geïdentificeerd op de site van meer dan twee dozijn aanvallen in heel Jemen. Inderdaad, de Verenigde Staten zijn de grootste wapenleverancier van het Midden-Oosten en dat is al tientallen jaren, volgens een rapport van de Congressional Research Service.

Van 2014 tot 2018 leverden de Verenigde Staten 68 procent van de wapeninvoer uit Saudi-Arabië, 64 procent van de invoer uit de Verenigde Arabische Emiraten en 65 procent van de import uit Qatar. Sommige van deze wapens werden vervolgens gestolen of verkocht aan al-Qaeda-gerelateerde groepen op het Arabische schiereiland , waar ze volgens rapporten kunnen worden gebruikt tegen het Amerikaanse leger .

Het Saudische gebruik van door de VS gemaakte stralen, bommen en raketten tegen Jemenitische burgercentra vormt een oorlogsmisdaad. Het was een Amerikaanse lasergeleide MK-82 bom die de kinderen in de bus doodde; Raytheon’s technologie doodde de 22 mensen die de bruiloft bijwoonden in 2018, evenals een gezin dat in hun auto reisde; en een andere Amerikaans gemaakte MK-82 bom eindigde de levens van minstens 80 mannen, vrouwen en kinderen op een Jemenitische markt in maart 2016.

Toch blijven Amerikaanse defensie-aannemers miljoenen dollars uitgeven om Washington te lobbyen om de stroom van wapens naar deze landen te handhaven. 

“Bedrijven zoals Lockheed Martin, Raytheon, Boeing en andere defensie-aannemers zien landen als Saoedi-Arabië en de VAE als enorme potentiële markten,” vertelde Stephen Miles, directeur van Win Without War , aan TAC . “Ze zien ze als enorme kansen om veel geld te verdienen; dat is waarom ze miljarden en miljarden dollars investeren. Dit is een enorme inkomstenstroom voor deze bedrijven. “

Boeing, Raytheon en General Dynamics hebben allemaal de aandacht gevestigd op Saoedi-Arabië in hun aandeelhoudersrapporten.

“Operaties en onderhoud zijn een zeer winstgevende nichemarkt geworden voor Amerikaanse bedrijven”, zegt Richard Aboulafia , vice-president van de Teal Group.

Hij voegde eraan toe dat defensie-aannemers maar liefst 150 procent meer winst kunnen maken uit operaties en onderhoud dan uit de oorspronkelijke wapenverkoop. Amerikaanse wapens leveren 57 procent van de militaire vliegtuigen die worden  gebruikt door de Royal Saudi Air Force, en monteurs en technici ingehuurd door Amerikaanse bedrijven repareren en onderhouden hun straaljagers en helikopters.

Alleen al in 2018 verdienden de Verenigde Staten $ 4,5 miljard aan wapenleveranties aan Saoedi-Arabië  en $ 1,2 miljard aan de  Verenigde Arabische Emiraten , zo ontdekte een rapport van William Hartung en Christina Arabia.

Uit het  rapport :

“Lockheed Martin … was betrokken bij deals ter waarde van $ 25 miljard; Boeing, $ 7,1 miljard aan deals; Raytheon, $ 5,5 miljard aan deals; Northrop Grumman had één deal ter waarde van $ 2,5 miljard; en BAE-systemen … hadden een deal van $ 1,3 miljard. “

“Vanwege de aard van de wapenwetgeving van de VS moeten de meeste van deze verkopen door de overheid worden goedgekeurd, en we hebben absoluut gezien dat lobbyisten hier zwaar op wegen,” zei Miles. “De laatste keer dat ik de cijfers zag, had de wapenindustrie bijna 1.000 geregistreerde lobbyisten. Ze zijn niet op de Hill lobby bij het congres over hoeveel scholen we volgend jaar zouden openen. Ze lobbyen voor defensie-aannemers. De afgelopen 18 jaar van eindeloze oorlogen zijn ongelooflijk lucratief voor de wapenindustrie en ze hebben een gevestigde industrie in het zien van deze oorlogen, en niet het inperken van de geldkoe die … voor hen is geweest. “

De defensie-industrie gaf 125 miljoen dollar uit aan lobbyen in 2018. Daarvan gaf Boeing $ 15 miljoen uit aan lobbyisten, Lockheed Martin verdiende $ 13,2 miljoen , General Dynamics  $ 11,9 miljoen en Raytheon  $ 4,4 miljoen ,  volgens  de website van Lobbying Disclosure Act.

Schrijft Ben Freeman:

Volgens een nieuw rapport … hebben bedrijven die geregistreerd zijn onder de Foreign Agents Registration Act gemeld dat ze in 2017 en 2018 meer dan $ 40 miljoen ontvangen van Saoedi-Arabië. Saoedi-lobbyisten en PR-professionals hebben contact opgenomen met het Congres, de uitvoerende macht, media en denktanks meer dan 4.000 keer. Veel van dit werk is erop gericht ervoor te zorgen dat de verkoop van Amerikaanse wapens aan Saoedi-Arabië onverminderd doorgaat en congresacties te blokkeren die een einde zouden maken aan de steun van de VS voor de Saoedisch geleide coalitie in Jemen. …

Lobbyisten, advocaten en public relations-bedrijven die voor de Saoedi’s werken, hebben ook gemeld dat ze de afgelopen twee jaar meer dan $ 4,5 miljoen hebben verdiend aan campagnebijdragen, waaronder ten minste $ 6000 aan Trump. In veel gevallen zijn deze bijdragen gegaan naar leden van het congres waarmee zij contact hebben opgenomen met betrekking tot de oorlog in Jemen. Sommige bijdragen zijn zelfs naar leden van het Congres gegaan op exact dezelfde dag waarop Saoedische lobbyisten contact met hen opnamen, en sommige werden gemaakt aan belangrijke leden net voor, en zelfs op de dag van, belangrijke Yemen-stemmen.

Meer dan een dozijn lobbyfirma’s in dienst van defensie-aannemers hebben ook in opdracht van Saoedi-Arabië of Emiratis gewerkt, efficiënt lobbyend voor zowel de wapenkopers als verkopers in één klap Een van deze lobbybedrijven, de McKeon Group, geleid door voormalig Republikeins congreslid en voorzitter van het House Armed Services Committee Howard McKeon, vertegenwoordigt zowel Saoedi-Arabië als de Amerikaanse defensie-aannemers Lockheed Martin, Northrop Grumman, Orbital ATK, MBDA en L3 Technologies. Lockheed Martin en Northrup Grumman zijn de grootste wapenleveranciers van Saoedi-Arabië. In 2018 nam de McKeon Group $ 1,697,000 van 10 defensiecontractanten ” om, onder andere,  de stroom van wapens naar Saoedi-Arabië voort te zetten”, aldus  National Memo.

Freeman  beschrijft meerdere voorbeelden waarbij lobbyisten die namens Saudis werkten een ontmoeting hadden met het personeel van een senator en vervolgens een substantiële bijdrage leverden aan de campagne van die senator binnen enkele dagen na een belangrijke stemming om de Verenigde Staten in de oorlog in Jemen te houden.

American Defence International (ADI) vertegenwoordigt de Verenigde Arabische Emiraten, de coalitiepartner van Saudi-Arabië in de oorlog tegen Jemen, evenals verschillende  Amerikaanse defensie-aannemers, waaronder General Dynamics, Northrup Grumman, Raytheon, L3 Technologies en General Atomics.

Om niet te worden overtroffen door de McKeon Group, hebben de lobbyisten van ADI ook agressieve swing-stemmen in de Amerikaanse Senaat gevoerd voor de forse som van $ 45.000 per maand, betaald door de VAE . ADI-lobbyisten bespraken de “situatie in Jemen” en de “Paveway-verkoop aan de VAE”, dezelfde bom die werd gebruikt bij de dodelijke huwelijksaanval, met het kantoor van Senator Martin Heinrich, lid van het Armed Services Committee, volgens FARA- rapporten . De lobbyisten van ADI hadden ook een ontmoeting met de wetgevende directeur van het congreslid Steve Scalise om zijn bureau te adviseren tegen de resolutie van het congres over Jemen te stemmen. Voor hun lobbywerk betaalde Raytheon ADI 120.000 dollar  in 2018.

Naast de openlijke invloed van lobbyisten op de defensie-industrie, zijn veel voormalige leidinggevenden uit de wapenindustrie ingebed in invloedrijke functies in de hele Trump-administratie: van voormalige Airbus, Huntington Ingalls en lobbyist Charles Faulkner van Raytheon bij het ministerie van Buitenlandse Zaken, die  Mike Pompeo duwde om wapenverkopen in de oorlog in Jemen te ondersteunen ; aan voormalig uitvoerend bestuur van Boeing en vroeger hoofd van het ministerie van Defensie Patrick Shanahan; aan zijn tussentijdse vervanging Mark Esper, secretaris van het leger en een andere voormalige lobbyist voor Raytheon.

De oorlog in Jemen was goed voor de bottom line van Amerikaanse defensiebedrijven. Sinds het conflict begon, heeft General Dynamics’ koers van het aandeel gestegen van ongeveer $ 135 tot $ 169 per aandeel, Raytheon’s van ongeveer $ 108 tot meer dan $ 180, en Boeing’s van ongeveer $ 150 tot $ 360, volgens om  in deze tijden. Uit hun analyse bleek dat die vier bedrijven minstens $ 30,1 miljard aan Saoedische militaire contracten hadden die het ministerie van Buitenlandse Zaken in de afgelopen tien jaar had goedgekeurd.

In april sprak president Donald Trump zijn veto uit tegen een resolutie die de Amerikaanse steun aan de Saoedische-VAE coalitiewedstrijd tegen Jemen zou hebben beëindigd. Dergelijke pogingen hebben niet voldaan aan de veto-proof drempel van 60 stemmen die nodig is in de Senaat.

Er zijn een paar senatoren die niet hebben gestemd voor de resolutie van War Powers “die waarschijnlijk zal stemmen voor de verkoop van Raytheon”, vertelde Brittany Benowitz, een advocaat en voormalig adviseur van een lid van de commissie Buitenlandse betrekkingen van de Senaat, aan de TAC. “Ik denk dat je door zult gaan met het zien van gruwelijke bomaanslagen en terwijl de hongersnood verder raast, zullen mensen vragen:” Waarom zijn we deel van deze oorlog? ” Helaas denk ik niet dat dit snel zal gaan gebeuren. “

*

Opmerking voor lezers: klik op de deelknoppen hierboven of hieronder. Stuur dit artikel door naar uw e-maillijsten. Crosspost op je blogsite, internetforums. enz.Comments

comments