Trump Risks China-Taiwan Conflict voor hefboomwerking in handelsoorlog

Trump Risks China-Taiwan Conflict voor hefboomwerking in handelsoorlog

16 juli 2019 0 Door Indignatie redactie

De Trump-regering sneed vorige week haar vierde en grootste wapenverkoop aan Taiwan, wat een woedende veroordeling uit Beijing veroorzaakte dat de VS hun soevereiniteit ondermijnden en “grove bemoeienis met de binnenlandse aangelegenheden van China”.

De wapens deal naar verluidt een waarde van ongeveer $ 2,2 miljard zal naar verwachting definitieve goedkeuring worden gegeven door het Congres in de komende weken. Het volgt drie andere belangrijke wapenverkopen sinds 2017 naar Taiwan, uitgevoerd door de Trump-administratie.

Beijing sloeg de laatste militaire transactie dicht als een “schending van het internationale recht en het One China-beleid” – de laatste refererend aan de al lang bestaande consensus van de VS met China dat het eiland Taiwan onder de soevereiniteit van Peking valt.

Sinds de Chinese communistische revolutie in 1949 werd Taiwan altijd door Peking beschouwd als een afvallige provincie, omdat het anti-communistische nationalistische troepen terugtrok. Vorige Amerikaanse overheidsinstanties hebben sinds 1979 wapens verkocht aan Taiwan, toen Washington en Peking diplomatieke betrekkingen normaliseerden.

De regering-Trump lijkt echter op flagrante wijze gebruik te maken van de secessionistische spanningen tussen Taiwan en het Chinese vasteland. Door massaal het eiland te bewapenen, bestaat het gevaar dat Taiwanese separatisten zich aangemoedigd voelen om de onafhankelijkheid te verklaren, een beweging die Beijing altijd heeft gezegd, zou het ertoe aanzetten om militaire macht in te zetten om zijn soevereiniteit te handhaven.

China’s Global Times meldde deze week: “De nieuwste Amerikaanse goedkeuring van wapenverkopen aan het eiland Taiwan zal kwetsbare China-VS-betrekkingen kwetsen op een gevoelig moment wanneer China en de VS handelsbesprekingen zullen hervatten, en Taiwanese separatisten moeten weten dat ze wordt alleen gebruikt als kaart door de VS … China en de VS zitten vast in een handelsoorlog en de VS spelen allerlei kaarten om problemen en druk op China te creëren. Taiwan is een van hen en niets meer. “

De dynamiek boven Taiwan resoneert met hoe de Trump-regering sancties heeft gebruikt om de commerciële markttoegang voor de Chinese technologiegigant Huawei te belemmeren, naar verluidt op grond van het beschermen van de Amerikaanse ‘nationale veiligheid’. Er bestaat ook het vermoeden dat Washington en zijn westerse bondgenoten politieke onrust in Hongkong hebben uitgebuit als een ander middel om de soevereiniteit van Peking te ondermijnen en zich te bemoeien met de binnenlandse aangelegenheden van China. Trumps transacties met Taiwan lijken dus deel uit te maken van een bredere tactiek om China te dwarsbomen en onder druk te zetten.

Vorige maand meldden de Amerikaanse media dat het Witte Huis bronnen zei dat president Trump overwoog om Taiwan te gebruiken als een ‘onderhandelingsfiche’ in zijn handelsconflict met China.

Lees ook:  ECB, Macron en de EU zwermen rondom onze pensioenstrooppotten dankzij Jetta Klijnsma

De timing van de nieuwste wapenverkoop komt slechts twee weken nadat Trump en de Chinese president Xi Jinping op de G20-top een minnelijke schikking leken te vinden om de langdurige handelsoorlog tussen ‘s werelds twee grootste economieën op te lossen. In het afgelopen jaar heeft Trump tarieven op de Chinese export gestapeld in een poging om concessies uit Beijing te halen die Amerikaanse belangen begunstigen. China heeft gereageerd met zijn eigen sancties op de Amerikaanse handel en lijkt niet bereid om eenzijdig tegemoet te komen aan de economische eisen van Trump.

Het verkopen van wapens aan Taiwan en het aanwakkeren van nationalistische spanningen op het eiland zou de onderhandelingsagenda van Trump dienen voor het maken van ‘America First’ in zijn handelsconflict met Beijing.

Een blik op de wapens die aan Taiwan worden verkocht roept vragen op. De pijler van de recente verkoop is een inventaris voor meer dan 100 Abrams-tanks. Zoals Chinese militaire experts opmerken, zijn deze voertuigen van 60 ton niet geschikt voor het dichte riviernetwerk van Taiwan en zwakke wegen. De strategische militaire waarde is daarom twijfelachtig. Maar de politieke waarde is enorm, als het echte doel is om Peking tegen te werken.

Bovendien is het onwaarschijnlijk dat de laatst voorgestelde aankoop de laatste is. Eerder dit jaar verzochten de Taiwanese autoriteiten om 66 F-16 straaljagers uit de VS te kopen. Die deal werd opgeschort door de regering-Trump, die de spanningen met China leek te verlichten tijdens de aanhoudende handelsoorlog. Als Trump de verreikende economische concessies niet krijgt die hij uit China zoekt, kan worden verwacht dat de verkoop van F-16 squadrons groen zal worden in een andere daad van het uitoefenen van invloed op Beijing.

Het grote probleem is dat Trump roekeloos China uitlokt door Taiwan als pion te gebruiken. Reeds Amerikaanse oorlogsschepen hebben de patrouillewereld door de Straat van Taiwan vergroot, de smalle strook zee die het scheidt van het vasteland. Het Pentagon noemt deze manoeuvres cynisch “vrijheid van navigatie” -oefeningen.

Door Taiwan te wapenen met vermetele wapeninventarisaties, is het gevaar dat secessionistische politici op het eiland een meer oorlogszuchtige houding ten opzichte van Peking zullen aannemen, omdat ze het gevoel hebben dat ze Washington steunen bij het uitbreken van een conflict.

Zo gebruikt de regering-Trump schaamteloos Taiwan als een vorm van chantage tegen China. De duivelse Amerikaanse logica is: “doe wat we zeggen over handelsbeleid of verwacht anders meer problemen in je eigen achtertuin.”

Maar in dit streven riskeert Trump de oorlog met China van zijn egoïstische verlangen om de winnaar te worden van de handel. Het is een verwerpelijke roekeloze tactiek die deze president elders gebruikt met betrekking tot Iran, Rusland, Venezuela en iedereen die Trump wil omrollen. Het is nauwelijks slim zakelijk inzicht. Het is gewoon crimineel gebruik van staatsterrorisme als onderhandelingstechniek.Lees ook:  Liegt China over de corona dodencijfers

Comments

comments