De relatie van Trump met Rusland en China: een opleving van de Henry Wallace-doctrine voor de naoorlogse wereld?

De relatie van Trump met Rusland en China: een opleving van de Henry Wallace-doctrine voor de naoorlogse wereld?

6 juli 2019 0 Door Indignatie redactie

In de loop van de G20 werden belangrijke overeenkomsten en allianties bereikt tussen Rusland, China en de VS, waaruit blijkt dat president Trump niet “gewoon een nieuwe neo-con” is, zoals sommige van zijn cynische tegenstanders beweren, maar in werkelijkheid bezig is met heroriënteren. de Verenigde Staten in een strategische alliantie met de Euraziatische supermachten. 

Dit werd gezien met zijn aangekondigde opheffing van het Huawei-verbod op Amerikaanse bedrijven, zijn belofte om de extra $ 300 miljard aan tarieven te annuleren met China, zijn opzegging van de sancties tegen Turkije voor de aankoop van het Russische S400-verdedigingssysteem (dat een groot deel van het NAVO-ABM-schild tegen Rusland impotent), om nog maar te zwijgen van het historische bezoek van de president aan de gedemilitariseerde zone van Noord-Korea om Kim Jong-un te ontmoeten.

Hoewel niet rechtstreeks besproken tijdens het evenement, barst de melt-down van het Trans-Atlantische banksysteem nu uit zijn voegen met meer dan $ 700 biljoen aan derivaten, en de corporate debt bubble die de Bank of International Settlements waarschuwt zal de nieuwe subprime zijn. junk bond meltdown was in ieders gedachten. Of de VS bereid zouden zijn zichzelf te reorganiseren in harmonie met het nieuwe systeem, aangedreven door het Belt and Road Initiative, was een vraag waar alleen de hersendode aan kon denken.

Terwijl sommige commentatoren deze opkomende heroriëntatie in mondiale aangelegenheden proberen te draaien als een ‘truc om herkozen te worden’, gaat de realiteit veel dieper dan velen beseffen, omdat Trump alleen maar een Amerikaanse strategie aanboort die stevig verankerd was tijdens de presidentiële termijn van 1941-1944 van de Amerikaanse president Franklin Delano Roosevelt en zijn loyale medewerker Henry A. Wallace, die een groots plan voor een Amerikaans-Russische-Chinese Nieuwe Wereldorde hadden gepland, gebaseerd op principes verankerd in het Atlantisch Handvest en afgekondigd in 1942 ” De toespraak van de eeuw van de gewone man.

Wallace’s Fight for a Just World Order

Terwijl hij diende als FDR’s vice-president, schreef Wallace in zijn boek Our Job in the Pacific uit 1944 “Het is van vitaal belang voor de Verenigde Staten, het is van vitaal belang voor China en het is van vitaal belang voor Rusland dat er vreedzame en vriendschappelijke betrekkingen zijn tussen China en Rusland , China en Amerika en Rusland en Amerika. China en Rusland vullen elkaar aan en vullen elkaar aan op het continent Azië en de twee vullen elkaar aan en vullen de positie van Amerika in de Stille Oceaan aan. “

In een ander exemplaar uit 1944, Two Peoples-One Friendship (Survey Graphic Magazine) , beschreef Wallace het lot van de VS-Rusland voor de ontwikkeling van wederzijdse poolgebieden met transportverbindingen over de Beringstraat:“Van alle naties heeft Rusland de krachtigste combinatie van een snel groeiende bevolking, grote natuurlijke hulpbronnen en onmiddellijke uitbreiding van technologische vaardigheden. Siberië en China zullen de grootste grens van morgen inluiden … Toen Molotov [de Russische minister van Buitenlandse Zaken] in het voorjaar van 1942 in Washington was, sprak ik hem over de gecombineerde snelweg en luchtweg, die ik hoop dat Chicago en Moskou ooit via Canada, Alaska en Siberië. Molotov, na te hebben opgemerkt dat geen enkele natie deze taak alleen kon doen, zei dat hij en ik zouden leven om de dag van zijn prestatie te zien. Het zou veel betekenen voor de vrede van de toekomst als er een of andere tastbare link zou kunnen zijn tussen de pioniersgeest van ons eigen Westen en de geest van de grens van het Russische Oosten. ‘

Het uiten van een modus van langetermijndenken en gevoeligheid voor de Aziatische psyche zelden gezien door westerlingen, Wallace schreef: “Azië is in beweging. Azië wantrouwt Europa vanwege zijn “superioriteitscomplex”. We moeten Azië reden geven om ons te vertrouwen. We moeten Rusland en China demonstreren, in het bijzonder dat we vertrouwen hebben in de toekomst van de gewone man in die twee landen. We kunnen zowel China als Rusland van dienst zijn en behulpzaam zijn kan nuttig zijn voor onszelf en onze kinderen. Bij het plannen van onze relaties vandaag met Rusland en China, moeten we denken aan de wereldsituatie zoals het veertig jaar geleden zal zijn. “

Dus wat ging er fout?

Met de vroege dood van Franklin Roosevelt in april 1945, nam het nest van Wall Street lakeien ( veel van hen Fabians en Rhodes Scholars ) ingebed in de Amerikaanse bureaucratie snel het roer over onder het voorzitterschap van Harry Truman. Wallace werd snel gedegradeerd tot Commerce Secretary en de Bretton Woods-instellingen zoals het IMF en de Wereldbank werden gereinigd van alle New Deal-economen die loyaal zijn aan de Wallace-FDR-visie van de naoorlogse wereld. Dit werd gedaan door de oprichting van een fascistische politiestaat die geleid werd door Hoover’s FBI en McCarthy’s House Committee on Un-American Activities, die de heksenjacht leidde die het leven van ontelbare patriotten vernietigde en hen bestempelde als ‘Sovjet-agenten’. De Security Ac t uit 1947 riep de Uitvoerende Orde 9835 op die het maakte“Redelijke gronden voor het geloof dat een persoon ontrouw is” als reden om iemand uit een overheidsfunctie te ontslaan.

Abonneer u nu op onze gratis elektronische nieuwsbrief INDIGNATIE-nieuws klik hier om te registrerenLees ook:  Amerikaans-Iraans conflict: de mogelijke gevolgen van de grote strijd

Een vroeg slachtoffer van de heksenjacht was de eerste directeur van het IMF, Harry Dexter White, die ervan beschuldigd was een sovjetspion te zijn en stierf in 1948 na een verhoor op McCarthy. Wall Street-agenten zoals John J. McCloy, Averell Harriman en George Keenan namen snel de controle over deze banken over en reorganiseerden ze als instrumenten voor een neo-koloniale slavernij van de wereld in plaats van als de emittenten van langetermijnproductief krediet dat ze waren bedoeld om te zijn.

De directe oorlogszucht van Truman jegens Rusland zorgde ervoor dat de annulering door Rusland van zijn inschrijving van 1,2 miljard dollar om toe te treden tot de Wereldbank overeenkwam in 1944, en Churchills Iron Curtain-toespraak verving de bipolaire dynamiek van wederzijds verzekerde vernietiging als de basis van het naoorlogse tijdperk van nucleaire terreur . Toen Truman de ‘Truman-doctrine’ losliet van Amerikaanse buitenlandse verwikkelingen in de nieuwe Koude Oorlog tegen de Russische expansie, te beginnen met de Amerikaanse verwarring in het conflict tussen Griekenland en Turkije, georkestreerd door Londen in de lente van 1947, zei Churchill in Fulton Missouri:“Noch de zekere preventie van oorlog, noch de voortdurende opkomst van de wereldorganisatie zal worden verkregen zonder wat ik de broederlijke associatie van de Engelstalige volken heb genoemd. Dit betekent een speciale relatie tussen het Britse Gemenebest en het rijk en de Verenigde Staten. “ De Truman-doctrine en de speciale relatie vertegenwoordigden de totale ommekeer van het beleid van de” gemeenschap van principes “om” buitenlandse verwikkelingen “te voorkomen, bepleit door George Washington, John Quincy Adams en overgenomen door FDR en Wallace.

Wallace vecht terug

Voordat hij in 1946 werd ontslagen als minister van Handel in de Verenigde Staten voor het houden van een toespraak waarin hij oproept tot vriendschap tussen de VS en Rusland, waarschuwde Wallace voor de opkomst van een nieuw ‘Amerikaans fascisme’ dat de afgelopen jaren bekend is geworden als de diepe staat. “Het fascisme in de naoorlogse periode zal onvermijdelijk een duwtje in de rug zijn voor het Angelsaksische imperialisme en uiteindelijk voor de oorlog met Rusland. Amerikaanse fascisten praten en schrijven al over dit conflict en gebruiken het als een excuus voor hun interne haat en intolerantie ten opzichte van bepaalde rassen, geloofsovertuigingen en klassen. ‘

In zijn missie in Sovjet-Azië in 1946 zei Wallace: “Voordat het bloed van onze jongens nauwelijks droog is op het slagveld, proberen deze vijanden van vrede de basis te leggen voor de Eerste Wereldoorlog. Deze mensen mogen niet slagen in hun foutieve onderneming. We moeten hun vergif compenseren door het beleid van Roosevelt te volgen in het cultiveren van de vriendschap van Rusland, zowel in vrede als in oorlog. 

Henry Wallace is niet verdwenen zoals zijn vijanden gewild hadden, maar werd een kandidaat van een derde partij voor het presidentschap van 1948 dat de steun kreeg van vooraanstaande patriotten en artiesten, niet de minste van wie de grote Afro-Amerikaanse activist / zanger Paul Robeson was die een een proces in gang zetten dat bloeide onder de burgerrechtenbeweging van Martin Luther King. De presidentiële toespraken van Wallace zijn een roepende oproep tot actie die de generatie van vandaag kan opvoeden en inspireren. Het is een tragische herinnering dat het Amerikaanse volk, dat zo heldhaftig zoveel had gegeven om een ​​wereldwijde fascistische beweging in de Tweede Wereldoorlog te stoppen, niet de opkomst van een nieuw fascisme in Amerika zelf stopte en niet op Wallace stemde toen ze de kans hadden.

Een laatste kans?

Hoewel John F. Kennedy tijdens zijn driejarige ambtsperiode de geest van FDR probeerde te doen herleven, saboteerde zijn vroege moord (gevolgd door die van zijn broer, Martin Luther King en Malcolm X) het opnieuw ontwaken van het ware constitutionele Amerika. .

Tientallen jaren na de moord op de jaren zestig kan aan velen niet worden verweten dat ze geloofden dat alle hoop op Amerika verloren was. Maar ondanks dit ongeloof hebben we een Amerikaanse president gevonden in oorlog met dezelfde diepe staatsstructuren die de controle over Amerika over het dode lichaam van FDR hebben overgenomen, niet alleen met het leiderschap van Rusland, China en India, maar ook om goede relaties en een einde aan het tijdperk van oorlog.

Tegenwoordig leven de geweldige infrastructuurprogramma’s met krediet, die de New Deal belichaamd hebben onder Wallace en FDR, in het verrassende Belt and Road Initiative. Rusland en China bevinden zich dus in de ironische rol van meer Amerikaans te zijn geworden dan de Amerikanen die de afgelopen halve eeuw over de wereld zijn rondgelopen. Of de droom van Wallace eindelijk zal worden nieuw leven ingeblazen door een verbintenis tussen de VS en Rusland en China voor een nieuwe rechtvaardige economische orde zal plaatsvinden of niet, is nog niet beantwoord.Lees ook:  Wie heeft 'Russische hackers' nodig? Rapport onthult CIA-incompetentie om de schuld te geven voor Vault 7 Breach

Comments

comments