Erdogan heeft maling aan Trump en schaf de S-400 aan

Erdogan heeft maling aan Trump en schaf de S-400 aan

14 juli 2019 1 Door Indignatie redactie

Turkije heeft zojuist de bluf van Donald Trump gebeld door door te gaan met de aanschaf van Russische S-400 luchtdoelraketten. De verontwaardiging in Washington is vulkanisch. Trump zweert dat hij vuur en zwavel sancties tegen de ongehoorzame Turken moet laten regeren.

De S-400 is de belangrijkste luchtafweerraket van Rusland. Men gelooft dat het zeer effectief is tegen alle soorten vliegtuigen – inclusief stealth-vliegtuigen – kruisraketten, middellange afstand ballistische raketten, drones en sommige andere soorten raketten. Het biedt de keuze voor een zelfsturende versie met een eigen radarzoeker, of een minder dure, ‘semi-actieve’ versie die wordt bestuurd door zijn radar met lanceringsbatterijen.

Wat deze AA-raket (SS-21 in NAVO-terminologie) bijzonder dodelijk maakt, is het opmerkelijke bereik van 400 km. De S-400 wordt door Rusland gezegd om stealth-vliegtuigen te ontmaskeren. Al in 1990 werd mij verteld door Sovjet veiligheidsfunctionarissen dat hun radars Amerikaanse stealth-vliegtuigen konden detecteren.

De opmerkelijke bereik- en detectievermogens van de raket brengen een aantal van de belangrijkste elementen van het Amerikaanse oorlogsbeschermingsvermogen in gevaar, met name het E-3 AWACS radarvliegtuig in de lucht, Amerikaanse elektronische oorlogvoeringstoestellen, tankschepen en, natuurlijk, jagers zoals de nieuwe stealth F-35 verbeterde F-15’s, F-22’s en B-1, B-2 en eerbiedwaardige B-52 zware bommenwerpers die worden gebruikt om langgerekte kruisraketten te dragen.

Het Russische AA-systeem kan ‘schieten en scannen’ – schieten en dan snel bewegen. Nog belangrijker: het S-400-systeem kost ongeveer de helft van de prijs van zijn belangrijkste concurrent, het Amerikaanse Patriot PAC-2-systeem. De S-400 is mogelijk ook betrouwbaarder en nauwkeuriger. De Grote Witte Vader in Washington is niet gelukkig.

Lees ook:  Democraten dalen af in liberale waanzin heeft het 'progressieve' merk en nog veel meer gedood

De Trump-regering bracht Turkije onder druk om de S-400 niet te kopen, en dreigde de Turkse order te annuleren voor 100 van de nieuwe, onopvallende F-35’s. Weinigen dachten dat de Turken de VS over deze kwestie zouden trotseren, maar zij begrepen de diepten van de woede van Turkije in de VS niet.

De meeste Turken geloven dat de VS de mislukte coup van 2016 tegen de democratische regering in Ankara hebben ontworpen door middel van een schimmige religieuze organisatie geleid door de spiritueel-politieke leider Fethullah Gulen, die in ballingschap in de Verenigde Staten woont. De gekozen president van Turkije, Recep Tayyip Erdogan, was te onafhankelijk van geest geweest voor Washington, botsende over het Amerikaanse beleid ten opzichte van Syrië en de Golf. Hij had ook de woede op zich genomen van de Amerikaanse lobby van Amerika voor het eisen van gerechtigheid voor de Palestijnen.

Turkije is nu onder economische aanval van Washington. President Trump dreigt met sancties (lees economische oorlogvoering) tegen Turkije, een oude, loyale bondgenoot van de VS. Tijdens de Koreaanse oorlog hebben Turkse troepen Amerikaanse soldaten gered van de Chinese omsingeling. Maar Turken zijn meestal moslim, en moslims worden gehaat door Trump en zijn bondgenoten.

S-400-raketten komen nu aan in Turkije. Wat gaat Trump doen? Annuleer de verkoop aan Turkije van de F-35 en andere militaire uitrusting of reserveonderdelen. Bedreigd om Turkije van de NAVO te verdrijven. Breng Israël en Griekenland ertoe Turkije te bedreigen.

Lees ook:  Kosten opvang asielzoekers stijgen explosief, maar geld naar echte armoede ho maar!

Turkije kan zonder de F-35 leven. Het is te duur en mogelijk kwetsbaarder dan geadverteerd. De Turken kunnen vergelijkbare, goedkopere gevechtsvliegtuigen uit Rusland krijgen. India en China kopen beide de S-400. Zelfs de Saoedi’s mogen zich bij hen voegen hoewel Moskou de verkoop vertraagt. S-400’s zijn ook gestationeerd in Syrië met Russische troepen en zijn gepland om naar zee te gaan in een marine-versie.

Als de VS met nog meer woede reageert, kan Turkije dreigen zich terug te trekken uit de NAVO en de VS te schoppen van de zeer strategische luchtmachtbasis in het zuidoosten van Turkije bij Incirlik. Het is de moeite waard eraan te herinneren dat Turkije na de VS het op een na grootste leger van de NAVO heeft geleverd. Iemand moet de diep onwetende Trump eraan herinneren dat de NAVO zonder Turkije zal worden gedeclameerd. Even belangrijk is dat een Turkije dat niet wordt beperkt door het NAVO-lidmaatschap, oliebronnen zal zoeken die het mist en wanhopig nodig heeft, en nieuwe allianties.

Nog maar een eeuw geleden waren de rijke olievelden van Irak deel van het Ottomaanse rijk totdat ze werden meegenomen door de Britse en Franse imperiale machten. De dagen van een onderdanige, tamme Turkije kunnen eindigen.Comments

comments