Het economische bubbelbad

Het economische bubbelbad

2 juli 2019 0 Door Indignatie redactie

Aan het einde van een lange, vermoeiende dag, kunnen we ervoor kiezen om onszelf te trakteren op een rustgevend bubbelbad. Omringd door stomende water en een schuim van zoetgeurende bubbels, is het gemakkelijk om de zorgen van het dagelijks leven te vergeten.

Dit feit geldt ook voor economische bubbels. Wanneer de markten op zijn, zijn we geneigd om te voelen alsof het leven rooskleurig is. Helaas lijkt het de norm te zijn die beleggers niet erkennen wanneer een gezonde up-market verandert in een gevaarlijke bubbel. We hebben de neiging gekalmeerd te worden door het feit dat we in heet water zijn, te negeren en economisch gezien is dat geen voordelige situatie om in te zijn.

Van tijd tot tijd zal elke economie bubbels ervaren. Het zal zeker gebeuren. De menselijke natuur dicteert dat, als de waarde van een actief toeneemt, hoe meer succes het ervaart, des te meer we willen ingaan op het succes.

Helaas heeft de overgrote meerderheid van de beleggers de neiging om niet te leren hoe de markten werken. Het is gemakkelijker om alleen hun makelaar te vertrouwen. Helaas, onze makelaar kan zijn brood niet verdienen met ons succes; hij haalt het door tussenhandelstransacties. Hoe meer hij ons kan aanmoedigen, hoe meer commissies hij geniet.

Er is wel eens gezegd dat een makelaar ‘iemand is die uw geld investeert totdat het weg is’, en er zit veel waarheid in die beoordeling.

En dus kunnen we verwachten dat we blijven kijken naar periodieke bubbels op de markten. Ze zullen ongeveer net zo vaak voorkomen als het duurt voordat we de verwoesting van de laatste vergeten en duiken er opnieuw in om opnieuw geschoren te worden.

Maar we zien momenteel een economische anomalie – een groot aantal bubbels die tegelijkertijd dramatisch opblazen.

De beursbel

Nog maar een decennium geleden kelderden aandelen fors en verloren miljarden door beleggers. Maar voordat het systeem van het afval kon worden gereinigd, werd er meer geld kunstmatig in het systeem gepompt en begonnen de voorraden weer te stijgen.

De schuld van de marge is nu op een hoogte van alle tijden en de zelfgenoegzaamheid is op een maximum. De huidige staat lijkt nogal meer op 1929 dan in 2008 en de aandelenmarkt is te laat voor een crash. Deze keer belooft het veel groter te zijn dan voorheen, omdat de schuld die de bull-markt voedt zich op een niveau bevindt dat historisch ongekend is.

Lees ook:  De liberale wereldorde is onder druk komen te staan ​​omdat we ons niet aan onze waarden hebben gehouden

In 1929 was de communicatie slecht en werden beurstransacties vastgelegd in handgeschreven grootboeken. Tegenwoordig is de opname volledig elektronisch en bovendien, om verliezen te minimaliseren, kan de belegger zijn broker elektronische stops laten maken die ervoor zorgen dat een bepaalde voorraad automatisch op de markt wordt aangeboden, als deze onder de stopprijs zakt.

Dit werkt best goed zolang de tijden goed zijn, maar als er een crash zou zijn, wat het betekent is dat, zelfs als een crash midden in de nacht zou plaatsvinden, als iedereen slaapt, de markt zou wakker in de ochtend tot een plotselinge ineenstorting, als prijzen blies door de haltes van talloze investeerders.

Daarom zou de ineenstorting veel sneller en veel ernstiger zijn dan in 1929.

De obligatiemarktbel

Deze zeepbel kan evengoed een “schuldenzeepbel” worden genoemd, omdat obligaties simpelweg een belofte zijn om een ​​schuld op een toekomstige datum te betalen. (Het is belangrijk op te merken dat de obligatiemarkt bestaat uit een veel hoger investeringsniveau dan de aandelenmarkt en daarom het potentieel heeft om veel meer schade aan te richten bij een crash.)

Obligaties kunnen worden uitgegeven door bedrijven, gemeenten of centrale overheden. Verreweg het grootste deel van de obligatiemarkt is die van Treasuries of door de overheid uitgegeven obligaties.

Sinds 1944 bevindt de VS zich in de catbird-zetel van de wereld, omdat de dollar de standaardvaluta van de wereld is. Maar zoals de VS de afgelopen decennia steeds meer misbruik hebben gemaakt van dit voorrecht, heeft de rest van de wereld naar manieren gezocht om zich uit deze economische wurggreep te bevrijden.

Met de introductie van nieuwe centrale banken in Azië plus het nieuwe CIPS-systeem (een alternatief voor de monopolistische SWIFT), wordt het in toenemende mate mogelijk dat het oosten zichzelf uit de dollar haalt. Steeds vaker betekent dit dat Amerikaanse staatsobligaties weer in het systeem worden gedumpt.

Obligaties bevinden zich momenteel in een bubbel van epische proporties, en met elke maand stort de onderliggende fundering meer in elkaar, als gevolg van de toenemende dumping.

Zelfs de perma-conservatieve Alan Greenspan stelt nu dat: “We zitten in een zeepbel op de obligatiemarkt … Prijzen zijn te hoog … De zeepbel op de obligatiemarkt zal uiteindelijk het kritieke probleem zijn.”

De onroerend goed-bubbel

In 1999 overtuigde de Fed, toen onder Alan Greenspan, de Amerikaanse president ervan de Glass Steagall Act in te trekken, waardoor de banken werden vrijgesteld om de soorten leningen te creëren die de Grote Depressie hebben veroorzaakt. Dit leidde natuurlijk tot de vastgoedcrash van 2007, maar in plaats van dat de banken failliet gingen, werden ze beloond voor hun misdaden door reddingsoperaties die werden betaald door belastingbetalers.

Lees ook:  Door de VS gesteunde oppositieleider geeft toe dat Venezuela 'geen dictatuur is' en dat alleen een buitenlandse interventie Maduro kan omverwerpen

Als gevolg hiervan, hoewel er een aanzienlijke correctie van de vastgoedprijzen optreed, resulteerde dit niet in een daling van de prijzen tot reële waarde.

Ze zijn opnieuw opgestaan ​​en zijn op dit moment te laat voor een grote correctie. Die correctie is nu goed aan de gang. Aangezien het is begonnen in een tijd waarin andere markten ook in gevaar zijn, is het vereiste niveau van bailout voor allen  tegelijkertijd  onmogelijk te bereiken.

Had elk van deze markten de kans gekregen om op de normale manier in te storten, zoals zou gebeuren in een vrijemarktsysteem, dan zouden ze dat op niveaus onder de huidige hebben gedaan en zouden ze minder schade hebben aangericht toen ze barstten. Bovendien zou elke bubbel op zijn eigen, logische tijd barsten.

In plaats daarvan worden ze allemaal kunstmatig gestut, veel verder dan hun natuurlijke houdbaarheidsdatum.

Om deze reden zijn ze zo overdreven opgeblazen dat, wanneer een bubbel wordt gepoft, het vrijwel zeker is dat ze allemaal samen zullen vallen.

En dus zit de financiële wereld in feite in een bubbelbad. De belegger wordt omringd door rustgevende bubbels, die elk stijgen, wat hem geruststelt dat zijn investeringen groeien.

Hoewel het hem duidelijk moet zijn dat hij in warm water zit, houden de meeste beleggers vast aan hun obligaties, wrijven hun handen over de stijgende verkoopprijzen van huizen in hun buurt en overwegen een lening af te sluiten om meer aandelen aan de marge te kopen.

De ineenstorting zal daarom het meest als een complete verrassing komen.

Economische bubbels zijn normaal. Ze zijn gemaakt door het gebrek aan vooruitziendheid dat de menselijke natuur gemeen heeft.

Maar het huidige bubbelbad is een anomalie zonder precedent en belooft als zodanig te resulteren in een crash van ongekende proporties.

Noot van de redactie: Overmatige geldafdrukken en misleide economische ideeën hebben allerlei soorten bubbels gecreëerd. Alle tekenen wijzen erop dat deze trend doorgaat tot het een crisis bereikt … een die we nooit eerder hebben gezien.

Dat is precies waarom Doug Casey en zijn team zojuist een urgente video hebben uitgebracht waarin wordt uitgelegd hoe en waarom dit gebeurt … en wat erna komt. Klik hier om het nu te bekijken, zodat u voorbereid kunt zijn .

Lees ook:  Terwijl China zich instelt voor een lange handelsoorlog, blijft de economische druk op Trump groeien
Vond je dit stuk leuk? Overweeg om een ​​kleine fooi te geven en deze met je vrienden te delen, zodat ik kan blijven schrijven. Ik zou elke vorm van ondersteuning op prijs stellen.

Het is eindelijk 2021 ...

… En nog nooit is er zo gretig uitgekeken naar een nieuw jaar. De Covid-19-vaccins, het openen van de horeca en uitgaansleven, de aankomende verkiezingen in Nederland, het Joe Biden-voorzitterschap, de last-minute Brexit-deal: hoewel er grote uitdagingen blijven bestaan, is er reden voor hoop. Met een nieuw jaar in het verschiet, doen we er alles aan om indrukwekkende blogs te leveren waarop u altijd kunt vertrouwen.

Wij geloven dat iedereen toegang verdient tot informatie die is gebaseerd op wetenschap en waarheid, en tot analyse die is geworteld in autoriteit en integriteit. Daarom hebben we een andere keuze gemaakt: onze rapportage open houden voor alle lezers, ongeacht waar ze wonen of wat ze kunnen betalen. Dit betekent dat meer mensen beter geïnformeerd, verenigd en geïnspireerd kunnen worden om zinvolle actie te ondernemen.

In deze gevaarlijke tijden is een naar waarheid zoekende wereldwijde alternatieve mede zoals TIndignatie essentieel. We hebben geen aandeelhouders of eigenaar van een miljardair, wat betekent dat onze blogs vrij is van commerciële en politieke invloed - dit maakt ons anders. Wanneer het nog nooit zo belangrijk is geweest, stelt onze onafhankelijkheid ons in staat om de machthebbers onbevreesd te onderzoeken, uit te dagen en bloot te leggen.

In een jaar van ongekende elkaar kruisende crises in 2020, hebben we precies dat gedaan, met onthullende journalistiek die een reële impact had: de onhandige aanpak van de Covid-19-crisis niet alleen in ons landje Nederland, de Black Lives Matter-protesten en de tumultueuze Amerikaanse verkiezingen.

Als er ooit een tijd was om je bij ons aan te sluiten, dan is het nu. Uw financiering stimuleert onze bloggers, het beschermt onze onafhankelijkheid en zorgt ervoor dat we voor iedereen open kunnen blijven. U kunt ons door deze uitdagende economische tijden heen ondersteunen.

Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, maakt echt een verschil voor onze toekomst. Steun  indignatie al vanaf € 5 - het duurt maar een minuut. Dank je.


Comments

comments