Laatste wapen van het Amerikaanse imperialisme: vloeibaar aardgas

Laatste wapen van het Amerikaanse imperialisme: vloeibaar aardgas

30 juni 2019 0 Door Indignatie redactie

Een van de belangrijkste energie veldslagen van de toekomst zal worden uitgevochten op het gebied van vloeibaar aardgas (LNG). Voorgesteld als een van de belangrijkste oplossingen voor vervuiling , biedt LNG de mogelijkheid om toch te blijven voldoen aan de industriële behoeften van een land, terwijl de milieuproblemen worden verbeterd die door andere energiebronnen worden veroorzaakt. Tegelijkertijd, een beetje zoals de Amerikaanse dollar, wordt LNG een hulpmiddel dat Washington van plan is te gebruiken tegen Moskou ten koste van de Europese bondgenoten van Washington.

Om de opkomst van LNG in wereldwijde strategieën te begrijpen, is het verstandig om naar een grafiek (pagina 7) van de International Gas Union (IGU) te kijken, waar de volgende vier sleutelindicatoren worden belicht: wereldwijde hervergassingscapaciteiten; totale volumes LNG-uitwisseling; exporterende landen; en importerende landen.

Van 1990 tot vandaag is de wereld gegroeid van 220 miljoen ton per jaar (MTPA) tot ongeveer 850 MTPA aan hervergassingscapaciteit. Het handelsvolume steeg van 20-30 MTPA naar ongeveer 300 MTPA. Evenzo is het aantal LNG-importerende landen toegenomen van iets meer dan een dozijn tot bijna 40 in de loop van 15 jaar, terwijl het aantal producenten vrijwel ongewijzigd is gebleven, behalve enkele uitzonderingen, zoals de VS die de LNG-markt betreden in 2016 .

Er zijn twee methoden om gas te transporteren. De eerste is via pijpleidingen, die de kosten verlagen en de interconnectie tussen landen vergemakkelijken, een belangrijk voorbeeld hiervan in de Europese import van gas. De vier belangrijkste pijplijnen voor Europa zijn afkomstig uit vier verschillende geografische regio’s: het Midden-Oosten, Afrika, Noord-Europa en Rusland.

De tweede methode om gas te transporteren is over zee in de vorm van LNG, dat op korte termijn duurder, complexer en moeilijker te implementeren is op grote schaal. Over zee vervoerd gas wordt zodanig gekoeld dat het wordt gekoeld om het volume te verminderen en vervolgens opnieuw vloeibaar wordt gemaakt om opslag en transport per schip mogelijk te maken. Dit proces voegt 20% toe aan de kosten in vergelijking met gas dat via pijpleidingen wordt getransporteerd.

Minder dan de helft van het gas dat nodig is voor Europa wordt in eigen land geproduceerd , de rest wordt geïmporteerd uit Rusland (39%), Noorwegen (30%) en Algerije (13%). In 2017 bedroeg de gasinvoer van buiten de EU 14%. Spanje leidde met invoer van 31%, gevolgd door Frankrijk met 20% en Italië met 15%.

De bouw van infrastructuur voor LNG-schepen is aan de gang in Europa, en sommige Europese landen hebben al een beperkte capaciteit om LNG onder te brengen en naar het nationale en Europese netwerk te leiden of fungeren als een energieknooppunt om LNG naar andere havens met kleinere schepen te vervoeren.

Volgens King & Spalding :

“Alle LNG-terminals in Europa zijn importfaciliteiten, met uitzondering van (niet-EU) Noorwegen en Rusland die LNG exporteren. Er zijn momenteel 28 grootschalige LNG-importterminals in Europa (inclusief niet-EU-Turkije). Er zijn ook 8 kleinschalige LNG-faciliteiten in Europa (in Finland, Zweden, Duitsland, Noorwegen en Gibraltar). Van de 28 grootschalige LNG-importterminals zijn er 24 in EU-landen (en dus onderworpen aan EU-regelgeving) en 4 zijn in Turkije, 23 zijn landgebonden importterminals en 4 zijn drijvende opslag- en hervergassingseenheden (FSRU’s), en de enige importfaciliteit op Malta bestaat uit een Floating Storage Unit (FSU) en faciliteiten voor hervergassing op het land. “

De landen die momenteel het meest betrokken zijn bij de export van LNG zijn Qatar (24,9%), Australië (21,7%), Maleisië (7,7%), de VS (6,7%), Nigeria (6,5%) en Rusland (6%).

Europa is een van de belangrijkste markten voor gas, gezien de sterke vraag naar schone energie voor huishoudelijke en industriële behoeften. Om deze reden is Duitsland al jaren betrokken bij het Nord Stream 2-project, dat erop gericht is de transportcapaciteit van gas van Rusland naar Duitsland te verdubbelen. Momenteel is de stroming van de Nord Stream 55 miljard kubieke meter gas. Met de nieuwe Nord Stream 2 zal de capaciteit verdubbelen tot 110 miljard kubieke meter per jaar.

Het South Stream-project, geleid door Eni, Gazprom, EDF en Wintershall, had de capaciteit van de Russische Federatie moeten vergroten om Europa jaarlijks van 63 miljard kubieke meter te voorzien, wat een positieve invloed had op de economie met goedkope gasleveranties aan Bulgarije, Griekenland, Italië, Servië, Hongarije, Oostenrijk en Slovenië. Vanwege de beperkingen die door de Europese Unie zijn opgelegd aan Russische bedrijven als Gazprom en de aanhoudende druk vanuit Washington om het project te verlaten en import uit de VS te omarmen, is de aanleg van de pijplijn vertraagd en spanningen tussen Europa en de VS ontstaan. Washington stapelt zich op druk op Duitsland om Nord Stream 2 te ontsporen en de bouw van deze belangrijke energiebinding te stoppen.

Verdere spanning is toegevoegd sinds ENI, een Italiaans bedrijf dat toonaangevend is in de LNG-sector, onlangs off-shore in Egypte een van de grootste gasvelden ter wereld heeft ontdekt, met een geschatte totale capaciteit van 850 miljard kubieke meter. Om dit in perspectief te plaatsen, eisen alle EU-landen in 2017 ongeveer 470 miljard kubieke meter gas.

Lees ook:  De oproep klinkt steeds luider: 'Blijf thuis' stelletje domoren!

De ontdekking van ENI heeft gezorgd voor een belangrijke planning voor de toekomst van LNG in Europa en Italië.

Er zijn problemen ontstaan ​​sinds Donald Trump de Europeanen wilde dwingen om LNG uit de VS te kopen om het handelstekort te verminderen en Amerikaanse bedrijven te laten profiteren ten koste van andere gasexporterende landen zoals Algerije, Rusland en Noorwegen. Zoals eerder vermeld, kost LNG die vanuit de VS naar Europa wordt geïmporteerd ongeveer 20% meer dan gas dat traditioneel via pijpleidingen wordt ontvangen. Dit is zonder alle investeringen die nodig zijn om hervergassingsinstallaties te bouwen in landen die zijn bestemd om dit scheepsgas te ontvangen. Europa beschikt momenteel niet over de nodige faciliteiten aan de Atlantische kust om LNG uit de VS te ontvangen, het in zijn energienetwerken te introduceren en tegelijkertijd de vraag uit traditionele bronnen te verminderen.

Deze situatie kan in de toekomst veranderen, waarbij LNG uit de VS de laatste tijd een sterke stijging te zien zal geven. In 2010 bedroeg de Amerikaanse export van LNG naar Europa 10%; het volgende jaar stegen ze tot 11%; en in de eerste paar maanden van 2019 zijn ze gestegen naar 35%. Een aanzienlijke daling van de LNG-export naar Aziatische landen, die minder rendabel is, biedt een verklaring voor deze overeenkomstige toename in Europa.

Maar Europa bevindt zich in een duidelijk ongemakkelijke situatie die niet gemakkelijk kan worden opgelost. De anti-Russische hysterie die wordt getrotseerd door de Euro-Atlantische globalistische gevestigde orde ondersteunt Donald Trump’s inspanningen om zoveel mogelijk uit Europese bondgenoten te knijpen, waardoor Europese burgers die meer moeten betalen voor Amerikaans LNG, dat kost ongeveer vijfde meer dan gas uit Russische, Noorse of Algerijnse bronnen.

Projecten voor het bouwen van offshore-vergassers in Europa lijken te zijn begonnen en lijken waarschijnlijk niet te worden beïnvloed door toekomstige politieke grillen, gelet op de betrokken investeringen en planningstijden:

“Er zijn momenteel in de regio van 22 grootschalige LNG-importterminals die worden beschouwd als gepland in Europa, met uitzondering van de geplande terminals in Oekraïne (Odessa FSRU LNG), Rusland (Kaliningrad LNG), Albanië (Eagle LNG) – Albanië is een kandidaat voor EU-lidmaatschap – en Turkije (FSRU Iskenderun en FSRU Gulf of Saros). Veel van deze geplande terminals, waaronder Griekenland (waar een extra importterminal is gepland – Alexandroupolis), Italië (die twee extra terminals overweegt of plant – Porto Empedocle op Sicilië en Gioia Tauro LNG in Calabrië), Polen (FSRU Poolse Oostzeekust ), Turkije (twee FSRU’s) en het VK (dat het Port Meridian FSRU LNG-project en het UK Trafigura Teesside LNG plant). LNG-importterminal voor Albanië (Eagle LNG), Kroatië (eiland Krk), Cyprus (Vassiliko FSRU), Estland (Muuga (Tallinn) LNG en Padalski LNG), Duitsland (Brunsbüttel LNG), Ierland (Shannon LNG en Cork LNG), Letland (Riga LNG), Roemenië (Constanta LNG), Rusland (Kaliningrad LNG) en Oekraïne (Odessa). Negen van de geplande terminals zijn FSRU’s: Albanië, Kroatië, Cyprus, Griekenland, Ierland, Polen, Rusland, Oekraïne en het VK. “Daarnaast zijn er tal van uitbreidingsplannen voor bestaande terminals, waaronder in België, Frankrijk, Griekenland, Italië, Nederland, Polen, Spanje, Turkije en het Verenigd Koninkrijk.”

Washington, met zijn LNG-schepen, heeft geen capaciteit om in Azië te concurreren tegen Qatar en Australië, die het leeuwendeel van de markt hebben, terwijl de pijpleidingen van Moskou de rest opnemen. De enige grote resterende markt ligt in Europa, dus het is daarom niet verrassend dat Donald Trump besloten heeft om LNG te bewapenen, een beetje omdat hij de Amerikaanse dollar heeft . Dit heeft alleen de EU-landen ertoe aangezet om energiediversificatie te zoeken in het belang van de veiligheid.

De Europese landen lijken niet de benen te hoeven nemen om naar US LNG te swappen, ook al heeft dit geen economisch voordeel. Zoals al laat is gebleken, antwoorden telkens wanneer Washington zegt: “Spring!”, Europese bondgenoten antwoorden: “Hoe hoog?” Dit is echter niet het geval met alle bondgenoten. Duitsland is economisch niet in staat om Nord Stream 2 te onderbreken. En hoewel het project veel hooggeplaatste sponsors heeft, waaronder de voormalige kanselier Gerhard Schröder, lijkt het project voortdurend op de rand te worden gestopt – althans in de waan van Washington.

Zelfs de ontdekking van het gasveld in Egypte door Eni heeft de VS geïrriteerd, die minder concurrentie wil (zelfs wanneer het illegaal is, zoals in het geval van Huawei) en wil zijn export naar Europeanen kunnen forceren terwijl de prijs van het LNG in dollars gehandhaafd blijft , waardoor de US-dollar op dezelfde manier als de petrodollar verder wordt ondersteund als de reservevaluta van de wereld .

De algemene hysterie tegen de Russische Federatie, samen met het afsnijden van Iraanse olie-importen in opdracht van Washington, beperken de manoeuvreerruimte van Europese landen, en kosten veel de Europese belastingbetalers. De Europeanen lijken klaar om elke koers uit te zetten die de VS hen in kaart heeft gebracht, één weg van goedkopere gasbronnen naar het duurdere LNG dat wordt geleverd vanuit de overkant van de Atlantische Oceaan. Gezien de investeringen die al zijn gedaan om dit LNG te ontvangen, lijkt het onwaarschijnlijk dat de koers voor de Europeanen zal worden gewijzigd.

Lees ook:  Trump Regime vraagt ​​formeel om uitlevering van Assange aan de VS.

Comments

comments