De Britse Minister mist het punt over ‘corrupte’ eurobanen. Frankrijk neemt meer controle over de EU met Macron aan het roer

De Britse Minister mist het punt over ‘corrupte’ eurobanen. Frankrijk neemt meer controle over de EU met Macron aan het roer

5 juli 2019 0 Door Indignatie redactie

Het debacle over topbanen in de Europese instellingen heeft de woede van de eurosceptische pers in het VK getrokken, niet verwonderlijk. De redacteur van de Daily Telegraph maakt voorspelbaar gebruik van het proces zelf, dat de Duitse minister van defensie Ursula von der Leyen presenteerde als Commissievoorzitter, om de EU te verachten als “corrupt” maar enigszins mist het punt.

Natuurlijk is het corrupt. Tot de kern. De Europese Unie doet geen enkele schijn van iets flauws van een democratisch lichaam, omdat het gebouwd is volgens een Napoleontisch model dat bestaat uit elitaire ‘functionarissen’ die enorme macht hebben en aan niemand verantwoording schuldig zijn. Sommigen beweren dat haar autoritarisme een tegengewicht is voor de democratieën die het regeert.

Maar waar we de afgelopen dagen getuige van zijn geweest, zijn Angela Merkel en Emmanuelle Macron die kaarten spelen op een groene lakentafel en de Duitse leider trekt een hand uit niemand om Macron tevreden te stellen. Inderdaad was het volkomen juist van de voormalige Europarlementariër Martin Schulz om Von der Leyen te ontslaan als een “zwakke” kandidaat voor de functie van Commissievoorzitter. In het algemeen kwam deze zure druivencommentaar van dezelfde man die de euro-politiek als een conservatief EP-lid betrad, nadat het hoge octaangetal van het runnen van een mislukte boekwinkel zijn natuurlijke leven heeft overtroffen. Tenminste Von der Leyen was een minister van de regering voordat hij toetrad tot de euro elite club.
Maar hier is de kleine lettertjes over haar, die Macron prikkelt. VdL wil een euro-leger en is er vrij open over. Macron’s grote brief, die hij een paar maanden geleden in maart gaf, voorafgaand aan de verkiezingen in de eurozone, ging over het feit dat de EU meer verantwoording verschuldigd is aan haar burgers, strengere regels tegen bedrijven die antitrustregels overtreden, hardere grenzen met de mogelijkheid van een schok van Schengen en vooral toegenomen militaire uitgaven en een euro leger.

Macron heeft eind dit jaar opgeroepen tot een speciale conferentie, die zelfs de huidige EU-verdragen kan herschrijven om Europa concurrerender te maken en de EU te stimuleren als onderdeel van dat proces. Om daar enige stimulans voor te hebben, moet de EU een charismatische Commissievoorzitter en een serieus dynamisch, vrouwelijk hoofd van de Europese Centrale Bank hebben (wat vastzit in de vorm van Christine Lagarde). De voormalige IMF-baas is een doorbraak ten opzichte van de norm, aangezien zij geen centrale bankier is die meestal voor deze functie wordt gekozen, wat aangeeft dat Macron een andere aanpak wil. Lagarde zal de handen uit de mouwen steken en echt een rol spelen in de nieuwe visie die de Franse president heeft voor de EU.

Lees ook:  Het rijk slaat terug. Netanyahu, Trump en de Neocons

En VdL zal ook cruciaal zijn, want “zwak zijn” is absoluut wat de dokter heeft besteld voor de droom van Macron om realiteit te worden. De toppositie van de voorzitter van de Europese Commissie, met uitzondering van Jacques Delors, is van oudsher altijd gegeven aan een “hertreden” of een “is-is geweest” in de nationale politiek die gegarandeerd de meest slaafse leider van de politiek is. krachtige instelling, verantwoording verschuldigd aan zowel Frankrijk als Duitsland.

Wat de redacteur van Telegraph niet begrijpt, is dat het oude corrupte systeem, dat doet denken aan het 18e-eeuwse Rusland, waarbij de politieke blokkades in het Europees Parlement het onderling ruilen van achter gesloten deuren voor de beste banen overtroffen worden door een nieuw systeem dat de mal. Vorige jaren van de Frans-Duitse as als een eeuwige zorg voor kleinere EU-landen is overschaduwd door Frankrijk meer controle te nemen, want het is Macron die nu zijn voet op de grond heeft gezet en ‘Shakin Merkel’ laat zien dat hij de controle overneemt. Een Franse leider neemt nu de Europese Unie over. Het wordt niet echt corrupter dan dat. Een ander mooi detail is dat alle topambities in euro, inclusief de voorzitter van het Parlement, nu worden ingenomen door vloeiend Frans sprekenden.

Wat we de komende maanden kunnen verwachten, zijn vele toespraken en uitgelekte memo’s van een nieuwe EU die op zijn minst dichter bij de burger lijkt te staan, waardoor de Franse president een meer leidende rol krijgt en Frankrijk belangrijker dan ooit is. We zullen ook meer EU-geld naar Afrika zien trekken, om de Franse koloniale droom van invloed en uitbuiting daar te voltooien en niemand krijgt bonuspunten voor het raden welk land de bedrijven die opschonen met alle enorme contracten vandaan komen.

De nieuwe commissievoorzitter zal min of meer een plaatsvervanger van Macron zijn en zal haar instructies over alles volgen, van Brexit-gesprekken tot mededingingsbeleid. De EU is bezig een volledige cirkel te maken en terug te keren naar haar Franse wortels en hoe sneller Boris Johnson dit begrijpt, wanneer hij oproept tot een nieuwe Brexit-deal, hoe beter, aangezien dezelfde mantra Frankrijk en Duitsland zijn die de Brexit de mond snoeren – en geen clowns als Jean-Claude Junker en zijn federalistische vrienden in Brussel – staat nog steeds. Johnson kan net zo goed beginnen met het omgaan met Macron en Merkel aan het einde van juli en de EU overslaan surft allemaal samen.Lees ook:  In de langste protesten van Frankrijk sinds 1968 zetten stakende arbeiders de strijd tegen het neoliberalisme voort

Comments

comments