Vaarwel Dollar, het was leuk je te kennen!

Vaarwel Dollar, het was leuk je te kennen!

4 juli 2019 0 Door Indignatie redactie

In de afgelopen twee jaar heeft het Witte Huis handelsconflicten geïnitieerd, zowel bondgenoten als vijanden beledigd en zich teruggetrokken uit of geweigerd multinationale verdragen en overeenkomsten te ratificeren. Het heeft ook het bereik van zijn unilateraal opgelegde regels uitgebreid, waardoor andere naties gedwongen zijn om zich aan de eisen te houden of economische sancties te ondergaan.

Hoewel de intentie van de Trump-administratie was om nieuwe regelingen aan te gaan die gunstiger waren voor de Verenigde Staten, was het eindresultaat heel anders, waardoor er binnen de internationale gemeenschap een brede consensus ontstond dat Washington onstabiel is, geen betrouwbare partner en niet te vertrouwen is. Dit sentiment heeft op zijn beurt geresulteerd in gesprekken tussen buitenlandse regeringen over hoe het Amerikaanse banksysteem te omzeilen,

Bijgevolg is er een aanzienlijke terugslag geweest van de Make America Great Again-campagne, vooral omdat de keerzijde van de medaille lijkt te zijn dat de “grootheid” zal worden verkregen door de anderen minder groot te maken. Het enige land in de wereld dat de Verenigde Staten momenteel gunstig beoordeelt, is Israël, wat zeker een goede reden heeft om dit te doen, gezien de grootsheid die is ontstaan ​​door het bestuur van Trump. Alle anderen willen graag onder de Amerikaanse hiel vandaan.

De worm is eindelijk veranderd, misschien. Zelfs het Duitse Angela Merkel begrijpt nu dat nationale belangen moeten prevaleren wanneer de Verenigde Staten eisen dat ze het onuitsprekelijke doen. Tijdens de recentelijk afgesloten G20-bijeenkomst in Tokio hebben Groot-Brittannië, Frankrijk en Duitsland aangekondigd dat het speciale handelsmechanisme waarmee ze dit jaar hebben gewerkt nu operationeel is. Het wordt het instrument ter ondersteuning van handelsuitwisselingen (Instex) genoemd en het zal bedrijven in Europa toelaten om zaken te doen met landen zoals Iran, waarbij Amerikaanse sancties worden vermeden door buiten het SWIFT-systeem te handelen, dat luidt in dollars en de facto wordt gecontroleerd door de Amerikaanse Schatkist. .

Lees ook:  Uitdagingen van de petrochemische industrie van Iran in de schaduw van nieuwe sancties

De betekenis van de Europese verhuizing kan niet worden onderschat. Het is de eerste belangrijke stap om af te stappen van de dominantie van de dollar als ‘s werelds handels- en reservemunteenheid. Zoals vaak het geval is, is de schade aan Amerikaanse gepercipieerde belangen zelf toegebracht. Er is al jaren gesproken over het opzetten van handelsmechanismen die niet op de dollar zouden zijn gebaseerd, maar ze kregen geen momentum totdat de Trump-administratie zich een jaar geleden abrupt terugtrok uit het gezamenlijke alomvattende actieplan (JCPOA) met Iran.

Er waren andere ondertekenaars van de JCPOA, die allemaal boos waren geworden door de verhuizing van het Witte Huis, omdat ze correct dachten dat het een goede overeenkomst was, waardoor de Iraanse ontwikkeling van een kernwapen werd voorkomen en tegelijkertijd de spanningen in het Midden-Oosten werden verlicht. Grote Europese mogendheden Duitsland, Frankrijk en Groot-Brittannië, maar ook Rusland en China waren allemaal ondertekenaars en de overeenkomst werd goedgekeurd door de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties. De terugtrekking van de VS in een poging om het “actieplan” te vernietigen, werd daarom door alle andere ondertekenaars extreem negatief beoordeeld en hun woede nam toe toen Washington verklaarde dat het de sancties tegen Iran zou herstellen en ook secundaire sancties zou gebruiken om een ​​derde partij die wel deed te straffen niet voldoen aan de handelsbeperkingen.

Instex is een upgrade van een vorig “Special Purpose Vehicle” dat de Europeanen een jaar geleden hadden opgezet om handel met Iran mogelijk te maken zonder echte geldoverdrachten, zoiets als een ruilsysteem gebaseerd op het balanceren van betalingen naar waarde. De aankondiging met betrekking tot Instex kwam naar aanleiding van de bijeenkomst van vorige week in Wenen, waarbij de JCPOA-ondertekenaars minus de VS samen kwamen met de woordvoerder van het Iraanse ministerie Abbas Mousavi, die de bijeenkomst “de laatste kans voor de overgebleven partijen noemde … om te verzamelen en te zien hoe zij kunnen hun verplichtingen jegens Iran nakomen. ”

Lees ook:  De vernietigingscrisis van de EU

Iran is stilletjes tevreden over de ontwikkeling, ook al zijn er kritiek op de regeling en de regering verklaart officieel dat Instex niet genoeg is en zal doorgaan met plannen om de uraniumproductie te verhogen. Dit leverde een onmiddellijk antwoord opvan minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo sprak vorige week in New Delhi: “Als er een conflict is, als er oorlog is, als er een kinetische activiteit is, zal het zijn omdat de Iraniërs die keuze hebben gemaakt.” Toch zou Instex mogelijk een model kunnen zijn voor mechanismen waardoor Iran zijn olie ongehinderd kan verkopen vanuit Washington. Maar een scherpe reactie van het Witte Huis wordt verwacht. Terwijl Instex zich in de ontwikkelingsfase bevond, merkten Amerikaanse waarnemers op dat het Iraanse speciale handels- en financieringsinstrument, dat de daadwerkelijke handel zal doen, ook overheidsinstellingen omvat die al onder Amerikaanse sancties vallen. Dat betekent waarschijnlijk dat Washington toevlucht zal nemen tot secundaire sancties tegen de Europeanen, een zet die de bilaterale relatie zeker nog giftiger zal maken dan hij al is. Een wereldwijde handelsoorlog is een aparte mogelijkheid en, zoals hierboven opgemerkt,

Trump is al “dreigen sancties tegen de financiële instelling opgericht door Duitsland, het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk om de handel met de Islamitische Republiek te beschermen tegen Amerikaanse sancties.” Ondersecretaris van de Schatkist voor terrorisme en financiële inlichtingen, Israëlische Sigal Mandelker, waarschuwde in een 7 mei th brief: “Ik verzoek u dringend om de mogelijke sancties van Instex zorgvuldig te overwegen. Het bedrijven van activiteiten die in strijd zijn met Amerikaanse sancties kan ernstige gevolgen hebben, waaronder een verlies van toegang tot het Amerikaanse financiële systeem. ”

Lees ook:  Trump is van plan grootschalige bijeenkomsten te houden terwijl hij de verkiezingsresultaten betwist

Inderdaad, het Witte Huis lijkt bereid te zijn deel te nemen aan economische oorlogsvoering met Europa over de kwestie van het straffen van Iran. De afdeling Treasury heeft een verklaring afgelegd met betrekking tot de brief van Mandelker, waarin staat dat “entiteiten die op enigerlei wijze handel drijven met het Iraanse regime, zichzelf blootstellen aan aanzienlijke sanctierisico’s, en Treasury is van plan onze autoriteiten agressief te handhaven.” Mike Pompeo was ook expliciet tijdens een bezoek aan Londen op 8 mei th , toen hij stelde dat “… het maakt niet uit wat auto’s die er zijn, als de transactie is strafbare zullen we evalueren, herzien en, indien nodig, sancties heffing tegen degenen die betrokken waren bij dat transactie. Het is heel eenvoudig. ”

Het is misschien niet onredelijk om de Europeanen succes te wensen, want zij steunen de vrije handel en registreren tegelijkertijd hun oppositie tegen de pestactieken van het Witte Huis met behulp van het wereldwijde financiële systeem. En als de dollar niet langer de handels- en reservevaluta ter wereld is, hoe zit het dan? Het zou betekenen dat de Schatkist mogelijk moet stoppen met het drukken van overtollige dollars en dat het Amerikaanse vermogen om wereldwijde hegemonie op een creditcard te vestigen, mogelijk wordt belemmerd. Dat zouden goede resultaten zijn en men zou ook kunnen hopen dat de Verenigde Staten ooit weer eens een normaal land zouden worden waar Amerikanen trots op zouden zijn om naar huis te bellen.Comments

comments