GUAIDO “HUURD” EEN ECONOMISCHE HITMAN (VENEZOLAANSE SCHULD)

GUAIDO “HUURD” EEN ECONOMISCHE HITMAN (VENEZOLAANSE SCHULD)

16 juli 2019 0 Door Indignatie redactie
0
()

Juan Guiadó kondigde maandag aan dat hij toestemming had gegeven voor het inhuren van expert Lee Buchheit om te adviseren over de “herstructurering en herfinanciering” van de buitenlandse staatsschuld van Venezuela. De aankondiging gebeurde buiten de Venezolaanse wettigheid, aangezien Guaidó geen uitvoerende macht over de Venezolaanse instellingen heeft, terwijl hij probeert functies toe te kennen die niet met hem overeenkomen.

HET DISCRETIONAIRE GEBRUIK VAN HULPBRONNEN VAN DE NATIE

Een paar weken geleden, “het parlement van Venezuela in minachting en nietigheid van hun acties,” goedgekeurd “dat de kunstmatige regering van Juan Guaidó het gebruik van bevroren nationale middelen, in opdracht van het Amerikaanse ministerie van Financiën, om de betaling van rente op de PDVSA 2020-obligatie ten behoeve van haar schuldeisers, waarvan vele zich op Amerikaans grondgebied bevinden.

Het inhuren van Lee Buchheit, een bekende schuldhernototiator, gaat hand in hand met de intentie om het proces van gebruik en discretionaire tewerkstelling van financiële middelen die illegaal in beslag zijn genomen vanuit Venezuela voort te zetten.

Na constante verwijzingen die de bevriezing van de Venezolaanse bezittingen, zogenaamd om deze te beschermen en te bestemmen voor een goed gebruik ten behoeve van de bevolking, legitimeerden en om de “humanitaire crisis te overwinnen”, heeft de parallelle regering er de voorkeur aan gegeven hen te oriënteren ten voordele van obligatiehouders en schuldeisers.

Hiertoe programmeren ze een proces van “herstructurering en herfinanciering” van de Venezolaanse schuld, met niet meer steun dan de activa bevroren aan de natie in het buitenland, variërend van financiële middelen van bijna 6 miljard dollar, naast het Venezolaanse bedrijf CITGO Petroleum Corporation, op Amerikaanse bodem, met een waarde van bijna 8 miljard dollar.

GUAIDÓ VRAAGT OM HULP VAN EEN ECONOMISCHE HIT MAN

In theorie heeft Lee Buchheit het advies op ad-prijsbasis aanvaard en verleent zijn diensten onder auspiciën van de “International Advisory and Dispute Resolution Unit” (internationale eenheid voor advies en geschillenbeslechting). Het record van Buchheit is echter een van de meest uitgebreide in het beheer van de staatsschuld en zijn eerdere ervaring doet vermoeden rijzen.

Buchheit was de onderhandelaar van de grootste staatsschuld (in verhouding tot het BBP van het land) die in de geschiedenis bekend was, de Griekse schuld in 2012, voor een netto bedrag van meer dan 200 miljard dollar. Hij was de architect van de feitelijke ontbinding van de Griekse staat en de confiscatie van zijn nationale beleid tegen de eurozone en de Europese bank.

Door een ernstige aanpassing met de crediteuren van de Griekse schuld, zijnde het zenit voor de implementatie van nieuwe pakketten van soberheid en schuldenlast tussen de Helleense natie en het Internationaal Monetair Fonds (IMF), werden draconische neoliberale beleidsmaatregelen opgelegd die tot op de dag van vandaag worden voortgezet. in dat land.

Deze advocaat had ook de precieze rol van acteren als “advocaat van de duivel” net na de invasie van Irak in 2003, om de heronderhandeling van zijn staatsschuld in de periode 2005-2008 aan te nemen.

Irak, belegerd en militair en financieel geblokkeerd sinds 1990, was het onderwerp van rechtszaken wegens in de laatste jaren van de regering van Saddam Hoessein in gebreke gebleven te zijn voor meer dan 140 miljard dollar. Buchheit verschafte zijn “goede diensten” om de nieuwe voorwaarden van schulden en betaling in de vernietigde en bezette natie vast te stellen, door overeenkomsten ten behoeve van de schuldeisers en ten koste van enorme ontberingen van de Iraakse bevolking met schulden die van kracht zijn voor deze dag.

Buchheit verscheen vervolgens in Latijns-Amerika, met name in Argentinië, net op het hoogtepunt van een nieuwe neoliberale regering in de zuidelijke natie onder leiding van Mauricio Macri.

Zoals bekend, heeft de Macri-regering het beleid van schuldbeheer dat in de regeringen van Néstor Kirchner en Cristina Fernández was gevoerd, betaald. Macri bracht de gierfondsen terug en begon aan een proces van heronderhandeling van de schuld, gekenmerkt door controverses en de terugkeer naar voorwaarden van voordeel voor risicokapitaal (gierkapitaal), ten koste van nieuwe schade aan de bevolking van Argentinië met nieuwe aanpassingsmaatregelen.

In het jaar 2016 adviseerde Lee Buchheit de inspanningen van de financiële secretaris, Luis Caputo, om de herstructurering en herfinanciering van de Argentijnse schuld te ondersteunen, een kwestie die evolueerde als een onmisbare factor in een nieuwe economische ontwrichting en de plaatsing ervan, opnieuw op zijn knieën, voor het IMF, door een nieuwe schuldenlast die de Macri-regering in 2018 had verworven.

Lees ook:  Het coronavirus is niet 'de pest': het is de VS

OORLOG

Een van de belangrijkste elementen die wordt geïmpliceerd door de oproep aan Lee Buchheit door Juan Guaidó, is dat er van de zijde van de “Guaidó Administration” geen echte machtsuitoefening is die het gedrag van de Venezolaanse schuld met zijn buitenlandse regering ondersteunt of legitimeert. schuldeisers.

Er is geen de jure of de facto overheid uitgeoefend door Juan Guaidó. Deze herstructurering van de Venezolaanse schuld krijgt de betekenis van het vormgeven van de kunstmatige regering van Guaidó en dat is het onderliggende politieke doel.

Niettegenstaande het feit dat het zich buiten Venezuela voordoet, heeft dit proces andere duidelijke doelen, die uitsluitend ten goede komen aan de schuldeisers van de Venezolaanse schuld door de uiteindelijke betaling van rente en kapitaal, met bevroren geld van de natie en dat in financiële instellingen is geplaatst met het doel om te verwerven voedsel en medicijnen voor de Venezolaanse staat.

hitman

Lee Buchheit is een beroemde economische huurmoordenaar, die betrokken is bij de instorting veroorzaakt door internationaal bankieren in Irak en Griekenland (Foto: Kai Nedden)

Het besluit van Guaidó om acties van “staatshoofd”, maar buiten Venezuela op zich te nemen, veroorzaakt een heimelijke collusie in de Venezolaanse instellingen. Volgens de Venezolaanse grondwet is noch het ‘interim-presidentschap’ van Guaidó, voor het geval het echt bestond, bevoegd om de externe schuld af te handelen, noch is het Venezolaanse parlement een instantie die in theorie het ‘goede management’ van Lee Buchheit legitimeert.

Aan de andere kant, als deze daden worden voltrokken, zou de uiteindelijke schending van de Venezolaanse soevereiniteit plaatsvinden, waardoor hierdoor een potentiële de facto confiscatie van Venezolaanse bezittingen in het buitenland wordt gecamoufleerd, door hen te regelen voor de betaling van de nationale schuld aan de schuldeisers. Zonder bovendien de “herfinanciering” van de Venezolaanse schuld te schrappen, door middel van oneigenlijke mechanismen voor het land, zoals zou plaatsvinden als de “regering” van Guaidó veronderstelt te onderhandelen met het IMF, waarmee in feite de gesprekken al zijn gevoerd. plaats.

In 2018 verklaarde de minister van Financiën van Colombia, Mauricio Cárdenas, dat hij afspraken maakte voor een IMF-redding van Venezuela voor 60 miljard dollar. In januari van dit jaar meldde het persbureau van Reuters dat het team van Juan Guaidó in de VS een lening aan het IMF zou beheren om ‘zijn interim-regering te financieren’.

Guaidó’s acties ondermijnen ook het soevereine beleid van de regering van president Nicolás Maduro, opgericht in 2017, om opnieuw te onderhandelen over en herstructurering van de Venezolaanse schuld, zodra nieuwe voorwaarden werden opgelegd door de sancties van het Witte Huis via de Uitvoerende Orde. Augustus van dat jaar, waarin Venezuela een veto kreeg van de internationale obligatie- en schuldmarkt.

De acties van Washington in augustus 2017 hebben Venezuela uit het internationale financiële systeem verdreven en het land belet schuldpapier uit te geven met het oog op de herfinanciering van de schuld die in voorgaande jaren was verkregen, evenals het gebruik van buitenlandse banken.

Dergelijke omstandigheden hebben de Venezolaanse regering de verplichting opgelegd om selectief in gebreke te blijven bij bepaalde obligaties, ten nadele van schuldeisers en om het nadeel te vormen tegen de Venezolaanse bevolking, die in de laatste twee jaar de zwaarste plagen van de georkestreerde economische belegering heeft geleden door de Trump-administratie.

De inspanningen van Guaidó in die zin gaan dan in de tegenovergestelde richting van die van Maduro, en creëren een ongekend precedent in de dispositie en het gebruik van Venezolaanse middelen door de assemblage van een parallelle regering, die het geld zal gebruiken voor medicijnen en voedsel, bevroren door Washington, om uitkeringen te betalen aan buitenlandse fondsen en houders.

OPMERKING VAN DE REDACTIE: Indignatie.nl is van mening dat het helpen van lezers om op de hoogte te blijven van de gevolgen van de coronaviruscrisis een vorm van openbare dienstverlening is. Om die reden is dit artikel en al onze coronavirus-dekking gratis. Als u ons wil helpen met een kleine donatie voor onze schrijvers en medewerkers te ondersteunen, en gezond te blijven.
Lees ook:  Extinction Rebellion: 'terreurdreiging' is een wake-up call voor hoe de staat omgaat met milieuactivisme


How useful was this post?

Click on a star to rate it!

Average rating / 5. Vote count:

No votes so far! Be the first to rate this post.

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

Tell us how we can improve this post?

Comments

comments